Már ma a hosszútávú jutalmadban reménykedj!

 

"Ha pedig gyermekek, akkor örökösök is: örökösei Istennek és örököstársai Krisztusnak, ha vele együtt szenvedünk, hogy vele együtt meg is dicsőüljünk. Mert azt tartom, hogy a jelen szenvedései nem hasonlíthatók ahhoz a dicsőséghez, amely láthatóvá lesz rajtunk." /Róma 8, 17-18/

Egy harvardi kutatás szerint minél nagyobb távlatokban gondolkozol annál sikeresebb leszel az életben, és minél rövidebb távra tervezel, annál sikertelenebb.

A sikertelen emberek csak az "itt és most"-ra gondolnak- mi az, ami most jó érzés, mi az, ami most szép és mi hoz azonnali eredményt. Azonban ha hosszabb távban gondolkozol sokkal sikeresebb leszel, mert képes leszel a rövidtávú nehézségeket elviselni és áldozatokat hozni a hosszabb távú nyereségért.

Az ok amiért Amerika ekkora gazdasági válságban van ez az "itt és most" életszemlélet, hogy képtelenek vagyunk kicsit késleltetni, kivárni az élvezeteket. Nem tudjuk, hogyan mondjunk "nem"-et. Helyette ezt mondjuk: 'Akarom, azonnal, itt és most, akkor is ha adósságot kell csinálnom és most nem tudom kifizetni', és az adósság már utol is ért bennünket. Ez az, amit a kisgyerekek csinálnak. Ők még nem ismerik a különbséget a "Nem" és a "Még nem" között, mindent azonnal meg szeretnének kapni.

Ha szeretnéd az életeden Isten áldásait megtapasztalni, akkor a hosszú távra kell koncentrálnod, nem pedig a rövid távra! Nem engedheted, hogy a reménytelenség, ami a rövid távú gondolkozásból táplálkozik, eluralja a szívedet, mert akkor gyorsan elcsüggedsz és ideje korán feladsz mindent.

Keresztényként a leghosszabb távú perspektíva lebeghet előttünk, az öröklét maga, mivel tudjuk, hogy az életünk nem fejeződik be a halálunkkal. Átmegyünk az örök életre, ami örökkön-örökké folytatódik majd. Tehát az öröklét fényében éljünk, ne a mai népszerűségre, a mai kényelemre és a mai körülményekre alapozva!

Ha épp reményvesztettnek érzed magad a jelenleg tapasztalt nehézségek miatt, akkor jussanak eszedbe Pál apostol szavai: "a jelen szenvedései nem hasonlíthatók ahhoz a dicsőséghez, amely láthatóvá lesz rajtunk." /Róma 8, 18/

A mennybéli jutalom attól függ, hogy hogyan gazdálkodtál az időddel, a pénzeddel, a tálentumaiddal és minden mással amit Isten rád bízott az életben. Vajon jól gazdálkodtál velük? Bölcsen használtad fel őket? Csak a mának éltél a rövid távú gondolkodásra alapozva vagy inkább megpróbáltál hosszabb távra koncentrálni és a mennyben gyűjteni kincseket?Nincs szükséged tervre. Neked az "Én vagyok"-ra van szükséged


"Amikor meglátták őt, amint a tengeren jár, azt hitték, hogy kísértet, és felkiáltottak. Mert mindnyájan látták őt, és megrettentek. De Ő azonnal megszólította őket, és ezt mondta nekik: Bízzatok, én vagyok, ne féljetek!" (Márk 6:49-50, NIV fordítás)

blur, old, antique
Az élet viharában tanulod meg igazán, hogy ki is valójában Jézus. Láthatod, hogy nem csak egy békés ember. Nem csupán egy kedves tanító. Nem csak egy erkölcsi tanító. Ő Isten, az univerzum Teremtője.

Márk 6-ban, Jézus észrevette, hogy a tanítványok elcsüggedtek a tó közepén, ahogy a hajójukat ide-oda taszigálta a szél és nem haladtak előre. Jézus ekkor kisétált a vízre. A 49. és 50. versben úgy olvassuk, hogy "Amikor meglátták őt, amint a tengeren jár, azt hitték, hogy kísértet, és felkiáltottak. Mert mindnyájan látták őt, és megrettentek. De Ő azonnal megszólította őket, és ezt mondta nekik: Bízzatok, én vagyok, ne féljetek!" (Márk 6:49-50, NIV fordítás)

A tanítványok kételkedtek és úgy gondolták, hogy Jézus csak egy kedves próféta, aki csodákat tud tenni. A vízen járással Jézus felfedte, hogy Ő sokkal több, mint egy egyszerű ember. Megmutatta, hogy Ő maga Isten. 

Kihívást is állított eléjük ("Ne féljetek!") és egy biztosítékot. Azt mondta "Én vagyok".

A görögben ez két szó. "Ego ima", és az ego ima egyszerűen annyit jelent, hogy "Én vagyok". Miért fontos ez?

"Én vagyok" Isten neve - nem "én voltam" vagy "én leszek" vagy "szeretnék lenni". Amikor Jézus azt mondta, hogy "én vagyok", ezzel azt mondja, hogy "nem kell félnetek". Nem kell izgulnotok. Ő Isten. És ez elég.

Ha egy viharban vagy éppen, nincs szűkséged állásra - Jézusra van szűkséged. Nincs szűkséged tervekre, egy személyre van szűkséged. Nincs szűkséged egy rendszerre; a Megváltóra van szűkséged. Nincs szűkséged új célokra; Istenre van szűkséged.

Ha egy viharon mész keresztül, emlékezz, hogy Isten nem távoli, közömbös vagy kívülálló. Ő az "Én vagyok" és Ő majd kivezet a viharból.

Beszéljetek róla

 • Mi, illetve ki az, akire tekintesz vihar idejében? Mi tart távol attól, hogy Istenre tekints?
 • Mi az, amire szűkséged van, ahhoz, hogy Isten kivezessen a viharból? Beszélj vele és figyelj ahogyan megadja az éppen megfelelő időben. 
 • Mit tanultál Istenről az életed viharai során?

Szerző: Andre Lowoa  2018.07.16. 10:22 Hogy imádkozzunk hatékonyan?

 

Ha pontos választ akarsz, akkor pontosítanod kell a kérésed. Ha az imád általános kérésekből áll, honnan fogod tudni, hogy kaptál-e rájuk válazt?

"Emlékezz vissza arra az ígéretre, amelyet kijelentettél szolgádnak, Mózesnek: Ha ti hűtlenek lesztek, én elszélesztelek benneteket a népek közé." Neh. 1:8

Itt van 4 titok a megválaszolt imáról Nehémiás életéből:

1. Formáld a kérésed Isten jelleméhez!

Imádkozz úgy, hogy tudod, hogy Isten válaszolni fog: "Elvárom, hogy válaszolj erre az imára azért, aki vagy. Te egy hű Isten vagy. Te egy nagy Isten vagy. Te egy szerető Isten vagy. Te egy csodálatos Isten vagy. Te meg tudod oldani ezt a problémát, Istenem!"


2. Valld meg a bűnöket, amiknek tudatában vagy!

Miután Nehémiás megalapozza az imáját arra, hogy ki Isten; megvallja a bűneit. Azt mondja: "Vétkeztünk". Azt mondja: "Megvallom...én is...az én atyám háza népe is...nagy gonoszságot követtünk el ellened...nem engedelmeskedtünk." Nem Nehémiás hibája volt, hogy Izrael fogságba került. Még meg sem született, mikor ez történt, hanem már a fogságba született. Mégis magát is belevonja a népe bűneibe. Azt mondja: "A bűn részese voltam."


3. Követeld Isten ígéreteit!

Nehémiás így imádkozik az Úrhoz: "Emlékezz vissza arrra az ígéretre, amelyet kijelentettél szolgádnak, Mózesnek." El tudod képzelni, hogy azt mondod Istennek: "Emlékezz!"? Nehémiás emlékezteti Istent egy ígéretére, amit Izrael népének tett. Valójában így imádkozik: "Istenem, te figyelmeztetted Mózest, hogy, ha hűtlenek leszünk, elveszítjük Izrael földjét. De megígérted, hogy, ha megbánjuk bűneinket, akkor visszaadod nekünk."
Kell Istent emlékeztetni? Nem. Elfelejti, amit ígért? Nem. Akkor miért emlékeztetjük? Mert ez nekünk segít emlékezni, mit ígért Isten.


