Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Felejtsd el a múltat, inkább a céljaidra összpontosíts-Hagyd, hogy Isten mondja meg, mennyit adakozz-Hiteles barátságok-Jézus azt mondja, ragadd meg a pillanatot

2018. szeptember 07. 10:38 - Andre Lowoa

Felejtsd el a múltat, inkább a céljaidra összpontosíts

 "Testvéreim, én nem gondolom magamról, hogy már elértem, de egyet teszek: ami mögöttem van, azt elfelejtve, ami pedig előttem van, annak nekifeszülve futok egyenest a cél felé, Isten mennyei elhívásának a Krisztus Jézusban adott jutalmáért.” (Filippi 3:13-14)



A múltad a múlt. Te nem vagy a múltad. A múlt hatással van rád, de nem a múltad határoz meg. Ami ma számít, az nem a múltad. Engem nem érdekel, hogy mit tettél, kivel tetted, milyen hosszú ideig tetted. Az nem te vagy. A Sátán azt mondja neked, hogy az te voltál, de ez nem igaz. Ami a mai napon fontos, az az, hogy milyen irányba indulsz el mostantól.

Ha növekedni akarsz, hagyd abba a múlton való töprengést, összpontosíts inkább a jövőre. Arra fókuszálj, amit akarsz, ne arra, amit nem akarsz, hogy megtörténjen veled. Fókuszálj a céljaidra, és nem a szokásaidra. Ezért nem működnek a diéták. Mikor diétázol, mire figyelsz egész idő alatt? Az ételre. A diéta alatt sokkal többet gondolsz az ételre, mint amikor nem diétázol. 

Vagy vegyük a dohányost, aki le akar szokni, és azt mondja: "...valamelyik napon a közeljövőben abba fogom hagyni a dohányzást, mert tudom, hogy ez káros a szervezetemre.” De egész idő alatt arra fókuszál, amit abba akar hagyni. Ez csak jobban gödörbe taszítja. Valami másra kell koncentrálni.

Ez az, amiről Pál beszél a Filippi 3:12-ben: "Testvéreim, én nem gondolom magamról, hogy már elértem, de egyet teszek: ami mögöttem van, azt elfelejtve, ami pedig előttem van, annak nekifeszülve futok egyenest a cél felé, Isten mennyei elhívásának a Krisztus Jézusban adott jutalmáért.”

Azonban azt se hagyd figyelmen kívül, amit a következő két versben olvasunk: "Testvéreim, én nem gondolom magamról, hogy már elértem, de egyet teszek: ami mögöttem van, azt elfelejtve, ami pedig előttem van, annak nekifeszülve futok egyenest a cél felé, Isten mennyei elhívásának a Krisztus Jézusban adott jutalmáért.”

Ne arra fókuszálj, ami már megtörtént, hanem arra, amit akarsz, hogy ezután történjen. Ha úgy vezetsz, hogy közben egyfolytában a visszapillantó tükröt nézed, összetöröd magad. Ezért állj meg! Vége, elmúlt! Ha jól akarod befejezni a versenyt, bíznod kell Istenben, időt kell szánnod Rá minden nap, hogy megtöltsd a gondolataidat Isten Igéjével, hogy Istennek a te életedre vonatkozó céljaira tudj összpontosítani, ne a múltadra.

Beszéljetek róla

  • Mi az a múltadból, amit nehezen tudsz elhagyni, mert nehéz azon többé nem gondolkodni, vagy időzni?
  • Milyen gondolatokkal helyettesíthetnéd ezeket az emlékeket, hogy hitben előbbre juss?
  • Tölts ma időt azzal, hogy gondolkodj és imádkozz az életed céljaiért, és azért az irányért, amerre Isten akar vezetni.



Hagyd, hogy Isten mondja meg, mennyit adakozz

"Tiszteld meg az Urat azzal, hogy bevételedből először neki adsz,  és ő megtölti csűrjeidet búzával és árpával, boros hordóid pedig csordultig lesznek a legjobb borokkal." (Példabeszédek 3:9, TLB fordítás)

Adakozhatsz ésszel, és adakozhatsz kinyilatkoztatás alapján. Ha a hit emberévé akarsz válni, meg kell tanulnod kinyilatkoztatás alapján adni. Amikor az eszeddel adsz, azt mondod: "Ennyi, amit józan megfontolás alapján adni tudok." Ehhez nincs szükség hitre.

Amikor kinyilatkoztatás alapján és szívből adsz, ezt mondod: "Istenem, mennyit akarsz rajtam keresztül adni? Mekkora összeggel kapcsolatban tudok bízni benned ebben az esetben?"

