Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Számíts rá, hogy Isten munkálkodik-Tartozik-e Isten magyarázattal nekünk?-Tévhitek a házastársunk megválasztásával kapcsolatban

2019. május 19. 10:48 - Andre Lowoa






Számíts rá, hogy Isten munkálkodik

"A hit pedig a remélt dolgokban való bizalom, és a nem látható dolgok létéről való meggyőződés." (Zsidók 11:1)

Isten munkálkodik az emberek szívében, amikor "elvárod" tőle, hogy ezt tegye.

A Saddleback gyülekezetben minden istentisztelet előtt így imádkozom: "Istenem, időpocsékolás lenne kimenni és beszélni ezekhez az emberekhez anélkül, hogy számítanék arra, hogy te teszel valamit. Szóval előre megköszönöm az életeket, amiket meg fogsz változtatni. Hittel számítok rá, hogy ez megtörténik. Nem azért, aki én vagyok, hanem azért, aki te vagy". Ez az a hit, amit Isten felhasznál, hogy megváltoztassa azemberek életét.

Nagyon kevés ember jön Jézushoz az első alkalommal, amikor hallja a jó hírt. Gondolkozniuk kell a hallottakon, és időbe telik meghozniuk a helyes döntést.

Soha ne adj fel senkit. Senki sem reménytelen! Bíznod kell Istenben. A Zsidók 11:1 azt mondja: A hit pedig a remélt dolgokban való bizalom, és a nem látható dolgok létéről való meggyőződés.

Néhányan már hosszú ideje imádkoztok barátitokért, gyermeketekért, vagy egy közeli barátotokért hogy megtérjenek. Évek óta imádkoztok, és még semmi jelét nem látjátok annak, hogy egy lépéssel is közelebb kerültek volna Istenhez, mint 5, vagy 2 évvel ezelőtt, vagy a múlt évhez képest.

Mit kell ilyenkor tenned? Hittel kell imádkoznod, számítva arra, hogy Isten cselekedni fog. A hit biztos abban, amit még nem látunk. Szükséges hogy kimondd Istennek: "Nem látom hogy közelednének hozzád Uram, de imádkozni fogok értük, és hiszem hogy te munkálkodsz életükben akkor is, amikor én nem látom"

Emlékszel a 4 ember a történetére a Bibliából, akiknek volt egy mozgássérült barátja? Hitték, hogy Jézus meg tudja gyógyítani a barátjukat, szóval fogták és elvitték őt Jézushoz. Amikor Jézus látta a hitüket, és azt mondta „Ember, megbocsáttattak a te bűneid.” (Lukács 5:20b), meggyógyította azt az embert.

Jézus a sérült embert nem a saját hite miatt gyógyította meg, hanem a barátai hite miatt. Néha másokért kell hinned, és várnod hogy Isten cseledjen. Higgy egy kicsit egy nagy Istenben, hogy nagy eredményeket láthass.

Beszéljetek róla:

  • Kiért imádkozol hogy megtérjen? Hogyan kell változtatnod az "elvárásaidon" miközben imádkozol ezért az emberért?
  • Mit szeretnél hogy Isten véghezvigyen az életeden keresztül? Hogyan tudod Istennek megmutatni a háládat az életedben végzett munkájáért már akkor, amikor még nem látod, hogy mi is az?
  • Melyekk azok a dolgok, amiket nem látsz, és ami felől szeretnél meggyőződni?




Tartozik-e Isten magyarázattal nekünk?

„Elsorvasztotta húsom és bőröm, összetörte csontjaimat. Körülbástyázott engem méreggel és fáradsággal. Vaksötétbe helyezett engem, mint a régen meghaltakat… Ha segítségért kiáltok is, elzárkózik imádságom elől.” (JSir 3:4-6,8)

Mindannyian átélünk olyan életszakaszokat, amikor úgy tűnik, hogy minden szétesik. Elveszítjük az állásunkat. Tönkremegy egy kapcsolat. Valaki meghal. Egészségünk nem a régi, gyengülünk.

Ilyenkor hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy Isten elhagyott bennünket.

De nem így van!

Az egykori próféta, Jeremiás, hasonló cipőben járt, amikor megírta Siralmait. Az ő országát, Júdeát, gazdasági válság kínozta, külső ellenség gyötörte. Látta azt a mérhetetlen embertelenséget, amit az övéi ellen elkövettek. Az embereknek nem volt munkája és éhen haltak.

Hol is kezdte Jeremiás? Elmondta Istennek, hogyan érez. Jeremiás Siralmai 3. fejezetében ezt mondja: „Elsorvasztotta húsom és bőröm, összetörte csontjaimat. Körülbástyázott engem méreggel és fáradsággal. Vaksötétbe helyezett engem, mint a régen meghaltakat… Ha segítségért kiáltok is, elzárkózik imádságom elől.”

Meglep téged, hogy ilyen szavak vannak a Bibliában? Jeremiás is azt gondolta, hogy Isten elfelejtette őt. Ellenben Jeremiás nem tagadta érzelmeit. Nem szépítette. Megvallotta Istennek, ami a szívét nyomta. Jeremiás öt fejezeten keresztül mondja el Istennek, mit érzett éppen akkor. Kimondta Istennek: Ez borzasztó!

