Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Amiért nem tudsz túl szokszor megbocsátani valakinek-Az örökkévaló gondolkodás hatalma-Biztos lehetek benne, hogy a Mennybe kerülök?- Életreszóló küldetésre formált Isten-Isten használati útmutatót adott a testedhez

2019. április 13. 10:19 - Andre Lowoa

Amiért nem tudsz túl szokszor megbocsátani valakinek


„Uram, ha az én testvérem folyamatosan vétkezik ellenem, hányszor kell neki megbocsátanom?” (Máté 18:21b, GNT fordítás)


Mindannyiunk életében vannak bosszankodásra adó okok – emberek, akik ismételten megsértenek minket, vagy rosszul bánnak velünk. Az utolsó dolog, amit ilyenkor tennénk, az az, hogy megbocsássunk nekik.


Péter is ilyen helyzetben volt, amikor egy nap megkérdezte Jézust: “Uram, ha az én testvérem újra meg újra vétkezik ellenem, hányszor kell neki megbocsátanom?” (Máté18:20b, GNT fordítás). Igazán nagylelkűségnek érezte a maga részéről, amikor fölajánlotta, hogy: „hétszer”? A zsidó törvény csak háromszori megbocsájtást ír elő, ha egy személy vétkezik egy másik ellen. Ezért Péter így gondolkozott: „Megduplázom a törvényben előírtat, és adok hozzá, még egyet, ráadásként. Mit szólsz a héthez, Uram?” De Jézus így válaszolt: „Nem hétszer, hanem még hetvenhétszer”. (Máté 18:22b, NIV fordítás.)

Más szóval a megbocsátás nincs korlátozva. Jézus ezzel azt állította, hogy ha számon tartod, akkor pont a lényeget veszíted szem elől. Ha számolod, hogy hányszor bocsátottál meg, akkor az a megbocsátás nem számít.

Úgy tűnik, hogy Jézus egy lehetetlen parancsot adott nekünk – folyamatosan megbocsátani, és nem számít, hogy mit. Miért ennyire fontos számunkra, hogy így tegyünk?  Három okot szeretnék mondani neked erre:

1. Isten megbocsátott nekem.
A Biblia azt mondja, hogy te és én tartozunk Istennek, és ez a tartozás olyan nagy, hogy mi ezt soha nem tudjuk visszafizetni neki a saját erőnkből. De Isten az ő kegyelmében hozott egy döntést, hogy megbocsát nekünk, és azt mondja: “Kezdjük újra.” Ez az ÖRÖMHÍR! Isten megbocsátotta a bűneimet, és most azt akarja, hogy én is bocsássak,  meg azoknak, akik ellenem vétkeztek. Az Efézus 4:32 azt mondja: „Legyetek kedvesek és együttérzőek egymáshoz, bocsássatok meg egymásnak, ahogyan Isten is megbocsátott nektek Krisztusban.” (NIV fordítás)

2. A neheztelés megnyomorít engem.
A neheztelés a földi pokol. Kínoz téged – és ez egy olyan sérülés, amit te okozol magadnak. A Jób 21:23-25 azt mondja: “Néhány ember … boldogan és könnyedén hal meg … Másoknak nem jut a boldogságból egyáltalán; keserű szívvel élnek és halnak meg” (GNT fordítás). Szükséges, hogy megtanulj megbocsátani, mert a neheztelés tönkre fogja tenni az életedet.

A meg nem bocsátás kínzókamrája önként vállalt. Amikor nem bocsátunk meg, Istennek nem szükséges börtönbe zárnia minket. Megtesszük ezt mi magunk. Bezárjuk magunkat a düh és szorongás börtönébe.  Újra és újra előadjuk a sérelmünket, amely egyre nagyobb és nagyobb kezd lenni, és folyamatosan fájdalmat okoz nekünk, a történtek után is hosszú ideig. Jézus Krisztus megbocsátása a kulcs, ami kinyitja a börtönt. Ez tehet szabaddá téged. A saját érdekedben meg kell tanulnod megbocsátani.

3. A jövőben is szükségem lesz megbocsátásra.
Egyszer valaki azt mondta, John Wesleynek a Metodista Egyház alapítójának, hogy: “Soha nem tudnék megbocsátani annak a személynek. Wesley azt felelte neki: “Akkor remélem, hogy soha sem fogsz bűnt elkövetni a jövőben.” Te és én is fogunk még vétkezni. Szükségünk lesz újra a megbocsátásra. De a megbocsátás egy oda-vissza út. Ne égesd fel azt a hidat, amin át kell kelned, hogy a megbocsátást elnyerd.

