Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Hol találok valódi reménységet?-Isten: Sohasem siet, de mindig időben van-Kulcs az erőteljes imához-Legyen bennünk a vágy, hogy Isten akaratát tegyük

2019. május 22. 10:11 - Andre Lowoa





Hol találok valódi reménységet?

"Isten, a reménység forrása töltsön be titeket örömmel és békességgel az Őbenne való hitetek által. És akkor majd a Szentlélek ereje által túlárad bennetek a reménység." (Róma 15:13 GW fordítás)

A II. világháború végén egy amerikai tengeralattjáró a virginiai Newport News-i kikötő felé tartott. A kikötőbe érve valami rémes dolog történt, és a tengeralattjáró süllyedni kezdett. A partiőrséget azonnal riasztották, hogy mentse meg a legénységet, és a búvárok lemerültek a tengeralattjáróhoz. Ahogy közeledtek, hallották ahogy az egyik tengerész Morse-jeleket adott le a hajótörzsről. Ezt kérdezte: "Van remény?"

A mi életünkben is ez az alapvető kérdés: Van remény?

Emberek ezrei teszik fel ugyanezt a kérdést nap mint nap különbözőképpen.  Ezt kérdezik, amikor egy  vizsgálati eredményre várnak az orvosnál; amikor egy házaspár a hosszú hónapokig tartó tanácsadás ellenére sem tudja megoldani a problémáit; amikor a könyvelőhöz megy valaki a csődeljárás előtt, vagy amikor egy család megtudja, hogy a gyermekük eltűnt.

Negyven napig bírod ki étel nélkül és három napig víz nélkül. Levegő nélkül 8 percig, viszont remény nélkül egy másodpercig sem, mert a remény az egyik legalapvetőbb része az életünknek. Amikor elfogy a remény, vége az életnek is.

Mivel manapság a remény hiánycikk, az emberek hajlamosak hamis dolgok iránt is reménységet táplálni. Hamis remény lehet például a forródrótos médiumok, a tenyérjóslások, az asztrológia vagy a hamis gyógyítók és kuruzslók gyógymódjai iránt táplált remény, amelyek végül mind csalódást okoznak. Az ember akkor csalódik a legnagyobbat, amikor hamis a reménye.

Hova fordulj, hol találsz valódi reménységet? A Biblia azt mondja, fordulj Istenhez.

A Róma 15:13-ban ezt mondja az Ige: "Isten, a reménység forrása töltsön be titeket örömmel és békességgel az Őbenne való hitetek által. És akkor majd a Szentlélek ereje által túlárad bennetek a reménység." (Róma 15:13 GW fordítás)

Isten az egyetlen olyan forrása a reménységnek, aki sohasem fog csalódást okozni. Amikor hitünket Istenbe helyezzük, akkor Ő túlcsorduló örömöt, békességet és reménységet ad nekünk.

Ilyen reménységre van szükséged.

Ezékiel könyvének a végén Isten ezt mondja: "Én vagyok Jehovah Samma." Ez a héber kifejezés azt jelenti, "Én vagyok az Isten, aki mindig ott van." Isten mindig ott van. A múltadban, a jelenedben és a jövődben is. Ő ott van veled, amikor jó helyen vagy, és ott van akkor is, amikor rossz vagy veszélyes helyen jársz.

Ő mindenhol ott van, és soha nem vagy egyedül. És ahol Isten ott van, ott reménység is van.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miben, hol vagy mikor a legnehezebb látnod Isten jelenlétét az életedben?
  • Hogyan ad reménységet számodra a kétségbeesés vagy nehézségek közepette az, hogy tudod, Isten mindig ott van?
  • Miként tudsz bátorítani egy másik embert azzal, hogy emlékezteted Isten jelenlétére?





