Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A békesség nem jelenti azt, hogy problémák nélkül élsz-A gyerekeknek tudniuk kell, hogy Isten szereti őket-A gyülekezet hívőnek ismer téged-A Menny 24 órás sürgősségi forró vonala-Együtt a küldetésben- Isten orvoslata a megfáradtaknak

2019. május 16. 10:43 - Andre Lowoa

A békesség nem jelenti azt, hogy problémák nélkül élsz

"Egy ajándékot hagyok itt nektek - a lélek és a szív békességét. A béke, amelyet én adok, egy olyan ajándék, amelyet a világ nem tud adni. Tehát ne nyugtalankodjatok és ne féljetek." János 14:27 NLT fordítás

Mindenki azt gondolja, hogy tudja, mi a lelki nyugalom titka - vagy legalábbis azt akarják, hogy te ezt gondold, azért, hogy majd megvedd a terméküket. Láttam egy parfüm hirdetését a minap, aminek Peace (béke) a neve. Ezt hirdette: "Viseld ezt, hogy nyugalmat érezz." Nos, ha ez ilyen egyszerű lenne, az jó volna. Csak befújod magad egy kis parfümmel, és békességed lesz.

A lelki nyugalom annyira fontos az életben, hogy az emberek szinte bármit megtennének azért, hogy megtalálják. Egzotikus helyekre utaznak méregdrága pénzen, agypusztító drogot szippantanak az orrukon keresztül, New Age módszerekkel kísérleteznek, egyszóval mindenféle dolgot kipróbálnak.

Az az igazság, hogy ezen a világon csak nagyon kevesen vannak békességben önmagukkal. A legtöbb ember rengeteg stresszt, aggodalmat, feszültséget cipel. Lelkipásztorként észrevettem, hogy három dolog van, ami el tudja rabolni a békességünket:

1. Amikor nem tudjuk befolyásolni a körülményeket - Életed nagy részét nem te irányítod. Órákon át ülsz egy forgalmi dugóban, és lekésel egy fontos eseményt. Egy pár mindent megtesz, hogy babájuk legyen, mégsem sikerül. Amikor ezek a kisebb vagy nagyobb dolgok megtörténnek velünk, frusztráltak leszünk és elveszítjük a lelki békességünket.
2. Amikor az emberek nem változnak - Az emberek természetükből fakadóan ellenállnak a változásnak. Zokon veszik, amikor megpróbáljuk megváltoztatni őket. A leggyorsabb módja annak, hogy elveszítsük a lelki békénket az, ha valaki mást próbálnunk megváltoztatni, ugyanis a legtöbb ember egyszerűen nem fog megváltozni.
3. Amikor a problémák megmagyarázhatatlanok - Tudjuk, hogy az élet nem igazságos. Nincs mindenkinek boldog élete. A dolgok nem mindig alakulnak jól. És ez még nehezebb akkor, ha nem tudjuk, hogy miért. Amikor nem tudjuk a miértre a választ, hajlamosak vagyunk aggódni, idegeskedni, és ilyenkor feszültek leszünk és elvesztjük a békességünket.

Isten lelki nyugalmat ígért, mert ez az életed egyik alapvető szükséglete. Isten héber nevei közül az egyik az, hogy Jehova Shalom. A "Shalom" békét jelent. A "Jehova Shalom" jelentése pedig ez: "Én vagyok a békesség Istene". Jézus azt mondja a János 14:27-ben: "Egy ajándékot hagyok itt nektek - a lélek és a szív békességét. A békesség, amelyet én adok, egy olyan ajándék, amelyet a világ nem tud adni. Tehát ne nyugtalankodjatok és ne féljetek." (NLT fordítás)

Ha Isten azt mondja, hogy "Felajánlom nektek a békesség ajándékát", az úgy is van. Ezért nem tudsz megdolgozni, nem tudod kiérdemelni, és nem tudsz küzdeni vagy könyörögni sem érte.

A békességnek semmi köze sincs a problémamentes élethez. Ez egyszerűen egy ajándék, amit el kell fogadnod, és ez ma is elérhető számodra.