Ugyanakkor, a megbocsátás nem jelenti azt, hogy a bizalom is azonnal helyreáll. A megbocsátás azonnali. A bizalom helyreállítása viszont időbe kerül. Például, ha egy hölgy férje bántalmazza őt, meg kell neki bocsátania, de ez nem jelenti azt, hogy azonnal vissza is engedi őt az otthonukba, és úgy folytatják az életüket, mintha semmi sem történt volna.

A megbocsátás azonnali és meg nem érdemelt, de a bizalmat ki kell érdemelni.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

•    Hogyan vagy képes megbocsájtani egy olyan személynek folyamatosan, aki a legtöbbször tesz próbára téged  ebben? Miért?
•    Hogy látod, a megbocsájtás hiánya milyen befolyással bírt az eddigi életedre?
•    Miért olyan fontos, hogy különbséget tegyünk a megbocsátás és a bizalom között?





Az örökkévaló gondolkodás hatalma

"Ha pedig gyermekek, örökösök is, örökösei Istennek, örököstársai pedig Krisztusnak, ha valóban vele együtt szenvedünk, hogy vele együtt is dicsőüljünk meg. Mert azt tartom, hogy amiket most szenvedünk, nem hasonlíthatók ahhoz a dicsőséghez, amely majd megjelenik nekünk."(Róma 8:17-18 - Revideált Károli fordítás)


Egy híres Harvard-i tanulmány egyszer bemutatta, hogy a hosszú távon való gondolkodás és a siker abszolút kapcsolatban állnak. Minél több ember gondolkodott a rövid távú nyereségben, annál nagyobb volt az esély arra, hogy megbuknak. Azok, akik arra tették a hangsúlyt, hogy most "mi esik jól", sikertelenségre voltak ítélve.

A keresztények számára ennek a dolognak könnyűnek kellene lennie. A hosszú távú gondolkodást, örökkévalóságnak hívjuk. Nem 40-50 évvel gondolkodunk előre a jövőbe. Trillió, és trillió évre gondolkodunk előre a jövőbe.

Ha úgy élsz, hogy az örökkévalóság van az agyadban, az a lehető legsikeresebb emberré fog tenni. Ha hosszú távon gondolkozol, kezelni tudod a pillanatnyi problémákat, amik az utadba kerülnek.

Róma 8:17-18 azt mondja: "Ha pedig gyermekek, örökösök is, örökösei Istennek, örököstársai pedig Krisztusnak, ha valóban vele együtt szenvedünk, hogy vele együtt is dicsőüljünk meg. Mert azt tartom, hogy amiket most szenvedünk, nem hasonlíthatók ahhoz a dicsőséghez, amely majd megjelenik nekünk." (GNT fordítás)

Egy nap, ha Isten követője vagy, azért leszel megjutalmazva, hogy mit tettél azzal, amit kaptál. Használd a képességeidet, idődet, és kincseidet, és befolyásodat, Isten céljaira, és ezekért a döntésekért leszel megjutalmazva. A feljebbi versek arról is beszélnek, hogy a mennyben azért is meg leszünk jutalmazva, amit Jézus tett: "Birtokosai leszünk Krisztussal, azoknak a dolgoknak, amiket az Atya neki tart fenn" (angol szabad fordítás alapján).

Sok minden van, amit nagyon várhatsz a mennyben. Ahhoz képest, ami számodra félre van téve a mennyben, a jelenlegi fájdalmaid és problémáid csekélységek.

Nem könnyű hívőnek lenni. Nem könnyű azt tenni, ami helyes. Néha nem könnyű másoknak Jézusról beszélni. Nem könnyű tizedet adni. De annak a haszna, hogy követjük Jézust, és engedelmeskedünk az Ő tanításának, messze felülmúlja a fájdalmat.

Egyszerűen bolondság egyedül a rövid távú következményekre koncentrálni.

Beszéljük át!

* Mutass be egy olyan küzdelmet, amivel küzdessz, ami megváltozna, ha egy örökkévaló perspektivából néznéd!
* Mennyi aggodalmad tűnne lényegtelenebbnek, ha az örökkévalósággal kapcsolatban gondolkodnál róluk?
* Örökkévaló gondolkodással, mi az, ami fontos lesz nekünk?




