Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Helyreállhatsz vagy bosszút állhatsz-Ideje felszámolni a negatív belső hanggal-Koncentrálj a család lényegére-Miért nem engedem, hogy Isten vegye át az irányítást?

2019. május 11. 10:52 - Andre Lowoa





Helyreállhatsz vagy bosszút állhatsz


„Amikor szenvedett, nem fenyegetőzött, hanem rábízta magát arra, aki igazságosan ítél.” (1Péter2:23b – LB fordítás)

Ha valaki megbánt, akár fizikailag, akár érzelmileg, döntést kell hoznod. Használhatod az energiádat arra, hogy helyreállj vagy arra, hogy bosszút állj.

Egyszerre azonban nem teheted mindkettőt.

Jézus is ismerte a szenvedést, a bántalmazást. Mikor keresztre feszítették, megsebesítették minden lehetséges módon – a lábain, kezein és a fején. Egy tövisekből font koronát nyomtak a fejére. Felszegezték a keresztre. A római katonák kilencágú korbáccsal 40 ütést mértek rá.

Természetesen Jézus legmélyebb sebei nem fizikai, hanem érzelmi sebek voltak. Elárulták, elutasították és megalázták.

Mégis 1Péter 2:23 azt mondja: „Amikor szenvedett, nem fenyegetőzött, hanem rábízta magát arra, aki igazságosan ítél.” Mikor a kereszten volt, küldhetett volna milliárd angyalt, hogy megsemmisítse ellenségeit, de nem tette.

Ezt a dolgot a mennyei Atyára bízta. Ezt mondta: „Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, hogy mit cselekszenek.” Nem hagyta, hogy a fájdalom keserűbbé tegye.

Ahhoz, hogy átmenj, túljuss ennek az életnek a fájdalmain, durva dolgain, el kell engedned azokat, akik bántanak. Nem tudsz helyreállni mindaddig, míg neheztelés, harag van a szívedben. A saját érdekedben engedd el a bosszúálláshoz való jogodat.

A bosszútól nem fogod jobban érezni magad. Sőt, ha bosszút is tudsz állni, az nem fogja elvenni a fájdalmadat.

Az a személy, aki megbántott téged, megérdemli a megbocsátásodat? Nem. De te sem érdemled meg Isten megbocsátását. Nem más miatt, hanem saját érdekedben kínáld fel a megbocsátásodat.

Bizonyos lehetsz benne, hogy Isten látott mindent. A Biblia azt mondja Róma 12:19-ben: „Ne álljatok bosszút önmagatokért, szeretteim, hanem adjatok helyet az Isten haragjának, mert meg van írva: Enyém a bosszúállás, én megfizetek - így szól az Úr.”

Isten látta mi történt, mikor téged megbántottak, és Ő sírt, éppen úgy, mint mikor a Fiát keresztre feszítették. A bosszúállás az Isten felelőssége – nem a tied.

A személy, aki megbántott, nem ússza meg szárazon.

De te megúszhatod. Nem kell szenvedned másvalaki hibája miatt.

A Biblia azt mondja a Zsidók 12:15-ben: „A keserű lélek nem csak önmaga számára okoz bajt, hanem méreg lehet sok más ember életére. (Philips fordítás)

A neheztelés olyan méreg pirula, amit nem kell lenyelned. Csak annyira leszel boldog, amennyire azt választod, hogy az legyél. Mit választasz?

Beszéljetek róla

* Hogyan lehet, hogy a neheztelés úgy, vagy még jobban megsebesít, mint azt a személyt, akinek nem bocsátasz meg?
* Miért nehéz megbocsátani valakinek, aki megbántott?
* Kinek kell megbocsátanod?




Ideje felszámolni a negatív belső hanggal

“Vigyázz, hogyan gondolkodsz; az életedet a gondolataid formálják” (Példabeszédek 4:23 GNT fordítás)


Jóval azelőtt, hogy a pszichológa elterjedt, Isten megmondta, hogy a gondolataid meghatározzák az érzéseidet és az érzéseid meghatározzák a cselekedeteidet.

