Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Fordítsd gyermekeidet Isten felé-Imádkozz: Istenem, segíts hogy kitartsak, hogy ne ad-Két lépés Isten akaratának megismeréséhez jam fel!-Még a hibáid is dicsőséget szerezhetnek Istennekek

2019. május 04. 10:06 - Andre Lowoa




Fordítsd gyermekeidet Isten felé


"...az Úr megismerése ad értelmet." (Péld. 9:10, TLB fordítás)

Megismerni és szeretni Istent - ez a legfontosabb lecke, amit gyermekeinknek megtaníthatunk.

Nem tudhatod mindenre a választ. Ha erre még nem jöttél rá, ami késik, nem múlik. Nem fogsz tudni mindenre válaszolni, amit gyermekeid meg fognak tőled kérdezni. Nem ezekre a kérdésekre gondolok: "Miért kék az ég?", vagy "Miért ugatnak a kutyák?" - amire azért valahogyan összerakjuk a választ, és megelégszenek vele egy ideig. Ahogy tovább nőnek, ilyeneket fognak kérdezni: "Miért ilyennek teremtett Isten engem?" vagy: "Ha Isten szerető Isten és minden a hatalmában van, miért engedte, hogy a nagyi meghaljon?". Ezekre a kérdésekre elég nehéz válaszolni, és az én válaszaimnak a tárháza meglehetősen kicsi. Szülőként azonban az én feladatom az, hogy gyermekeimnek megmutassam Istent, aki tudja mindenre a választ.

Leülhetsz és mesélhetsz a gyermekeidnek Istenről, annak is lesz valamilyen hatása. De ha sokkal hatékonyabb akarsz lenni, akkor példamutatónak kell lenned. Legjobb módja gyermekeid tanításának, ha bemutatod nekik azokat az igazságokat, amelyeket szeretnél, hogy megértsenek.

A szülők néha elkövetik azt a hibát, hogy elrejtik gyermekeik elől a harcokat, amivel éppen küzdenek, mert meg akarják védelmezni őket. Bizonyos esetekben azonban segít a gyerekeknek megtanulni, hogyan kell átjutni bizonyos küzdelmeken, ha megosztjuk velük, ami épp most zajlik az életünkben. Amikor pénzügyi nehézségeid vannak, úgy tudod a legjobban Istenben való hitre tanítani a gyermekeidet, hogy hallják tőled, ahogy ezt mondod nekik: "Igen, most nehéz helyzetben vagyunk, de Isten hűséges hozzánk, és ő megadja nekünk, amire szükségünk van". Ha nem látják, hogy bízunk Istenben és hogy megszabadít minket, ők miért bíznának Benne?

A Példabeszédek 9:10 ezt mondja: "...az Úr megismerése ad értelmet" (Péld. 9:10, TLB fordítás). Isten ismerete az életünk alapja. Sok szülő beszél Istenről, még olyanok is, akik még csak nem is keresztények - ez azonban nem elég. Gyermekeinknek fel kell hívnunk a figyelmét Jézus Krisztusra, az Ő Megváltójukra, méghozzá úgy, hogy minden nap megéljük előttük azt az igazságot, amit már tudunk Istenről és az Ő Fiáról.

Beszéljetek róla

* Te hogyan irányítod gyermekeid figyelmét Istenre?
* Hogyan mutatja be életed azt, hogy mit jelent olyan embernek lenni, aki 100%-ban átadta magát Jézus Krisztusnak?
* A te példamutatásod mit mutat gyermekeidnek, mi jelent számodra legtöbbet ebben az életben? A munkád, a pénz, a hobbid, kedvteléseid, vagy Jézussal való kapcsolatod?




Imádkozz: Istenem, segíts hogy kitartsak, hogy ne adjam fel!

"Ne fáradjunk el a jó cselekvésében, mert a megfelelő időben élvezni fogjuk a munkánk gyümölcsét, ha nem adjuk fel." (Galata 6:9 NIV)

discouraged-man.jpg
Amikor az életben késnek a dolgok, ne bátortalanodj el. Tarts ki. Ne add fel!

Az Izráeliek feladták, ezért nem jutottak be az Igérte Földjére. 4 Mózes 14:2-4-ben azt olvassuk, hogy: "Az összes Izráeli zúgolódott Mózes ellen... "Bárcsak meghaltunk volna Egyiptomban!... Választanunk kellene egy vezetőt és visszamenni Egyiptomba."" (NIV fordítás) Feladták az álmukat. Megmenekültek 400 év rabszolgaságból, de azután vissza akartak menni, mert várniuk kellett.

Mint az Izráeliek, néhány ember szívesebben élne rabszolgaságban, minthogy szembe nézzen a szabadsággal kapcsolatos félelemmel. Nem hajlandók tovább menni és dolgozni a problémán, ameddig rendbe nem teszik. Fel akarják adni. Megelégszenek a középszerűséggel az életben.

