Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Miért teremtett Isten egyedinek?-Miközben várakozol, Isten munkálkodik-Őrizd a gyermeked lelki fejlődését!-Öt lépés a frusztráció kezelésére

2019. május 10. 10:01 - Andre Lowoa


 

Miért teremtett Isten egyedinek?


„Hozd ide mindazokat, akik az enyémek, akiket dicsőségemre teremtettem, akiket formáltam és alkottam.” (Ézsaiás 43,7 - NCV fordítás)

Közel 20 évvel ezelőtt kitaláltam egy betűszót, az ALKAT-ot, aminek kapcsán beszélni lehet arról az öt dologról, amitől te te vagy. Az ALKATod az, ahogyan Isten megalkotott téged, és ez az életed minden területét meghatározza.

A szíved, a lelki ajándékaid, a jellemed, az adottságaid és a tapasztalataid azok a dolgok, amitől te valóban az vagy, aki. Vannak bizonyos lelki ajándékaid, van a szívednek egy állapota, van, amit szenvedélyesen szeretsz, és vannak dolgok, amik érdekelnek. Mit gondolsz, miért érdeklődsz pont ezek iránt a dolgok iránt? Mert Isten ezt helyezte beléd! Hogyha érdekel a golf, a vadászat, a varrás, a művészetek vagy a zene, honnan jön ez? Istentől. Beléd szőtte ezt, amikor megalkotott. Ha mindannyian ugyanazokat a dolgokat szeretnénk, sokkal kevesebb mindent tudnánk megvalósítani ezen a világon.

Tehát Isten egyedinek teremtett, és sehol a világon nincs senki olyan, mint te! De miért érdekeljen mindez?

1. Mert az ALKATod megmutatja, mi Isten célja veled.

Ha meg akarod tudni, hogy mi Isten terve az életeddel, akkor fel kell fedezned, hogy milyennek formált téged. De azt fontos tudni, hogy Isten nem fogja rád erőszakolni, hogy az Ő tervét válaszd. Akár az egész életedet elpocsékolhatod! Mindenféle személyes és énközpontú dologgal is eltöltheted az életedet, úgy, hogy eközben nem veszed észre és nem látod meg Isten tervét és célját az életedre nézve. A legszörnyűbb az, hogy valójában a legtöbb ember így él.

Ez az oka annak, hogy annyira csalódottak sokan. Arra törekednek, hogy olyanná váljanak, amilyennek mások szeretnék, ahelyett, hogy olyanná, amilyennek Isten akarja látni őket.

2. Mert az ALKATod határozza meg, hogyan tudsz szolgálni Istennek.

Van egy életre szóló küldetésed Istentől, amit senki sem tud elvégezni helyetted. Lehet, hogy már elszalasztottad a küldetést és elmulasztottad a lehetőséget, hogy Istennek szolgálj. De én most mégis azt mondom, hogy kezdjük ma újra! Legyenek az előtted álló évek az életed legjobb évei! Isten sosem fog olyasmit kérni tőled, amire ne tett volna képessé. Nézz hát a képességeidre, és vedd észre, hogy miben vagy jó, mert Isten azon a területen akarja, hogy kezdj valamit!

3. Mert az élet egy próba.

Ez az élet csak felkészít az elkövetkezőkre, a Mennyre. Isten ezt mondja: "Ez az élet egy próba, és én próbára teszlek, hogy mit teszel a tőlem kapott ajándékaiddal. Ez alapján fogom eldönteni, hogy milyen feladattal bízlak meg a Mennyben."

4. Mert megmutatja Isten dicsőségét.

Amikor az ALKATodnak megfelelően élsz és azt teszed, amire Isten teremtett, az nemcsak neked jó, hanem annak Isten is örül. Szent Iréneusz, korai keresztény egyházi tanító mondta: „Isten dicsősége az élő és eleven ember.” Tudod, mikor mosolyog Isten? Amikor olyan embereket lát, akik a Tőle kapott tehetségüket az Ő dicsőségére használják!

Az Ézsaiás 43,7 ezt írja: „Hozd ide mindazokat, akik az enyémek, akiket dicsőségemre teremtettem, akiket formáltam és alkottam.” (NCV fordítás) Ha nem Isten dicsőségére lennél, nem élnél! Isten azért teremtett, hogy örömét lelje benned!

Beszéljetek róla:

* Milyen lelki ajándékaid vannak? Hogyan használod azokat mások szolgálatára?
* Milyen egyedi tulajdonságokkal és képességekkel ruházott fel Isten, hogy azokkal másokat szolgálj?
* Van-e valami, amit Isten kér tőled, és nem hitted volna, hogy képes vagy rá? Hogyan tett képessé Isten?