Beszéljünk róla:

* Melyek azok az általad nem befolyásolható körülmények, amelyek mostanában elrabolták a békességedet?
* Mit gondolsz, miért engedi meg Isten, hogy problémáink legyenek?
* Mit eredményez az, ha békés életet élünk?




A gyerekeknek tudniuk kell, hogy Isten szereti őket

"Méltó vagy Uram, hogy végy dicsőséget és tisztességet és erőt; mert te teremtettél mindent, és a te akaratodért vannak és teremttettek." Jel. 4:11

Minden beszélgetés közül amit a szülőknek le kell folytatni a gyerekekkel, az egyik legfontosabb az, hogy a szülők elmondják gyermekeiknek, Isten teremtette őket és szereti őket.

A gyermekeink életének nincs értelme, míg meg nem értik, hogy Isten alkotta őket azért, hogy gyönyörködjön bennük. Az Ézsaiás 44 írja, "az ÚR, a te alkotód, aki megformált az anyaméhben, és aki megsegít". A gyerekeknek tudniuk kell, hogy Isten terveinek része. Nem baleset folytán jöttek létre. Talán szüleik nem tervezték őket, de nem baleset történt, mert Isten ismerte és szerette őket a kezdetektől.

A szülők nem tökéletesek. Lehetnek jó és rossz napjaik. De Istennek nem. Az ő szeretete nem függ a hangulatától. Nem úgy van, hogy egyik nap szeret, másik nap pedig nem kedvel, mert ő változatlan - ez az ő jelleme. Ennek semmi köze ahhoz, hogy mi kik vagyunk vagy mit csinálunk. Nem tehetünk semmit amivel elérnénk, hogy ne szeressen minket. Ő alkotott és formált minket, hogy szeressen.

A gyermekeinknek ezt meg kell érteniük. Aztán beszélnünk kell velük arról, hogy hogyan válaszolunk erre a szeretetre, mert Isten arra is lehetőséget adott, hogy viszont szeressük őt, ezt hívják dicsőítésnek. Tehát beszélnünk kell gyermekeinkkel erről a kulcsfontosságú kérdésről - mi lesz az életem középpontjában?

Akármi áll is életed központjában, azt dicsőíted. Ahogy nőnek fel a gyerekek, életük középpontjába állíthatják, hogy mit gondolnak mások (csordaszellem), sportokat, iskolát, családot, karriert, szórakozást, pénzt, különféle dolgok gyűjtését. Ezekben a dolgokban semmi rossz nincs. Isten hozta létre mindet, hogy élvezhessük őket. Egyszerűen csak nem tartoznak az életed középpontjába, mert nem tartósak.

Ha a karriered köré építed az életed, elmúlhat. Ha a pénz köré építed az életed, elvesztheted. Ha a kinézeted vagy egészséged köré építed az életed, tönkre mehet. Mindezek a dolgok eltűnhetnek és te ott maradsz bizonytalanságban felnőve. De egy Isten köré épített élet szilárdan áll, mert Istent nem vehetik el tőled.

Tehát a szülők elsődleges feladata, hogy megtanítsák gyermeküket szeretni Istent. Ez az első kritikus döntés, amit egy gyermeknek meg kell tanulnia mert ez egy olyan döntés, amely az életük minden szintjén visszaköszön majd. Egy énközpontú vagy egy Isten-központú életet választanak?

Mikor a gyermekeink megértik, hogy Isten teremtette őket, hogy szeresse őket, és Istent választják életük középpontjának, attól kezdve képesek lesznek erősen megállni a kihívásokkal szemben, amik jönnek eléjük.







