Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A képességeid Isten térképe az életedhez-Hogyan formál a nehézség jobbá, s nem keserűbbé?-Hogyan tudok ebből a felfordulásból kilábalni?-Imádkozz kitartóan a gyermekeidért!

2019. május 08. 10:30 - Andre Lowoa

A képességeid Isten térképe az életedhez

“(Isten) adja meg nektek mindazt, amire szükségetek van az Ő akaratának beteljesítéséhez, és Jézus Krisztus ereje által hozza létre bennetek mindazt a jó dolgot, ami elnyeri az Ő tetszését .” (Zsid 13:21, NLT fordítás)


Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer néhány állat, akik kitalálták, hogy létrehoznak egy iskolát az állatoknak.

Eldöntötték, hogy olyan tárgyak lesznek benne mint futás, mászás, úszás és repülés. Ezután úgy döntöttek, hogy minden állatnak részt kell vennie minden képzésen.

Itt kezdődtek a problémák. A kacsa jobb volt úszásban, mint a tanára, de épphogy csak átment repülésből és nagyon gyenge volt a futásban. Ezért hát az a döntés született, hogy adja le az úszást és maradjon bent az iskolában a futást gyakorolni. Ettől az úszóhártyás lábai nagyon elhasználódtak, és így az úszásért kapott jegyei is egyre rosszabbak lettek. A többiek azonban megnyugodtak és kevésbé érezték rosszul magukat - a kacsát kivéve.

A nyúl az osztály élén kezdett futásban, de mivel sokat kellett javulnia úszásban, ezért tüdőgyulladást kapott és ott kellett hagynia az iskolát. A mókus rendkívüli képességeket mutatott a mászásban, de hihetetlenül zavarban volt a repülés órán, mert a tanár azt javasolta, hogy a földről szálljon felfelé és ne a fáról lefelé. A túlerőltetéstől begörcsölt a lába, ezért csak 3-ast kapott mászásból és 2-est futásból. A sas volt a problémás tanuló és figyelmeztetést is kapott, mert nem akart beilleszkedni. Példának okáért, mászás órán mindenkit lehagyott, amikor a fa tetejére kellett feljutni és ő inkább a repülést választotta megoldásnak. Végezetül, mivel nem akart részt venni az úszás órán, eltanácsolták.

A lényeg az, hogy Isten úgy tervezte a különböző állatokat, hogy egy bizonyos területen legyenek kiemelkedőek, és nem várja tőlük, hogy mindent ugyanolyan jól csináljanak. Amikor mindenkit ugyanabba a sémába akarunk betuszkolni, akkor annak csak frusztráció, elbátortalanodás, középszerűség és bukás lesz az eredménye. A kacsa kacsának lett teremtve és nem valami másnak.

Te pedig olyannak lettél teremtve, amilyen vagy. Isten adott neked különleges képességeket, és azt akarja, hogy úgy használd ezeket, ahogy Ő azt eredetileg eltervezte.

A képességeid egy térkép, amely megmutatja, mi Istennek az életedre vonatkozó terve. Megmutatja az irányt. Amikor tudod, hogy miben vagy jó, akkor tudhatod azt is, Isten mit szeretne tőled, hogy mit kezdj az életeddel.

A Biblia azt mondja a Zsidókhoz írt levél 13:21-ben: "(Isten) adja meg nektek mindazt, amire szükségetek van az Ő akaratának beteljesítéséhez, és Jézus Krisztus ereje által hozza létre bennetek mindazt a jó dolgot, ami elnyeri az Ő tetszését.”

Beszéljetek róla

* Mik a szellemi és lelki ajándékaid?
* A szellemi és lelki ajándékaid, a szíved, a képességeid, a személyiséged és a tapasztalataid alapján mit gondolsz, mi Istennek a terve az életeddel?
* Egy olyan területen való próbálkozás, ami nem illik a személyiségedhez és a lelki alkatodhoz, akadályozott-e már abban, hogy a legjobb képességeid szerint szolgálj? Hogyan?



Hogyan formál a nehézség jobbá, s nem keserűbbé?

"Pál azonban így szólt a századoshoz és a katonákhoz: Ha ezek az emberek nem maradnak a hajón, akkor ti sem menekülhettek meg." (ApCsel 27,31 NIV ford.)

Az élet nem fair. Lesznek benne problémák, nehézségek és fájdalmak, amelyek vagy jobbá tesznek, vagy pedig keserűvé. Vagy felnősz a feladathoz, vagy feladod. Vagy azzá válsz, akivé Isten szeretné, vagy megkeményedik a szíved. Neked kell döntést hoznod, hogyan válaszolsz a nehéz időkben. Hogyan kezeled majd azokat?

