Kapd rajta a gyermekeidet, hogy jó dolgokat tesznek

 

"A bűnösök szavai vérszomjasak, de a becsületeseket megmenti beszédük." Péld. 12:6

Szeretek olyan emeberek körül lenni, akik olyanok, mint én. Gondolom te is. Ez hozzátartozik az emberi természethez, hogy kerüljük azokat az embereket, akik rendszeresen kritizálnak. Ha te állandóan beleszólsz a gyerekeid dolgába, az maga után vonja, hogy kerülni fognak téged. Ezt nem akarod.

Számít, hogy milyen szavakat használsz gyermekeiddel szemben. A Biblia rengeteg helyen ír a kimondott szavainkról. A Példabeszédek 12:6 írja: "A bűnösök szavai vérszomjasak, de a becsületeseket megmenti beszédük". A szavaid életet jelenthetnek a gyermekeidnek.

Tehát hogy használod azokat az erős és emlékezetes szavakat, hogy a leghatásosabban megerősítse a gyermekeidet? Kezdd azzal, hogy túl lépsz a "négy M"-en, ami manapság irányítja a gyerekeket - megjelenés, mozgás, műveltség és művészetek. Te és én mindketten tudjuk, hogy egy ember lehet fantasztikus, tehetséges, vonzó sportoló és közben szörnyű ember. Mélyebbre kell mennünk ennél.

Ehelyett a helyes jellemvonásaikban kell megerősítenünk őket és a megfelelő viselkedésben. Légy részletes, mikor ezt teszed.

Például:
-"Nagyon büszke voltam rád, mikor láttam, hogy kezelted azt a helyzetet."
-"Lenyűgöző volt számomra, mennyire türelmes voltál az öcséddel."
-"Annyira hálás vagyok, hogy ilyen kedves voltál édesanyáddal - és kérés nélkül tetted!"

A világon senki másnak nincs akkora befolyása a gyermekeid életére, mint neked - sem a médiának, sem a kortársainak, sem más felnőtteknek. Hihetetlenül nagyot változtathatsz a gyermekeid életén csak azzal, hogy megerősíted őket a jó tulajdonságaikban és jó viselkedésükben.

Meg tudod tenni. Kapd rajta őket, mikor nagyszerű dolgokat tesznek, mert tesznek nagyszerű dolgokat. Csak meg kell találnod azt a szemszöget, ahonnan észreveszed, mikor ezeket teszik.Kérd Istent, hogy ismételje meg amit tett

 

„Felállt Jósáfát király előttük és hangosan imádkozott.” (II. Krónikák 20:5b-6a NLT)

Nincsen olyan nagy vagy olyan kis probléma, amiért ne imádkozhatnál. A II. Krónikák 20, 5-6 verse ezt mondja: „ Felállt Jósáfát király előttük és hangosan imádkozott.” Ez egy jó dolog, amit tehetsz!

Nagyon fontos, hogy amikor úgy érzed, az esélyeid már elfogytak, máshogy imádkozz, mint ahogy általában szoktál. Jósáfát egy mintát ad nekünk arról a három dologról, amiért imádkoznod kell, mikor úgy érzed, hogy legyőztek.

1. Emlékeztesd magad arra, hogy ki Isten. „Uram, őseink Istene! Te vagy Isten a mennyben, aki uralkodsz a népek minden királyságán. A te kezedben van az erő és a hatalom, és senki sem állhat meg veled szemben.” (II. Krónikák 20,6) Mielőtt beszélsz Istennek a problémádról, összpontosíts arra, emlékeztesd magad arra, hogy Isten nagyobb, mint a probléma, amivel szembe kell nézned. Jósáfát király ráébred, hogy három ellenséges nép meg akarja támadni, de megáll és azt mondja: „Te nagyobb vagy, mind minden nemzet Istenem. Nagyobb vagy, mint bármi, amivel valaha szembe kell néznem.”
2. Emlékeztesd magad arra, hogy mit tett a múltban. Gondolj azokra az időkbe, amikor Isten megsegített téged, és a csodákra, amelyeket már megtett az életedben. „Istenünk, te űzted ki ennek az országnak a lakóit néped, Izrael elől, és örökre odaadtad azt barátod, Ábrahám utódainak.” (II. Krónikák 20,7) Jósáfát felidézte Isten cselekedeteit, amiket Izrael múltjában tett.

3. Kérd Istent, hogy segítsen most is. Mi lenne, ha megismételnéd amit tettél Uram? Tedd meg újra! A 9. versben Jósáfát megemlít háromféle szituációt, háborút, járványt, és éhínséget. Azt mondja „Egyik sem túl nehéz a számodra. Segítettél a múltban, szóval tedd meg újra!”

Az imádsága három kérdésre épül: Nem Isten vagy? Nem ezt tetted? Nem ezt fogod tenni?

„Nem Isten vagy?” De! Te uralkodsz, és elég nagy vagy, hogy megbirkózz ezzel.

„Nem segítettél nekünk a múltban?” De, segítettél nekünk a múltban.

„Újra meg fogod tenni?” Igen, újra meg fogod tenni!

Ez az a mód, ahogyan imádkoznod kell, amikor úgy érzed, elborított minden. Nem számít, mi a helyzet, emlékezz először arra, hogy ki is Isten, mit tett, és kérd őt, hogy tegye meg újra. Ha ezt megtetted, kész leszel arra, hogy a problémádról is beszélj.

Beszéljünk róla:

* Hogyan változtatja meg az a szemszögét annak, ahogyan a bonyolult helyzetre nézel, amivel szemben állsz, hogy emlékszel arra, hogy Isten nagyobb, mint a problémád?
* Mi a különbség az ima és a várakozás között? Hogyan segít a fenti három kérdés Istenről abban, hogy várakozással telve tudj imádkozni?

Szerző: Andre Lowoa  2018.05.23. 10:18