Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Mit szeretne Isten, hogy tegyél, amíg a válaszára vársz?-Nem annyit érsz, amennyi munkát végzel!-Válaszd azt, hogy Istent szereted!

2018. november 29. 10:10 - Andre Lowoa

 

Mit szeretne Isten, hogy tegyél, amíg a válaszára vársz?


Legyél csendben az Úr jelenlétében, és várj türelmesen, hogy Ő munkálkodjon!" (Zsolt 37:7/a, NLT-fordítás, második kiadás)

Mit szeretne Isten, mit tegyél, miközben arra vársz, hogy megválaszolja az imádat?

A 37. zsoltár 7. verse ezt mondja. „Legyél csendben az Úr jelenlétében, és várj türelmesen, hogy Ő munkálkodjon!" (NLT-fordítás, második kiadás) Isten azt akarja, türelemmel várd, hogy megválaszolja az imádat.

Feltűnt, hogy ha várakozunk, és közben zúgolódunk, akkor nem bánjunk, ha várni kell? Akkor sem gond a várakozás, ha sorban állás közben panaszkodhatunk, és azon bosszankodhatunk, hogy a kormány mennyire vacak és szervezetlen.

De Isten azt mondja, hogy „Legyél csendben!"

Mint a kis kétévesek, szellemileg izegve-mozogva várjuk, hogy Isten megválaszolja az imánkat; idegeskedünk, és nyugtalanná válunk; felugrunk, és neki akarunk látni a dolognak. Isten azonban azt mondja, „Várj türelmesen. Legyél csendben. Figyelj, hogyan cselekszem. Ne nyugtalankodj; ne idegeskedj, és ne próbáld meg a dolgokat a saját kezedbe venni."

Sose kövesd el Ábrahám hibáját az Ószövetségből, miszerint te magad akarsz lenni a válasz az imádra. Mindenféle nehézséget fog az okozni! Egy napon Isten azt mondta Ábrahámnak, hogy a nemzetek atyjává teszi; ám volt kétféle probléma; az egyik, hogy Ábrahám 99 éves volt, a másik, hogy nem volt gyereke. Ábrahám önmagára nézett, és a következőt mondta. „Lehetetlenség!"  Azután a feleségére, Sárára nézett, aki meddő volt, és ezt mondta. „Kétszeresen lehetetlenség! Nem történhet meg."

Tehát Ábrahám a saját kezébe vette a dolgokat, és a felesége szolgálójától, Hágártól született gyereke. Ezt mondta Ábrahám. „Íme, a válasz az imámra! 99 évesen megszületett Izmáel, a fiam." Isten viszont ezt mondta. „Nem, nem! Valamit félreértettél! Ez nem az én válaszom az imádra, hanem a te saját válaszod. Csodával határos módon fog fiad születni, és Sára lesz az anyja. Izsáknak fogod nevezni." Az Izsák név jelentése „nevetés". Amikor Sára megtudta, hogy várandós, a Biblia azt mondja, hogy nevetésben tört ki, mert nem hitt Istennek.

De Isten nevetett utoljára. Izsák megszületett, és olyan nagyfokú versengés vette kezdetét Izmáel és közötte, hogy a mai napig is fizetünk ezért. A zsidók és az arabok közötti feszült kapcsolat azért kezdődött, mert Ábrahám megpróbálta megválaszolni a saját imakérését.

Tudd, hogy amikor megpróbálod megválaszolni a saját imádat, magadnak keresed a bajt! Inkább várj türelmesen, és figyeld, hogyan cselekszik Isten!

Segítő kérdések az elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Hogyan tudsz Istenre összpontosítani, amíg türelemmel várakozol?
  • Mit teszel általában, amikor arra vársz, hogy Isten cselekedjen? Mit teszel, miután kértél valamit Istentől imában?
  • Hogyan növekedtél lélekben és szellemileg, amíg Istenre vártál?





Nem annyit érsz, amennyi munkát végzel!


"Megértettem, hogy az emberek miért dolgoznak olyan keményen a sikerért: mert irigyek arra, ami a szomszédjuknak van" (Prédikátor könyve, 4:4,  GNT fordítás)

 

Sokféle kifogást találhatunk, hogy miért hajszoljuk agyon magunkat. Ráfoghatjuk arra, hogy gondoskodnunk kell  a családunkról, vagy esetleg mondhatjuk azt, hogy annyira fontos a munkánk, hogy nem lehet nyugodtabb tempóban végezni.

De a legtöbb esetben a saját értékrendünkkel van a probléma. Rossz dolgoknak tulajdonítunk nagy értéket. Még pontosabban fogalmazva, a dolgok megszerzése a legnagyobb érték számunkra. 

A Biblia ezt mondja: "Megértettem, hogy az emberek miért dolgoznak olyan keményen a sikerért: mert irigyek arra, ami a szomszédjuknak van" (Prédikátor könyve, 4:4 GNT ford.)

