Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A hálás életvitel egészségesebbé tesz-A házasság a kapcsolatért van-A várakozás alatt bízhatsz Isten időzítésében

2019. május 03. 10:30 - Andre Lowoa

A hálás életvitel egészségesebbé tesz

"Mindenkor örüljetek, szüntelenül imádkozzatok, mindenért hálát adjatok, mert ez az Isten akarata Jézus Krisztus által a ti javatokra." (1 Thessz 5:16-18 NIV fordítás)


Ahogy Isten a Dániel Terv által segít a növekedésben és hogy egészségesebb légy, vágyni fogsz arra, hogy gyakrabban megköszönd Istennek, azt amit tesz. A Biblia azt mondja, hogy "Mindenkor örüljetek, szüntelenül imádkozzatok, mindenért hálát adjatok, mert ez az Isten akarata Jézus Krisztus által a ti javatokra." (1 Thessz 5:16-18 NIV fordítás)

Ebből azt láthatjuk, hogy a legegészségesebb emberi érzelem nem a szeretet, hanem a hála. A hála valójában az immunrendszeredet erősíti. Ellenállóbbá tesz a stresszel szemben és kevésbé leszel hajlamos betegségekre. A hálás emberek azért olyan boldogok, mert meg vannak elégedve, azzal, amijük van. A hálás hozzáállás lecsökkenti a stresszt az életedben, továbbá egészségesebb szellemi és fizikai élethez is vezet.

Nem csak akkor kell hálásnak lenned, amikor a Dániel Terved - vagy általában az életed - jól megy. A hála egy szokássá kell váljon az életedben és még a nehezebb időkben is gyakorolnod kell. A szokásos reggeli áhítatod során szánj rá némi időt és sorolj fel mindent, amiért hálás vagy. Amikor ez szokássá válik az életedben, sokkal több mindent fogsz észrevenni, amit Isten benned és általad véghez visz.

Beszéljetek róla:

* Melyik öt dolog jut először eszedbe, amelyekért hálás vagy?
* Melyik öt dolog jut először eszedbe, melyek frusztrálnak, kihívást jelentenek számodra, vagy éppen negatívak?
* Kérd Istent, hogy nyissa meg a szemeid, hogy megláthasd az apró áldásokat is a nehezebb helyzetekben és tudj hálát adni azokért is.



A házasság a kapcsolatért van


„Isten tervében a férfinak és a nőnek szüksége van egymásra” (1Kor 11,11 – TLB fordítás)

Nem a házasság oldja meg a problémáidat. Nem is a házasság hozza létre a problémáidat. A házasság csupán feltárja a problémákat. Egyszerűen felnagyítja azt, ami már akkor is probléma volt, amikor egyedül éltél.

Sok dolog van, amit a házasság nem képes megtenni, de az Isten által tervezett szerepét be tudja tölteni. Miért tervezte tehát Isten a házasságot?

A házasságot a férfi és a nő kapcsolatáért teremtette.

Az 1Korinthus 11,11-ben azt mondja a Biblia: „Isten tervében a férfinak és a nőnek szüksége van egymásra.”

Akár házas vagy, akár nem, ha nő vagy, szükséged van férfire az életedben, ha pedig férfi vagy, szükséged van nőre az életedben. Miért? Mert senki sem hordozza Isten képének teljességét. A nő csak egy részével rendelkezik, a férfi is csak egy részével rendelkezik, és szükségünk van egymásra. Isten így alkotott meg. A nemeket Isten gondolta ki. A szexet Isten gondolta ki. A házasságot is Isten gondolta ki. Milyen Istenünk van!

Rácsodálkoztál már valaha, hogy Isten miért teremtette előbb a férfit, aztán kicsit később a nőt? Miért nem egyidőben teremtette őket?

Azt gondolom, Ádám javára cselekedett így. Azt akarta, hogy Ádám ismerje fel, mennyire szüksége van egy nőre az életében.

Az 1Mózes 2,18 azt mondja: „Nem jó az embernek egyedül lenni, alkotok hozzáillő segítőtársat.”

Életed legkülönbözőbb területein szükséged van társakra. Azonban semmi sem hasonlítható a házastársi kapcsolathoz. Egyedül magában foglalja a kapcsolati csoportok mindegyikét.

Jézus ezt mondja róla: „A teremtés kezdetétől fogva Isten férfivá és nővé teremtette őket. Ez magyarázza, miért hagyja el a férfi az apját és anyját, és ragaszkodik feleségéhez, és ketten eggyé lesznek. Mivel többé ők nem kettő, hanem egy test, senki ne válassza szét, amit Isten összekapcsolt.” (Márk 10,6-9 NLT fordítás, második kiadás).

Ez a szakasz három fő pontot állít a házasságról:

  1. A házasság Isten terve. Nem egy hagyomány, amit kidobhatunk.
  2. A házasság egy férfi és egy nő kapcsolata. Testrészeik egy célért találnak – egy másik élet megalkotásáért.
  3. A házasság végleges, életreszóló.