A feleségem, Kay és én nagyon sokszor megtapasztaltuk, hogy Isten megpróbálja a hitünket az adakozás terén még akkor is, amikor anyagilag nehezebb helyzetben vagyunk. Az egyik legjobb példa az, amikor pénzt gyűjtöttünk a Saddleback Gyülekezet épületére 1993-ban. Addig egy sátorban jöttünk össze, és eldöntöttük, hogy gyűjtést rendezünk egy épületre. Az emberek ilyenkor vállalnak egy bizonyos összeget, és azt három év alatt fizetik be adományként a gyülekezetnek. Kay és én imádkoztunk ezzel kapcsolatban, és a döntésünk az összeggel kapcsolatban egyáltalán nem tűnt józan döntésnek. Igazából több volt, mint amit megengedhettünk magunknak, de bíztunk Istenben, hogy ő majd előteremti.

Aztán egyik nap az I. Krónikák 29-ben arról olvastam, hogyan sikerült 400 millió dollárnak megfelelő adományt összegyűjteni a jeruzsálemi templom felépítésére. Isten azt kérte Dávidtól, hogy a nyilvánosság előtt jelentse be, mennyit ad, hogy mindenki tudja, ő is hoz áldozatot, mint mások.

És Isten így szólt hozzám is: "Rick, azt akarom, hogy jelentsd be az adományod. Ez kihívás lesz mások számára." Én viszont nagyon nem szerettem volna ezt megtenni, mert azt gondoltam, az emberek ezt félreértenék. De mivel Isten mondta, és mivel azt akartam, hogy Isten áldása legyen azon az épületen,  megtettem. Kiálltam a gyülekezetem elé az egyik vasárnap és ezt mondtam: "Nem tudom, hogy honnan fog előteremtődni a pénz, de mi úgy döntöttünk, hogy 100.000 dollárt adunk a három év alatt erre a célra. Kérlek imádkozzatok értem."

Egy hónappal később, amikor közeledett a hétvége, amikor be kellett adnunk a vállalt felajánlásunkat, még mindig nagyon izgultam. Nem tudtam hogyan, de bíztam abban, hogy Isten valahogy előteremti majd azt a pénzt. És pénteken felhívtak a Zondervan Kiadótól. Azt mondták: "Rick, szeretnénk ha írnál egy könyvet  Céltudatos gyülekezet címmel. Szerintünk a könyved best seller lesz, úgyhogy előre fizetnénk 150.000 dollárt."

Amikor pár nappal később kiálltam a gyülekezetem elé és elmondtam, hogy mi történt, hatalmas  öröm volt. Mindenki elkezdett ugrálni, kiáltozni, táncolni, énekelni. Sokan sírtak. Én is, és Kay is. Ez volt életem egyik legnagyobb élménye - és majdnem elmulasztottam a saját makacsságom miatt. Nem láthattam volna meg, hogy milyen megbízható Isten, ha nem álltam volna ki mindenki elé, hogy megmutassam, hiszek Isten kinyilatkoztatásában. Ez egy olyan lecke volt, amit sosem felejtek el.

"Tiszteld meg az Urat azzal, hogy bevételedből először neki adsz, és ő megtölti csűrjeidet búzával és árpával, boros hordóid pedig csordultig lesznek a legjobb borokkal." (Példabeszédek 3:9, TLB ford.)

Beszéljetek róla

  • Gondold át, hogy mi motivál, amikor adakozol! Az eszeddel adsz, vagy a szíveddel?
  • Hogyan jelenti ki neked Isten, hogy mennyit adakozz?
  • Milyen félelmek tartanak vissza az adakozástól akkor, amikor rosszak az anyagi körülményeid?

 



Hiteles barátságok

 

"Ha pedig a világosságban járunk, ahogyan ő maga a világosságban van, akkor közösségünk van egymással, és Jézusnak, az ő Fiának vére megtisztít minket minden bűntől. Ha azt mondjuk, hogy nincsen bűnünk, önmagunkat csaljuk meg, és nincs meg bennünk az igazság." (1 Jn 1:7-8)


Keresztény közösségben az embereknek hitelességet kellene tapasztalniuk.
A hiteles közösség nem felületes, felszínes csevegés. Őszinte, szívhez szóló, egymással megosztó.

Akkor beszélünk róla, mikor az emberek őszinték, hogy kik is ők valójában, és mi történik az életükben. Megosztják egymással sérelmeiket, felfedik érzéseiket, megvallják kudarcukat, leleplezik kételyeiket, bevallják félelmeiket, elismerik gyengeségüket, és segítséget és imát kérnek.