4. Pontosítsd, hogy mit kérsz!

Ha pontos választ akarsz, akkor pontosítanod kell a kérésed. Ha az imád általános kérésekből áll, honnan fogod tudni, hogy kaptál-e rájuk választ?Költségvetés készítése: tudd, hogyan állsz anyagilag

„A bölcsen megtervezett vállalkozás a józan ész miatt lesz erős, és busásan jövedelmez, ha lépést tart a tényekkel.” (Példabeszédek 24:3, LB fordítás)
Az egyik legfontosabb lépés az anyagi szabadság felé az, ha készítesz egy listát arról, amid van, amivel tartozol és mindarról, amit megkerestél. Ezt hívják naprakész kimutatásnak. Ez a könyvelés alapja.
A Bibliában azt olvassuk, hogy a „Bölcsesség építi a házat, és az értelem szilárdítja meg.” (Példabeszédek 24:3, NIV fordítás). Akkor tudsz bölcsen bánni a pénzeddel, ha tudod, hogy hol van, hova megy, és honnan jön.
Az emberek azt mondják, hogy a pénz beszél. Pedig ez nem így van! A pénz csak szép csendben elsétál. Ha a hónap végére érve azt a kérdést teszed fel magadnak, hogy „hová tűnt a pénzem”, akkor ez azt jelenti, hogy nem férsz bele a költségvetésedbe. Ha van egy megtervezett költségvetésed, akkor te mondod meg a pénzednek, hogy hova szeretnéd, hogy menjen, nem pedig azon tűnődsz, hogy vajon hova tűnt. A költségvetés nem más, mint egyszerűen megtervezett költekezés.
Miért annyira fontos a naprakész kimutatás, valamint annak ismerete, hogy mivel tartozol, mennyit keresel, és mennyid van? Azért, mert a tudatlanság és a könnyelmű hitelfelvétel együttesen egyenlő a katasztrófával. Ez egy katasztrófa!
Ha bemész egy üzletbe, ne vidd magaddal a hitelkártyádat. Ha nem tudod, hogy megengedheted-e magadnak azt az adott dolgot, vagy nem, akkor máris bajban vagy. Butaság a tények ismerete nélkül dönteni. Nem bölcs lépés megvenni valamit, ha nem is tudod, hogy ki tudod-e fizetni. Az egyetlen módja annak, hogy tudd, hogyan állsz anyagilag az, ha kimutatásaid naprakészek és kiadásaidat megtervezed.
A Példabeszédek 24:3 egy másik fordításban így szól: „A bölcsen megtervezett vállalkozás a józan ész miatt lesz erős, és busásan jövedelmez, ha lépést tart a tényekkel.” (LB fordítás). Készítsd el a listád, légy tudatában az anyagi helyzetednek és élj ezeknek megfelelően! 
Beszéljetek róla
 • Mi akadályoz meg abban, hogy őszintén tekints a pénzügyeidre? Mire van szükséged ahhoz, hogy ezt megtehetsd?
 • Életed mely területein esik a legnehezebben számodra az, hogy megzabolázd a kiadásaidat?
 • Mit gondolsz, Isten hogy szeretné, hogy rangsorold a kiadásaidat?

Szerző: Andre Lowoa  2018.07.16. 10:21A nevelhető lélek három hatása

„Aki semmibe veszi az intést, önmagának árt, aki pedig hallgat a dorgálásra, értelmessé válik”. Péld. 15:32


Miközben tanulod, hogyan legyél alázatos, képesnek kell lenned hallgatni, tanulni és növekedni, nyitottnak lenni a javaslatokra, az igazításokra, amiket más emberektől kapsz. Te sem tudsz mindent, és nem is viselkedhetsz úgy, mint aki mindent tud.

Íme néhány indok, miért is jó ha nevelhető és alázatos vagy.

1. Szerethetőbb leszel.

A Bibliában a Példabszédek 15:12 szerint „Aki semmibe veszi az intést, önmagának árt, aki pedig hallgat a dorgálásra, értelmessé válik.” A gőg alapvetően bizonytalanságot mutat. Lehet attól félsz, hogy nem tudsz mindent, de sokkal szerethetőbb vagy, ha nyitott vagy a nevelésre.

2. Bölcsebb leszel.

Példabeszédek 15:12 szerint „Aki semmibe veszi az intést, önmagának árt, aki pedig hallgat a dorgálásra, értelmessé válik”. Alázatos emberek mindig tanulnak, mert nyitottak a javulásra. Mindenki valamilyen szempontból tudatlan, csak más-más témában. Több szem többet lát. Nincs időd az életben mindent megtanulni, mindent megtapasztalni. Jobb, okosabb, ha mások tapasztalatára is alapozol. Ha megfelelően kérdezel, sokat tanulhatsz.

3. Kevesebb konfliktusod lesz.

A Példabeszédek 13:10 szerint „A kevélységből csak civódás lesz”. Ez az első ige, amit Kay és én megtanultunk, miután összeházasodtunk. Igazából már a mézeshetek alatt megtanultuk, mert már ott szükségünk volt rá. Minden egyes civódásban, vitában a gonosz felüti a fejét. Ellenben minden olyan kapcsolatban, amikor alázatosan közelítesz, kevesebb konfliktusod, viszályod lesz.

Sok esetben Isten az alázatot azért várja el, hogy olyanok legyünk, mint a kisgyerek. Miért? Mert a kisgyerekek nevelhetők. Nyitottak a tanulásra. Vágynak a megtapasztalásra. Nem hárítanak. Nem mondják azt: „Nem szeretnék megtanulni járni.’” „Nem szeretnék megtanulni beszélni!” „Ne taníts meg engem olvasni!”

Van választási lehetőséged: Megalázod magad vagy arrogáns, gőgös életet élsz. Nevelhető leszel, vagy elérhetetlen. Isten rád vár, olyan mértékben segít, ahogyan tanulsz alázatos lenni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

 • Amikor valaki megpróbál igazgatni, általában hogyan reagálsz rá? Megnyilatkozásod hogyan mutat alázatosságot?
 • Gondolj egy vitára valakivel. Tanúsítottatok egymás iránt alázatosságot? Miben volt más?
 • Miért lényeges, hogy folyamatosan nevelhető legyél?

A Szentlélekkel való együttműködés


" Újuljatok meg lelketekben és elmétekben" (Efézus 4:23)

A Bibliában újra és újra megjelenik egy fontos igazság: A Szent Lélek abban a pillanatban kiárasztja erejét, amikor hitből megteszünk egy lépést.

Amikor Józsué egy lehetetlen akadállyal találta szemben magát, a Jordán folyó vize csak akkor húzódott vissza, amikor a vezetők engedelmesen és hittel beléptek a zúgó folyamba. Az engedelmesség megnyitja az ajtót Isten ereje előtt.

Ne várj arra, hogy erősnek és magabiztosnak érezd magad. Lépj előre a gyengeségedben, tedd meg a helyes lépést a félelmeid és az érzéseid ellenére. Így lehet a Szent Lélekkel együttműködni, és így fog a személyiséged fejlődni.

Pál megmagyarázza, mi az a három dolog, amit tennünk kell, hogy Krisztushoz hasonlóvá legyünk:

Első, hogy el kell döntenünk, hogy eltávolodnunk a régi viselkedésformáinktól. "Vessétek le a régi élet szerint való óembert, aki csalárd és gonosz kívánságok miatt megromlott…" (Efézus 4:22). Más fordításban: "Mindennek, ami a régi életmódodhoz kötődik, mennie kell. Velejéig romlott. Szabadulj meg tőle!" (MSG fordítás)

Második, hogy meg kell változtatnunk gondolkodásunkat. "Hagyd, hogy a Lélek megváltoztassa a gondolkodásmódodat" (Efézus 4:23, CEV fordítás). Azt mondja a Biblia, hogy az elménk megújulásával változunk meg (Róma 12:2).

Harmadik, hogy Isten személyiségét kell magunkra vennünk azáltal, hogy új, Istennek tetsző szokásokat alakítunk ki. A személyiségedet lényegében a szokásaid alkotják, az, ahogy általában viselkedsz. A Biblia azt mondja, "öltsétek fel az új embert, aki azért teremtetett, hogy Istenhez hasonló legyen valóságos igazságban és szentségben." (Efézus 4:24, NIV fordítás).

Beszéljünk róla

Mi az, amiről Isten azt mondta neked, hogy tedd meg, de te halogattad vagy nem tetted meg, mert alkalmatlannak vagy gyengének érezted magad?

Milyen régi szokásoktól kellene megválnod?

A tanítható Lélek három hatása

“Aki semmibe veszi a fegyelmezést, csupán önmagának árt; aki pedig hallgat a helyesbítésre az értelmessé válik.” ( Példabeszédek 15:32, GNT fordítás)

Amikor azt tanulod, hogyan legyél alázatos, akkor hajlandónak kell lenned arra, hogy figyelj, tanulj és növekedj abban, hogyan legyél nyitott, illetve vevő mások  javaslataira és kiigazításaira. Hisz nem tudsz mindent, és nem is tehetsz úgy, mint ha mindent tudnál!

Íme néhány ok, amiért tanítható és alázatos lelkűnek kell lenned:

 1. Szerethetőbb leszel.

A Biblia a Példabeszédek 15:12-ben ezt mondja: “ A felfuvalkodott emberek nem szeretik, ha helyreigazítják őket; soha nem kérnek tanácsot a bölcsebbektől.” (GNT fordítás). Lehet, hogy félsz megmutatni, hogy nem sok mindent tudsz, de szerethetőbb leszel, ha nyitott vagy a tanításra.

