Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Használd ki az idődet!-Isten használja az alázatot-Isten szava megnyitja a lehetőségeidet- Isten személyesen figyel a részletekre

2018. szeptember 30. 10:04 - Andre Lowoa



Használd ki az idődet!


"A tőled telhető legjobb módon használd ki az idődet" (Kolossé 4:5/b, ICB fordítás)

Ha készen akarsz állni arra, hogy Isten használhasson, először is meg kell ismerned Jézus Krisztust. Aztán, az örökkévalóságot szem előtt tartva kell használnod az idődet.

A Kolossé 4:5. azt mondja, "A tőled telhető legjobb módon használd ki az idődet" (ICB fordítás). Az idő a legértékesebb forrásunk. Sokkal, de sokkal értékesebb, mint a pénz. Szerezhetsz több pénzt, de több időt nem. Csak egy bizonyos meghatározott időtartam adatik ebben az életben. Nem csinálhatsz időt, nem kölcsönözhetsz időt, nem tehetsz félre magadnak időt és nem adhatsz másnak időt. Te csakis használhatod! Mindannyiunknak ugyanannyi ideje van egy héten: 168 óra. Ha nem tanulsz meg jól gazdálkodni az időddel, akkor semmi mást sem tudsz majd jól irányítani az életedben, mert az időd az életed.

Isten figyeli, hogyan gazdálkodsz az időddel a földön, hogy eldönthesse, mit bíz majd rád az örökkévalóságban. Tesztel téged, mert a földi életed felkészítés az örök életre. A Sátán egyik stratégiája az, hogy túl elfoglalttá tesz jelentéktelen teendőkkel, hogy ne legyen időd az igazán fontos dolgokra és ne tölthess időt azzal, hogy az örökkévalóságra készülsz. A Sátánnak nincs szüksége arra, hogy elkövess valamilyen bűnt. Ha nem tud rávenni arra, hogy rossz legyél, akkor elfoglalttá fog tenni.

A Bibliában az Apostolok Cselekedetei 20:24. pontosan elmondja, hogyan kellene bánni az időnkkel: "Az életem semmit sem ér nekem, hacsak be nem fejezem a munkát, melyet rám bízott az Úr Jézus" (NLT fordítás, második kiadás).

Isten használni akar, de biztos akar lenni benne, hogy a legfontosabb dolgokba fekteted az idődet. Az örökkévalóság távlatában kell használnod az idődet. Fel kell tenned magadnak a kérdést: "Mennyire számít majd öt vagy 10 év múlva az amivel most töltöm az időmet? Mennyire számít ez majd az örökkévalóságban?" Ez után pedig újra kell tervezned, mire fókuszálsz.

Használd az időd az örökkévalóság távlatában, hogy Isten láthassa, hogy az igazán fontos dolgokra figyelsz - az ő céljaira.

Beszéljetek róla:

  • Nézd meg a naptáradat vagy a határidőnaplódat! Mennyi olyan dolgot tartalmaz, ami lényeges az örök élet tekintetében?
  • Mi az a munka, amit Isten rád bízott a földi életed idejére?
  • Milyen módon tudnád másképpen felhasználni az idődet, hogy teljesíthesd azt a munkát, amit Isten rád bízott?




Isten használja az alázatot

“Isten tiszteletre és szeretetre indította a főudvarmestert Dániel iránt” (Dániel 1:9 NLT fordítás)



Isten használja az alázatos embereket. Amikor Dániel megmondta Nabukadneccárnak, hogy nem szeretne enni a babilóniai ételekből, a fiatal zsidó magatartása lehetett volna dacos és gúnyos.

Ehelyett Dániel a tiszteletteljes viselkedést választotta. Mikor nem tudta megtenni azt, amire a király megkérte, egyszerűen nemet mondott. Ez ellenkezik az értékrendemmel. Erkölcsileg helytelen megtennem. Tapintatos volt, miközben tekintélyt sugallt, és nagy alázatattal viseltetett.

Dániel felismerte, hogy Isten megengedte ennek a pogány vezetőnek, hogy hatalma legyen fölötte. Tisztában volt vele, hogy Nabukadneccár nem istenfélő ember, ám azt is tudta, hogy Isten felhatalmazta őt, hogy Dániel felettese legyen.

Néhányatoknak szintén rossz főnöke van. Jó, ha megértitek tehát, hogy Isten engedte meg, hogy ők jelen legyenek az életetekben. Életed folyamán előfordul majd, hogy egy rossz főnök etikátlan vagy erkölcstelen dolgot kér tőled. Ekkor tudnod kell majd, hogyan intézd hozzá tiszteletteljesen a kérésed.

Dániel nagyon jó példával szolgál.

A Biblia ezt mondja Dánielről: “Megkérte a főudvarmestert, hogy engedélyezze számára azt, hogy ne egyen ezekből az elfogadhatatlan ételekből” (Dániel 1:8b NLT fordítás)

Dániel nem követelőzött. Nem lázadt. Engedélyért folyamodott. “Kaphatok felmentést ez alól?”

A Biblia azt mondja: “Isten tiszteletre és szeretetre indította a főudvarmestert Dániel iránt” (Dániel 1:9 NLT fordítás)

A világ arra késztet, hogy dühöngjünk, ha megsértenek minket. Isten viszont arra indít, hogy mutassunk tiszteletet.

