Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A változáshoz...

2019. április 22. 10:42 - Andre Lowoa


A változás őszinte közösséget követel

"Hiszen hallottatok Jézusról és tanultatok az igazságról, mely tőle származik, így dobjátok el a régi, bűnös természeteteket és korábbi életmódotokat, ami romlott volt a bujaságtól és csalástól. Helyette engedjétek a Szentszellemnek, hogy megújítsa gondolataitokat és hozzáállásotokat. Vegyétek fel új természeteteket, mely Istenhez hasonló - igazán jóságos és szent. Tehát ne hazudjatok többé! Engedjétek, hogy elmondjuk az igazságot a szomszédainknak, hiszen mindannyian egy test részei vagyunk." (Efézus 4:21-25., NLT fordítás)

Hogy megváltoztasd az egészségtelen szokásaidat, olyan emberekre van szükséged, akik megmondják neked az igazat. Egyedül, saját erőből nem leszel jobban; szükséged lesz más emberekre az életedben. Szükséged lesz támogatásra. Szükséged lesz egy kis csoportra. A változás őszinte közösséget követel.

Soha nem leszel képes magadtól bármin is változtatni az életedben - tipikus, hogy azok a dolgok, amik a legbonyolultabbak az életedben azok, amikről nem akarod, hogy mások tudomást szerezzenek.

Sosem leszel képes ezeken túljutni, ha nem osztod meg őket valakivel. Nem kell mindenkinek elmondanod. Csak találnod kell egy embert, akiben megbízol és aki benned is bízik - valakit, aki megbízható, feltétel nélkül szeret, nem ítélkezik és imádkozik érted. Az érzelmeid feltárása az első lépés a gyógyulás felé.

Ez nem azt jelenti, amikor összejöttök kis csoportban és felüleletes szinten mindenki "jól van". El kell jutnod az érettség szintjére a kis csoportban, ahol azt mondhatod: "Kemény hetem volt. Az élet bűzlik. Elmondom mi történt."

"Tehát ne hazudjatok többé! Engedjétek, hogy elmondjuk az igazságot a szomszédainknak, hiszen mindannyian egy test részei vagyunk." (Efézus 4:25., NLT fordítás)

Ha hívő vagy, akkor tartozol is valahova. Isten családjához tartozol, a többi hívő pedig hozzád tartozik. Amíg nem tartozol valahova, nem tudsz megváltozni. Nem változhatsz azzá, akinek Isten szeretne látni, amíg egy olyan csoporthoz tartozol, amelyik felületes és csak próbál őszinte közösségnek látszani. Hagyd hátra a kétszínűséget! Beszélj a szomszédaiddal! Mondd el az igazságot a barátaidnak, hiszen összetartozunk.

Ha komolyan gondolod, hogy változtatsz a szívedet legmélyebben emésztő gondokon és az életed önpusztító szokásain, szembe kell nézned azzal, hogy őszintének lenni félelmetes. Nem színlelheted tovább. El kell hagynod a kétszínűséget. Valódinak kell lenned.

Végig mehetsz úgy is az életen, hogy csak színleled azt, hogy együtt értetek el valamit vagy közösségben vagy. Azonban sosem fogsz semmit elérni senkivel, amíg csak színleled. Sőt sosem leszel jobban, gyógyulsz meg, vagy szabadulsz meg azoktól a dolgoktól, amiket rejtegetsz, amíg nem beszélsz róluk valakivel.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Szerinted milyen szinten áll most a kis csoportod? Őszinték vagytok egymással?
  • Mi volt annak az eredménye, hogy megjátszottátok magatokat? Hogy érzed magad?



A változás új gondolkodásmódot igényel

„Mivel hallottatok Jézusról, és megismertétek az az igazságot, mely általa jött el, dobjátok el a régi bűnös természetet és korábbi életmódotokat, amelyet megrontott a kívánság és a félrevezetés. Inkább engedjétek, hogy a Szentlélek újítsa meg a gondolataitokat és viselkedéseteket. Öltsétek magatokra az új természetet, amely olyannak lett teremtve, mint amilyen Isten – teljesen igazságos és szent.” (Efézus 4: 21-24 – NLT fordítás)

Az életedben a változáshoz új gondolkodásmód szükséges. Életed rossz szokásainak levetkőzése mindig mentális harc. Az elmében kezdődik, és ott dől el a győzelem vagy vereség.