A gyülekezet hívőnek ismer téged

,,Egymás iránti szeretetetek bebizonyítja majd a világnak, hogy ti az én tanítványaim vagytok." (Jn 13:35, NLT fordítás)

A Bibliában azt olvassuk, hogy egy keresztény ember a gyülekezet nélkül olyan, mint egy szerv a test nélkül, egy bárány a nyája nélkül, vagy egy gyermek a családja nélkül. Ez egy természetellenes állapot. Ef. 2:19-ben ezt olvassuk: "Isten népéhez tartozol minden egyes más kereszténnyel együtt.'' (LB fordítás)

A mai idők független, individualista kultúrája számos szellemi árvát hozott létre - "nyuszi hívőket" akik ugrálnak egyik gyülekezetből a másikba minden identitás, felelősségre-vonhatóság és elkötelezettség nélkül. Sokan úgy gondolják, hogy lehet anélkül "jó kereszténynek" lenni, hogy csatlakoznának (vagy eljárnának) egy helyi gyülekezetbe, Isten azonban ezzel határozottan nem ért egyet.

A gyülekezet olyan fontos, hogy Jézus a kereszten meghalt érte: ,,Krisztus szerette a gyülekezetet és életét adta érte" (Efézus 5:25, GW fordítás).

Néhány fontos kivételtől eltekintve a történelem során, ahol a Biblia "gyülekezeten" az összes keresztényt érti, majdnem minden esetben, amikor a "gyülekezet" szót használja, egy helyi, élő közösségre gondol. Az új szövetség azt feltételezi, hogy tagjai vagyunk egy helyi közösségnek.

A gyülekezet által hiteles hívő leszel. Nem állíthatod azt, hogy Jézust követed, ha nem kötelezted el magad egy tanítványi csoportba. Jézus ezt mondja: ,,Egymás iránti szeretetetek bebizonyítja majd a világnak, hogy ti az én tanítványaim vagytok." (János 13:35, NLT fordítás).

Amikor mi szeretetben összegyűlünk eltérő háttérből, eltérő fajból és különféle szociális háttérből egy gyülekezeti családként, ez is egy bizonyságtétel a világ felé (Galata 3:28).

Beszéljetek róla

* Miért fontos egy helyi gyülekezethez tartozni?
* Hívőként ismernek téged, nem csak azért mert tagja vagy, vagy mert eljársz gyülekezetbe, hanem azért is amit ott teszel. Hogyan szolgálod a gyülekezeted, közösséged?
* Hogy válaszolnál egy hívőnek, aki nem jár gyülekezetbe múltbeli sérelem, csalódás miatt?





A Menny 24 órás sürgősségi forró vonala

„Hívj segítségül engem a nyomorúság idején! Én megszabadítlak, és te dicsőítesz engem." (Zsolt 50:15 NLT fordítás)

Isten azt akarja, hogy Tőle kérj segítséget a nehézségeidben: Hívj segítségül engem a nyomorúság idején! Én megszabadítlak, és te dicsőítesz engem." (Zsolt 50:15 NLT fordítás).

„Mikróhullámú" imádságnak nevezem ezt, hiszen gyors és lényegre törő: Segítség! SOS! Például amikor ránk tör a kísértés, és nincs idő hosszan beszélgetni Istennel, egyszerűen kiálts fel Hozzá! Dávid, Dániel, Péter, Pál, és nagyon sokan mások imádkoztak így és kiáltottak fel segítségért a nehézség idején.

A Biblia biztosít arról, hogy a segélykiáltásunk meghallgatásra talál, hiszen Jézus együttérző a vívódásainkkal. Ő is ugyanolyan problémákkal kellett megküzdjön, mint mi. „Mert nem olyan főpapunk van, aki ne tudna megindulni erőtlenségeinken, hanem olyan, aki hozzánk hasonlóan kísértést szenvedett mindenben, kivéve a bűnt." (Zsidó 4:15).

Ha Isten várja, hogy a segítségét kérjük, miért nem fordulunk Hozzá gyakrabban? Őszintén, sokszor nem akarjuk, hogy segítsenek rajtunk! Olykor úgy gondoljuk, hogy mi tudjuk, hogy mi a legjobb nekünk – jobban, mint Isten. Máskor pedig szégyenkezünk Isten előtt. De a Biblia azt mondja, hogy „Járuljunk tehát bizalommal a kegyelem trónusához, hogy irgalmat nyerjünk, és kegyelmet találjunk, amikor segítségre van szükségünk." (Zsidó 4:16).

