Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Hogy van a szíved?-Istennel képes vagyok rá!-Légy bátorító-Nagypéntek - Keresztrefeszítés-Önzetlen élet-Te is tehetsz valamit!-Vezesd gyermeked Krisztushoz!

2019. április 22. 00:43 - Andre Lowoa

Hogy van a szíved?

„Minden féltve őrzött dolognál jobban óvd szívedet, mert onnan indul ki az élet!” (Példabeszédek 4:23)
A szívbetegség halálos lehet, ha nem veszed észre időben, és nem kezelteted. Ez egyformán igaz fizikai és lelki értelemben is. Ezért mondja a Biblia: „Minden féltve őrzött dolognál jobban óvd szívedet, mert onnan indul ki az élet!” (Példabeszédek 4:23). Ajánlatos azt keresni, ami a legjobb nekünk. Ez emeli önértékelésünket és javítja kilátásainkat az életre. Nagy hiba azonban, ha csak a külsőségekre adunk, a jellemet pedig elhanyagoljuk. A végső igazság ez: „Az ember azt nézi, ami a szeme előtt van, de az Úr azt nézi, ami a szívben van” (1Sámuel 16:7). Itt jön a képbe a Biblia. Olyan, mint egy tükör: bármely pillanatban megmutatja szíved állapotát. Nos, hogy van a szíved ma? Milyen gondolatok foglalkoztatnak? Folyton máshoz hasonlítgatod magad és zúgolódsz? Könnyen haragra gerjedsz? Ha pletykát hallasz, elnémítod vagy tovább terjeszted? Jézus azt mondta: „Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják az Istent” (Máté 5:8). Másként fogalmazva: ha Isten szemével kezded látni a dolgokat, akkor aszerint is fogsz cselekedni. Ha egy forrás vize mérgezett, abba bele lehet betegedni. Ha valaki sokat iszik belőle, akkor bele is halhat. Mit akarok ezzel mondani? Egyszerűen ezt: Nem elég azzal próbálkozni, hogy rossz szokásaidon változtass, a probléma gyökerét kell keresni – és ez a szíved! A zsoltáros felismerte ezt, ezért imádkozott így: „Tiszta szívet teremts bennem, Istenem, és az erős lelket újítsd meg bennem!” (Zsoltárok 51:12). Ha Isten áldásait szeretnéd élvezni, akkor hozasd rendbe a szívedet!



Istennel képes vagyok rá!

„…ha Isten segít, a falon is átugrom.” (2Sámuel 22:30)
Milyen fal áll közted és Isten áldásai között? Korlátozott források? Múltbeli kudarcok? A feladat túl nagynak tűnik, te pedig túl kicsinek érzed magad? Állj fel, és mondd: „Veled a rablóknak is nekirontok, ha Isten segít, a falon is átugrom.” (2Sámuel 22:30). Ahelyett, hogy beletörődnél abba, amit látsz és amit az érzéseid súgnak, állj rá Isten ígéreteire, amiket Igéjében adott. A fal másik oldalán győzelem vár. A.B. Simpson mondta: „Kényelmes körülmények között sosem fogsz hitet tanulni.” A tanítványok a vihar után kérdezték: „Ki ez, hogy a szelek is, a tenger is engedelmeskednek neki?” (Máté 8:27). Aki a csónakba parancsolta őket, tudta, hogy vihar közeledik, mégis beleküldte őket. Miért? Hogy fejlődhessen a hitük!
Egy kisfiú az óceánon hajózott az apjával, aki a hajó kapitánya volt, amikor szörnyű viharba kerültek. A hullámok közt ide-oda hányódtak, és mindenkin erőt vett a rettegés. A kisfiú azonban nyugodtan ült, tekintetét egy pontra függesztette. Amikor valaki megkérdezte tőle, miért nem fél, így válaszolt: „Arra a kis ablakra nézek. Azon át látom a parancsnoki hidat, és a hídon az apámat. Ő ennek a hajónak a kapitánya. Már sok viharon átvitte, és tudom, hogy ezen is át fogja vinni.” Örülj, mert te is túl fogsz jutni ezen a viharon, és el fogsz jutni a túlsó partra! Isten megígérte. Kezdd el megvallani: „Istennel képes vagyok rá!”