 

Miközben várakozol, Isten munkálkodik

“Tele vagyok örömteli várakozással, és bízom Istenben, hogy segíteni fog, mert megígérte.” (Zsoltárok 130: 5, TLB fordítás)

 

 

 

Isten azt akarja, hogy türelmesen várj, amíg megválaszolja az imáidat; ám azt is akarja, hogy egy pozitív várakozással várj. Legyen hited, és bízz Istenben, hogy meghallgat és válaszol. Amikor így vársz, akkor azt nyilvánítod ki, hogy hiszel Isten ígéreteiben. Hiszed azt, hogy megtartja a szavát.

Daniel Boone-tól, a híres határvadász-felfedezőtől egyszer megkérdezték: “Eltévedt valaha a vadonban?" Ezt válaszolta: “Nem, soha. Volt, hogy néha egy pár hétig úgy éreztem, hogy nem tudom, hol vagyok, de nem tévedtem el soha.”

Lehet, hogy most te is úgy érzed, összezavarodtak a dolgok az életedben. Esetleg valami zavar van a házasságodban, és bár imádkozol, hogy jobb legyen, mégsem javul a helyzet. Vagy esetleg a karriereddel, a munkáddal van gond, és nem tudod, milyen irányban kellene tovább lépned, vagy hogy esetleg fel kellene-e mondanod. Lehet, hogy egy emberi kapcsolatoddal van gond. Erőtlennek és reményvesztettnek érzed magad, és úgy érzed, a saját magad erejéből nem tudsz változtatni a helyzeten. Össze vagy zavarodva és nem tudod, merre menj tovább.

De ne bátortalanodj el és ne add fel! Nézz felfelé. Kezdj el imádkozni. Én már sok olyan kéréssel fordultam Istenhez imában, amiket soha nem válaszolt meg. Emlékszem, volt egy imakérésem, amit évekig majdnem minden nap elmondtam Istennek, de Ő nem válaszolta meg. Nem tudom, hogy Isten miért döntött úgy, hogy nem válaszolja meg, és nem is értem. Viszont eldöntöttem a következőt: Isten akár megválaszolja ezt az imát, akár nem, én földi életem végéig hinni fogok az ígéreteiben. Mert Isten jó Isten, és Ő tudja mi a legjobb nekem, még akkor is, amikor nem értem.

Amikor Isten nem válaszolja meg az imáinkat, akkor emlékeznünk kell két fontos igazságra. Az első, hogy Isten kezében van az irányítás, és nem nálunk. Ő jobban tudja, hogy mire van szükségünk, mint mi magunk.
Nincs olyan magas hegy, amit ne tudna elmozdítani. Nincs olyan nagy probléma, amit ne tudna megoldani. Nincs olyan nagy szomorúság, amit ne tudna enyhíteni. Isten kezében van a vezetés, és neki van terve.

A második, amire emlékezned kell, hogy akár érkezik válasz az imáidra, akár nem, Isten elismeri a türelmedet – ha nem ebben a világban, akkor az örökkévalóságban.

“Tele vagyok örömteli várakozással, és bízom Istenben, hogy segíteni fog, mert megígérte.” (Zsoltárok 130: 5, TLB fordítás)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Isten mely ígéreteit vallhatod meg vagy melyekre támaszkodhatsz, amíg arra vársz, hogy megválaszolja az imádat?
  • Hogyan mutatta már meg Isten a hűségét az életedben?
  • Mit vársz, hogy mit fog tenni Isten az életedben? Hogyan tükrözik az elvárásaid az Ő nagyságát?






Őrizd a gyermeked lelki fejlődését!


"Gondozzátok, védjétek és vezessétek Isten nyáját, ez a ti felelősségetek […] Ne zsarnokoskodjatok a rátok bízott embereken, hanem mutassatok nekik példát!" (1Péter 5:2-3, AMP fordítás)

Jézus védelmezte a tanítványok lelkét.

Mit jelent ez a te gyermekeidre nézve? Megvéded emberi méltóságukat, önértékelésüket és a lelküket. Feismered a szavak erejét, hogy képesek gyógyítani és fájdalmat is okozni.

Angol nyelvterületen úgy mondják: "Bot és kő csontot törhet, de a szó meg nem sebezhet." Ez egyáltalán nem igaz!

Egy-egy szó nagyobb fájdalmat tud okozni, mint a bot vagy a kő. Ha egy gyerek eltöri a kezét vagy a lábát, az előbb-utóbb meggyógyul, de sokan közülünk (talán te is) még ma is hordozzuk a sebeket, amelyeket olyan gyermekkorban hallott szülői kijelentések okoztak, mint például: "Belőled soha nem lesz senki". Azóta is küzdesz, hogy bebizonyítsd, tévedtek. Még mindig csak abból áll az életed, hogy reagálsz az életre ahelyett, hogy élnéd azt.