Isten szeretete örökkévaló, az Ő türelme pedig mindörökké tart. Kérd az Ő segítségét, aztán pedig figyeld, ahogy gondot visel rólad!

Segítő kérdések beszélgetéshez és elmélkedéshez:

  • Ha Isten várja, hogy segíthessen, miért nem fordulunk Hozzá gyakrabban?
  • Hogyan segítettek át a gyors, felkiáltó imák a nehézségekben?
  • Könnyen vagy nehezen tudod elfogadni, hogy Jézus megérti a gyengeségeinket és kísértéseinket? Miért?




Együtt a küldetésben

„Egymás mellet álltok egy hatalmas cél érdekében: hogy elmondjátok a jó hírt.” (Filippi 1:27, TLB fordítás)

Isten azért teremtett, hogy teljesíts egy küldetést. Isten azt akarja, hogy megoszd az ő szeretetét azokkal az emberekkel - barátaiddal, családtagjaiddal, munkatársaiddal -, akik még nem tartoznak Isten családjához.

Miért akarja ezt Isten? Mert Ő mindenkit a családjába akar vonni. Isten soha senkit nem teremtett úgy, hogy ne szerette volna és ne lett volna célja vele. Isten soha senkit nem teremtett úgy, hogy Jézus Krisztus ne halt volna meg érte. Ezért akarja Isten, hogy megosszuk a Jó Hírt.

Azonban nem vagy egyedül! Isten azt akarja, hogy másokkal együtt teljesítsd ezt a küldetést. A Filippi 1:27 ezt mondja: „Egymás mellett álltok egy hatalmas cél érdekében: hogy elmondjátok a jó hírt.” (TLB ford.)

Hogyan oszthatod meg barátaiddal, hogy Isten szereti őket? És hogyan teheted ezt más emberekkel együtt? A házi csoportodon vagy egy hívőkből álló kis csoporton keresztül.

Először is imádkozzatok együtt. Kérd meg a csoportod, hogy imádkozzanak azokért a barátaidért, akiknek még nincs élő kapcsolatuk Istennel. Senkit sem kényszeríthetsz, hogy szeresse Istent, de imádkozhatsz értük. Lehet, hogy a barátaid elutasítják az érveidet és meg sem hallgatják az okfejtésed, de az imáiddal szemben tehetetlenek, mert az egyenesen a szívüket célozza!

A Kolossé 4:3-ban ezt mondja a Biblia: „Imádkozzatok értünk, Isten adjon lehetőséget számunkra, hogy elmondhassuk az Ő üzenetét az embereknek.” (NCV ford.)

Amikor lehetőségért imádkozol, tudod, mi történik? Elkezded meglátni a lehetőséget mindenhol! Az ima a tudomásodra hozza. Amikor elkezdesz imádkozni a családodért, elkezded meglátni a szükséget a családodban. Amikor elkezdesz imádkozni a munkatársaidért, akkor elkezdesz törődni, foglalkozni is velük.

És ahogy kezded jobban megismerni az embereket, esetleg rájössz, hogy van közös érdeklődési körötök, és ezen keresztül lehetőség nyílik majd arra, hogy megoszd velük az evangéliumot.

Mielőtt megoszthatnád másokkal a jó hírt, kapcsolatot kell kiépítened velük. Mik a közös tapasztalataitok, érdeklődésetek vagy szükségeitek? Beszéljétek meg a csoportban egymással, mit szerettek csinálni, aztán kérdezzétek meg: Kit ismerünk, aki szintén szereti ezeket, de még nem hívő? Kit hívhatunk meg, hogy csatlakozzon hozzánk?

A Saddleback Gyülekezetben van egy kis csoport, amelyiknek minden tagja San Diego Chargers (profi amerikai futballcsapat) rajongó. A csoport minden tagja az egész idényre szóló bérletet vásárolt a Chargers meccseire. Aztán összeadtak egy kis pénzt, és vásároltak még két plusz bérletet. Minden alkalommal, amikor meccsre mennek, két új embert visznek magukkal. Elmennek, együtt élvezik a meccset, és a végén megkérdezik: „Tetszett, jól érezted magad? Ugyanez a csoport csütörtök este Bob házában találkozik, van kedved csatlakozni hozzánk?”

