Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A bűn kapcsolati problémákat okoz-A megbízható embereket előléptetik-A szerető szív és a kemény páncél-Add át az álmod Jézusnak!

2019. április 23. 10:52 - Andre Lowoa

A bűn kapcsolati problémákat okoz

„Láttam azt is, hogy milyen sok elnyomás történik a nap alatt. Láttam az elnyomottak könnyeit, akiknek nincs vigasztalójuk. Elnyomóik erőszakosan bánnak velük, és nincs vigasztalójuk.”

(Préd 4,1)

Egy olyan tökéletes környezetben, ahol nincs bűn, semmilyen konfliktushelyzet nem adódhat. De például, ha megnézünk egy házasságot, ahol egyik fél sem tökéletes, rögtön elképzelhetetlenné válik a tökéletes kapcsolat fogalma. Egyszerűen lehetetlen. Neked sem lesz tökéletes kapcsolatod. Minden kapcsolatban lesznek konfliktusaid.

Salamon is ezt mondja a Prédikátor könyvében, hogy „megfigyeltem az embereket a világban, és tudjátok mit vettem észre? Nem kedvesek egymáshoz, bántalmazzák egymást, félrevezetik egymást, hazudnak egymásnak, képmutatóak egymással szemben, hamisak a kapcsolataikban, álarcokat hordanak, elrejtik magukat, félrevezetik és kihasználják egymást.”

Miért tesszük ezt? Mert semmi sem működik a Földön a bűn miatt. Ha nem Isten akaratát követjük veszteség keletkezik.

A Prédikátor 4,1-ben ezt olvassuk: „Láttam azt is, hogy milyen sok elnyomás történik a nap alatt. Láttam az elnyomottak könnyeit, és senki sincs, aki megvigasztalja őket. Az elnyomók nagyon erősek, az áldozatok tehetetlenek.” (Préd 4,1 NLT)

Amikor Ádám és Éva fellázadt, nem csak Istentől szakította el magát, hanem egymástól is elszakadtak. Nem lehetsz Isten szerinti meghitt kapcsolatban a házastársaddal, ha először nem vagy meghitt kapcsolatban Istennel. Ha elszakadtál Istentől, semmi módon nem lehetsz olyan kapcsolatban a feleségeddel vagy férjeddel, ahogyan azt Isten valóban eltervezte.

A bűn az anyagiakat és a karrieredet is megrongálja. Hogyan tűnik el a félretett, megspórolt pénz? Úgy, hogy az ember semmibe veszi az Isten szavában leírt elveket. Számtalan helyen beszél a Szentírás a pénzügyekről. Minden gazdasági problémának, amelyeket a kormány nem tud megvalósítani és megoldani, egyetlen oka a felelőtlen életmód - mind elköltjük azt a pénzt, ami soha nem is volt és nem engedelmeskedünk Isten pénzügyi elveinek.

A Prédikátor 5,13-14-ben ezt olvassuk: „Egy borzasztó dolgot láttam a világban: az emberek megspórolják a pénzüket egy ideig, amíg szükségük van rá, majd egy rossz üzletben mind elveszítik és semmi sem marad a gyerekeinek.” (GNT fordítás)

Beszéljünk róla:

* Annak tudatában, hogy a bűneinknek következményei vannak, mennyire másképpen állsz ellene és mennyivel hatékonyabban?
* Hogyan láttad Isten kegyelmét a munkád során pénzügyi és szakmai nehézségeidben?




A megbízható embereket előléptetik

„Ezért Potifár Józsefre bízta mindenét, és semmire sem volt gondja mellette, legfeljebb csak arra, hogy milyen ételt egyen.” (1 Mózes 39:6, NLT fordítás)

A legnagyobb bók, amit egy főnöktől kaphatsz ez: „nem aggódom”, mert ez annyit jelent, hogy megbízható, szavahihető és szolgálatkész ember vagy. Számíthatnak rád.

Az 1 Mózes 39:6 ezt mondja: „Ezért Potifár Józsefre bízta mindenét, és semmire sem volt gondja mellette, legfeljebb csak arra, hogy milyen ételt egyen.” (1 Mózes 39:6, NLT ford.)

Hogy tetszene egy olyan munka, amikor csak azért kellene aggódnod, hogy mit egyél? Potifár bízott Józsefben, és a döntést mindenben őrá bízta, mert tudta, hogy számíthat rá.

Józsefet azért léptették elő mindig, mert a felettesei el tudták mondani róla, hogy „erre az emberre még az életemet is rá merném bízni.” A Biblia azt írja, hogy amikor börtönben volt, a börtönőr még a foglyok felügyeletét is Józsefre bízta. Nem kellett aggódnia semmi miatt, mert megbízhatott benne.

Megbízhatónak lenni azt jelenti,  hogy kiérdemled mások bizalmát azzal, hogy megtartod az ígéreteidet és vállalod a felelősséget még akkor is, ha ez áldozatot követel tőled.

Mit tennél, ha azt a feladatot kapnád, legyél kész valamivel 10 órán belül, de 10 óra alatt még csak a felével vagy kész? Feláldoznád a saját szabadidődet is azért, hogy kész legyél mielőbb? Vagy azt mondanád, hogy „elnézést, de ez másnak a feladata”, vagy azt, hogy „előbb is odaadhatták volna”?

Igen, lehet, hogy előbb ki kellett volna adniuk neked a feladatot, de a megbízhatóság azt jelenti, hogy megcsinálod még akkor is, ha a saját idődet kell feláldoznod és plusz erőfeszítéseket kell tenned. Így lehet mások bizalmát kiérdemelni.

József tudta, hogyan kell megbízhatónak lenni. Előléptették, mert teljesítette a rá bízott feladatokat. Megtartotta a szavát még akkor is, ha az fájdalommal, veszteséggel vagy áldozattal járt számára. Elmondható ugyanez rólad is?