Szülőként fel kell ismernünk szavaink fájdalmat okozó vagy gyógyító hatalmát. A szülő egyetlen mondattal össze tudja roppantani a lányát – de ugyanennyivel föl is tudja építeni. Ugyanez igaz természetesen a fiúkra is. John Eldredge a Wild at heart című könyvében ("Szívében vad" - magyarul még nem jelent meg – ford. megj.) azt írja, sok férfi éli végig az életét olyan sérülésekkel, amelyeket az apjától szerzett. Ahogy a fiúk felnőnek, szükségük van a férfiasságuk megerősítésére, és ezt mindenekelőtt az apjuktól várják el.

Ha az apától nem kapják meg a várt megerősítést, ezer más módon próbálják meg bizonyítani a férfiasságukat. Az egész életüket úgy élik, hogy kompenzáljanak valamit, amit az apjuk soha nem mondott ki: "Minden rendben van veled, fiam. Férfi vagy. Klassz vagy. Értékes vagy."

Péter apostol, bár pásztoroknak ír, olyan tanácsot ad, ami minden vezetőre igaz – beleértve az anyákat és az apákat is: "Gondozzátok, védjétek és vezessétek Isten nyáját, ez a ti felelősségetek […] Ne zsarnokoskodjatok a rátok bízott embereken, hanem mutassatok nekik példát!" (1Péter 5:2-3, AMP fordítás)

Beszéljünk róla!

* Hogyan használod a szavaidat arra, hogy építsd gyermekeidet?
* Milyen módon okozhatsz esetleg fájdalmat nekik a szavaiddal?
* Beszélgess kiscsoportodban vagy egy közeli barátoddal arról, hogyan tudod megerősíteni a gyermekeidet és számoljatok be erről egymásnak rendszeresen!



Öt lépés a frusztráció kezelésére

„Tökéletes békében őrzöd meg azt akiknek az elméje állhatatos, mert benned van bizalma.” (Iz. 26:3 NIV fordítás)

Íme öt egyszerű lépés, amivel az életedben jelentkező frusztrációt kezelheted.

Kérdezd meg magad, „Én okoztam?” A Biblia szerint, „Amit az ember vet, azt is aratja.(Gal. 6:7b SZIT). Az életben gyakran érezzük magunkat frusztráltnak olyan dolgok miatt, melyeket mi okozunk saját magunknak.

Kérdezd meg magad, „Mit tanulhatok belőle?” A Róm. 8:28b azt mondja, „…akik Istent szeretik, azoknak minden javukra válik, hiszen ő saját elhatározásából választotta ki őket.” Sok rossz dolog van a világban, de minden összefügg mindennel. Isten még a negatív dolgokat is pozitívvá formálhatja, ha engedjük neki. Használd az ingerültséget lehetőségként, hogy mindinkább olyanná válj, mint Krisztus.

Köszönd meg Istennek a helyzetet. Az 1Tesz. 5:18a-ban azt olvashatjuk, „Adjatok hálát mindenért.” Nem kell hálásnak lenni a rossz élethelyzetekért, de hálás lehetsz akkor is, ha kellemetlen helyzetbe kerülsz. A frusztráció egy álruhába bújt áldás is lehet.

Változtasd át frusztráltságodat egy humoros, vicces élménnyé. A Biblia szerint „a vidám szív jót tesz az egészségnek.” (Péld. 17:22a) A humorérzék Isten ellenszere a haragra és a frusztrációra.

Kérd Istent, hogy töltsön fel az Ő szeretetével. Miért? Mert az 1Kor. 13:5b azt mondja, hogy „[A szeretet] nem gerjed haragra.” A szeretet önfeláldozó és nem önmagáért való. Dühbe gurulunk, mert azt hisszük, hogy az egész világ körülöttünk forog. A szeretet a másik személyre összpontosít.

Jézus folyamatos frusztráltsággal szembesült, de sosem gurult haragba. Mindig szánt időt az emberekre. Annyira el vagyunk foglalva a saját dolgunkkal, hogy elfelejtjük, hogy az életünkben az emberek élveznek elsőbbséget.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

Gondolj a frusztrációra, amivel szembe kell nézned és tedd meg a következő lépéseket.

  • Kérdezd meg magad, „Én okoztam?"

„Amit az ember vet, azt is aratja.” (Gal. 6:7b)

  • Kérdezd meg magad, „Mit tanulhatok belőle?"

„…akik Istent szeretik, azoknak minden javukra válik, hiszen ő saját elhatározásából választotta ki őket.” (Róm. 8:28b)

  • Köszönd meg Istennek a helyzetet.

Adjatok hálát mindenért.” (1Tesz. 5:18a)

  • Változtasd át frusztráltságodat egy humoros, vicces élménnyé.

„a vidám szív jót tesz az egészségnek.” (Péld. 17:22a)

  • Kérd Istent, hogy töltsön fel az Ő szeretetével.

„[A szeretet] nem gerjed haragra.” (1Kor. 13:5b)





komment
süti beállítások módosítása