 1. Bölcsebb leszel.

A Példabeszédek 15:32 ezt mondja: “Aki semmibe veszi a fegyelmezést, csupán önmagának árt; aki pedig hallgat a helyesbítésre az értelmessé válik.” (GNT fordítás). Az alázatos emberek mindig tanulnak, mert nyitottak a kiigazításra. Mindenki tudatlan; csak különféle témákban. Ezért jobb kettőnek, mint egynek. Nincs időd arra az életben, hogy mindent személyes tapasztalat által tanulj meg. Bölcsebb, ha mások tapasztalataiból tanulunk. Ezt pedig úgy érhetjük el, ha megtanulunk kérdéseket feltenni és kérdezni.

 1. Kevesebb lesz a konfliktusod.

A Példabeszédek 13:10 ezt mondja: “A büszkeség vitatkozásba torkollik." Ez az első igevers amit Kay és jómagam megtanultunk kívülről házasságkötésünk után. Tulajdonképpen a nászutunkon memorizáltuk ezt, mert szükségünk volt erre ott. Bármikor, amikor vitatkozásra kerül a sor, tudnod kell, hogy a büszkeség kezdi felütni mocskos fejét. Ám amikor alázattal közelíted meg a helyzetet, akkor a kapcsolataidban kevesebb konfliktusod lesz.

Számos esetben, amikor az alázatosságra kerül a sor, Isten azt akarja, hogy a gyerekekhez legyünk hasonlókká. Hogy miért? Azért, mert a gyerekek taníthatók;  ők nyitottak arra hogy tanuljanak és vágynak arra, hogy tanuljanak és nem védekezőek. Nem mondják ezt: “ Nem kell megtanulnom járni vagy nincs szükségem arra hogy megtanuljak beszélni vagy semmit nem tudsz nekem tanítani az olvasásról. ”

Van választásod : Megalázod magad, vagy arrogánsan büszke tagadásban élsz? Tanítható, vagy elérhetetlen maradsz? Isten érted van és támogatni fog téged, amint az alázatosságot tanulod.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Amikor valaki megpróbál kijavítani téged, általában hogyan reagálsz arra? A reakcióidból miként nyilvánul meg az alázatos lelkület?
 • Gondolj egy nézeteltérésre valakivel. Hogyan nyilvánult meg az alázat köztetek?
 • Miért fontos a folyamatos tanulás?


Amiért az akadékoskodás soha nem megoldás

"A bölcs, érett ember megértő. Minél kedvesebbek a szavai, annál meggyőzőbb." (Példabeszédek 16:21 TEV fordítás)

Észrevetted mennyi „nehéz” ember él a világon? Érezted már néha, hogy foglalkoznod kellene néhányukkal?

Tudod milyen faragatlanságok idegesítenek a legjobban? Például az, amikor felhív valaki és megkérdezi a telefonban: „Kivel beszélek?” vagy például azok az emberek, akik tiszta erőből nyomják a dudájukat a dugóban. Vagy azok az emberek, akik az boltban betolakodnak elém a sorba. Vagy akár azok az emberek, akik beállnak az orrom előtt az általam kiszemelt parkolóhelyre.

A listát a végtelenségig folytathatnám és biztos vagyok benne, hogy Te is tudnál ilyeneket mondani. Szóval, hogyan tudunk szeretettel válaszolni a „nehéz” embereknek?

A Példabeszédek 16:21 azt mondja: „A bölcs, érett ember megértő. Minél kedvesebbek a szavai, annál meggyőzőbb.”

Minél kedvesebb vagy, annál meggyőzőbb vagy. Ugyanakkor soha nem leszel meggyőző, ha nyers vagy.

Ahogyan tálalod a mondanivalódat meghatározza azt, ahogyan fogadják majd tőled. Ha valamit támadólag mondasz, akkor védekezéssel fogják fogadni. Ezért a szeretetnek kell a szavaidon átsugároznia. A szeretet őszinte, de egyben tapintatos is.

A tapintat és a hangnem mindig együtt jár. Nem csak az számít, amit mondasz, hanem ahogyan mondod. Mondhatsz valami nagyon „nehéz” dolgot valakinek, de ha ezt a megfelelő hangnemben teszed – egy szeretetteljes hangnemben – sokkal jobban fogja fogadni a másik fél.

Egy szeretetteljes válasz egy „nehéz” embernek megköveteli tőled, hogy kedves és tapintatos legyél. Ha alá akarsz kerülni akkor harcolj vele. Ha ki akarsz vele egyezni, akkor egyezkedj. De ha Jézus szavaival szeretnél válaszolni neki, mutasd ki a kimondott szavaiddal az adott ember felé.

Beszéljetek róla:

 • Emlékszel olyan esetre, amikor el kellett menned valaki mellől, hogy ne sértsen meg téged? Hogyan kellene ebben a helyzetben válaszolni Isten szerint?
 • Kivel szemben akadékoskodtál, hogy érvényesítsd az akaratodat? Mi lett az eredmény?
 • Szeretnéd, ha bölcs szívű, érett emberként ismernének? Mit kellene változtatnod az emberekkel való kommunikációdon?


 

Szerző: Andre Lowoa  2018.07.16. 10:20

Békesség...


A mai nap imádsága:

URam! Olyan sok a békétlenség ebben a világban... Háborús indulatokról, aljas indokkal elkövetett gonoszságokról tudósítanak minket nap mint nap. Istenem, add a Te békességedet, hogy lelkem egyensúlyban tudjon maradni, s Rád figyelhessek életem minden napján, s tetszésedre élhessek! Ámen
URam, te szerzel nekünk békességet.
Ézs 26,12a
Technológiai újítások korában élünk, melyek alapvetően meghatározzák életünket. Elég, ha csak az autóiparra, híradástechnikára gondolunk. Magunk sem gondoltuk 20-30 éve, hogy életünket ennyire meghatározzák majd a mobiltelefonok, a kompjúterek, az internet mindenhová beszüremkedő valósága. Bonyolult számunkra ez a mostani világ, politikát, gazdaságot is beleértve szinte átláthatatlan... Nem csoda, hogy az "okosok" is csak ötletelnek, s nem találják a megoldást.
Márpedig az idő telik, s nem élhetünk le úgy egy életet, hogy csak várunk és várunk, s majd csak előáll valaki egy univerzális megoldással, amitől az én életem is boldoggá válik. A boldogság titka, hogy az csak úgy tűnik, mintha a külső világban lenne, valójában a tartós boldogság az belülről fakad. A világ nem változik meg egyhamar, de én láthatom a világot másképpen, mert az én személyes boldogságom, kiegyensúlyozottságom, azaz békességem megváltoztatja az én micro-világomat, s ezen keresztül - ha nem is nagyon tudjuk elképzelni -, de még a világot is változtatjuk. Fontos megjegyezni: lelki életünk minősége persze nemcsak emeli, de lefelé is húzhatja a környeztünkben élőket...
Életünk kihívásai - munka, család - adnak épp elég feladatot a hétköznapok sodrásában, s mindenki szeretné ezeket úgy megoldani, hogy az számára sikert hozzon, gyümölcsöt teremjen. Míg a "világ embere" (ez az önző ember szinonimája!) nem törődik azzal, hogy a sikert etikus módszerekkel éri el vagy sem, a hívő ember nem csak hiszi az Istent, de tudja is, hogy az etikátlan eszközökkel elért sikeren soha nem lesz áldás, ezért a kitűzött célt csakis etikus eszközökkel akarja elérni. Érdekes módon, pont azok akik nem hiszik az Istent szokták mondogatni: "A cél szentesíti az eszközt!" Hát nem! Ha ördögi az eszköz, akkor ördögivé válik a kítűzött cél is...
Ami életünkben a legfontosabb - s ahogy öregszünk, egyre inkább belátjuk -, az a békesség. Békesség, hogy őszintén szerettem a nekem rendelt páromat, hogy igyekeztem a tőlem telhetően legjobban nevelni gyermekeinket, hogy szóltam, amikor védeni kellett az igazságot, s hallgattam, amikor kellett... A békesség nem alapérzés, hanem egy bonyolult életegyenlet jobb oldalán álló minősítés. Ezt ugyan mi naponta érezhetjük, de nem mi generáljuk, hanem a JóIsten adja mindazoknak, akik félik és szeretik Őt...Gonosz indulat...
A mai nap imádsága:
URam! Add, hogy Rád tudjak figyelni, s a Te szeretet-akaratodat teljesítsem! Ámen
Ne mondd: Megfizetek a rosszért!
Reménykedj az ÚRban, ő megsegít téged.