Biztos lehetek benne, hogy a Mennybe kerülök?

"Azok, akik hallják a szavaim és hisznek abban, aki elküldött engem, örök életük van. Nem ítéltetnek el." (János 5:24/b GNT)

Jézus halála és Feltámadása felment minket az ítélet alól.

Talán úgy képzeled az ítélet napját, hogy majd kint állsz a Menny kapujában egy nagyon, nagyon hosszú sorban és lassan haladsz csak előre, egyszerre csak egy lépést. Ahogy közelebb érsz, elkezdesz izzadni és azon gondolkodsz, hogy "Vajon be fogok jutni? Meg tudom csinálni? Vajon Isten egy hatalmas TV képernyőt fog használni, hogy megmutassa minden ballépésem vagy gonosz tettem, amit valaha elkövettem?"

Jó hírem van számodra; Jézus Krisztus ígérete. A Biblia azt mondja, hogy azok, akik hisznek Jézusban - az ő halálában és Feltámadásában - nem ítéltetnek el (János 3:18.)

Itt az igazi kép: Állsz a sorban és vársz az ítéletre. Jézus meglát téged és azt mondja, "Én ismerlek téged. Évekig barátok voltunk. Bíztál bennem 2014. húsvétján. Gyere velem! Gyere az expressz sávba! Ott gyosabban haladsz. Te mentesülsz az ítélet alól." Ez jó hír? Oh, igen!!

Van egy barátom, Buddy, aki azt mondta, hogy amikor kis kölyök volt, a vasárnapi iskolai tanítója azt tanította neki, hogy Isten a Mennyben ül és leír minden rossz dolgot, amit Buddy elkövetett. Minden vasárnap elénekeltetett egy dalt a csoporttal: "Az én Uram mindig ír. Ír, ír, ír, mindig" Ez megrémített engem. Azt gondoltam, "Sosem fogok bejutni a Mennybe. Az én listám mindig csak hosszabb és hosszabb lesz."

Így bánna velünk Isten, amikor eljöttünk és Krisztusba helyeztük hitünket? Nem! A tény az, hogy Isten töröl, töröl, töröl minden időben. Megbocsát, megbocsát, megbocsát minden időben. Ül a Mennyben és nyomogatja a "töröl" gombot.

Miért? Azért, mert a Biblia azt mondja, hogy "Isten a szeretet" (1. János 4:8.) és a szeretet "nem rója fel a rosszat" (1 Korinthus 13:5. NIV). Ha Jézus Krisztus szeretébe veted a bizodalmad, a bűneid eltöröltetnek.

"Nem ítéltetnek el azok, akik Jézus Krisztushoz tartoznak." (Róma 8:1. NLT)

Beszéljetek róla:

* Ha Isten "nem írja fel a rosszat", miért fontos, hogy a jót próbáljuk tenni?





Életreszóló küldetésre formált Isten

 

„Magamnak alkottam ezeket az embereket. Dicsőíteni fognak engem” (Ézsaiás 43:21, GW fordítás)

Életreszóló küldetéssel lettél megbízva.

A Biblia azt mondja az Ézsaiás 49:5-ben: „Most pedig ezt mondja az Úr, aki már anyám méhében szolgájának teremtett...”

Az alkatod – a lelki ajándékaid, a szíved, a képességeid, a személyiségjegyeid és a tapasztalataid – mind hozzájárulnak ahhoz, hogy betöltsd az életreszóló küldetésedet és átadhasd az életed üzenetét.

Mi az életed küldetése? Nem más, mint az életműved. Az, ami miatt Isten megteremtett téged erre a világra. Az életműved megtestesülése az életedre szóló küldetésed.

Mi az életed üzenete? Az, amit Isten szeretne üzenni a világnak rajtad keresztül. Ez egyedi, a saját életed üzenete a világ számára.

Én nem tudom átadni a te életed üzenetét, mert én nem vagyok te. Te sem tudod átadni az én életem üzenetét, mert te sem vagy én. Te csak a te saját életed üzenetét tudod átadni, én pedig csakis az enyémet. Ha nem adod át az üzenetedet, akkor azt nem hallják meg.