Isten: Sohasem siet, de mindig időben van

Az állhatatosságban azonban egészen a célig tartsatok ki! Akkor lesztek majd érettek és tökéletesek, akikben nincs semmi hiányosság." (Jakab 1:4. - Egyszerű fordítás)
Légy türelmes Istennel, és magaddal szemben. Az élethez tartozó egyik feszültségforrás, hogy Isten menetrendje ritkán azonos a miénkkel. Mi gyakran sietünk, amikor Ő nem. Talán csalódottnak érzed magad az életben látszólagosan lassú előrehaladásod miatt.
Emlékezz rá, hogy Isten sosem siet, de mindig időben van. Használni fogja az egész életedet, hogy felkészítsen az örökkévalóságban betöltött szerepedre.
A Biblia tele van példákkal, hogy Isten hogyan használja a hosszútávú haladást, hogy fejlesssze a jellemet, különösen vezetők tekintetében. Nyolcvan évet használt fel arra, hogy felkészítse Mózest, beleszámítva a pusztában töltött negyven évet. 14600 napig Mózes folyamatosan várt és tűnődött: "Itt van már az idő?" De Isten újra és újra azt mondta, hogy "Még nincs."
Mindenféle népszerű könyvcímek ellenére, nincs olyan, hogy "Könnyű lépések az érettségig", vagy "Az azonnali szentség elérésének titkai." Ha Isten óriás tölgyet akar alkotni, száz évet használ fel, de ha gombát akar alkotni, egy éjszaka alatt megteheti.
A nemes lélel kűzdelmeken, viharokon és szenvedéssel teli időszakokon át növekszik. Légy türelmes a haladást illetően. Jakab azt tanácsolja: Az állhatatosságban azonban egészen a célig tartsatok ki! Akkor lesztek majd érettek és tökéletesek, akikben nincs semmi hiányosság" (Jakab 1:4 - Egyszerű fordítás).
Ne bátortalanodj el. Amikor Habakukk depressziós lett, mert úgy gondolta Isten nem elég gyorsan cselekszik, Isten azt mondta: "Beteljesedik ez a látomás a maga idejében,de még várnod kell türelemmel. Siet a beteljesedés felé, és nem fog csalódást okozni. Ha úgy tűnne, hogy késik, te akkor is kitartóan várj, mert eljön bizonyosan, eljön és nem késik!" (Habakukk 2:3 - Egyszerű fordítás)
A késedelem nem visszautasítás Istentől!
Emlékezz milyen messzire jutottál már, ne csak arra, hogy milyen messze kell még eljutnod. Nem ott vagy, ahol szeretnél, de ott sem, ahol régen voltál. Évekkel ezelőtt az emberek hordtak egy népszerű kitűzőt a következő betűkkel: KLTIMNVV, ami azt jelenti: "Kérlek Légy Türelmes, Isten Még Nem Végzett Velem." Isten nem végzett még veled sem, szóval folytasd az utat előre. Még a csigának is sikerült elérnie a bárkát, álhatatossággal!
Beszéljük meg!
  • Hogyan használ Isten szenvedéssel teli időszakokat az életedben, hogy feljessze a jellemedet?
  • Miért olyan nehéz a számunkra, hogy türelmesek legyünk, még akkor is, ha tudjuk, hogy Isten munkálkodik?
  • Milyen Istentől származó ígéretekre, vagy tapasztalatokra tudsz visszaemlékezni a múltból, amik bátorítanak, miközben vársz Isten megfelelő időzítésére?

 




Kulcs az erőteljes imához


Bizony, mondom néktek azt is, hogy ha közületek ketten egyetértenek a földön mindabban, amit kérnek, azt mind megadja nekik az én mennyei Atyám. Mert ahol ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben: ott vagyok közöttük.” (Máté 18:19-20)


Ha megnézed az Úr imáját, látni fogod, hogy közös imára utal: „Mi Atyánk … add meg nekünk … a mi mindennapi kenyerünket … bocsásd meg nekünk vétkeinket … ahogy mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek … ne vígy minket a kísértésbe … szabadíts meg minket....” (Máté 6:9-13)

Sok ember azért nélkülöz annyi mindent, mert csak magukban imádkoznak. Pedig mikor Jézus útmutatást ad az imához, közös imádkozásról beszél. Erő van a csoportos imában.