Abban pedig biztosak lehetünk, hogy Isten mindíg a lehető legjobb módon jár el az érdekünkben.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Mi az első reakciód, ha igazságtalanul bántak veled? Hogyan változott ez az évek során?
  • Miért nehéz tiszteletteljesen reagálni az igazságtalanságra?
  • Mi volt a legjobb példa amit valaha láttál arra, hogy valaki tisztelettel és alázattal reagált egy igazságtalan helyzetben?







Isten szava megnyitja a lehetőségeidet

"Valóban a tanítványaim vagytok, ha megtartjátok amit tanítottam nektek. Akkor majd megismeritek az igazságot, és az igazság megszabadít titeket. (János 8,31b-32 NLT)"

 

Igaz a mondás, miszerint fel sem tudod mérni a benned lévő összes potenciált. Csak a Teremtőd tudja. Csak Isten, aki megalkotott tudja pontosan mi mindenre vagy képes. A szüleid, a házastársad, a barátaid, a főnököd - mind csak egy szeletet látnak a benned rejlő lehetőségekből. 

Csak Isten tudja mire vagy képes. 

Az agyadnak csak egy kis részét használod. Nincs szükséged még magasabb intelligenciára. Arra van szükséged, hogy a meglévő intelligenciádat jobban kihasználd.

A legtöbb ember egész életében mások elfogadására vár. Mindig attól fél, hogy vajon mit gondolnak róla mások. Ilyenkor az egész életed arra megy rá, hogy azt ismételgeted az agyadban, amit hazudtak neked. Talán észre sem veszed, de még mindig hazudnak. Azt mondják, hogy nem tudsz valamit megcsinálni, vagy, nem vagy olyan értékes, hogy ezzel vagy azzal foglalkozz.

Olyan sokszor ismételgetted ezt magadnak, de ezek hamis gondolatok. Akik ezeket mondták neked, azok egyáltalán nem ismertek és nem tudták milyen lehetőségek rejtőznek benned. A Teremtőddel kell ebben a témában beszélned. 

Csak ő tudja, hogy az életeden keresztül mit tud elérni, és csak ő tudja feltárni a benned lévő potenciált. Hogyan teszi mindezt?

Az Úr megszabadít minket az Igéjén keresztül. A János 8: 31b-32 így írja: "Valóban a tanítványaim vagytok, ha megtartjátok amit tanítottam nektek. Akkor majd megismeritek az igazságot, és az igazság megszabadít titeket" Isten szava felszabadít arra, hogy azt tedd és az légy, amire teremtettél. Ezáltal olyan dolgokra is képes leszel, amiről azt gondoltad, hogy lehetetlen. Hogyan teheted meg ezt?

1: Tanulmányozd Isten Igéjét: Isten nem nyitja meg a lehetőségeidet, amíg ki nem nyitod és el nem kezded tanulmányozni a Bibliát. Ezt nem tudod felszívniozmózissal. Úgy kezdheted el, hogy tanulmányozod amit a  Biblia tanít neked. 

2: Fogadd el Isten szavát: A Bibliának kell lennie az életed irányítójának. Talán nem fog tetszeni amit olvasol, de ha azt szeretnéd, hogy az Isten által tervezett legjobb dolog érvényesüljön az életedben, akkor úgy kell elfogadnod amit mond, hogy az legyen az irányító az életedben.

3: Engedelmeskedj Isten szavának: Nem elég, hogy tanulmányozod és elfogadod Isten szavát, de meg is kell tartanod. Nem azért lesz rajtad áldás amit tudsz, hanem amit teszel a Biblia alapján.

Sokkal többre lettél teremtve, mint amit valaha is elképzeltél. Az 1Kor 2,9 ezt mondja:" Az Isten azt tervezte el az  őt szeretőknek, amit az ember szeme még nem látott, füle  még nem hallott. Amit még csak meg sem gondolt." (CEV)

Szóval nyisd ki a Bibliát, és készülj fel arra, hogy megtedd, amit csak Isten tud elképzelni.

Beszéljünk róla: 

  • Következetlen vagy a Biblia olvasásakor? Mit fogsz ma ez irányba lépni?
  • Életed melyik területének megáldásáért imádkozol? Ezen területen hűséges vagy hozzá?
  • Hogyan áldotta meg az életedet Isten, amikor következetes maradtál az Igéhez?







Isten személyesen figyel a részletekre


„Kezed formált és alkotott engem” Jób 10:8 (HNT)

Isten különleges szakértelemmel alkotott meg minden élőlényt ezen a földgolyón. Némelyik állat fut, a másik ugrál, úszik, vagy éppen ás, és van amelyik repül. Mindegyik egyedülálló szerepet kapott azáltal, ahogy Isten megformálta őket. Ugyanez igaz az emberre nézve is.

Mielőtt Isten megformált téged, pontosan megtervezte, hogy te majd hogyan szolgáld Őt, és ezután ezekhez a feladatokhoz illeszkedve alkotott téged. Óvatosan alakítgatott és formált téged azért, hogy olyan módon szolgáld őt, ami a te szolgálatodat egyedivé teszi.

Isten sohasem csinál selejtet. Azért adott képességeket, érdeklődési kört, tálentumokat, ajándékokat, személyiséget, élettapasztalatot, hogy az Ő dicsőségére használd.

Beszélgessetek ezekről:

• Milyen képességet, tálentumot és ajándékot adott neked Isten? Mit gondolsz, Isten hogyan szeretné ezeket használni?

• Mik azok amik érdekelnek és ezek közül mivel szolgálhatod Istent?

• Mit gondolsz, miért éppen olyan személyiséged van, amilyen? Szerinted milyen szolgálatot képzelt el neked?





komment
süti beállítások módosítása