Ha egy művész kap egy megbízást, akkor egy konkrét feladat elvégzésére kötelezi el magát. Téged azzal bízott meg Isten, hogy a te küldetésedet vidd véghez és a te üzenetedet add át a világnak. Isten úgy formált téged, úgy adott neked konkrét eszközöket és úgy kezelt téged, hogy neked el kell végezned a rád bízott feladatodat, s amikor betöltöd a küldetésedet, akkor az örömmel tölti el Istent.

Az Ézsaiás 43:21 azt mondja „Magamnak alkottam ezeket az embereket. Dicsőíteni fognak engem” (GW fordítás).

Hogy csinálod ezt? Hogyan tudod Isten dicséretét közvetíteni az életeddel? Úgy, hogy azzá válsz, akinek Isten teremtett téged.

Amikor használod azokat az ajándékokat, képességeket, személyiséget, szenvedélyt és tapasztalatokat, amiket Isten azért adott neked, hogy azzá válj, aki vagy, az Istennek dicsőséget szerez.

Beszéljetek róla:

  • Hogyan formált téged Isten? Melyek azok a lelki ajándékok, lelkiállapotok, képességek, személyiségjegyek, tapasztalatok, amelyek téged egyedivé tesznek?
  • Milyen módon használod az alkatodat a munkádban? És a szolgálataidban? Otthonodban?
  • Mit gondolsz, Isten elvárja, hogy mindent tudj az életre szóló küldetésedről és az életed üzenetéről? Miért, vagy miért nem?



Isten használati útmutatót adott a testedhez


„Parancsaimat őrizze meg szíved, mert hosszú életet, magas életkort és jólétet szereznek azok neked.”  (Példabeszédek 3,1b-2 NIV fordítás)

Ha volna olyan orvosságom, mely bizonyítottan évekkel hosszabbítaná meg az életed, valószínűleg sokat adnál érte. De mit szólnál, ha azt mondanám, hogy keresztyénként már kezedben van a hosszú élet titkának kulcsa, méghozzá ingyen?

Isten az ő igéjében, a Bibliában lefektette az egészségmegőrzés valamennyi alapelvét. A Biblia a Teremtő útmutatása arra vonatkozóan, hogyan tartsuk karban testünket. Ahogy Dávid mondja: „Uram, te alkottad testemet; most adj bölcsességet, hogy megtarthassam törvényeidet.” (Zsoltárok 119,73 TLB fordítás). Az 5Mózesben pedig így szól: „Ezek az intelmek nem üres szavak – az életedet jelentik! Ha engedelmesen követed őket, hosszú életnek örvendesz majd a földön.” (5Mózes 32,47a NLT fordítás, második kiadás). Isten ezt ígéri: „Ha úgy jársz el az egészséged érdekében, ahogy azt én mondom neked, akkor hosszú életnek örvendesz majd.”

Mai fő igeversünk intelme: „Parancsaimat őrizze meg szíved, mert hosszú életet, magas életkort és jólétet szereznek azok neked.” (Példabeszédek 3,1b-2a NIV fordítás). Emeljünk ki néhányat e parancsolatok közül: „Bízzál az Úrban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj; Minden utadon gondolj rá, és ő egyengetni fogja ösvényeidet. Ne tartsd bölcsnek önmagadat; féljed az Urat, és kerüld a rosszat. Gyógyulás lesz ez testednek, és felüdülés csontjaidnak. Tiszteld az Urat vagyonodból és egész termésed zsengéjéből;akkor bőségesen megtelnek csűrjeid.” (Példabeszédek 3,5-10a).

Ezek az intelmek rávilágítanak néhány olyan tényezőre, melyeken bizonyára még nem tűnődtél el, pedig ami egészségesen tart, az nem más, mint a nyugalom, a bizalom Istenben, a becsületesség, az alázat és a nagylelkűség. Ezek a dolgok segítenek hozzá, hogy jobb legyen az egészséged, mert fizikai állapotodra befolyással van a lelki egészséged.

A mai napon szánj egy kis időt a Példabeszédek 3,1-10 igeversein való elmélkedésre, és kérd Istent, mutassa meg neked, hogyan léphetnél előbbre nyugalom, bizalom, tisztesség, alázat és nagylelkűség terén.

Beszéljünk róla:

  • Hogyan tapasztaltad meg fizikai erőnléted javulását, ahogy lelkileg érettebbé váltál?
  • Mit gondolsz, miért lényeges az alázatosság a fizikai és lelki egészség szempontjából?
  • Mit jelent számodra Isten igéjén elmélkedni?
komment
süti beállítások módosítása