A büszkeség rombolja, az alázat pedig építi a kapcsolatokat


„Legyetek alázatosak, és adjatok több megbecsülést másoknak, mint magatoknak.”  

                                                    (Filippi 2:3b, NCV fordítás)

A büszkeség rombolja a kapcsolatokat. Ez sokféle módon jelenik meg, mint pl. kritika, versengés, konokság, felszínesség.

A büszkeséggel az a baj, hogy megtéveszt minket. Mindenki más megláthatja bennünk, csak mi nem. Mikor a büszkeséggel van problémád, azt nem veszed észre magadon.

A Példabeszédek 16:18 azt mondja: „A büszkeség romláshoz vezet, a felfuvalkodottság pusztulást hoz.” (NCV fordítás). Szeretem ennek a bibliaversnek a Message fordítás szerinti parafrázisát: „Előbb büszkeség, aztán összetöretés – minél nagyobb az egó, annál nagyobb a bukás.”

A büszkeség rombolja a kapcsolatokat, az alázatosság azonban a büszkeség ellentéte. Az alázatosság építi a kapcsolatokat. Az 1 Péter 3:8-ban azt mondja a Biblia: „Éljetek egyetértésben, legyetek együttérzők, szeressétek egymást, legyetek könyörületesek és alázatosak.” (GWT fordítás)

Hogyan növekedhetünk az alázatban? Úgy, hogy engedjük, hogy Jézus Krisztus ellenőrizze a gondolatainkat, a szívünket, a hozzáállásunkat, a reakcióinkat. Része kell legyen mindezeknek. Efézus 4:23-24 azt mondja: „Engedjétek, hogy a Szentlélek megváltoztassa a gondolkodásotokat, és új emberré tegyen.” (CEV fordítás)

Hogyan leszel új ember? Hogyan kezdesz el új módon gondolkodni? A kapcsolatok alaptörvénye ez: olyanná válsz, amilyen emberekkel időt töltesz. Ha mogorva, barátságtalan emberekkel töltesz időt, magad is mogorvább leszel. Ha boldog, örömteli emberekkel töltesz időt, te is boldogabb leszel. Ha alázatosabb akarsz lenni, tölts időt Jézus Krisztussal. Ő alázatos. Ő kapcsolatban akar lenni veled. Azt szeretné, hogy időt tölts vele imádságban, az ő Igéjének olvasásával, és beszélj hozzá. Ő alázatos, és amint egyre inkább megismered, egyre jobban hasonlítani fogsz hozzá.

„Legyetek alázatosak, és adjatok több megbecsülést másoknak, mint magatoknak… Ugyanaz az indulat legyen bennetek, ami Krisztus Jézusban is megvolt. Bár Isten volt, nem tartotta zsákmánynak, hogy egyenlő Istennel.” (Filippi 2:3b, 5-6 NCV/NLT második kiadás fordítása)

Senki sem tett semmit több alázattal, mint Jézus, aki lejött a mennyből a földre, emberré lett, értünk élt, értünk halt meg, és értünk támadt fel. Mikor vele töltesz időt, ez alázatosabbá tesz, ez pedig építi a kapcsolataidat.

Beszéljetek róla

  • Hogyan viselkednek, milyen tulajdonságokkal bírnak az általad alázatosnak tartott emberek?
  • Hogyan lehet megváltoztatni a gondolkodásmódodat más emberekről, úgy, hogy az egyezzen Jézus gondolataival?
  • Mit jelent több megbecsülést adni másoknak, mint magadnak?
Bölcsen válassz barátokat!“Ne tévelyegjetek: "A jó erkölcsöt megrontja a rossz társaság!" (1 Kor. 15:33)

Szükséges arra bátorítanunk gyermekeinket, hogy olyan emberekkel barátkozzanak, akik felemelik és nem lehúzzák őket.

Abban a pillanatban, ahogy a srácaid elkezdenek iskolába járni, nem te gyakorolod többé az egyedüli befolyást az életükben. A kortársaik is elkezdenek rájuk hatni. És ahogy egyre idősebbek lesznek, egyre inkább a társaikra fognak figyelni.

Szülőként fontos, hogy beszélgess gyermekeiddel arról, ki lesz a társaságuk. Segítened kell a gyerekeidnek abban, hogy megértsék azt a hatáts, amit a barátok tudnak rájuk gyakorolni, továbbá, mennyire fontos, hogy megfelelő barátokat válasszanak magunknak.

Arra kell biztatnunk gyermekeinket, hogy olyan emberekkel barátkozzanak, akik felfelé húzzák és nem lefelé nyomják őket. Emberekkel, akik bátorítani fogják őket és az életükre pozitív hatással lesznek. Ugyanis az első számú tényező, ami meg fogja határozni, hogy sikeresek lesznek-e avagy elbuknak az életben, hogy milyen barátokat választanak. Olyan barátokat, akik visszahúzzák őket, vagy barátokat, akik ösztönzik őket.

Mindannyian tartozni szeretnénk valahova, nem számít, hogy hány évesek vagyunk épp. Mindnyájan barátokat, kapcsolatokat és elfogadást keresünk. Részei szeretnénk lenni egy közösségnek. Miért? Azért, mert Isten így rakott össze minket. A Biblia azt mondja: "úgy sokan egy test vagyunk a Krisztusban, egyenként pedig egymásnak tagjai" (Róma 12:5).

Fontos, hogy megtanítsuk ezt az igazságot gyermekeinknek: Isten minket arra teremtett, hogy tartozzunk egymáshoz és hogy szükségünk legyen egymásra. A társadalmunk ennek éppen az ellenkezőjét tanítja. A kultúránkat az individualizmus magas foka jellemzi, amelyben mindenki egy magányos idegen. Kizárólag magunkról kellene, hogy gondot viseljünk és csak a saját érdekeinket néznünk. De ez a gondolkodás gyermekeinket támogatás és a valahova tartozás érzése nélkül hagyja. Csoda, hogy a depresszió és az egyéb lelki betegségek száma emelkedik?

Az igazság az, hogy egy érzelmileg egészséges élethez szükségünk van emberekre az életünkben. Egészséges, támogató kapcsolatokra van szükségünk. Szükségünk van egymásra. Egy olyan hovatartozást igénylünk, ami a többi hívővel való közösségből fakad. Ezért van a gyülekezet.
Szerző: Andre Lowoa  2018.05.17. 10:18