Légy bátorító

„Aki aggódik szívében, az levertté lesz, a jó szó viszont felvidítja.” (Példabeszédek 12:25)

Enrico tízéves volt, amikor élete első énekóráján azt mondta neki a tanára, hogy egyáltalán nincs hangja. Enrico édesanyja azonban nagyszerűnek hallotta fia hangját. Hitt Enrico tehetségében, és bár nagyon szegények voltak, fia vállára tette a kezét, és azt mondta: „Fiam, minden áldozatot meg fogok hozni annak érdekében, hogy énekórákat vehess.” Fia tehetségébe vetett bizalma és folyamatos bátorítása kifizetődött, mert Enricóból minden idők egyik legszeretettebb és legszélesebb körben ünnepelt énekese lett: Enrico Caruso. Amikor a világ megpróbál földig rombolni, szükségünk van olyan emberekre, akik építenek minket, akik felismerik tehetségünket, és segítenek kihozni belőle a lehető legtöbbet. Gondold végig ezeket a gyermekek szemszögéből megfogalmazott, szülőknek szóló szabályokat: 1) A kezem még kicsi, ne várj el tőlem tökéletességet, amikor beágyazok, rajzolok, vagy labdázom. 2) A lábam rövid, lassíts le, hogy lépést tudjak tartani veled. 3) A szemem még nem látta a világot úgy, ahogy a tiéd, hadd fedezzem fel biztonságban, ne tilts el szükségtelenül semmitől. 4) Házimunka mindig lesz, de csak most vagyok kicsi. Szánj időt arra, hogy elmagyarázd nekem a világ csodáit, és tedd ezt jókedvvel. 5) Érzékeny vagyok, ne nyaggass egész nap. Bánj velem úgy, ahogy szeretnéd, hogy veled is bánjanak. 6) Isten különleges ajándéka vagyok, tarts értékes kincsnek – taníts meg, hogy felelős vagyok tetteimért, adj útmutatást az életre, és fegyelmezz szeretetteljes módon. Ma légy bátorító!




Nagypéntek - Keresztrefeszítés

„...keresztre feszítették…” (Márk 15:24)
Dr. C. Truman Davis orvos írja egy bibliakommentárban [The Expositor’s Bible Commentary]: „Mi a keresztrefeszítés? Egy orvos így ad róla fiziológiai leírást: „Ahogy lassan lefelé csúszott… a csuklókon átvert szögeken függve, kínzó fájdalom hasított az ujjaiból kiindulva a karjain át az agyába; a csuklókon átvert szegek nyomást gyakoroltak a középső érző-mozgató idegre. Ahogy feljebb küzdötte magát, hogy a feszítő kíntól szabaduljon, egész testsúlyát a lábain áthaladó szögre helyezte. Újra szörnyű fájdalmat érzett, melyet a lábcsontok között haladó idegeket átszakító szög okozott. Ahogy karjai kifáradtak, izmai görcsbe rándultak, újabb erős, szűnni nem akaró, hasogató fájdalmat okozva. A görcsök miatt képtelen volt feljebb küzdeni magát, így egyre nehezebben tudott lélegezni. Még képes volt tüdejébe beszívni a levegőt, kilélegezni azonban már nem tudta. Küszködött, hogy kissé feljebb emelkedjen, legalább egy apró lélegzetre… Órákig tartott ez a határtalan fájdalom; a minden kilégzéshez szükséges kicsavarodás; az izom-szaggató, ízekig ható görcsök; a fuldoklás; az égető fájdalom, ahogy korbácsolástól összeroncsolt hátát újra meg újra felszakította a durva gerenda, valahányszor feljebb küzdötte magát, majd újra lecsúszott. Aztán újabb gyötrelem következett: mély, szorító fájdalom a mellkasban, ahogy a szívburok lassan vérsavóval telt meg, és nyomást kezdett gyakorolni a szívre. Már csaknem vége volt; a vér- és folyadékveszteség elérte a kritikus szintet; az összeszorult szív küszködött, hogy nehéz, sűrű, alvadékony vért pumpáljon a szövetekbe; a megkínzott tüdő kétségbeesett küzdelmet vívott egyetlen kortynyi levegőért. Érezte, ahogy a halál hidege átjárta mindenét… végül engedett neki, és hagyta, hogy teste meghaljon.” A Biblia ezekkel a szavakkal jegyzi fel: „és keresztre feszítették”. Milyen csodálatos szeretet ez!