Az elménk valóban csodálatosan van megalkotva. Egy Pentagon nagyságú számítógépre lenne szükség csak ahhoz, hogy az alapvető funkciókat ellássa a fejedben. Az agyad 100 milliárd idegsejtet tartalmaz, és minden egyes sejt 10.000 másik neuronhoz kapcsolódik.

Folyamatosan beszélsz magadhoz - mindig, állandóan! Most is beszélsz magadhoz! Kutatások mutatják, hogy a legtöbb ember arányában 150-200 szót beszél percenként, de a belső dialógus, amit önmagadban folytatsz (nevezzük belső hangnak), több, mint 1300 szót tehet ki percenként.

Az a baj a belső hangunkkal, hogy a legtöbb emberé úgy cseng, mint Jóbé. Jób 9:20b-ban ezt mondja: “Minden, amit mondok úgy tűnik, elítél engem” (GNT fordítás). Ha ez jellemez, te vagy a saját magad legrosszabb kritikusa. Ugye? Mindig lehúzod magad. Belépsz egy szobába mosolyogva, de magadban ezt mondod: “Kövér vagyok. Nem vagyok elég csinos. Csúnya vagyok. És mindig elkések.” A legtöbb ebből a dialógusból tudat alatti.

Isten azt akarja, hogy fejezd be önmagad lehúzását. Mikor ezt teszed, kit húzol le igazából? Igazából a Teremtődet célzod ezzel, aki alkotott. Amikor azt mondod: “Istenem, értéktelen vagyok; nem vagyok ügyes; nem tudok semmit tenni”, valójában azt mondod: “Istenem, Te kibabráltál velem”. Ezért Isten azt mondja, hogy nem jó, ha lehúzod magad.

Hogyan számolj fel a negatív belső hanggal hogy nagyobb önbizalommal rendelkező emberré válhass? Ez a kicserélődés alapelve: “Igazítsd a gondolataidat arra ami igaz és jó és helyes…Gondolja mindarra, amiért Istent dicsőítheted, és teljen örömöd benne” (Filippi 4:8b TLB)

Összpontosíts arra, ami lenni szeretnél, amit Isten szeretne tenni az életedben. Nem tudok jobb ellenszert az alacsony önértékelésre, mint Isten Igéjének mindennapos olvasását. Tanulmányozd, memorizáld, elmélkedj rajta, és alkalmazd az életedre! Nem tudok jobb dolgot mondani ami segíthet emelni az önbizalomszintedet, mint hogy mélyedj el a Bibliában és kezdd el elhinni, amit Isten mond rólad.

Segítség elmélkedéshez, beszélgetéshez:

Mikor a Bibliát olvasod, próbálj találni egy verset ami hozzád szól - írd le egy kártyára, memorizáld, és kezdd el azt állítani Isten felé. Például: “Értékes vagyok, fontos vagyok, a bűneim megbocsáttattak, és alkalmas vagyok”. Engedd, hogy Isten átformálja az elmédet, mert “ahogyan (az ember) a szívében gondolkozik, olyan ő” (Példabeszédek 23:7a NKJV fordítás)






Koncentrálj a család lényegére




„Ezért tehát mi is, akiket a bizonyságtevőknek akkora fellege vesz körül, tegyünk le minden ránk nehezedő terhet, és a bennünket megkörnyékező bűnt, és állhatatossággal fussuk meg az előttünk lévő pályát. Nézzünk fel Jézusra, a hit szerzőjére és beteljesítőjére, aki az előtte lévő öröm helyett – a gyalázattal nem törődve – vállalta a keresztet, és az Isten trónjának a jobbjára ült.” Zsidók 12:1-2

Kitartással megfutni a versenyt azt jelenti, hogy a lényeges dolgokra koncentrálunk. Ne engedjük, hogy más dolgok közbejöjjenek és megakadályozzanak bennünket abban, hogy elmélyítsük a kapcsolatunkat Jézussal. Ne engedjük, hogy bizonyos dolgok összezavarjanak, megkötözzenek bennünket, hogy többé ne a családunkra és az egészségünkre koncentráljunk.