Isten szerint két lehetőségünk van: vagy minden időnket arra fordítjuk, hogy lépést tartunk más emberekkel, vagy nem foglalkozunk ezzel, és így csökkentjük a stresszt az életünkben. De mindkettőt egyszerre nem lehet.

Így válik ez értékrendi kérdéssé. Több dolgot szeretnél, vagy kevesebb stresszt és több időt a családdal? A választás a tiéd. Mikor elég az elég? Megnyerheted a mókuskerékharcot, de attól még mókus maradsz. 

Jézus ezt így fogalmazza meg: "Mi értelme van az embernek, ha az egész világot megnyeri is, de lelkét elveszíti?" (Márk 8:36, NIV ford). Mai modern szavakkal fogalmazva, "Mit ér az, ha valaki vezérigazgatói székbe kerül, ha közben elveszíti a gyerekeit és a feleségét?" A válasz: semmit. Így semmi értelme. 

Az, hogy mit csinálsz, és az, hogy mennyit érsz, az két különböző dolog. Sokan úgy nőttek fel, hogy azt mondták róluk, hogy értéktelenek. Aztán bekerülve egy munkahelyre mindenkinek azt szeretnénk bebizonyítani, hogy ez nem így van. A tudatunk mélyén valahol azt mondogatjuk magunk, hogy "majd megmutatom nekik, és bebizonyítom, hogy tévednek." És elkezdesz egyre keményebben dolgozni. De bármilyen keményen dolgozol, sosem elég. Amikor pedig megállsz pihenni, egy kísértő hangot hallasz:  "Pedálozz tovább, nehogy utolérjen valaki. " Meg kell szabadulnod ettől a hangtól. Ez a hang csak a hazugságot táplálja beléd. 

Lelkipásztorként sok esetben voltam már emberek halálos ágyánál. Sokszor voltam kórházi ágy mellett, valakinek az otthonában vagy egy baleset helyszínén olyankor, amikor egy ember meghalt. Azonban azok közül, akiket láttam meghalni, egyikük se mondta, hogy "bárcsak több időt töltöttem volna az irodában."  Soha, egyikük sem mondta ezt. 

Nem gondolod, hogy helyre kellene tenned az értékrendedet?   Nem vagy mókus, tehát szállj ki a mókuskerékből!

Beszéljetek róla

  • Milyen hatással van a túlhajszoltság és a túl sok munka  a családodra?
  • Mik lehetnek az elsődleges okai annak, hogy túlhajszoltsággal küzdesz és túl sokat dolgozol? 
  • Milyen módon nyilvánul meg az életedben az, hogy úgy gondolod, annyit érsz, amennyi munkát végzel?




Válaszd azt, hogy Istent szereted!


„Szeresd az Urat, a te Istenedet, hallgass szavára, és ragaszkodj hozzá, mert így élhetsz, és így lakhatsz hosszú ideig azon a földön, amelyet Istened az Úr esküvel ígért oda atyáidnak, Ábrahámnak, Izsáknak és Jákóbnak.” (V.Mózes 30: 20)

Manapság elterjedt az a mítosz, hogy a szeretet kontrollálhatatlan. Ez valami olyasmi, ami egyszerűen csak megtörténik velünk; és nem olyan, amit ellenőrzés alatt tarthatunk. Tulajdonképpen még a nyelvünk is a szeretetnek az ellenőrizhetetlenségét fejezi ki. Azt mondjuk, „szerelembe estem”, mintha a szerelem valamiféle árok lenne. Ez olyan, mintha hosszasan sétálgatnék és egy nap – bumm! – beleesnék a szerelembe. Nem tehetek róla.
De el kell, hogy mondjam neked az igazságot: Ez nem a szeretet.

A szeretet nem csak úgy egyszerűen történik veled. Ez egy választás, és kifejezi az elkötelezettségedet.

Nem kétséges: A vonzódás nem kontrollálható, az izgatottság is ellenőrizhetetlen. De a vonzódás és az izgatottság nem egyezik meg a szeretettel. Ezek szeretetet eredményezhetnek, de nem egyeznek meg azzal. A szeretet egy választás.
Az Isten szeretetét is választanod kell; Ő nem fogja kierőszakolni, hogy szeresd Őt. (5. Mózes 30:20) Fittyet hányhatsz Istenre és mehetsz egy teljesen más irányba. Tönkre teheted az életedet, ha ezt választod. Isten ekkor sem fog kényszeríteni téged, hogy szeresd Őt, mert tudja, hogy a szeretetet nem lehet kicsikarni.

Ez az alapelv igaz a kapcsolataidra nézve is. Dönthetsz úgy, hogy szeretsz másokat, de Isten nem fogja kikényszeríteni, hogy bárkit is szeress.

Beszéljünk róla:

• Hogyan fogadhatod másként a szeretetet, ha megértetted, hogy ez egy választás?
• Mi a különbség az Istentől jövő szeretet és az emberi felismerésből fakadó szeretet között?



komment
süti beállítások módosítása