Péld 20,22
Mire felnőtté válunk, elég sok negatív érzést is átélünk... haragunk kiváltó okai mindeközben nem kisebbednek! Sőt, kiderül az is, hogy míg gyermekkorunkban beteljesületlen kisebb-nagyobb vágyaink váltották ki bennünk az ellenszenvet, felnőttkorban az igazságtalanság, a jogtalanul elszenvedett hátrány, s mindazon dolgok generálják bennünk az elégedetlenséget, melyet egy szóval így jellemezhetünk: hiány. A hiány az oka: irigységnek és rosszindulatnak, a bántó szavak kőlavináját is ez indítja el... Értjük mi Jézus URunk egész világot átölelő szeretetét, csak... hát... valahol a "szemet-szemért, fogat-fogért"-elvnek is szívesen kibontakozási teret biztosítanánk!
A Mester arra tanít: Ne ez legyen a ti utatok... Hiszen, aki szelet vet vihart arat, s aki kardot fog, az kard által vész el. S bár e kijelentések igazságtartalmát senki nem vonhatja kétségbe, az embervilágban mégis úgy van, hogy háború árán akarják megvenni a békét, s a minél erősebb fegyverben hiszik lelki nyugalmuk biztosítását. Pál apostol büszkén megvallja:"Zsidónak, zsidó, görögnek, görögnek vagyok" - vagyis a cél 'szentesíti' az eszközt -, de ebből nem következik az, hogy a krisztusi magatartás is ugyanez lenne! Istennél ugyanis nem az eredmény számít, hanem az, hogy etikusan (az Ő törvényei szerint) értünk-e a célba vagy sem...
Most éppen az atlétika doppingbotrányaitól hangos a média... A látszatfelháborodások felháborítják az embert, hiszen csak bolond hiszi el, hogy a "tour de france"-on egy vajaskenyérrel 20 perc alatt négy hegyet, emelkedőnek(!) is lehet teljesíteni!
Mindennek következménye van: "Aki korpa közé keveredik, megeszik a disznók!" Vagyis a bogáncs, bogáncsot fog teremni, mert a jó fa nem terem rossz gyümölcsöt, s a jó fa sem terem rossz gyümölcsöt, hanem a jó fa jó gyümölcsöt, a rossz fa pedig rossz gyümölcsöt terem! Így tanít minket Jézus URunk... S, aki találkozik a Mennyei Atya szeretetével, s nem változik meg az élete, s nem igyekszik minden erejével jóvátenni azt, amit elrontott - az hamisan értelmezi a kegyelmet! Hiszen Zákeus is nemcsak azt adta vissza, amivel megkárosította az embereket, hanem annak a négyszeresét! (A zsidó törvény a kétszeres jóvátételt kívánja meg.) Sajnos azért káromolják a keresztényeket, mert 1) van, aki csak nevében az, de cselekedeteiben nem, s 2) sokan vannak, akik csak a saját üdvösségükkel, a próféciák várásával vannak elfoglalva, ahelyett, hogy felebarátjaiknak a samaritánusává válnának!
Aki "Istennél van", az nem a saját igazában, hanem Istenben bízik. Őreá hagyja saját "igazának" elbírálását. Tudja, hogy Istennek gondja van az övéire, s azt is megtanulta, hogy semmi nincs ok nélkül... S bár tudja, hogy a rossz folyamatosan újratermeli/újrateremti önmagát, de abban is hisz, hogy a jónak a szolgálata, az "ÚRban való munkálkodás nem hiábavaló!"

 Hiteles életért...


A mai nap imádsága:

Uram, Istenem! Adj számba hiteles szavakat, hogy Rólad szavak nélkül is bizonyságot tehessek! Ámen"Hallottátok azt is, hogy megmondatott a régieknek: Ne esküdj hamisan... Én pedig azt mondom nektek, hogy egyáltalán ne esküdjetek: se az égre, mert azaz Isten királyi széke, se a földre, mert az lábainak zsámolya, se Jeruzsálemre, ert az a nagy Király városa; de ne esküdj saját fejedre sem, hiszen egyetlen hajad szálát sem tudod fehérré vagy feketévé tenni. Ellenben a ti beszédetek legyen igen, a nem pedig nem, ami pedig túlmegy ezen, az a gonosztól van."
Mt 5,33-37

Aki sűrűn, mindenre esküszik (azaz esküdözik) nem lehet hitelt érdemlő ember. Sokan támogatják meg kijelentésüket a Jóisten nevével, ezért egyesek azt vallják, hogy nem szabad esküdni semmire sem... Talán igazuk is lehetne, ha a marslakókról lenne szól, de a földön lakó embernek - hívő vagy sem - érdemes a világot a maga valóságában látnia, ismernie. Sajnos az embervilág nem olyan egyedekből áll, akikre az lenne a jellemző, hogy a kimondott igenük/nemük igen vagy nem lenne... A tapasztalat épp az ellenkezőjét mutatja, közéletben, magánéletben egyaránt.

Helytelen lenne a mi gyakorlatunk is, amikor esküt teszünk, s azt mondjuk "Isten engem úgy segéljen!"? Semmiesetre sem. Isten nevét "felhasználhatjuk", sőt segítségül is kell hívnunk akkor, amikor erőnkön felüli feladatok előtt állunk... Gyülekezet vagy egyház vezetése (lásd az illusztrációt!), házasságkötés, az élet fontos állomásainál Istenre hagyatkozni, esküt tenni, azaz Istentől kapott lehetőségnek tekinteni az adott feladatot azt jelenti, beismerem, hogy Isten nélkül nem tudok megfelelni az elvárásoknak... Éppen az Isten segítségével kimondott igenem teszi lehetővé, hogy ember maradhassak, hogy helyén maradjon az eszem, s a szívem...

S mi az ami a gonosztól van? Az esküdözés. Amikor Isten nevével akarunk hitelt szerezni szavainknak. Szavaink hitelét azonban cselekedeteink adják, helyesen cselekedni pedig csak akkor tudunk, ha Istent féljük és szeretjük...

 
Jézus...


A mai nap imádsága:

Megváltó Krisztusom! Emberré lettél értünk, pedig Isten vagy. Mi pedig emberlétünkbe szorítva kísértetünk az ősrégi vággyal, s "olyanok akarunk lenni, mint Isten". Add Uram, hogy alázattal felismerjük, hogy egyedül Te vagy az út, az igazság, s az élet! Ámen


Jézus mondja: Az Atya nem is ítél senkit, hanem az ítéletet egészen a Fiúnak adta át, hogy mindenki úgy tisztelje a Fiút, ahogyan az Atyát tisztelik. Aki nem tiszteli a Fiút, az nem tiszteli az Atyát sem, aki őt elküldte.
Jn 5,22-23

Első évszázadai a kereszténységnek - a túlélésért való küzdelem mellett - többek közt azzal is telt, hogy próbálták megfogalmazni: Kicsoda Jézus Krisztus? Nos, a kérdésre a válasz csak látszólag káté-egyszerűségű, hogy: "Isten Fia"... Istenfiúságának minőségét dogmákba szorítani még ma is merész vállalkozás, hiszen ami keveset megtudhatunk Őbelőle - hit által - az is csak titok.

Ha Isten Egy - márpedig ezt valljuk -, akkor hogyan testesülhet meg az Isten egyharmada Jézusban? Esetleg a megüresedés-elméletet (kenózis) vallóknak lenne igazuk, akik azt tartották, hogy csak a János keresztségétől szállt le Jézusra az isteni Lélek? S akkor félig Isten, félig ember volt? Évszázadokon át vitatkoztak ezen az óegyházi atyák, s vaskos könyvek teltek meg gondolataikkal, ma is komoly munkát adva a patrisztika tudományának... A végeredmény józanságra int: Jézus Krisztus valóságos Isten, s valóságos ember - azaz Ő megmarad az idők végezetéig titoknak, az Isten Titkának (mysterium Dei). Majd akkor és ott, úgy láthatjuk és ismerhetjük meg Őt, ahogyan Ő ismer most minket...

Számtalan antropomorf elképzelés született meg az elmúlt kétezer esztendőben Jézusról. Ezek egy része csak a szektás gondolkodás számára 'érthető', melyek mértéktelen túlzásokba esve hangsúlyozzák az 'emberit'. Ha Jézus Isten - márpedig ezt valljuk -, akkor Jézust belepréselni a 'jóbarát'-i, a 'haver'-i kategóriába enyhén szólva is ellentmondásos, de leginkább értelmezhetetlen.

Mivel az emberek nagy része az ismert kliséken - pl. "nem zörög a haraszt, ha a szél nem fúj" vagy "valaminek azért lennie kell" - túl nem sokat tud mit kezdeni az Isten-fogalommal, és szinte végképp nem tudja 'értelmezni' a Szentlelket sem, ezért minden erejével a Krisztusba kapaszkodik - ami nem baj, sőt létfontosságú(!) -, de eközben belesik az emberi gondolkodás vermébe, s olyan megmosolyogtató szó-szülemények kerekednek ki belőle, mint pl. a "Jézuska" vagy olyan vallási "szakzsargon" jön létre általa, melyet a hétköznapi ember nem, csak a 'beavatottak" szűk köre ért. Ha azonban Jézus Krisztus a Megváltó, akkor Ő nem "Jézuska", de nem is haver...

Mit jelent tehát a keresztény hétköznapok gyakorlatában tisztelni a Fiút? Elsősorban illik ismernünk a jézusi tanítást, s igyekeznünk kell aszerint is élni. Nem csak azért, mert cselekedeteink alapján ítéltetünk meg, hanem azért, mert a szeretet folyamatos gyakorlata nélkül nincs lehetőség az istenismeret gyarapodására...