Ne elégedj meg kevesebbel, mint Isten legjobb tervével életedre. Ha ez azt jelenti, hogy keresztül kell menned a konfliktusok alagútján, menj át rajta. Az alagút közepén sötét lesz, és vissza akarsz majd fordúlni a világosba, de tovább kell menned, ameddig ki nem jössz a másik oldalon a fénybe.

Ahelyett, hogy elbátortalanodnál, légy kitartó és imádkozz!

Galata 6:9-ben azt olvassuk, hogy "Ne fáradjunk el a jó cselekvésében, mert a megfelelő időben élvezni fogjuk a munkánk gyümölcsét, ha nem adjuk fel."

Ez az aratás törvénye: Mindig van egy szünet a vetés és aratás között. Vetsz az egyik évszakban, és egy másikban aratsz. Isten látni szeretné, hogy folytatod-e a földművelést, ültetést, és vetést. Ha látja életedben a kitartást, akkor elhozza az aratást. Nem fog rögtön eljönni, mert az értelmetlen lenne, ha rögtön elhozná az aratást - a jellemed nem fejlődne és a hited sem erősödne.

Jézus azt mondja Lukács 18:1-ben, hogy "Mindig imádkozzatok, és soha ne csüggedjetek el". (Phillips fordítás)

Ez a kettő lehetőséged van az életben: Imádkozol folyamatosan, vagy elcsüggedsz. Mindig tenni fogod egyiket, vagy másikat. Ha folyamatosan imádkozol, akkor nem fogsz elbátortalanodni. Ha nem imádkozol folyamatosan, el fogsz csüggedni. El fogsz bátortalanodni a problémák miatt, amelyekkel szembenézel az életedben - akár a munkában, az iskolában, vagy a családodban vannak azok. Ki kell tartanod az imádkozásban!

Mit imádkozol az életed várakozó szakaszaiban? Imádkozz, hogy "Segíts nekem kitartani, és add, hogy ne adjam fel." Isten hallani fog, és segíteni fog. Nem vagy egyedül, ezért nem kell elbátortalanodnod, akkor sem, ha valami késik az életedben.

Beszéljetek róla

  • Milyen leckéket tanultál meg amíg késett valami az életedben? Hogyan tudod alkalmazni ezt a leckét, az álmaid elérésével kapcsolatban?
  • Mit jelent folyamatosan imádkozni, vagy "mindig imádkozni"? Hogyan lehetséges ezt tenni?
  • Hogyan mutatta meg neked Isten a múltban, hogy Ő hűséges? Emlékeztesd magad azokra az élményekre, amikor elkezdenéd kétségbe vonni az Ő hűségét, a várakozás idején.   

 



Két lépés Isten akaratának megismeréséhez

„Ha meg szeretnéd tudni, hogy Isten szerint mit kellene tenned, akkor kérdezd meg tőle, és ő örömmel elmondja neked. Mert mindig kész bőségesen ellátni bölcsességgel mindenkit, aki erre kéri.” (Jakab 1:5, TLB fordítás)

Ahhoz, hogy megtudd, mi Isten akarata, neked is meg kell tenned pár dolgot:

1. Ismerd el, hogy útbaigazításra van szükséged!

Nem igazán szeretjük elismerni, ha összezavarodtunk, mi férfiak pedig különösen nem. Számomra egyáltalán nem természetes elismerni, hogy eltévedtem, azután pedig megállni és megkérni valakit, hogy útbaigazítson. Éppen ezért, amikor Isten akaratának megismeréséről van szó, nagy adag bátorságra van szükségünk, hogy elismerjük, hogy összezavarodtunk és útmutatásra van szükségünk.

A 25. zsoltár 9. verse szerint: „A helyes úton vezeti az alázatosokat, és az ő útjára tanítja őket” (NIV fordítás). Ha öntelt a hozzáállásod, és úgy gondolod, hogy már mindenre tudod a választ, akkor Isten is azt fogja mondani, hogy: „Csak nyugodtan. Folytasd csak!”. Sokszor hallottam már ehhez hasonló panaszkodást: „Húsz éve vagyok keresztény, de sosem éreztem Isten vezetését." Hogy mi erre a válaszom? Talán azért nem érezted, mert soha nem ismerted el, hogy szükséged van rá. Munkába menet például azt feltételezed, hogy tudod, mit kell tenned, anélkül, hogy imádkoznál érte. A pénzügyi döntéseidet rendszeresen ima nélkül hozod meg, de igaz ez a szakmai életedre és a karrieredre is. Ha pedig egyedülálló vagy, anélkül mégy el egy randira, hogy imádkoztál volna előtte, hogy jó ötlet-e.

Úgy gondolod, hogy tudod a válaszokat, de talán jobb lenne, ha megállnál kicsit és elismernéd, hogy útmutatásra van szükséged – mert ez az első lépés ahhoz, hogy megismerd Isten akaratát az életedre.