Miért tette Isten ezeket a részeket a Bibliába? Azért, hogy megtudd, hogy Ő tudja kezelni az indulataidat, a haragodat, a görcsös fájdalmaidat és a nyomorúságodat is. Jeremiás a Biblia egyik könyvének teljes terjedelmében a gőzt ereszti ki, ventilál. Ha Isten elég erős volt ahhoz, hogy Jeremiás siralmait kezelje, akkor elég erős ahhoz is, hogy a tiedet is kezelje!

Amikor csak nyeled az érzelmeid, folyamatosan megbetegíted magad, ártasz magadnak. A gyomrod issza meg a levét.

Ehelyett öntsd ki a szíved Istennek.

Amikor a gyerekeim kicsik voltak, hisztériás dührohamaik voltak. Ezek a dührohamaik nem tántorítottak el, hogy szeressem őket. Nem tettek kételkedővé a döntéseimben. Nem lettem ezáltal kevésbé az apjuk.

Arra emlékeztetett, hogy még nem eléggé érettek. Ők nem tudták, amit én tudtam.

Isten nem szeret kevésbé, amikor dühkitöréseid vannak, amikor hisztériázol. Isten nem tartozik magyarázattal, de sohasem fél attól, amit megvallasz neki.

Mondd hát el Neki bátran!. Ez lesz a gyógyulásod kezdete.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen történések vannak az életedben, amiről nem szívesen beszélsz Istennek?
  • Miért nehéz őszintének lenni Istenhez a küzdelmeinkben és vívódásainkban?
  • Próbálj írni egy levelet Istennek a küzdelmeidről. Talán egyszerűbbnek találod, ha levelet írsz, mint szóban elmondanod.






Tévhitek a házastársunk megválasztásával kapcsolatban


„Az igaz körültekintően választja meg barátait.” (Példabeszédek 12:26a, NIV fordítás)

6494327_f520.jpg

Ha körültekintően kell megválasztanod a barátaidat, akkor még körültekintőbbnek kell lenned, amikor a társadat keresed. Észrevetted, hogy ez egy választás? Isten nem teszi ezt meg helyetted. Isten azt mondja: tiéd a választás.

Isten vezet bennünket, Isten terelget minket és Isten adja az irányelveket is. A végén viszont a döntés a tied.

Mégis sok ember hisz abban a mítoszban, hogy csak egyetlen megfelelő személy létezik számára.

Ez nagyon romantikus, csak éppen nem igaz. Nem is biblikus de még csak logikus sem. Ha csak egyetlen megfelelő ember létezne mindenki számára a világon, akkor elegendő lenne csak egyetlen egy ember rossz döntése és megszakadna a lánc mindenki számára.

Tegyük fel, hogy feleségül kellett volna vennem egy Susan nevű lányt. Ehelyett elvettem Kay-t. Ez hirtelen felfordulást okoz mindenki "almás szekerében", az egész földön. Ez egy abszolút tévhit. Igaz, hogy romantikus, de tévhit.

Az életedben több olyan ember van, akiről Isten azt gondolja, hogy jó házastársad lehetne. Milliókra mondhatja, hogy teljesen kizárt, de nagyon sok lehetőségre igent mond. A Te választásod. A Te döntésed. 

Hadd állítsalak meg egy pillanatra, hogy biztosan megértsd Isten kegyelmének egy oldalát: ha már megházasodtál, Isten munkálkodik a házasságodban. Nincs értelme bosszankodni azon, hogy nem a megfelelő emberrel kötöttél házasságot. Isten használni fogja a házasságodat arra, hogy magához közelebb tereljen tereljen. Ha egyedülálló, eljegyzett, külön élő vagy elvált vagy, Isten akkor is munkálkodik az életedben, kapcsolataidban. Az Ő kegyelme mindig elérhető és Ő feltétel nélkül szeret téged. A jövő reménysége számodra is adott.

Van még egy tévhit, amit sok ember elhisz: A szerelem önmagában is elegendő indok arra, hogy megházasodjunk.

Rendszeresen beszélgetek házasságra készülő emberekkel és néhány párt figyelmeztetek előre. Például lehet, hogy nagy családi problémákat hoznak a házasságba. Különbségek lehetnek közöttük érettség szempontjából vagy Jézus iránti elkötelezettségük szempontjából. Lehet, hogy nem ugyanaz az értékrendjük, céljaik. Mégis „szeretik egymást...”.

Csak azért, mert szeretsz valakit, nem azt jelenti, hogy össze kell házasodnotok.

Isten nem mondja meg neked, hogy kihez menjél férjhez, kit vegyél feleségül. Ad viszont egy leírást arról a típusú emberről, akit elképzelt melléd. És ha már megházasodtál - függetlenül attól, hogy kihez mentél férjez, kit vettél el feleségül – Isten munkálkodik, akkor is, ha ezt most nem látod.

Beszéljetek róla:

  • Melyek azok a biblikus okok, amelyek a házasságkötés mellett állnak?
  • A mai áhítat alapján, mikor lenne a legmegfelelőbb alkalom arra, hogy átgondold, hogy Isten milyen társat szeretne melletted látni?
  • Kérd Istent, hogy mutass meg neked annak az embernek a jellemét, akit társadul szánt! Ha házas vagy már, imádkozz az egyedülállókért.
  • Ha egy nehézségekkel küzdő házasságban élsz, vagy elvált vagy, kérd Istent, hogy segítsen meglátni az Ő kegyelmét és szeretetét a Te élethelyzetedben. Fogadd el a reményt, amelyet szívedbe szeretne önteni.
komment
süti beállítások módosítása