 


Szerénység...


A mai nap imádsága:

Uram! Versengő világban élünk, s héha magam is be-beállok a versengők közé. Kérlek vedd ki életemből mindazt, ami hitvány, s plántáld belém mindazt, ami épít engem, s a Te országodat is! Ámen.


   
Ahol ugyanis irigység és versengés van, ott békétlenség uralkodik, meg minden más hitványság. Az a bölcsesség azonban, amely fölülről származik, először is ártatlan, aztán békeszerető, szerény, engedékeny, (jórahajló), irgalommal és jótékonysággal teljes, nem kérkedő és nem alakoskodó. Az igaz élet magját békében vetik el a békeszeretők.
Jakab 3,16-18

Belelapozva a históriás könyvekbe hamar megállapítható, hogy az emberiség történelmét a versengés és békétlenség fonja egybe... Az is gyorsan kiviláglik, az irigység egyidős az emberrel. Már Káin is irigykedett Ábelre, sőt irigysége olyannyira eluralkodott rajta, hogy józan ítélőképességét elveszítve meg is ölte öccsét. S ha jól belegondolunk ebbe a történetbe, akkor az első négy ember példa-történetében is meglátható, hogy a világ legalább egynegyede - akkor is meg ma is - irigykedik, s ha nem is gyilkos, de a másik egynegyed-világ életét megkeseríti, gonosz élősdiként kizsákmányolja. Nem csoda tehát, hogy nem honol béke a világban.

Ha az emberszívben irigység uralkodik, akkor nyilvánvaló, hogy az ember alkotta közösségben is a békétlenség lesz a mérvadó. Tény, hogy minden korszaknak megvannak a maga versengői, s békétlenkedői, de az is tény hogy mára a tisztességtelenség a gyors piaci siker hallgatólagos tartozékává vált, s a spekuláció, mások jóhiszeműségének gátlástalan kihasználása pedig a határozottság köntösébe bújtatott elfogadható célratörő magatartás. Csak amikor mindez globális mértékűvé duzzad, s már mindenki csal és megtéveszt - akkor válik igazán láthatóvá a "hatás". Ugyanakkor azt is megtapasztaltuk a huszadik század végére, hogy mivé válik az ember, ha folyamatosan ilyen versenylázban ég - elég csak a pszichoszomatikus betegségek hatványozott emelkedésére gondolnunk, mely az utóbbi évtizedekben komoly fejtörést okoz az orvosoknak.

"Meg minden más hitványság"... Jakab nem is fecséreli a szót a felsorolásra! Ha csak arra gondolunk, hogy mennyi hitvány módon megszerkesztett/elkészített ún. tartós fogyasztási cikk keserítette meg életünket az utóbbi egynéhány évben, akkor nyugodtan elmondhatjuk: minden egyre csillogóbbá vált, de a reklámos ragyogás alatt hitványság lappang. Pedig mindezekért komoly pénzösszeget fizettünk ki(!), s akkor még nem is említettük azokat az emberi "hitványságokat", melyeket nap mint nap kapcsolati rendszereinkben vagyunk kénytelenek megélni: csúsztatás, magyarázkodás, sőt rebbenéstelen szemmel össze-visszahazudozás.

Mindezekkel szemben áll az a bölcsesség, ami felülről származik: Ez szerény és jórahajló, mentes a szokásos "hétköznapi agressziótól". Aki erre nyitogatja szívét és lelkét, az megtapasztal egy másfajta életminőséget. Ebben nemcsak a harmónia honol, de az élet magja is kikel belőle..

 


Üdvösség...


A mai nap imádsága:

Uram! Segíts úgy élnem napjaimat, hogy megfeleljek teremtői akaratodnak, s életem minden dolgával magam és mások lelki épülését szolgálhassam! Ámen...félelemmel és rettegéssel munkáljátok üdvösségeteket, mert Isten az, aki munkálja bennetek mind az akarást, mind a cselekvést az ő tetszésének megfelelően. Zúgolódás és vonakodás nélkül tegyetek mindent, hogy feddhetetlenek és romlatlanok legyetek, Isten hibátlan gyermekei az elfordult és elfajult nemzedékben, akik között ragyogtok, mint csillagok a világban, ha az élet igéjére figyeltek.
Fil 2,12a-16a

Ki az, aki legalább egyszer életében ne ámult volna el a nyári csillagos égbolt láttán? Tudós csillagászok tízezrei szentelték/szentelik egész életüket a firmamentum kémlelésére, hogy megértsék a csodát: hogyan, s miként szórta szét jókedvében a JóIsten számtalan milliárdnyi égi szentjánosbogarát, hogy aztán megintcsak jókedvében galaxisokba, metagalaxisokba rendezze...

S mi az ember, ha nem por? Bizony "porból vagyunk, s porrá leszünk"! Ugyanolyan porból vagyunk, mint a csillagok, ugyanolyan atomokból áll össze testünk, mint a világegyetem többi dolga, s lám mégis különbek vagyunk, mert lelket is lehelt belénk az ÚRIsten. Ez a lélek pedig kívánkozik a Teremtője után, bár sokszor ez nem tudatosul bennünk, csak azt vesszük észre a mindennapok zakatolásában, hogy valami igen-igen hiányzik... Ez nem más, mint az Istenbe-oltott élet, amely az üdvösséget munkálja.

Akárhogyan is élünk, csak idő kérdése, hogy ne vegyük észre, ki kell mennünk ebből a világból. Az Örökkévaló jól kigondolván egész életutunkat, nemcsak sok örömet, de bánatot és szenvedést is beleszőtt, hogy ha egyszer el kell hagynunk ezt a földi létet, akkor azért annyira ne fájjon, hogy mindent itt kell hagynunk...

Évekkel ezelőtt megismertem egy Tatáról elszármazott majd hazatelepült sváb házaspárt, ahol a férj gyógyíthatatlan betegséggel küszködött. Gyermekeik Németországban éltek, ott élték le életük túlnyomó részét, de valami mégis hazavonzotta őket, mert a szülőföld ereje ilyen órási: nem lehet ellenállni neki: Otthonunk lehet az a hely, ahol mi ismerjük a fákat, de a szülőföldünk csak az az egyetlen hely, ahol a fák is ismernek minket... A beteg férj fantasztikus kitartással egymaga felújított egy kis családi házat - mintaszerűen, mindennek helye volt/lett benne! S amikor minden készen volt - elhunyt... Felesége nemsokkal ezután visszaköltözött gyermekeihez.

Akkoriban nem igazán értettem, miért volt ez a óriási küzdelem a felújítással? Ma már tudom: G. bácsi úgy akarta itthagyni ezt a világot, hogy mindent elrendezett maga körül. Belesimulni a Teremtő Mennyei Világába ugyanis csak akkor tudunk, ha magunk is "rendben vagyunk". Törvény, hogy rendetlenül nem juthatunk el Őhozzá, ezért kell, hogy Valaki "megigazítson" rendbeszedjen minket - ennek valósága az Evangélium Krisztusa...
Szerző: Andre Lowoa  2018.07.16. 06:52

A napfény a növénynek feladatot, erőt ad. Lehetőségeket nyújt s kitölti azt. Életre hív, célokat tűz ki, hozzá segít. Mindezzel szemben semmit
sem kíván, csak ezt: élj velem. – Jézusnak is ez ez egy az összes követelése: ÉLJ VELEM! (Ravasz)A szeretetet nem lehet megölni! Egy testet keresztre lehet feszíteni, de Istent, aki a Szeretet, nem lehet megölni. Az újra és újra testet ölt. Általunk, általad, általam, az újra és újra megjelenik valahol, mert a Jézus-i szeretet az megölhetetlen. A Szeretetbe nem lehet szöget verni, csak a tenyerünkbe, a szívünkbe lehet, de a szeretet él. Mindent túlél! Micsoda titkot hirdet Pál, amikor azt mondja, hogy a szeretet örökre megmarad! Legnagyobb a hit, remény, szeretet, és megmarad a szeretet.