Önzetlen élet

"...adjatok...nem várva viszonzást..."(Lukács 6:35)

Ha komolyan gondolod,hogy olyan szeretnél lenni, mint Jézus, akkor figyelj jól az Ő szavaira:"...Kérdezd meg magadtól, mit szeretnél, hogy mások tegyenek érted, azután légy kezdeményező és tedd meg azt értük! "...adj, viszonzást nem várva. Soha nem fogod megbánni - ígérem(Lukács 6:31-35)
A szeretet nem vár viszonzást.

Adj akkor is, ha soha nem köszönik meg!
Bocsáss meg akkor is, ha ők nem bocsátanak meg!
Érkezz korán,maradj későig, add bele mindenedet, még akkor is, ha nem veszi senki észre!

Pál úgy hívja ezt "...a nagy elhívás.."(Filippi 3:14). És a lényeg: senki nem állítana fel önmagának ilyen mércét! Ha úgy gondolod, hogy egyes embereket könnyebb szeretni, mint másokat, gondold át újra! A szeretet egy választás: olyan aminek ára van. Nem szerethetsz másokat, miközben csodálod magad a tükörben, és nem tudsz adni másoknak, miközben erősen ragaszkodsz ahhoz amid van.

A szeretet időbe fog kerülni, pénzbe, és abba, hogy lemondasz az önmagaddal szembeni elfogultságról. Ha azt hiszed, hogy csak annyi kell, hogy elmész a templomba néhány vasárnap délelőtt, elolvasol egy könyvet, vagy csatlakozol egy 7 részes szemináriumhoz, és máris olyan ember leszel, mint amilyenről beszéltünk - hát sok sikert hozzá! Nincsenek előre gyártott szentek, nincs instant recept, amelyből feltörne Isten túláradó szeretete.
Ahhoz, hogy szerethess, fel kell venned a keresztedet, megtagadva önmagad, és másokat fontosabbnak tarva magadnál.

Emlékszel a házasságtörö nőre, akit tetten értek? Jézus lehajolt, hogy elérje őt, mellé állt amikor megtámadták, azután hazaküldte megmentve és új célokkal. Szeretnél olyan lenni mint Ő? Menj és keress olyan embereket, akik szenvednek, reménytelenek vagy még ennél is rosszabb állapotban vannak. Ha ezt teszed, szolgálj feléjük adi, amíg megmentettek, helyreállítottak és igazak lesznek. Ezt jelenti önzetlenül élni!





Te is tehetsz valamit!

„… magányos, mint madár a háztetőn.” Zsoltárok 102:8

Magányos, mint madár a háztetőn

Úgy érzed, nem vagy alkalmas a munkára, melyet Istentől kaptál? Azt hiszed, nem a megfelelő embert választotta? A Biblia sok hőse érezte ugyanígy.

