Megdöbbentő videó: égi kürtzengés és felhőgyűrű Jeruzsálemben (Frissítve)

Megdöbbentő videó: égi kürtzengés és felhőgyűrű Jeruzsálemben (Frissítve)

A "jelenségről" több felvétel készült

jerusalem-phenomenon-in-the-sky-youtube-700x394.jpgTöbb mint egy percen keresztül erős kürtzengéshez hasonló hang hallatszott Jeruzsálem nyugati negyedében. A hangjelenséget a felvételek alapján látványos felhőgyűrű kísérte. (Frissítés: A felvételt eredeti publikálója eltávolította az oldaláról, így a hitelessége kétséges.) Felhőgyűrűkről blogunkon is beszámoltunk, a világszerte hallható furcsa hangokat pedig ezen oldalon gyűjtik folyamatosan. A Daily Mail cikke szerint a hangjelenségek az ezredforduló óta az egész világon megszaporodtak.

Valódi vagy sem? A fenti felvételt eredeti publikálója (egy izraeli videoproducer) eltávolította az oldaláról, így nem lehet eldönteni, hogy manipulált-e a hang és a látvány. (Valószínűleg igen.) A jelenségről közzétettek egy másik felvételt is (a képen a Teddy Kollek stadion látható):

A képsorokat több százan kommentelték a YouTube videómegosztón. A felvételek eredetiségét sokan vitatták. Mások felhívták a figyelmet arra, hogy a helyszín (Jeruzsálem), az időpont (Rós Hásáná, a zsidó újév előestéje, ami egyben szombati nap volt), a sófárra emlékeztető hang és a felhőgyűrű együtt egyfajta figyelmeztetés, vagy figyelemfelhívás lehetett.

A zsidó újév bibliai ünnep, amelyet emlékeztető kürtzengés jelzett Mózes rendelése szerint.

A hetedik hónapban, a hónap első napján ünnepetek legyen néktek, emlékeztető kürtzengéssel, szent gyülekezéssel. (3Móz. 23,24)

A Rós Hásáná idén október 2-ára esett, ez a felvétel egy nappal korábban készült.

De nemcsak az újév kezdetét jelezte kürtzengés, hanem a jubileumi, 50. évet a Törvény a kürtölés évének is nevezi.

És szenteljétek meg az ötvenedik esztendőt, és hirdessetek szabadságot a földön, annak minden lakójának; kürtölésnek esztendeje legyen ez néktek, és kapja vissza kiki az ő birtokát, és térjen vissza kiki az ő nemzetségéhez. (3Móz. 25,10)

 

 

Slomo Goren, az izraeli hadsereg főrabbija 1967-ben a sófár megfújásával jelezte azt, hogy felszabadult a Nyugati fal és a Templom-hegy

Nos, az október 2-án elkezdődött 2016–17-es zsidó újév egyben az 50. esztendő Jeruzsálem történelmi újraegyesítése óta. Az ősi várost 1967. június 7-én szabadította fel az izraeli hadsereg a jordániai megszállás alól. Izrael fővárosának választotta Jeruzsálemet, de ezt a legtöbb ENSZ-nemzet nem ismeri el, sőt a napokban az UNESCO még a város történelmi múltját is megtagadta a zsidó néptől.

A Törvény alapján a jubileumi, 50. esztendő a birtokrendezés éve volt a zsidó társadalomban.

Ekkor az időközben más tulajdonába került vagy elzálogosított földbirtokok visszakerültek eredeti tulajdonosaikhoz. Ha ezt Jeruzsálemre vonatkoztatjuk, akkor az előttünk álló évben a város státusát meghatározó döntés születhet. Bár a palesztinok azt követelik az ENSZ-től, hogy a várost a leendő palesztin állam fővárosának nyilvánítsák, egy ilyen döntéssel biztos, hogy nem eredeti tulajdonosához kerülne vissza Jeruzsálem. (A város történetével kapcsolatos érdekes tényekről ebben a posztunkban írtunk.)

A zsidóság szempontjából sem rendezett Jeruzsálem státusa. A város ősi szíve, a Templom-hegy felett Izrael csak formális szuverenitással rendelkezik, a gyakorlatban zsidók még látogatóként sem nagyon léphetnek a hegyre, nem is beszélve az imádkozás jogáról, pedig a helyszín a judaizmus legszentebb központja.

A jelenség időpontja ebből a szempontból is érdekes, mert pont egy nappal korábban, szeptember 30-án zajlott Jeruzsálemben Simon Peresz volt államfő temetése, amelyen 70 ország állam- és kormányfője vett részt, Barack Obamától Orbán Viktorig.

Persze nem mindenki keres bibliai ihletésű magyarázatot a jeruzsálemi kürtzengésre. Vannak, akik szerint a titokzatos nagyfrekvenciás HAARP-projekt keretében hozták létre a felhő- és hangjelenséget. Ennek igazolására több hasonló felhőformát rögzítő fényképfelvételt töltöttek fel, ez például Moszkva mellett készült:

moscowhalocloud.JPG

És egy bónusz:

Szukkot ünnepére megjelent az elveszett zsidó törzsek történetéről és jövőbeli visszatérésükről készült tanulmány angolul, amely letölthető az Amazon könyváruházból, itt  • Megdöbbentő videó: égi kürtzengés és felhőgyűrű Jeruzsálemben

  • Több mint egy percen keresztül erős kürtzengéshez hasonló hang hallatszott Jeruzsálem nyugati negyedében. A hangjelenséget a felvételek alapján látványos felhőgyűrű kísérte. Az esemény október 1-én, szombaton történt, egy nappal a zsidó újév kezdete előtt. Nem a jeruzsálemi az egyetlen szokatlan égi- és hangjelenség az utóbb időben, felhőgyűrűkről blogunkon is beszámoltunk, a világszerte hallható furcsa hangokat pedig ezen oldalon gyűjtik folyamatosan.

http://vigyazo.blog.hu/2016/10/16/megdobbento_video_egi_kurtzenges_es_felhogyuru_jeruzsalemben

Szerző: Andre Lowoa  2016.10.16. 04:26