Efézus 4 23 azt mondja: „Engedjétek, hogy a Szentlélek újítsa meg a gondolataitokat és viselkedéseteket.” (NLT fordítás) Mindaddig nem fogsz változni, amíg a gondolkodásod és a hozzáállásod meg nem változik. Ezért fontos a mindennapi csendesség. Az idő, amit azzal a szándékkal töltesz, hogy Isten Igéjét tanulmányozd és imádkozz, szellemi megújulás az elmédnek. Ha nem teszed ezt, akkor nem lesz erőd a változáshoz.

Ismered a teológiai szakkifejezést az „értelem megváltozására”? Ez a „Megtérés”. Megtérni, szó szerint azt jelenti, hogy megváltoztatni a gondolkodásod.

A „Megtérés” szó a görög „Metanonia” szóból származik. A metanonia a gondolkodás megváltozását jelenti. Elfordulni a haláltól, odafordulni az élethez, a bűntől a megbocsátáshoz, a bűnmarcangolástól az elme békességhez, a Pokoltól a Mennyhez, a te utadtól Isten útjához. Életed legpozitívabb változása az lesz, ha megtérsz a bűneidből és a sajnálkozásból, a megbocsátáshoz, az elme békességéhez.

Meg kell tanulnod új módon gondolkozni a rossz szokásaidról. Például azok a szokások gyakran erősségek, melyeket rosszul használsz. Ez a gondolkozás új módja. Talán sosem gondoltál rá így, de ez a megtérés! Ez az elme megváltozása. Az egészségtelen, rossz szokásaid gyakran Istentől kapott erősségek, melyeket rosszul használtál.

Meg kell változtatnod a gondolkodásmódodat. Filippi 2:5 ezt mondja: „Ugyanaz az indulat legyen bennetek, ami Krisztus Jézusban is megvolt” (NLT fordítás)

Isten azt akarja, tanulj meg úgy gondolkodni, ahogyan Jézus. Hogyan teheted meg ezt? Újra mondom, ez egy választás. Meg kell hoznod a döntést, és meg kell kérdezned: „Istenem , mit gondolna Jézus erről?” Minél inkább megtöltöd a gondolataidat Isten Igéjével, annál könnyebb lesz megtenned.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Azok a dolgok, amelyekkel megtöltöd az elméd, hogyan segítik vagy akadályozzák a rossz szokásaid megváltoztatására tett erőfeszítéseid?
  • Megvizsgálva rossz szokásaid, melyek közülük azok, amik Istenhez méltatlanok?
  • Milyen változásokat kell ma megtenned a napirendedben, a kapcsolataidban vagy hozzáállásodban, amelyek segítik szellemi megújulasod?






A változáshoz az igazság megismerése szükséges

"Mivel hallottatok Jézusról és megismertétek az igazságot, ami tőle származik, dobjátok el a régi bűnös természeteteket és életmódotokat, melyek megromlottak a vágyak és megtévesztések által. Inkább engedjetek a Szellemnek, hogy megújíthassa gondolataitokat és hozzáállásotokat. Vegyétek fel az új természeteteket, ami Istenhez hasonlónak teremtetett — igaznak és szentnek." (Efézus 4:21-24, NLT-fordítás)

Soha nem fogod megváltoztatni a rossz dolgokat az életedben, amíg nem tudod meg az igazságot. A változáshoz fontos, hogy tudd az igazságot.

Jézus ezt mondta, "Megismeritek az igazságot és az igazság szabaddá tesz benneteket." (János 8:32, NLT-fordítás). Nem leszel szabad, amíg nem ismered az igazságot. A személyiségünk változásának titka nem egy tablettában, nem is egy programban vagy folyamatban rejlik. Nem egy terápia, egy könyv vagy egy szeminárium hatására történik. Még a pozitív gondolkodás vagy a pszichológia sem tudja megváltoztatni azt. A személyiség változásának alapja az igazság. Ahhoz, hogy változni tudjunk, meg kell ismernünk és szembe kell néznünk az igazsággal önmagunkkal, Istennel és más emberekkel kapcsolatban.

Az életedben minden önromboló viselkedés mögött egy olyan hazugság áll, amit elhiszel. Ha most nagyon el vagy adósodva, ez azért fordulhatott elő, mert elhittél valamilyen hazugságot. Így gondolkodtál: "Vásárolhatok mindig hitelre, nem lesz semmi gond.” Tényleg? Vagy úgy gondolkodsz, hogy „Nekem kell ez a ház.” Valóban? Tényleg szükséged van rá? Igazán? És meg is tudod indokolni?