Gyökössy Endre


„Áldjátok Istent a gyülekezetekben!” (Zsolt 68,27)

Az elmúlt hetekben készült el gyülekezeti termünk felújítása. Elkészült a szigetelés, megújultak a nyílászárók, és új parketta került a padlóra. Ezzel megvalósult a munka kisebbik része – a nagyobb mindig ezután jön: mindazon dolgok „megújítása”, amelyek a falak között történnek. Megújuló igehirdetés, igehallgatás, imádság, közösség, úrvacsoravétel. Mindezek abban a pillanatban válnak igazán élővé, ha a közösség Istent áldja és dicsőíti. Gyülekezeti életünk akkor kezd megújulni, amikor hálát tudunk adni Istennek mindazért, amit tőle kaptunk. Kezdjük el bátran, és valóban áldjuk Istent a gyülekezeteinkben!
(Deák László)


Az állat, ha valamire szüksége van, tudja, hogy mennyire van szüksége; az ember, ha valamire szüksége van, a mértéket nem ismeri.Életed egy szakaszát emlegeted, amikor Isten elhalmozott kegyelmeivel, és az Ő vizein duzzadó vitorlákkal siklottál. Ma pedig csapás csapást követ. Sorsod sűrűjében fáradtan törsz magadnak utat. Gondolj Jézus Anyjára! Útja kezdetén: Ő a kegyelemmel teljes. A végén: hét tőrrel a kereszt alatt…

Isten mindig így jár el. Egykor gazdagon megáld - a próba idején helytállást kíván. Hogy beválsz -e, most ezt kell bizonyítanod. Elvégre, ugyanúgy kegyelem a baj is, ami ér, csak a fájdalom köntösében. Nevelőereje viszont sokkal nagyobb - és boldogítóbb, miután kiálltad a próbát.Én mindig a dolgok jó oldalát látom. Vannak emberek, akik mindent úgy fogadnak el, hogy számukra teher legyen. Nálam a helyzet éppen a fordítottja; még akkor is, ha számomra nincs más, mint szenvedés. Legyen az ég még oly sötét is…

Kis Szent Teréz


Isten Szentlelke bennünk lakozásának a tudata a legtisztább és legpáratlanabb öröm forrásává válik, amire az emberi szív valaha is képes lehet. (Stanley)Mi más volna az öröm, mint örömöt szerezni?


...nem kell gondolkoznod azon,helyesen cselekszel-e.
Ha helyesen cselekszel, tudni fogod. (Maya Angelou)


„Nem vagytok többé idegenek és jövevények, hanem polgártársai a szenteknek és háza népe Istennek.” (Ef 2,19)

Régen faluhelyen nehezen lett becsülete a jöttmentnek, hosszabb-rövidebb időnek el kellett telnie, hogy bizonyíthassa a közösséghez tartozását. Egy jól összeszokott, merev hagyományokat betartó közösségbe még ma is nehezen illeszkedik be a kívülről jövő. Ez a mondat arra emlékeztet bennünket, hogy bármilyen is a környezetünk viszonyulása hozzánk, a menny befogadott polgárai lehetünk. Talán a külvilág nem is fogad be teljesen, mert nagyon különbözünk – vagy nem is olyan nagyon; csak épp valamiben, a Felső Világhoz tartozásban nem kell kételkednünk.
(Balogh Éva)


„Pál írja: Krisztusban nincs zsidó, sem görög, nincs szolga, sem szabad, nincs férfi, sem nő, mert ti mindnyájan egyek vagytok a Krisztus Jézusban.” (Gal 3,28)

Hiába születtünk fehérnek, feketének, meszticnek, alacsonynak, magasnak. Hiába élünk városban, falun, tanyán. Hiába vagyunk tanultak vagy tanulatlanok, öregek vagy fiatalok. Isten akaratát mindannyiunknak egyformán kell teljesítenünk, Isten előtt egyformán kell bűneinket vállalnunk. Isten színe előtt mindenki egyforma! S aki megbánja bűnét: mindenki megkapja bűnei bocsánatát!
(Kuthy Ilona Ágnes)„Seregek Ura, boldog az az ember, aki benned bízik!” (Zsolt 84,13)

Napközis hittantáborunk második napján arról beszélgettünk a gyerekekkel, hogy a keresztény élet boldog élet. A témához kapcsolódó igénk a vihar lecsendesítésének története volt. Hogyan jutottunk el mi a táborban, és hogyan juthat el az olvasó a boldog keresztény élet megélésére? Úgy, ha a mindennapi képen túl – halászok a csónakban – meglátja, hogy Jézus is velük van, ha meglátja, hogy Jézus erősebb a természet hatalmasnak tűnő erőinél, ha meglátja, hogy Jézusnak van hatalma ezek felett. Eljuthatunk a boldog keresztény életre, de csak Jézussal, csak benne bizakodva, csak hozzá menekülve. Ki kell próbálni – ezt javaslom szeretettel mindenkinek
! (Tamásy Tamásné)
Szentséges Szűz! Vessd jóságos tekintetett a szenvedőkre, a bajokkal küszködőkre, az élet keserűségével telt szívekre. Könyörülj azokon akiket egykor a szeretett fűzött egybe, most egymástól szétválva élnek. Könyörülj a meghasonlottakon, a kishitűeken, és mindazokon akik rettegésben élnek. Eszközölj ki mindnyájuknak kegyelmet és békét. Ámen


Szerző: Andre Lowoa  2018.07.16. 05:30

A szenvedély ereje

„Az életem semmit sem ér, ha nem arra használom, hogy elvégezzem azt a munkát, amivel megbízattam.” (Apostolok cselekedetei 20:24 TLB)

Pál megtalálta Istennek az életére vonatkozó tervét, és ebből fakadt hihetetlen szenvedélye. Figyeld meg: a) a szenvedély energiával tölt fel! A szenvedélyes ember, még ha korlátozott képességekkel rendelkezik is, jóval többet visz véghez egy passzív embernél, akinek nagyszerű képességei vannak. Azért, mert a szenvedélyes emberek határtalan lelkesedéssel cselekszenek! b) a szenvedély legyőzi a félelmet. Mi az, ami ráveszi az embereket, hogy kockázatot vállaljanak, hogy elmenjenek még egy mérföldre, és megtegyenek bármit, ami ahhoz kell, hogy elérjék a céljukat? A szenvedély. Amíg a szenvedély megvan, addig nem számít, milyen gyakran vallanak kudarcot, vagy hogy mások ellenük vannak-e. A sikerig meg sem állnak. c) A szenvedély hajt, míg meg nem találod, amit keresel. Salamon azt írja: „ha úgy keresed azt [a bölcsességet], mint az ezüstöt, és úgy kutatod, mint az elrejtett kincseket, akkor megérted, mi az ÚR félelme, és rájössz, mi az istenismeret (Példabeszédek 2:4-5). Van egy történet Szókratészről, amelyben egy büszke fiatalember állítólag a következő kéréssel fordult hozzá: „Ó, nagy Szókratész, tudásért jöttem hozzád.” Szókratész ekkor levezette őt a tengerhez, és bevitte derékig érő vízbe. „Mondd csak még egyszer, mit akarsz!” szólt. „Tudást.” Szókratész lenyomta a víz alá, és ott tartotta 30 másodpercig. „És most mit akarsz?” A fiatalember köpködve így felelt: „Bölcsességet, ó nagy Szókratész.” A filozófus ismét lenyomta a víz alá. Aztán elengedte, és újra megkérdezte: „Mit akarsz?” „Tudást, ó bölcs és…” próbálta meg kinyögni, mielőtt Szókratész újra lenyomta őt, és még hosszabb ideig tartotta a víz alatt. „Mit akarsz?” kérdezte aztán ismét. A fiatalember köhögve és levegő után kapkodva kiáltotta: „Levegőt! Levegőt akarok!” „Ha majd annyira akarod a tudást, mint a levegőt, akkor megszerzed a tudást” – felelte Szókratész, majd visszatért a partra. Összegzésül: Légy szenvedélyes!

„Gerjeszd fel az Isten ajándékát, amely benned van!” (2Timóteus 1:6 NIV)

A sikeres élet kulcsa, hogy ismerd magadat (az elhívásodat), és azt, hogy mit kellene tenned (a sorsodat, rendeltetésedet). Ezek nélkül olyan vagy, mint egy görkorcsolyázó polip: sok mozgás, de nincs igazi iránya. Egy másik kulcs, hogy szellemi és érzelmi hajtóanyag kell ahhoz, hogy eljuss oda. Kétféle ember van:

1) Azok, akiknél alacsonyan lobog a láng. Ha nem szereted azt, amit csinálsz, akkor olyan leszel, mint Eddie, akinek a nagymamája opera-rajongó volt. Amikor Eddie nyolc éves lett, a nagymamája elvitte egy német nyelvű Wagner előadásra. Másnap a fiú a következő sorokat küldte a nagymamának: „Kedves Nagyi! Köszönöm a születésnapi ajándékot. Mindig is erre vágytam, de nem annyira. Szeretettel: Eddie.” Nehéz elérni valamit, amire nem igazán vágysz. Igaz a régi mondás: „Keress valamit, amit annyira szeretsz csinálni, hogy akkor is örömmel végzed, ha semmit nem kapsz érte, és ha megtanulod jól csinálni, idővel boldogan fizetnek majd érte az emberek.”

