Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Önszántadból szolgálj, ne kötelességből-Válaszd rövid távon a fájdalmat, cserébe a hosszú távú nyereségért

2018. augusztus 30. 10:29 - Andre Lowoa



Önszántadból szolgálj, ne kötelességből

„Őszintén értékeljétek magatokat” (Róm 12:3b, NLT fordítás).

A Biblia alapján Isten azt szeretné, hogy a szívünkre hallgassunk. Szeretné, hogy megvizsgáljuk, milyenné teremtett minket; azért, hogy megtudjuk, akarata szerint mit kellene cselekednünk. Manapság azonban a legtöbb ember olyannyira rohanásban van, hogy többé már nincs ideje arra, hogy a szívére hallgasson.

Le kell lassítanunk! Mindannyian sietünk, stresszesek vagyunk a sok tennivaló miatt, és csak később jövünk rá arra, hogy nincs is olyan sok teendőnk.

Napjainkban ez jellemző a legtöbb amerikai emberre. Cél nélkül rohannak. Isten viszont azt szeretné, ha lelassítanál és a szívedre hallgatnál. A rómaiaknak írt levél 12:3b-ben azt mondja, hogy „Őszintén értékeljétek magatokat” (NLT fordítás). Azt tanácsolom neked, hogy maradj egészen egyedül Istennel és tedd fel ezeket a kérdéseket: „Mit szeretek csinálni? Miről álmodozom? Mi nyűgöz le engem? Miről tudnék egész nap beszélgetni, gondolkozni és tanulni, anélkül, hogy unalmassá válna számomra? Életem során mikor voltam a legeredményesebb?”

Egyszer egy 80 éves nőt kereszteltem meg egy istentiszteletet követően a Saddleback templomban. Szeretett volna egy kis csoport házigazdája lenni. Ez aztán nem semmi, 80 éves házigazda! Ezt mondta: „Bárcsak évekkel ezelőtt megtanultam volna, hogy Istent saját szándékunk szerint szolgáljuk és ne kötelességből.”

Szeretném, ha mindenki értesülne erről az igazságról. Ebből áll az ALKATod – A szíved adománya – Lelki ajándékod – Karaktered – Adottságaid – Tapasztalataid. Istent önszántunkból szolgáljuk és úgy, ahogyan Ő megalkotott bennünket. Nem kötelességből szolgáljuk Istent, hanem az iránta való szeretetből. Azért, mert amikor azt cselekszed, amire teremtettél, Őt dicsőíted.

Eszerint kellene élnünk. Ne szolgáld Istent erőltetve, kötelességből vagy bűntudatból. Szolgáld Őt örömmel és hálából. Alaposan tárd fel, hogy ki is vagy valójában és hogy milyen feladatokat kaptál – más szavakkal, próbálj rájönni, hogy Isten milyen céllal teremtett téged.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi motivált arra, hogy szolgálatot végezz?
  • Ez a motiváció hogyan hatott a szolgálatod során tanúsított magatartásodra?
  • Mit gondolsz, Isten milyen céllal teremtett téged? Milyen lépéseket tehetnél meg ma annak érdekében, hogy adottságaidat használva szolgáld Őt és hogy cselekedj céljaidért?

 

Válaszd rövid távon a fájdalmat, cserébe a hosszú távú nyereségért


„[Mózes] inkább az Isten népével való sanyargattatást választotta, mintsem élvezze a bűn kínálta múló élvezetet.” (Zsidókhoz írt levél 11:25, NIV fordítás)

when-your-sweating-does-it-always-mean-your-burning-calories-even-if-your-not-working-out_612eedfa966c3072.jpg

Azt tanultuk tegnap, hogy annak érdekében, hogy azok legyünk, akiknek Isten akar látni minket, meg kell hoznunk az első döntést: „Elhatározom, hogy nem fogom többé engedni másoknak, hogy egy általuk elképzelt keretbe szorítsanak be. Az leszek, aminek Isten akar látni engem. Azt fogom tenni, amit Isten akar, hogy tegyek és azt a tervet fogom betölteni, amit Ő elképzelt az életemre nézve és nem valaki másnak a tervét.”

A következő, a második döntés, amit meg kell hoznod: Válaszd rövid távon a fájdalmat és cserébe hosszú távon nyereséged lesz.

Mindenkinek, aki már űzött valamilyen sportot, ismerősen fognak csengeni ezek a szavak. Gyakorolni kell és keményen megdolgozni azért, hogy a bajnokságon részt vehess. Nem csak egyszerűen kisétálsz és megnyered a versenyt. Ha bármiben jó szeretnél lenni, el kell fogadnod rövid távon a szenvedést, ami hosszú távon profitot hoz számodra.

Ez nem csak a sportjátékokra érvényes. Pénzügyi dolgokra szintúgy vonatkoztatható, ahogyan igaz a kapcsolatokra is. Jó a házasságom, de Kay és én ezért keményen megdolgoztunk éveken keresztül. Nem magától értetődik. Meg kell dolgoznod azért, hogy a házasságod működjön, mint ahogyan minden másért is az életben.

Miért olyan fontos ez a döntés? Mert a legtöbb problémánk abból ered, hogy képtelenek vagyunk a megelégedésre. Mostani korunk azt tanítja, hogy azt valljuk: „Mindent akarok és most akarom és ingyen akarom és mindenféle nehézség nélkül.” Az élet nem így működik!

Mózes döntött: „Inkább az Isten népével való sanyargattatást választotta, mintsem élvezze a bűn kínálta múló élvezetet.” (Zsidókhoz írt levél 11:25, NIV fordítás)

Azt mondja az Ige, hogy a megvetést választotta – eltűrte a rövid távú szenvedést, hogy hosszú távon nyeresége legyen belőle, mivel helyesen cselekedett. 

Fog fájdalom érni az életben. De ha most a munka nehéz részét választod, az energiádat beleteszed és megfegyelmezed magad azért, hogy tanulj, növekedj, egyre erősebb és érettebbé válj, később mindezek meg fognak térülni.

Jelenleg profitálok azokból a döntésekből, amiket a húszas éveimben hoztam, vagyis nem költöttem többet, mint amennyit kerestem, spóroltam, tizedet fizettem és tiszteltem Istent. Most élvezem a hasznot, sok évvel később, mert megfegyelmeztem magam. A munka nehezét végeztem először.

Ha most a rövid távú fájdalmat választod, ahogy Mózes is tette, megtapasztalod, hogy Isten díjazni fogja azt és élvezheted a hosszú távú jutalmat.

Beszéljetek róla

  • Milyen rövid távú szenvedéssel kell most szembenézned, ami az örökkévalóságban fogja meghozni gyümölcsét?
  • Hogyan tekintesz a nehéz döntéshozatalokra vagy a hosszú órák munkájára? Hosszabb távon ezek fognak kamatozni?
  • Miért gondolod, hogy Isten azt akarja, válaszd a nehezebbik részt most, még ha ez szenvedést is jelent vagy nehézségeken kell keresztül menned?






komment
süti beállítások módosítása