A hitelesség épp a szöges ellentéte annak, mint amit néhány gyülekezetben találsz. Őszinte és alázatos légkör helyett képmutatás, szerepjátszás, politizálás, felszínes udvariaskodás és sekélyes beszélgetések jellemzik.

Az emberek álarcot hordanak, pajzsot tartanak maguk elé, és úgy tesznek, mintha minden rózsásan alakulna az életükben. Az ilyesfajta hozzállás megöli az igaz barátságot.

Csakis akkor tapasztalhatunk hiteles közösséget, ha nyíltan beszélünk életünkről. A Biblia azt mondja: "Ha pedig a világosságban járunk, ahogyan ő maga a világosságban van, akkor közösségünk van egymással...Ha azt mondjuk, hogy nincsen bűnünk, önmagunkat csaljuk meg, és nincs meg bennünk az igazság." (1Jn 1:7-8)

A világ úgy gondolja, hogy az inimitás a sötétségre jellemző, de Isten azt mondja, hogy a világosságban történik. Hajlamosak vagyunk arra, hogy a sötétséget arra használjuk fel, hogy fájdalmunkat, hibáinkat, félelmeinket, kudarcainkat és hiányosságainkat takargassuk. De a világosságban, mindezeket felszínre hozzuk, és bevalljuk, kik is vagyunk valójában.

Természetesen szükség van bátorságra és alázatra ahhoz, hogy hiteles légy. Azzal jár, hogy szembe nézünk a leleplezéssel, az elutasítással és a sérüléssel kapcsolat félelmével.

Miért vállalna bárki egy ilyen kockázatot?

Mert ez az egyetlen módja, hogy növekedj lelkileg, és érzelmileg egészséges légy.
A Biblia azt mondja: "Valljátok meg azért egymásnak bűneiteket, és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok." (Jakab 5:16)




Jézus azt mondja, ragadd meg a pillanatot

 

"Jézus ezt mondta: Ne késlekedj, ne nézz vissza. Nem halogathatod az Isten országát holnapig. Ragadd meg a mai napot." (Lukács 9:62, MSG fordítás)


Márk 10 szerint óriási tömeg követte Jézust, amikor elhagyta Jerikót. Egy vak koldus, név szerint Bartimeus ott ült az út mellett, amerre Jézus ment. Amikor meghallotta, hogy Jézus a közelben van, elkezdett kiabálni:" Jézus, Dávid fia, könyörülj rajtam."

Amikor aznap reggel felkelt, fogalma sem volt arról, hogy aznap Jézus elhalad majd mellette. Azt gondolta ez is csak egy szokásos nap lesz, ugyanaz a hely, ugyanaz a könyörgés segítségért, ugyanaz a nyomorult, magányos és sajnálatra méltó élet. Nem volt ideje felkészülni Jézusra, ez csak egy lehetőség volt, ami az ölébe hullott. És megragadta a pillanatot.

Azt mondta: "Ezt most nem hagyom ki. Ezt most kihasználom. Jézus mindjárt ideér, ahol én vagyok. Nem fogok késlekedni. Nem halasztom el. Most ezt meg fogom tenni." Ez az első kulcsa annak, hogy felfrissüljön az életed: mindegy, hogy mit akarsz elkezdeni csinálni, azt tedd meg most rögtön. "Jövő hónapban új életet kezdek. Holnap új életet kezdek." Most vagy soha! Ragadd meg a pillanatot.

Minden nap van körülötted egy csomó lehetőség az újrakezdéshez, de nem élsz ezzel. Miért? Egy szóban összefoglalható: halogatás.

A halogatás egy nagyon érdekes jelenség. Azt gondoljuk, hogy könnyebb lesz az életünk tőle. Azt gondoljuk, hogy ezzel majd a jelent éljük meg, de végül csak még nagyobb lesz a stressz az életünkben. Az igazság az, hogy te is tudod melyek azok a dolgok, amelyeket meg kell tenned, és hogy ezeknek milyen előnyei lesznek az életedben. De akkor miért nem teszed?

A Biblia újra és újra figyelmeztet minket arra, hogy ne számítsunk a holnapra. Se nekem, se neked nincs garantálva a holnapod. Jézus azt mondja:"Ne késlekedj, ne nézz vissza. Nem halogathatod az Isten országát holnapig. Ragadd meg mai napot." (Lukács 9:62 MSG)

Nincs arra garancia, hogy holnap is élni fogsz. Amit szeretnél megtenni, jobb, ha megteszed most.

Beszéljünk róla:

* Az életed melyik területén kell arra figyelned, hogy ne halogass?
* Ha tudnád, hogy nincs holnap, akkor mit akarnál még ma befejezni?





komment
süti beállítások módosítása