Dávid, akinek a zsoltárai milliókat bátorítottak, az „Isten szíve szerint való férfi”, így kesergett: „olyan vagyok, mint magányos veréb a háztetőn” (KJV). Nehéz elképzelni jelentéktelenebb madarat, de Jézus azt mondta: „egyetlen veréb sem esik le a földre Atyátok tudtán kívül” (Máté 10:29 NLT). Valaki így írt erről: „Személytelenné vált világunkban könnyen alábecsüljük az egyén jelentőségét. Ha olyan sokan vannak, akik alkalmasabbak, tehetségesebbek, sikeresebbek és fontosabbak, akkor ugyan miből gondolom, hogy számít az, amit én hozzáteszek? Nem nagyszerű, hogy Martin Luther King, Walt Disney, Winston Churchill, Irving Berlin, Abraham Lincoln, Charles Wesley és Teréz anya nem így gondolkodtak?

Hány ember kellett ahhoz, hogy segítsen a jerikói úton megtámadott áldozatnak?

Hányat választott Isten arra, hogy szembeszálljon a fáraóval és vezesse a Kivonulást?

Hány elveszett bárány miatt kelt útra a pásztor?

Hány embert használt Isten, hogy előkészítse az utat a Messiásnak?

Csak egyet! Évszázadokkal ezelőtt egy Eszter nevű nő azt gondolta, hogy ő semmit sem tehet. Annak a perzsa királynak a zsidó felesége volt, akit fondorlatos módon rávettek a zsidók kiirtására… De mint azok a hősök, akik készek odaállni a résre, Eszter is kész volt cselekedni, akár áldozat árán is, és azt mondta: »Ha elveszek, hát vesszek el!« (Eszter 4:16).

Ma te is kérdezd meg magadtól: »Mit kellene tennem?«, mert igenis számít, amit teszel.”




Vezesd gyermeked Krisztushoz!

„Maradjanak a szívedben azok az igék, amelyeket ma parancsolok neked. Ismételgesd azokat fiaid előtt…” (5Mózes 6:6-7)

Nem könnyű keresztyén szülőnek lenni egy olyan világban, ahol a kortársak óriási nyomása nehezedik gyermekeinkre, ahol az értékek devalválódtak, az erkölcstelenség pedig csúcsokat dönt. Isten segítségével azonban jó szülő lehetsz! Ahhoz, hogy gyermekeidet Krisztushoz vezethesd, tedd a következő öt dolgot: 1) Kezdd el már kis korukban! Olvass nekik minden este bibliai történeteket! Hadd hallják, ahogy imádkozol értük, hogy megismerjék Jézust személyesen, és kitartóan adj hálát azért, hogy meghalt bűneinkért. 2) Amikor elviszed őket a gyülekezetbe, magyarázd el nekik a különböző szertartások és ünnepek (keresztség, úrvacsora, húsvét, karácsony) jelentését és azt, hogy miért tartjuk meg, miért ünnepeljük ezeket. 3) Légy fogékony a lelki életet illető kérdéseikre, és szánj időt azok megválaszolására a számukra is érthető módon. 4) Vegyél nekik keresztyén DVD-ket és képregényeket, melyek a bibliai igazságokat az ő életkoruknak megfelelő szinten mutatják be. 5) Bízz a Szentlélekben, hogy bölcsességet ad ahhoz, hogy a megfelelő időben mondd el nekik az evangéliumot, és imádkozz folyamatosan megtérésükért! Egyszer D. L. Moody egy igehirdetésében „két és fél megtérésről” számolt be. Valaki erre azt mondta: „Gondolom, úgy érti, hogy két felnőtt és egy gyermek.” „Nem – felelte Moddy. – Úgy értem, hogy két gyermek és egy felnőtt. A gyermekek egész életüket Istennek tudják adni, de a felnőttek már csupán életük hátra lévő felét.” Ne feledd, azt tanuljuk meg legkönnyebben, amit sokszor hallunk. Ezért legyen a szívedben Isten szava, és ismételgesd azt gyermekeid előtt!

 

komment
süti beállítások módosítása