Amikor nehéz időszakokon mész keresztül, nem az a legfontosabb, amin épp átmész, hanem ami benned végbemegy. Ez az, amit az örökkévalóságba is magaddal viszel – nem a körülményeidet, hanem a karakteredet.

Az ApCsel 27-ben 3 útmutatást találunk arra, hogy miként ne reagáljunk:

  1. Ne sodródj! "Mikor az (szélvihar) magával ragadta a hajót, úgyhogy nem tudott a széllel szemben haladni, rábíztuk a hajót és sodortattuk magunkat vele." (ApCsel 27,15 NIV). A hajó, ami Pált és a többi foglyot Rómába vitte volna, a Földközi-tenger közepén sodródott, és utasai már több mint 14 napja nem látták a napot, tehát semmi iránymutatásuk nem volt, ezért elkezdtek sodródni. Amikor nehézséggel nézünk szembe, néhányan elkezdenek sodródni az élettel. Nincsenek céljaik, ambíciójuk, vagy álmaik az életükre nézve. Manapság ezt lesiklásnak, lecsúszásnak mondjuk. A gond ezzel pedig csak annyi, hogy az út lefelé vezet. Az élet nem egy lejtő. Az élet kemény. Ne veszítsd el az ambíciódat vagy az álmodat, csak azért mert az életed nehezebb lett!
  2. Ne add fel! "A vihar hevesen dobált bennünket, ezért másnap kidobálták a hajóterhet, ..." (ApCsel 27,18). A legénységnek könnyítenie kellett a hajón, ezért először a rakományt, majd a felszerelést, végül az ételt is kidobták. Olyasmiket dobtak ki, amire szükségük volt, mert annyira borzasztó volt a vihar. Amikor az életünk viharba keveredik és a stressz elviselhetetlenné válik, hajlamosak vagyunk elhanyagolni az értékeinket, a kapcsolatainkat, amit jobb időkben soha nem tennénk meg. Amikor azt mondod: "Feladom a házasságom. Feladom az álmom, hogy egyetemre menjek.", Isten arra biztat, hogy maradj a fedélzeten! Megtetted ezt már a házasságodban? Kijelentetted, hogy: A válás számunkra nem választható lehetőség! Helyre fogjuk hozni a rossz dolgokat! Ha nem tetted meg, a kísértő mindig csábítani fog, hogy feladd. Ha nem dobod el a kulcsot, soha nem fog kifejlődni az a jellem benned, amit Isten szánt neked. Isten meg tud változtatni helyzeteket és személyeket. Téged is meg tud változtatni. De nem fog, ha mindig elhagyod a fedélzetet! Személyes tapasztalatból tudom, hogy az soha nem Isten akarata, hogy elfussunk egy kemény helyzet elől. Isten azt szeretné, hogy tanulj, növekedj és fejlődj. Maradj a fedélzeten!
  3. Ne ess kétségbe! "...végül elveszett megmenekülésünk minden reménye." (ApCsel 27,20). 14 nap teljes sötétség után, a rakomány, felszerelés és élelem nélkül, az utasok végül feladták a reményt, mert elfelejtettek egy dolgot: még a viharban is Isten az, aki irányít! Ő nem hagyott el téged! Talán nem érzed Őt, de ha távol érzed magad Istentől, szerinted ki távolodott el? Isten veled van a viharban, és át fog segíteni rajta. Most épp próbára tesz téged, hogy bízol-e Benne. Átmész a próbán?

 

Beszéljetek róla:

  • Bízol abban, hogy Isten veled van a viharban? Hogyan bizonyítod a bizalmad?
  • Milyen nehéz helyzetben vártál arra, hogy Isten megváltoztassa azt?
  • Várhat Isten arra, hogy te változz meg anélkül, hogy Ő megváltoztatná a helyzetet? Mit válaszolsz erre?



Hogyan tudok ebből a felfordulásból kilábalni?