Állandóan hazudunk magunknak. De meg kell tudnod az igazságot és szembesülnöd kell azzal, ha meg akarsz változni.

Jézus azt mondta, az igazság szabaddá tesz. De először nagyon rosszul fogod magad érezni, amikor szembesülsz vele. Egészen addig fogod rosszul érezni magad, amíg  próbálod tagadni. Abban a pillanatban, amikor szembe tudsz nézni az igazsággal önmagadról és minden másról az életben, az igazság elkezd szabaddá tenni.

Ki az igazság? Jézus azt mondta, "Én vagyok az igazság." Nem azt mondta, hogy "nálam van az igazság", vagy hogy "megmutatom a hozzá vezető utat", vagy hogy "megtanítom neked." Azt mondta, "Én vagyok az. Én vagyok az igazság."

Bízhatsz a szavában. A Biblia az ő szava.

A Biblia számos módon segít nekünk, hogy növekedjünk és változzunk: "A teljes Írás Istentől ihletett és hasznos a tanításra, a fegyelmezésre, javításra és az igazságban való fejlődésre; azért, hogy Isten szolgája alaposan felkészült legyen minden jó cselekedetre.” (2 Tim. 3:16-17, NIV-fordítás)

A Biblia olyan, mint egy térkép. Megmutatja, hogy hol, merre menj és hogyan maradj az ösvényen. Rámutat, hogy mikor térünk le az ösvényről, és megmutatja, hogyan tudunk arra visszatérni. Amikor Isten Igéjére támaszkodsz, hogy mutassa meg, merre menj és hogyan járj, akkor az megadja neked mindazt az iránymutatást és tudást, amire szükséged van, hogy változni tudjál.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

• Mi az a dolog az életedben, amivel kapcsolatban úgy teszel, mintha nem is volna probléma, de igazából tudod, hogy változtatnod kellene rajta?
• Mennyire tudod magad előre felkészíteni azzal, hogy tanulmányozod a Bibliát?
• Hol és mikor láttad már azt, hogy Isten igazsága szabaddá tett valakit?





A változáshoz meg kell hozni bizonyos döntéseket

Mivel hallottatok Jézusról és a tőle jövő igazságról, vessétek le a régi és bűnös természeteteket, és hagyjátok el a korábbi életstílusotokat, ami a csalással és vággyal volt vesztegethető. Helyette engedjétek a Szentléleknek megújítani gondolataitokat és hozzáállásotokat. Öltsétek fel tehát az új természeteteket, amely Istenhez hasonlóvá lett teremtve, teljességgel tisztességesnek és szentnek. (Efezus 4:21-24 NLT fordítás)

 

Nem elegendő, ha csak akarod a változást. Nem elég, ha csak vágysz a változásra. Az sem elég, ha azt mondod: 'van egy álmom a változásról". Az álmok semmit nem érnek, ha csak nem kelsz fel és teszel értük. Addig nem fogsz tudni változtatni, amíg nem szánod el rá magad.

Hogyan leszel más hat hónap alatt? Érzelmileg erősebb leszel? Mentálisan jobb leszel? Fizikailag egészségesebb leszel? Spirituálisan mélyebb leszel?

Ezek nem történnek meg autómatikusan. Nem csak úgy véletlenül fejlődsz az életed bármelyik területén. Sokszor azt hisszük , hogy várunk Istenre, hogy megváltoztasson. Nem te vársz Istenre, ha nem Ő vár rád.

Az életedben sosem lesz növekedés, ha nincs változás. És nincs változás veszteség nélkül. El kell majd engedned néhány régi dolgot, és bizony nincs veszteség fájdalom nélkül.

Talán most pont megfeneklettél, mert nem tanultad meg, hogy hogyan engedj el dolgokat. Ez a választás. Az Efezus 4:22 ezt így írja "...vessétek le a régi és bűnös természeteteket, és hagyjátok el a korábbi életstílusotokat, ami a csalással és vággyal volt vesztegethető."

Talán látod is a sérüléseidet, szokásaidat, fennakadásaidat akár biológiai vagy szociális dolgok. Ezek közül jó néhány a körülményeidből fakad vagy a kromoszómáidból. De nem is igazán számít, hogy ezek honnan erednek. Mindenképpen meg kell birkóznod velük. A genetika talán magyarázat a hajlamaidra, de semmiképpen sem kifogás a bűneidre. 

De itt a jó hír: Ha egyszer hívővé lettél, új erőd van, ami hatalmasabb, mint azok a  régi tendenciák. Ez az erő a Szentlélek.