Isten fog adni ehhez hasonló lehetőségeket és ötleteket. Kezdjetek el imádkozni ezért a csoportban, és vegyétek észre, kik azok körülöttetek, akikkel együtt szolgálhattok.

Beszéljetek róla:

  • Milyen előnyei vannak, ha az evangelizációt csoportban végzitek?
  • Mennyire lehet más az emberek reakciója, ha akkor hívod el őket a gyülekezetbe vagy a  házi csoportba, amikor egy számukra ismerős és kellemes környezetben vagytok?
  • Ki az a családtagjaid, a barátaid vagy munkatársaid közül, akivel kapcsolatban Isten arra vezet, hogy imádkozz érte? Honnan tudnád őt (vagy őket) még jobban megismerni a közös érdeklődési körötökön keresztül?

 





Isten orvoslata a megfáradtaknak

"Akit az Úr szeret, annak álmában is ad eleget" (Zsoltárok 127: 2b, Új fordítás)

Mindig lenyűgözött a tanítványok megváltozása a feltámadást követően az azt megelőző állapotukhoz képest. Az egyik pillanatban legyőzöttek voltak, a következőben pedig dinamikusak. Az egyik percben össze voltak törve, aztán pedig magabiztosak lettek. Az egyik pillanatban együtt siránkoznak, majd a világnak beszélnek.

Mi lehet a változás oka?

Amikor személyesen találkozol a megfeszített Krisztussal, akkor sokkal magabiztosabb leszel.

János evangéliuma 20. fejezetében a tanítványokról ezt olvassuk:

János 20:19-20: "Aznap amikor beesteledett a hét első napján, ott ahol összegyűltek a tanítványok, bár a zsidóktól való félelem miatt az ajtók zárva voltak eljött Jézus, megállt középen és így szólt hozzájuk: "Békesség néktek" És miután ezt mondta, megmutatta nekik kezét és az oldalát. A tanítványok megörültek, hogy látják az Urat" (Új fordítás)

A következő pár napban megnézzük, hogy mi volt az a három dolog, amely elrabolta a tanítványok magabiztosságát (és a mienket is), és hogy hogyan lehet túljutni ezeken a nehézségeken.

Először is mondhatjuk azt, hogy a tanítványok nagyon fáradtak voltak. Akkor már nagyon késő vasárnap volt. És ez egy kemény hét volt. Ott volt a Virágvasárnap. Aztán a templom kitakarítása, az utolsó vacsora. Megvolt a keresztre feszítés. Kifacsartak voltak. A leggyakoribb oka a bátortalanságnak a fizikai és az érzelmi kimerülés. A dolgok sokkal rosszabbnak tűnnek, ha kimerült vagy. Vince Lombardi ezt mondja: "A kimerültség mindannyiónkat gyávává tesz."

Amikor fáradt vagy, elveszíted a magabiztosságodat. Ez egyszerű. És mi a gyógymódja? Nem kell sok hozzá, hogy rájöjjünk. A megoldás a fizikai és érzelmi kimerültségre - és ezzel a megoldás a magabiztossághoz is- a pihenés.

A Zsoltárok 127:2 ezt mondja: "Akit az Úr szeret, annak álmában is ad eleget" (Zsoltárok 127:2b, Új fordítás) Néha a legspirituálisabb dolog, amit tehetsz az az, hogy elmégy aludni. Csodálatos mennyivel jobbnak tűnnek a dolgok egy jó éjszakai alvás után.

Sosem tudod kihozni magadból a legjobbat, ha nem pihensz eleget.

Beszéljünk róla:

* Mi tart vissza attól, hogy eleget pihenj?
* Hogyan befolyásolhatja a fizikai és érzelmi kimerültségedet az, hogy az Isten által neked tervezett dolgot csináld?
komment
süti beállítások módosítása