Gondold végig: -Egy napon a tanítványok látták Jézust a vízen járni és Péter odakiáltott neki, hogy ő is szeretne (Máté 14,22-31). Jézus azt mondta neki, hogy menjen oda hozzá, így Péter teljesen Jézusra koncentrálva kilépett a csónakból és elkezdett a vízen járva Jézus felé menni.

De akkor – mondja a Biblia – Pétert megzavarta a hullámzás és a szél – ahogyan téged és engem is megzavarnak a jó és rossz dolgok, amelyeken minden nap keresztülmegyünk. És amikor Péter szemei nem Jézusra, „hitünk szerzőjére és beteljesítőjére” szegeződtek, elkezdett süllyedni a vízben.

Nem járhatunk a vízen addig, amíg arra koncentrálunk, amire mi akarunk – egyszer Jézus, máskor a szél és a hullámok; néha Isten dolgai az elsők, máskor jelentéktelen célok; néha a cél betöltése, amelyre Isten teremtett minket; máskor meg a "bennünket megkörnyékező bűn."

Neked mit kell tenned ahhoz, hogy megtartsd a hited, az életed, a házasságod, a családod és az egészséged lényegét?



Miért nem engedem, hogy Isten vegye át az irányítást?

„Ne hagyd, hogy a bűn irányítsa az életed; ne engedj a bűnös vágyaknak… Inkább add át magad teljesen Istennek, mert halott voltál, de most új életed van. Ezért használd az egész tested eszközként arra, hogy a helyes úton járva azt tedd, ami Isten dicsőségét szolgálja.” (Róm 6:12-13, NLT fordítás)

1390569_1095498157135174_4229250224184018755_n.jpg

Minden nap valaminek az irányítása alatt állsz. Talán az egód, vagy más emberek elvárásai befolyásolnak. Meglehet, hogy a félelem, a bűntudat, a neheztelés vagy a keserűség irányítja az életed. Az is lehet, hogy egy általad használt szernek vagy egy szokásnak vagy a rabja. Bármi is legyen az, a lényeg, hogy minden nap uralja az életed valami.

Szabad csak akkor leszel, ha te magad döntesz az életed irányításáról. Amikor Jézus kezébe helyezed magad, akkor a Mester fogja átvenni az életed felett az irányítást, és minden más felett is győzedelmeskedhetsz. Azonban, ha nem Isten az első az életedben, hanem valami más, akkor az életed negatív irányban halad tovább. Ha átadod az irányítást Krisztusnak, Ő mindig a helyes irányba tereli az életed.

A Rómaiakhoz írt levél 6:12-13 verse így szól: „Ne hagyd, hogy a bűn irányítsa az életed; ne engedj a bűnös vágyaknak… Inkább add át magad teljesen Istennek, mert halott voltál, de most új életed van. Ezért használd az egész tested eszközként arra, hogy a helyes úton járva azt tedd, ami Isten dicsőségét szolgálja.” (NLT fordítás)

Melyek azok a lépések, amelyeket meg kell tenned ahhoz, hogy átengedd az irányítást Krisztusnak?

  • Valld be, hogy megpróbáltál Istent játszani.
  • Ismerd be, hogy nem tudsz változni magadtól.
  • Alázatosan kérd meg Istent, hogy segítsen megváltozni.
  • Őszintén beszélj valakivel azokról a dolgokról, amelyekben szükséges a változás az életedben.
  • Adj Jézus Krisztusnak teljes tulajdonjogot életed felett.

 Valóban meg akarsz változni? Hajlandó vagy megtenni ezeket a dolgokat?

Talán azt mondod, „Annyira belefáradtam az örökös próbálkozásba és a kudarcba.” De ne próbálkozz! Inkább kezdj el bízni! Isten megadja számodra a lehetőséget, hogy válassz: Őbenne bízol, vagy magadban. Mert ettől függ, hogy szabad leszel, vagy csalódott.

Miért ne adnál oda mindent Krisztusnak? Mit veszíthetsz?

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen jellemvonásaid vagy milyen körülmények gátolnak meg abban, hogy átadd Istennek az irányítást?
  • Milyen módon próbáltad meg Isten szerepét játszani?
  • Mit gondolsz, mit jelent teljesen odaadni magad Istennek?





komment
süti beállítások módosítása