Felismered, milyen radikális ez a három állítás? Úgy tűnik, a legtöbb ember nem hisz többé ezekben az állításokban. Azonban ettől még igazak maradnak! Ettől még ez az Isten által tervezett házasság útja. Azért mert a valóságban élünk és ez nem feltétlenül ideális, nem azt jelenti, hogy az ideális nem létezik.

Beszéljetek róla:

  • Miért fontos egy egyedülálló személynek megérteni a házasság célját?
  • Hogyan próbálták a keresztyének eltorzítani a házasság Márk 10,6-9 szerinti három pontját?
  • Miért gondolod, hogy a házasság felszínre hozza saját problémáinkat? Mit szándékozunk tenni ezekkel a hibákkal a házastársi kapcsolatban?




A várakozás alatt bízhatsz Isten időzítésében

“Pihenj az Úrban, várj türelmesen arra, hogy cselekedjen... Ne bosszankodj és aggodalmaskodj - az csak rosszra vezet.” (Zsoltárok 37:7-8 LB fordítás)

Amikor keresed Isten álmát az életedre, várakozásokba fogsz botlani. Isten arra használja ezeket a várakozási időszakokat, hogy felkészítsen és próbára tegyen, hogy felkészülten találkozz bármivel ami a hited útján szembe fog jönni veled.

A legtöbbünk hajlamos bosszankodni és aggódni, amikor megvárakoztatnak minket. Kiborulunk. Panaszkodunk. Idegessé válunk. Izráel népe, Egyiptomból az Ígéret Földje felé menet Isten várakoztatása közben ugyanígy reagált: "Az úton az emberek elvesztették a türelmüket és Isten és Mózes ellen beszéltek. Panaszkodtak. (2 Mózes 21:4b-5a GNT fordítás)

Az izraeliták panaszkodása és bosszankodása voltak azok a bűnök, amik távol tartották őket az Ígéret Földjétől. Nem számított, hogy mit tett értük Isten, mindig találtak valamit amibe belekapaszkodhatnak. Nem volt vizük, ezért Isten adott nekik. Utána nem volt ennivalójuk, de amikor Isten enni adott nekik azon panaszkodtak, hogy milyen ételt kaptak. Könnyű panaszkodni, amikor várakozni kényszerülünk, ugye? Nem bánjuk, hogy várnunk kell, ha panaszkodhatunk miatta.

A Példabeszédek 19:2 azt mondja: "A türelmetlenség bajba visz." Zavaró ha te sietsz viszont Isten nem. Isten soha nem siet! A Biblia azt mondja egy nap olyan neki mint ezer esztendő és ezer esztendő mint egy nap. Ő nagyobb az időnél. Az egyik leghaszontalanabb dolog megpróbálni Istent felgyorsítani. Amikor a saját kezünkbe vesszük a dolgokat és besegítünk Istennek, bajba kerülünk.

Amikor egy álmot kapsz Istentől és eldöntöd, hogy elindulsz megvalósítani azt, de utána bekerülsz Isten várótermébe, akkor elkezdesz saját megoldásokat keresni, hogy megvalóstsd Isten álmait önállóan.

Azonban a Biblia azt mondja, hogy bízz Isten időzítésében: “Pihenj az Úrban, várj türelmesen arra, hogy cselekedjen... Ne bosszankodj és aggodalmaskodj - az csak rosszra vezet.” (Zsoltárok 37:7-8 LB fordítás)

A várakozás, pihenés lehet egy hitlépés. Azt jelenti, hogy Istenre vársz. Amikor Jézus és a tanítványok egy hajóban voltak, ami egy hatalmas viharba keveredett, Jézus tovább aludt a nagy ricsajban is, miközben a tanítványok teljesen kiborultak. Amikor felkeltették, hogy megkérdezzék: "Miért alszol ilyenkor?" azt válaszolta: "Gondoljátok, hogy Isten engedi elsüllyedni a hajót velem együtt?" A vihar alatti alvással Jézus azt kommunikálta, hogy Istenben a viharok alatt is megbízhatunk.

Amikor viharba kerülünk, hajlamosak vagyunk egész éjszaka ébren fekve dühöngeni miatta. De ez azt jelenti, hogy nem hitben járunk. Nem tudunk aludni, mert valójában nem bízunk Istenben, hogy megoldja a helyzetet. Isten azt mondja: "Ne dühöngj. Emlékezz, mindig veled vagyok és bízz az időzítésemben."

Az aggodalom csak árt neked. Ezért ne aggódj és kezdj el bízni Istenben, hogy munkálkodni fog benned és rajtad keresztül, mialatt várakoznod kell útban az álmod felé.

Beszéljetek Róla

  • Miért van gyakran bűntudatunk a pihenés miatt?
  •  Mit gondolsz, mire akar Isten megtanítani, miközben várakozni kényszerülsz? Mit tanultál magadról és Istenről az általa eltervezett várakozás alatt?
  • Mi az az egy dolog, amin változtatnod kell az időbeosztásodban vagy az elvárásaidban ahhoz, hogy ne ess kísértésbe arra, hogy siettesd Istent a hited ezen szakaszában?



komment
süti beállítások módosítása