Ki fog megszabadítani ettől az élettől, amit a bűn és a halál ural? Istennek hála! A válasz Jézus Krisztusban, a mi Urunkban van! (Róma 7:24-25, NLT fordítás)

meredith-hansen-breakup-1-min.jpeg

Íme, egy kínai keresztény bizonyságtétele: „Az élet útján jártam, amikor beleestem egy mély árokba. Az árok tele volt depresszióval, csüggedéssel és bűnnel. Amíg ott feküdtem, arra járt Mohamed, és így szólt: »A te hibád, hogy az árokban vagy. Megsértetted Allahot, ez pedig a megérdemelt büntetésed.« Ezt követően jött Marx, és ezt mondta: »Az osztályharc miatt vagy az árokban. Lázadj fel! « Én viszont még a kormányváltás után is az árokban voltam. Majd Buddha jött arra, és így szólt: »Nem is igazán vagy az árokban. Csak úgy gondolod, hogy ott vagy. Az egész csak illúzió. Nyugodj meg!« Azután Konfuciusz haladt el mellettem, és ezt mondta: »Itt az önmegvalósítás tíz lépése, amellyel ki tudsz jönni az árokból. Ha eléggé küzdesz, végül ki fogsz tudni mászni.« De akármennyire is küzdöttem, nem jutottam ki abból, mert túl mély volt.

Egy napon pedig arra járt Jézus Krisztus, és meglátott az árkomban. Szó nélkül levetette a fehér köntösét, és lejött mellém a sárba. Azután az erős karjaival felemelt, és kijuttatott az árokból. Hála Istennek, hogy Jézus megtette értem azt, amit én nem tudtam volna megtenni magamért.”

Jézus megtette érted azt, amit te nem tudtál volna megtenni magadért.

Ha szeretnél gyógyulást az életedben, akkor el kell hinned, hogy Krisztus meg tud változtatni. A Rómaiakhoz írt levél 7. fejezetének 24-25. verse így szól: „Ki fog megszabadítani ettől az élettől, amit a bűn és a halál ural? Istennek hála! A válasz Jézus Krisztusban, a mi Urunkban van!” (NLT fordítás).

A megoldás a problémádra egy személy. Ki lesz az életed Ura? Ki fog irányítani? Te, avagy Jézus Krisztus? Amikor Ő uralkodik feletted, akkor képes vagy uralni a problémádat.

Istennél megvan az erő, amire szükséged van. Ő segíteni fog rajtad!

Segítő kérdések az elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit jelent, ha Isten az életed Ura?
  • Jézus megtette azt, amit te nem tudtál volna megtenni magadért. Mi az, ami túlságosan nagy ahhoz, hogy egyedül kezeld, és ezért ma rá kell bíznod?
  • Hogyan tudod megmutatni Istennek, miszerint elhiszed, hogy meg tud változtatni?




Imádkozz kitartóan a gyermekeidért!

"Én őértük könyörgök: nem a világért könyörgök, hanem azokért, akiket nekem adtál, mert a tieid." (János 17:9)


A tanítványaiért könyörgő Jézus Isten atyai szívének a tükörképe. Anyaként vagy apaként te is imádkozhatsz azért, hogy gyermekeid ne veszítsék szem elől Isten velük kapcsolatos szándékát öt fontos kérdésben.

Isten öt célkitűzése gyermekeiddel kapcsolatban pontosan ugyanaz, amit tőled is elvár. Jézus mind az öt célért imádkozott követőire gondolva: "Én őértük könyörgök: nem a világért könyörgök, hanem azokért, akiket nekem adtál, mert a tieid" (Jn. 17:9).

Imádkozhatunk azért, hogy gyermekeink életét meghatározó valóság legyen az öröm: "Azért imádkozom amíg még itt vagyok a világban, hogy ugyanolyan örömük legyen, amilyen nekem van" (Jn. 17:13b, GW fordítás).

Imádkozhatunk gyermekeink folyamatos lelki fejlődéséért: "Nem azt kérem, hogy vedd ki őket a világból, hanem hogy őrizd meg őket a gonosztól" (Jn. 17:15).

Imádkozhatunk azért, hogy hatékonyan szolgálják Krisztust: "Tedd késszé őket a szolgálatra igazságod által; a te tanításod igazság" (Jn. 17:17, NCV fordítás).

Imádkozhatunk azért, hogy gyermekeink megtapasztalják az Úrral való személyes kapcsolatot: "Azért imádkozom, hogy mindnyájan egyek legyenek úgy, ahogyan Te és én egyek vagyunk, Atyám, ... hogy elhiggye a világ, hogy te küldtél el engem" (Jn. 17:21, LB fordítás).

Imádkozhatunk azért, hogy gyermekeinknek is rendszeres célja legyen másokat a Krisztushoz vezetni: "Nem értük könyörgök csupán, hanem azokért is, akik az ő szavukra hisznek énbennem" (Jn. 17:20).


Beszélgessünk ezekről!


Mely dolgokért kell imádkoznod, hogy gyermekeid Krisztusért éljenek? Erősödjenek meg? Szolgálják hatékonyan Krisztust? Tapasztalják meg az Úrral való kapcsolatot? Vezessenek Krisztushoz másokat?



komment
süti beállítások módosítása