2) Azok, akikben nincs láng. Néhányan azt mondják, hogy úgy érzik, kiégtek. Az igazság az, hogy sokukban nem is égett tűz. Norman Cousins mondta a következőt: „Nem a halál a legnagyobb veszteség az életben. A legnagyobb veszteség az, ami még életünk során meghal bennünk.” Ha nem vigyázol, úgy végezheted, mint az az ember, akinek a sírkövére ez volt írva: „Meghalt 30 évesen. Eltemették 60 éves korában.” Ne hagyd, hogy veled is ez történjen! Ha rájössz, mi az Istentől rendelt célod, az szenvedélyessé tesz. Fel kell szítanod ezt a lángot? Igen, rendszeresen! De energiával fog feltölteni, és elvisz a célodhoz.
„Nekem Atyám dolgaival kell foglalkoznom.” (Lukács 2:49 KJV)

Figyeld meg Krisztus életét! Tizenkét éves korában ezt mondta a szüleinek: „Nekem Atyám dolgaival kell foglalkoznom.” Később ezt hirdette tanítványainak: „Nekünk… annak a cselekedeteit kell végeznünk, aki elküldött engem” (János 9:4) Figyeld meg a „kell” szót! Jézus tudta, hogy mire volt elhívva, és nem engedte, hogy bármi is útjába álljon annak. Ha Istentől kapott szenvedélyedhez igazodva állapítod meg a fontossági sorrendet életedre vonatkozóan, akkor azt kockáztatod, hogy félre fognak érteni, és kritizálni fognak azok, akik nem értenek, vagy akiket más értékrend vezérel. De kérdezd meg magadtól: „A kockázat gyötrelmével vagy inkább a megbánás fájdalmával óhajtok együtt élni?”

Dr. John Maxwell írja: „Az 1970-es évek elején rájöttem, hogy csak úgy hozhatom ki a legtöbbet a tálentumaimból és aknázhatom ki a lehetőségeimet, ha összeegyeztetem a szenvedélyemet és az értékrendemet. Túl sok időt fordítottam olyan feladatokra, amelyekhez sem tehetségem, sem kedvem nem volt. Változtatnom kellett; össze kellett hangolnom azt, ami fontos volt nekem, azzal, amit csináltam. Ez nagy változást hozott az életemben. Nem szüntette meg a gondokat, és nem mozdította el az akadályokat, de képessé tett arra, hogy több energiával és lelkesedéssel nézzek szembe velük. Most már több mint 30 éve azon fáradozom, hogy fenntartsam ezt az összhangot az értékrend és a szenvedély között. Ehhez a következő szavakat tartom szem előtt, hogy a helyes kerékvágásban tartsanak: Sok dolog van, ami megragadja a tekintetemet, de kevés olyan, ami megragadja a szívemet. Ezek azok, amelyeket érdemes lehet megcéloznom.” Ha az értékrended nincs összhangban a szenvedélyeddel, sürgősen változtass valamin!
„Az Úr igéje… perzselő tűzzé vált szívemben.” (Jeremiás 20:8-9)

Ha raktál már tüzet valaha, akkor tudod, hogy hajlamos kialudni. Táplálnod és óvnod kell. És nem mindenki fog ebben segíteni. Kétféle emberrel találkozhatsz az életben: ’tűzgyújtókkal’ és ’tűzoltókkal’. Az első csoport lelkesíteni, ösztönözni, bátorítani fog, és minden létezőt elkövet, hogy segítsen. A második csoport hideg vizet zúdít rád. Hogyan tudod megállapítani a különbséget? A ’tűzoltók’ ilyen kifejezéseket használnak, mint: „Ez nincs benne a költségvetésben… ez nem praktikus… ezt már próbáltuk, de korábban sem működött… ha nem romlott el, akkor nem kell javítani… és ki fogja a többletmunkát elvégezni?... nincs elég tapasztalatunk, tehetségünk, képzettségünk stb. … mit gondolsz, ki vagy te?” Ha már hallottál egy-két ilyen kifogást a körülötted élőktől, imádkozz értük, szeresd őket, de ne hagyd, hogy befolyásoljanak! A ’tűzoltók’ arra összpontosítanak, hogy mi rossz, ahelyett, hogy arra figyelnének, mi jó. Megtalálják minden jóban a rosszat. Kételkednek. Ellenállnak a változásnak. Megpróbálják kioltani szenvedélyed tüzét, és ezáltal megakadályozzák, hogy feljebb juss. Néha szándékosan teszik ezt, máskor nem tudatosan. Óvatosan bánj velük! Tölts inkább több időt a tűzgyújtókkal, akik nem csak azt nézik, hogy ki vagy, de azt is, hogy ki lehetnél; akik olajat öntenek a tüzedre, és lángra lobbantják lelkesedésedet!

Becslések szerint körülbelül 200 millió keresztény él Kínában. Az egyik tűzgyújtó, aki segített ezt elindítani, Hudson Taylor volt. Ő volt az az ember, aki ezt mondta: „Negyven év alatt egyszer sem kelt fel úgy a nap Kínában, hogy ne talált volna engem imában a térdeimen.” Ez aztán a szenvedély!
„Bárcsak…”

„Az az én parancsolatom, hogy úgy szeressétek egymást, ahogyan én szerettelek titeket.” (János 15:12)

Új parancsolatot adok nektek...

Dr. James Dobson írja: „Egy tanítónő megmutatta hatodik osztályosainak dolgozatait. Arra kérte a gyerekeket, hogy írjanak egy sor olyan mondatot, melyek a „Bárcsak…” kifejezéssel kezdődnek. A tanítónő arra számított, hogy diákjai olyasféle vágyaikról fognak írni, hogy szeretnének egy biciklit, játékokat, állatokat, vagy egy kirándulást a vidámparkba stb. Ehelyett a harminc gyerekből húsz a családjukban bekövetkezett törésekről vagy otthoni konfliktusokról írt: »Bárcsak ne veszekednének a szüleim!« »Bárcsak hazajönne az apám!« »Bárcsak csupa ötösöm lenne, akkor szeretne az apukám!« »Bárcsak ne lenne az anyámnak pasija!« »Bárcsak egyetlen anyám és egyetlen apám lenne, akkor nem csúfolna a többi gyerek! Három anyám és három apám van, és tönkreteszik az életemet.«»Bárcsak lenne egy puskám, hogy lelőhetnék mindenkit, aki rajtam szórakozik!«

Nem újság, hogy a családok manapság bajban vannak, de továbbra is aggaszt, ha látom, hogy az iméntiekhez hasonló kisgyermekek küszködnek egy olyan korban, amikor egyszerűen csak felnőni is hatalmas vállalkozás. Milliónyi kortársuk van ugyanebben a csapdában. Fiatal életük minden területére kihat a bizonytalan családi helyzet azokban az években, amikor még fejlődésben vannak. Ha nem kapnak szakértő segítséget, sokan közülük magukkal hurcolják ezeket a problémákat a jövendő kapcsolataikba. Így a szétbomlás mintája megismétli magát a következő nemzedékben. Visszatérve a hatodikosok dolgozataihoz, azon tűnődöm, vajon a te gyermeked hogyan fejezné be azt a mondatot, mely így kezdődik: »Bárcsak…«”


HELYESEN CSELEKEDNI

„…tudd meg, ó király, hogy mi a te isteneidet nem tiszteljük, és nem hódolunk az aranyszobor előtt…” (Dániel 3:18)
Minél magasabbra jutsz az életben, annál biztosabb, hogy az emberek megpróbálnak majd irányításuk alá kényszeríteni. Fenyegetéseik talán valóságosnak tűnnek majd, és félelmetesnek tűnhet figyelmen kívül hagyni a várható következményeket. Nézd csak meg Sadrak, Mésak és Abédnegó történetét! Isten iránti elkötelezettségük a hétszeresen befűtött kemencébe juttatta őket. Ugyanakkor hatalmas áldás forrásává is vált, és olyan pozícióba emelte őket, ahonnan hatással tudtak lenni környezetükre. Történetük azt tanítja nekünk, hogy a jellem igazi próbája csak olyan helyzet lehet, amikor a kimenetel nem a mi kezünkben van. Egyszerűen csak dönts úgy, hogy azt teszed, ami Isten szemében helyes, a következményeket pedig bízd rá! Ez egy tűzpróba, de ugyanakkor tisztító tűz is, ami kiégeti belőlünk a salakot, sé megerősödve jövünk ki belőle. Minden alkalommal, amikor helyesen cselekszel, amikor a menekülés helyett felvállalod azt az utat, amire Isten hívott, a szabadság új szintjébe lépsz. Mint ahogy Sadrak, Mésak és Abednegó is felfedezte, három dolog történik: 1) Megszabadulsz a „Nebukadneccaroktól”, akik azt állítják, hogy hatalmuk van életed történései felett. 2) Szabadon nemet mondhatsz azoknak, akik megpróbálnak kihasználni és manipulálni. 3) Szabadon szolgálhatod mindenható Királyodat, és nemet mondhatsz mindazoknak a trónkövetelőknek, akiknek valójában semmi hatalmuk nincs fölötted. Az ilyen pillanatokban nem csak abba nyersz bepillantást, hogy milyen ember vagy valójában, hanem ami sokkal fontosabb: hogy Kié vagy. Isten pedig vagy a fejlődésedre használja a tüzes kemencét, vagy kiszabadít belőle – vagy éppen mindkettő megteszi!Sadrak, Mésal és Abédnegó magas beosztásban voltak, semmit sem nyerhettek abból, ha szembeszálltak Babilon királyával. Akkor miért tették mégis? Azért, mert azt parancsolta nekik, hogy ne engedelmeskedjenek Istennek, és meggyőződésüket megszegve hajoljanak meg tisztelettel egy pogány bálványszobor előtt. Kétségtelen, hogy felhozhattak volna észérveket: „Jobb egy élő kutya, mint egy alvó oroszlán. Ha életben maradunk, még tehetünk jót Istennek és az embereknek”. Ez a felfogás sokunkat meggyőzött volna, őket miért nem? Mert ők megértették, hogy sikerük nem Nebukadeneccarnak köszönhető. Lehet, hogy a király eszköz volt Isten kezében ahhoz, hogy őket felemelje, de nem ő volt a forrása sem jelentőségüknek, sem biztonságuknak. Ezt a két dolgot csak Isten tudja megadni – és ők megértették, hogy nem lehet feladni az Isten szerinti alapelveket, sé közben Isten áldásaiban járni. Nem teheted meg, hogy szomorúságot okozol a Mindenhatónak azért, hogy ki tudj jönni azokkal, akik azt hiszik magukról, hogy mindenhatók. Mindig lesznek olyanok, akik azt hiszik, tudják, mit kellene tenned. Ez a három héber ifjú azonban jobban tudta: „… Istenünk, akit szolgálunk, ő tud…” (Dániel 3:17). Mit tud? „… mindent megtehet sokkal bőségesebben, mint ahogy mi kérjük vagy gondoljuk…” (Efezus 3:20). Azzal, hogy nem voltak hajlandóak meghajolni, amikor a meghajlás ajánlatosnak tűnt, egy egész nemet szívét fordították Istenhez. Nos, a te befolyásod talán nem ilyen széles körű, de egyvalamire számíthatsz: a többiek figyelik, hogy kire lesz hatással, hogy kiállsz valami mellett. Kérd hát Istent, hogy erősítsen meg, és cselekedj helyesen!
Jézus vére