2. Hittel kérd Istentől az útmutatást!

A Biblia így szól Jakab levelében: „Ha meg szeretnéd tudni, hogy Isten szerint mit kellene tenned, akkor kérdezd meg tőle, és ő örömmel elmondja neked. Mert mindig kész bőségesen ellátni bölcsességgel mindenkit, aki erre kéri. De amikor a kérésedet elmondod neki, győződj meg róla, hogy tényleg számítasz rá, hogy megválaszolja azt – mert a kételkedő elme olyan bizonytalan, mint a a tenger hulláma, amit a szél ide-oda hajt.” (1:5-6, TLB fordítás).

Ha megfigyeled, két dologra van szükség Isten bölcsességének megismeréséhez. Először is a megfelelő személytől kell kérned: azaz Istentől. Nem a manikűrösödtől, a kedvenc pincéredtől vagy más „megbízható” tekintélytől, mint például egy rádiós talkshow műsorvezetőjétől. Tehát a megfelelő személyt kell megkérdezned, azután pedig fontos, hogy a megfelelő hozzáállással kérj tőle: úgy, hogy számítasz a válaszára. Előfordult már veled, hogy kérted Istentől, hogy vezessen, de nem igazán számítottál rá, hogy tényleg megteszi? Biztosan volt már rá példa, és ez az oka annak, hogy eddig nem kaptál semmilyen útmutatást. Azzal a meggyőződéssel kell kérned, hogy meg fogod kapni a választ. Isten megjutalmazza a hitet, és bölcsességet ígér az életed következő lépéséhez. 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen nagy döntést hoztál az életedre vonatkozóan mostanában? Honnan tudtad, hogy Isten akarata volt? Az ima hogyan befolyásolta a döntésedet?
  • Kihez fordulsz, amikor segítségre van szükséged Isten akaratának felismerésében? Hogyan vezet vissza ez a személy Isten Szavához és az imához?
  • Miért szeretné Isten, ha várakozással telve imádkoznál?





Még a hibáid is dicsőséget szerezhetnek Istennek


ace-cards-karty-pik-poker-1914476-480x320.jpg

„Köszönöm, hogy olyan csodálatosan összetetté formáltál. A szakszerűséged lenyűgöző - ezt jól tudom." (Zsoltárok 139,14, NLT fordítás, második kiadás)

Ha valaki szenved, akkor egyszerű, de nem leegyszerűsített igazságra van szüksége. Nem elég azt mondani neki, hogy imádkozzon, olvassa a Bibliáját és járjon gyülekezetbe. Segítened kell neki rájönnie, hogyan változtathat az életén.

Az életünkön viszont addig nem tudunk változtatni, amíg nem értjük meg az identitásunkat. Addig nem tudsz mindazzá válni, aminek Isten teremtett, amíg nem fogadod el teljesen az identitásod: a senkivel sem összetéveszthető, egyedi önmagad, akit Isten egy bizonyos céllal teremtett.

Csodálatosan összetett vagy (Zsoltárok 139:14). Ahhoz, hogy be tudd tölteni Isten rád vonatkozó tervét, meg kell vizsgálnod az életed minden dimenzióját és meg kell értened az életedet befolyásoló öt tényezőt. Ezután pedig ki kell hoznod a legtöbbet abból, amit kaptál. Mindannyian különböző szülők gyermekei vagyunk. Különbözőek a fájdalmaink, a problémáink és a bennünk rejlő lehetőségek is. Egy nap mégis arról adunk majd számot, hogy mit kezdtünk ezekkel a tényezőkkel.

A kémiád az első tényező, amely meghatározza milyen vagy. Ez magába foglalja a DNS-ed, a génjeidet, a hormonjaidat és a kémiai felépítésedet. Van köztetek túlérzékeny és van, akinek különösen magas a fájdalomküszöbe. Egyeseknek alacsony az energiaszintje, mások viszont egész nap nyüzsögnek. Van aki hajlamos a térdfájásra, rosszul lát vagy törékenyek a csontjai. Vannak olyanok is, akiknél az oxytocin hormon szintje alacsony, ami depresszióhoz vezethet. 

Egyetlen hiányosság sem bűn vagy szégyellnivaló - Isten ilyennek tervezett bennünket! Vettem egyszer egy kopott farmert, amelynek a címkéjén ez állt: „Ez a farmer tele van szándékos hibákkal, azért, hogy egyedi legyen." Ez a génjeidre is igaz: a hibáid tesznek különlegessé. Ezek a hibák részei az egyedi tervnek és Isten saját céljaira és dicsőségére tervezte azokat.

Sosem fogsz tudni változást elérni az életedben vagy betölteni Isten célját, amíg nem érted meg, hogy csodálatosan összetett és hibákkal is rendelkező teremtmény vagy Isten dicsőségére. A kérdés tehát az, hogy mit fogsz kezdeni a neked osztott lapokkal.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Melyek azok a hiányosságok, amelyek különlegessé tesznek?
  • Hogyan tudod ezeket a hiányosságokat úgy felhasználni, hogy dicsőséget szerezzenek Istennek?
  • A következő kérdést mindannyiunknak meg kell válaszolnia: Mit kezdesz az adottságaiddal?









komment
süti beállítások módosítása