Ha nem imádkozol együtt más hívőkkel, nem kapod meg azt a támogatást, amire szükséged van. Nem használod ki az egyik legnagyobb előnyét annak, hogy keresztény vagy. Jézus azt mondja: „ha közületek ketten egyetértenek a földön mindabban, amit kérnek, azt mind megadja nekik az én mennyei Atyám. Mert ahol ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben: ott vagyok közöttük.” (Máté 18:19-20) Ez az ereje a másokkal való közös imának.

Tedd fel magadnak a kérdést: „Kivel imádkozom rendszeresen?” Lehet, azt válaszolod, hogy eddig még sosem imádkoztál együtt senkivel, és ez halálra rémiszt. Kezdd lassan és fokozatosan. Amikor összejöttök öten-hatan barátok, nem kell imádkoznod, ha nem akarsz, ülhetsz csendben is. Aztán, néhány hét múlva, amikor már oldottabban érzed magad, aktívabban is részt vehetsz a csoportos imában. Az életedben a stabilitás új szintjét fogod felfedezni.


Beszéljetek róla:

* Ha még sosem imádkoztál együtt másokkal, kezdd azzal, hogy hangosan imádkozol, amikor egyedül vagy. Én sokszor vezetés közben imádkozom. Megyek az úton, és hangosan imádkozom: „Uram, szeretnék néhány dologról beszélgetni veled ma…”

* Másik javaslatom, hogy imádkozz az étkezéseknél. Családunkban megfogjuk egymás kezét, és hálát adunk Istennek azért, amit értünk tett.



Legyen bennünk a vágy, hogy Isten akaratát tegyük


"Uram, nem tudjuk, hova mégy: honnan tudnánk akkor az utat?" (Ján. 14:5)

Hajlandó vagyok előre eldönteni, hogy megteszem, amit Isten kér, bármi legyen is az? Vagy azt mondom, "Istenem, mutasd meg nekem előre, mi is a terved, várd meg, amíg megértem, és aztán majd én eldöntöm, hogy megteszem vagy sem, amit kérsz."

Tudod, hogy amikor nem vagy engedelmes Jézusnak, akkor az ellen harcolsz, ami a legjobb lenne neked? Isten életedre vonatkozó terve ellen harcolsz.

Isten erőt ad ahhoz, hogy "általa mindent meg tudjunk tenni", és ennek része az is, hogy képesek vagyunk úgy dönteni, hogy megtesszük, amit ő akar, még akkor is, ha nem tudjuk előre, hogy ez pontosan mivel is jár. Isten ki fogja munkálni benned a vágyat, hogy az Ő akaratát "akard" megtenni.


Hajlandó vagyok előre eldönteni, hogy megteszem, amit Isten kér, bármi legyen is az? Teljesen Őrá és az Ő tervére hagyatkozom, és hiszem, hogy Ő megadja nekem az erőt, hogy megtegyem, amit Ő akar? Vagy úgy teszek, mintha én tudnám legjobban megítélni, mi is a legjobb nekem, és ezt mondom: "Istenem, mutasd meg nekem előre, mi a terved, várd meg, amíg megértem, és aztán majd eldöntöm, hogy megteszem vagy sem, amit kérsz?"

Még ha most nem is állsz készen, hogy azonnal engedelmeskedj Istennek, akkor is van egy jó hír: Isten erőt ad neked ahhoz, hogy őszinte légy hozzá. Ő nagyon is jól tudja, hogy még nem tudsz neki azonnal engedelmeskedni, és nem lepődik meg, amikor őszintén így imádkozol: "Atyám, azt még nem tudom megtenni, amit kérsz tőlem, és nem tudom, hogy meg akarom-e tenni, vagy sem."

Isten kegyelmes és türelmes, ezért mondd ezt Neki: "Nem tudom, hogy akarok-e hitben kilépni anélkül, hogy először tudnám, hogy pontosan mi is fog történni, de készen állok arra, hogy akarjam ezt."


komment
süti beállítások módosítása