 

Beszéljetek róla

• Mit gondolsz, mi motiválja a megbízható embereket?

• Hogyan tudod megmutatni a főnöködnek és a munkatársaidnak ezen a héten, hogy megbízható ember vagy?  Hogyan segít neked ez abban, hogy elérd a céljaidat a munkahelyeden?

• Mit gondolsz, a megbízható emberek miért tűnnek ki annyira a munkahelyükön?

 



A szerető szív és a kemény páncél

 

"Az ember bölcsessége türelmet szül; valakinek a dicsőségére vall az, ha szemet hunyunk a támadáson."  (Példabeszédek 19:11, GNT fordítás)

A tegnapi áhítatban arról volt szó, hogy nézzünk az emberek magatartása mögött meghúzódó fájdalomra; és láttuk, hogy a sértettséget hordozó emberek sértegetnek.

Ám nem állhatunk meg itt. Meg kell tagadnunk azt, hogy támadva érezzük magunkat. Az érzelmi és a lelki érettséged nagyban attól függ, ahogyan azokkal bánsz, akik rosszul bánnak veled. Megpróbálsz bosszút állni azon, aki rosszul bánik veled? Ha megütnek, visszaütsz? Ha megsértenek, akkor visszasértesz? Ha a válaszod igen, akkor nem vagy különb náluk.

A Biblia ezt mondja:  “Vigyázz a szádra és a nyelvedre; megóvod magad sok-sok fájdalomtól.” (Példabeszédek 21:23, GNT fordítás) Amikor személyesen a kapcsolatunkat érinti, Isten azt mondja: “ Ne bántódj meg oly könnyen; tanuld meg túltenni magad rajta.”

Eképpen imádkozz: “Istenem, adj nekem szerető szívet és kemény páncélt.” A legtöbbünk pont az ellenkezője vagyunk; vékony a páncélunk és kemény a szívünk.

Amikor valaki faragatlan veled, behúz eléd az úton, vagy goromba veled, ne hagyd hogy zavarjon az ilyen; ne válj kedvetlenné ezek miatt; hisz tudod, hogy az illetőnek csupán rossz napja van. Vastagabb páncélt kell növesztened ezekhez

A Biblia ezt mondja: ‘Az ember bölcsessége türelmet szül; valakinek a dicsőségére vall az, ha szemet hunyunk a támadáson.’  (Példabeszédek 19:11) Amikor megérted, az emberek háttérben húzódó dolgait és a jelenlegi körülményekhez, akkor könnyebb kegyelmesnek lenni hozzájuk

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan lehetsz megértéssel egy ember felé, akinek ismered a háttér körülményeit és ez hogyan segít neked abban, hogy ne érezd magad megsértve oly könnyedén?
  • Mit ért a Biblia ez alatt: "Az ember bölcsessége türelmet szül; valakinek a dicsőségére vall az, ha szemet hunyunk a támadáson." (Példabeszédek 19:11)

 





Add át az álmod Jézusnak!


“Megtanultam a titkát, hogy miként éljek minden szituációban; akár teli gyomorral, akár üressel; akár sokkal akár kevéssel. Mert mindenre képes vagyok a Krisztus által aki engem megerősít" (Filippi 4:12b-13 NLT fordítás)

Addig nem fogod elérni az álmod, amíg nem tudod azt feladni. Nem hangzik logikusan, de így igaz.

A legbiztonságosabb döntés az álmoddal kapcsolatban mindig az, ha átadod azt Jézusnak. Isten rendszerint hat különböző szakaszon viszi végig az álmod. Már több százszor láttam, ahogy ezt teszi a saját életemben, és még többször mások életében.

  • 1. szakasz: Isten ad egy álmot.
  • 2. szakasz: Eldöntöd, hogy megvalósítod azt.
  • 3. szakasz: Az álom beteljesedése késik.
  • 4. szakasz: A megvalósulás nehézségekbe ütközik.
  • 5. szakasz: Az álmod zsákutcába jut.
  • 6. szakasz: Isten megvalósítja az álmod.

Amíg ezeken az állomásokon keresztül az álmod megvalósításán dolgozol, addig Isten rajtad dolgozik. Ő mindenekelőtt azt szeretné, ha bíznál benne. Pál apostol így fogalmazott: „Megtanultam a titkát, hogy miként éljek minden szituációban; akár teli gyomorral, akár üressel; akár sokkal akár kevéssel. Mert mindenre képes vagyok a Krisztus által aki engem megerősít!” (Filippi 4:12b-13, NLT fordítás)

A Biblia kihangsúlyozza, hogy mindenre képes vagy - Isten segítségével. Az Istentől kapott álmaid megvalósításához azonban sokkal többre lesz szükséged a pozitív gondolkodásnál. Isten erejére kell támaszkodnod.

Sokan sorra olvasták már a motivációs könyveket, mégsem jutottak közelebb az álmuk megvalósításához. Azért nem, mert Isten természetfeletti erejére van szükségünk.

Eddig a saját erődből próbáltál álmaid hajójára felszállni? Ha igen, akkor biztosítalak róla, hogy nem jutsz sehová – legalábbis nem azokkal az álmokkal, amelyek az életedben igazán számítanak. Nincs szél, amit befoghatnál.

Add át az álmaidat Istennek! Hagyd, hogy felruházza őket erővel!

Beszéljetek róla:

  • Miért olyan nehéz belegondolni abba, hogy átadjuk az álmainkat Jézusnak? Mit gondolsz, mitől félünk?
  • Mit jelent átadni Jézusnak az álmainkat?
  • Az álmod melyik részét nem adtad még át Jézusnak?










komment
süti beállítások módosítása