A Filippi 2:12-13 azt mondja "Félelemmel és remegéssel folytassátok a megváltásotokon való munkálkodást,mert Isten az, aki kimunkálja bennetek az akarást és a cselekvést, annak érdekében, hogy betöltsétek az Ő jó célját." (NIV fordítás)

Ez azt jelenti, hogy félned kéne Istentől? Persze, hogy nem! Attól félj, hogy kihagyod a legjobbat, amit neked szánt és elpazarlod az életed. Attól félj, hogy leéled az egész életed és sosem tudod meg mi volt Isten célja veled.

A titok ahhoz, hogy megváltoztasd az életed nem az akaraterőben rejlik. Isten adja az erőt és az akaratot is hozzá a Szentszellemen keresztül, hogy elvégezze, azt aminek elvégezve kell lennie.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit jelent az, hogy 'dolgozz a megváltásodon'?
  • Hogyan tapasztaltad a Szentlélek erejét az életedben?
  • Hogyan segít Isten megbirkózni azokkal a sebekkel, szokásokkal, fennakadásokkal, amiknek biológiai vagy szociális gyökerei vannak?




A változáshoz szükséged van a Szentlélekre

„Mivel hallottatok Jézusról, és megismertétek a tőle jövő igazságot, vessétek el a régi bűnös természeteteket és életformátokat, amely csalárd és gonosz kívánságok miatt megromlott. Helyette engedjétek, hogy a Lélek újítson meg lelketekben és elmétekben, öltsétek fel az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtetett." (Efézus 4:21-24 NLT fordítás)

Többre van szükséged az életben, mint az akaraterő! Isten erejére van szükséged!

A „Lélek gyümölcsei" azok a tulajdonságok, amelyekkel Isten megálld téged, amikor a Szentlélek benned él. Ezek a szeretet, öröm, békesség, kedvesség, jóság, hűség, gyengédség és önuralom.

Hogyan teszi Isten gyümölcsözővé e tulajdonságokat az életedben? Nem az akaraterőd által. Nem úgy van, hogy kijelented, hogy „Mostantól türelmesebb ember leszek!" 

Amikor kijelented, hogy ezentúl toleránsabb és szeretetteljesebb leszel, az olyan, mintha narancsokat ragasztanál egy eukaliptuszra, majd narancsfának titulálnád azt. Ez így nem helyénvaló, a gyümölcs ugyanis csak belülről teremhet – azáltal, hogy a Szentlélek benned él!

Hogyan munkálkodik a Szentlélek az életedben? A válasz: fokozatosan! „Az Úr, – aki a Lélek –, egyre inkább magához hasonlóvá tesz, ahogy az Ő dicsőséges képére formálódunk." (2Kor 3:18 NLT fordítás).

Amikor Isten egy gombát teremt, a folyamat hat órát igényel, amikor viszont egy tölgyfát alkot, ahhoz hatvan év szükséges. A kérdés az, hogy mihez szeretnéd, hogy hasonlítson az életed: egy gombához vagy egy tölgyhöz?

Sérelmeid, rossz szokásaid vagy csalódásaid nem egy szempillantás alatt alakultak ki. Hosszú idő kellett ahhoz, hogy ekképp álljanak a dolgok! Egyszer valaki megszólított: „Rick pásztor, kérlek oldd meg a házassági problémámat!" Megkérdeztem, hogy hány éve házas az illető. Azt válaszolta, hogy tizenöt éve. Na, és mióta létezik a nehézség? Tíz éve!

Most pedig egy 5 másodperces megoldásra vársz? Nem fog megtörténni! A hagymát rétegről rétegre lehet csak megpucolni!

A Szentlélek munkálkodik bennünk, hogy egyre inkább Hozzá hasonlóvá váljunk. A jellemed a szokásaid összessége. A te felelősséged pedig az, hogy egyre több olyan szokást alakíts ki, amelyek segítenek a változásban!

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Milyen új gyümölcs– ami szellemi növekedést jelent – ért be az életedben?
  • Milyen új szokásokat szeretnél kialakítani, hogy a Szentlélek folyamatosan munkálkodhasson az életedben, hogy egyre inkább Krisztushoz hasonlóvá légy?
  • Kérd meg a kiscsoportod vagy az imatársadat, hogy imádkozzon érted, amíg a Szentlélek kimunkálja benned ezeket az új szokásokat.



komment
süti beállítások módosítása