Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Hidegség

2017. június 28. 11:59 - Andre Lowoa

Hidegség 305 lakosú község, Soprontól keletre, 10 kilométerre fekszik. Első írásos emléke 1274-ből származik. Történelme során a Csák nemzetség, a Kanizsay, a Nádasdy és a Széchenyi család birtokolta.
A római katolikus temploma a XII. században épült román stílusban. Többször átépítették, de a XIII. századi freskói és a XVII. századi kupola alatti apostolfigurák ma is láthatóak.
A középkori körtemplomot a XVII. század közepe táján bővítették és barokkos arculatot adtak neki. A körtemplomot szentélyként hagyták meg, és hajót meg tornyot építettek hozzá. E műemlék hazánk középkori építészetének egyik legszebb, fennmaradt emléke. A szentélyt gyönyörű XII. századi, a hajó oldalát XIII. századi, a kupolát pedig XVII. századi freskók díszítik.

http://nyd.bloglog.hu/page/6/


Szent András apostol-templom

 

A templom román stílusú, XII. században épült. A XVII. század közepén barokk stílusban átalakították. Műemlék.

A vakolt főhajóhoz csatlakozó kváderköves torony rejti hazánk román kori építészetének egyik legszebb értékét. A XIII. századi körkápolnájában korabeli freskók találhatók. Ehhez az eredeti körkápolnához a XV. században kétszakaszos hajót építettek. Ezt az 1713-as villámcsapás után barokk stílusban átalakították.  A templomot 1748-ban toronnyal látták el, amely szintén a barokk jegyeit viseli. Az építményt 1890-ben romantikus homlokzattal látták el, majd 1940-ben végleg meghosszabbították a hajót. 2000-ben került sor a felújítására.

komment
süti beállítások módosítása