„…Mert a vér… szerez engesztelést.” (3Mózes 17:11)
Jeffrey Ebert mondja: „Amikor ötéves voltam, az autókban még nem voltak gyárilag beépített biztonsági övek és légzsákok. A családommal hazafelé autóztunk éjszaka egy kétsávos vidéki úton. Édesanyám ölében ültem, amikor egy másik autó, melyet egy részeg sofőr vezetett, áttért a mi sávunkba, és frontálisan összeütközött velünk. Magára az ütközésre nem emlékszem, arra viszont igen, hogy féltem és összezavarodtam, ahogy láttam, hogy tetőtől talpig vér borít. Aztán rájöttem, hogy ez nem mind az én vérem, hanem az édesanyámé. Abban a töredékmásodpercben, amikor a szembejövő autó reflektora a szemébe világított, ő ösztönösen… rám borult, és a testével védett meg. Az ő teste volt az, amely a műszerfalhoz vágódott, az ő feje törte szilánkokra a szélvédőt. Ő fogta fel a becsapódást… így nekem nem kellett. Hosszadalmas műtétre volt szüksége, hogy felépüljön sérüléseiből.” A kereszten Jézusra sújtott a csapás a mi bűneinkért, és abban a pillanatban, amikor Belé vetjük bizalmunkat, kiontott vére megbékéltet minket Istennel. Gondold végig Isten problémáját! A Biblia azt mondja Istenről: „Szemed tiszta, nem nézheti a rosszat, nem tudod elnézni az elnyomást…” (Habakuk 1:13). Ezért Isten úgy oldotta meg ezt, hogy Krisztust állította a mi helyünkre, és az Ő vérén át tekint ránk. Az egyik énekíró így fogalmazott: „Amikor Isten rám néz, nem látja mindazt, amit tettem, mert csak keresztre feszített Fiának vérét látja”. Isten Igéje azt mondja: „Mert a vér… szerez engesztelést” (3Mózes 17:11). „…az egy Jézus Krisztus által…lett egynek az igazsága minden ember számára az élet megigazulásává… az egynek engedelmessége által is sokan lettek igazakká” (Róma 5:17-19) Csodálatos! Jézus vére áthidalja a szakadékot, és egyesít minket Istennel!Kerüld a viszálykodást!

„Semmit nem cselekedvén versengésből…” (Filippi 2:3 Károli)

A versengést így lehet meghatározni: „viszály… küzdelem… rivalizálás”, és Isten Igéje azt mondja, hogy ezt mindenáron kerülni kell: „Semmit nem cselekedvén versengésből, sem hiábavaló dicsőségből, hanem alázatosan egymást különbeknek tartván ti magatoknál.” A versengés célja, hogy rombolást vigyen végbe a házasságokban, a gyülekezetekben, az üzleti kapcsolatokban és minden más kapcsolatban. Énközpontúságunkban gyökerezik, és összehasonlítgatáshoz, versengéshez és ítélkezéshez vezet. Isten Igéje ezt mondja: „Mert ahol irigység van, és viszálykodás, ott zűrzavar és mindenféle gonosz tett található” (Jakab 3:16). Ha távol akarod tartani a versengést az életedtől, akkor fel kell ismerned, és gyökerestől ki kell tépned, mielőtt felnövekszik: „hogy a keserűségnek a gyökere felnövekedve kárt ne okozzon, és sokakat meg ne fertőzzön” (Zsidók 12:15). Pál még hozzáteszi: „…tegyétek teljessé örömömet azzal, hogy harmóniában éltek… ugyanazt akarjátok… ugyanaz a szeretet van bennetek…” (Filippi 2:2 AMP). Ahhoz hogy Isten áldásait élvezni tudjuk, meg kell tennünk mindent annak érdekében, hogy egymással összhangban éljünk. Ez vajon könnyű? Nem, de minél hamarabb megtanuljuk, annál jobb dolgok fognak történni. Amikor Dávid látta Góliátot, nem állt meg, hogy fontolóra vegye az esélyeit, vagy meghallgassa mások véleményét. Ehelyett „kifutott gyorsan a csatasorból a filiszteus elé” (1Sámuel 17:48). Itt gyors reakcióra volt szükség. Amikor Isten arra biztat, hogy tartsd oda a másik arcodat, vagy vállald, hogy te húzod a rövidebbet, akkor ragadd meg kegyelmét, és tedd meg! Az igazság az, hogy ha te határozod meg a dolgok menetrendjét, akkor ez azt jelenti, hogy a saját erődből teszed. Tehát: a) bocsáss meg azoknak, akik megbántottak; b) imádkozz értük; c) mondj áldást, mondj jót róluk, és csak jót kívánj nekik! Ha elkötelezed magad, hogy minden nap szeretetben és megbocsátásban jársz (igen, ez minden nap új elkötelezést kíván!), ez megnyitja az ajtót Isten áldásainak az életedben.
KIRE SZÁMÍTASZ?

„Segítségem az Úrtól jön..." (Zsoltárok 121:2)
Ha tenni vágyod Isten akaratát, de nem merítesz az Ő erejéből, kudarcot fogsz vallani min­den szakértelmed, minden kapcsolatod és minden erőforrásod ellenére is. Ki kell fejlesztened magadban az Istentől való függés egyre erősebb tudatát. Ez nem jelenti azt, hogy csak üldö­gélsz az oldalvonalnál, és elvárod, hogy Isten tegyen meg mindent érted. Arra kaptál elhívást, hogy hitben lépj, engedelmeskedj utasításainak - és bízd rá a megfelelő végeredményt. Ne az önellátóság legyen az életcélod, hanem annak tudata, hogy Isten lát el mindennel, amire szük­séged van. Ehhez az kell, hogy így tudj imádkozni: „Uram, kísért az a gondolat, hogy a dolgokat a saját erőmből tegyem, de a végeredmény nem tetszik. Taníts meg kiválóságra törekednem, de nem mindenhatóságra; hogy teljes mértékben kihasználjam talentumaimat, de minimumra csökkentsem az egómat. Emlékeztess arra, hogy Te soha nem bízol meg olyan feladattal, amely­hez ne kellene engedelmesség, elkötelezettség és a Te kegyelmed, mely képessé tesz a feladat elvégzésére." A zsoltáros így kiáltott fel: „Segítségem az Úrtól jön". Gondold végig: ha Isten Úr minden helyzet felett, és megígérte, hogy segíteni fog neked, akkor a győzelmed biztosított. Ak­kor kerülsz bajba, ha azt hiszed, hogy nélküle is képes vagy rá, vagy megtudod tenni akkor is, ha csak korlátozott mértékben veszel tőle erőt. Jézus azt mondta: „...a Fiú önmagától semmit sem tehet, csak ha látja, hogy mit tesz az Atya..." (János 5:19). Jézus tudta, hogy Atyja nélkül semmit sem tud cselekedni, ezért soha nem is próbálkozott ilyesmivel. Mi viszont idézgetjük az igeverset: „...nélkülem semmit sem tudtok cselekedni" (János 15:5), majd úgy viselkedünk, mintha minden rajtunk múlna. És mi történik? Hasra esünk. Tanulj tehát meg rendszeresen megállni, és megkérdezni magadtól: „Kire számítok?" Aztán válaszolj: „Rád, Uram!"Szabad döntés

Kinek a társaságát részesíted előnyben?

„Amint elbocsátották őket, elmentek övéikhez…” (Apostolok cselekedetei 4:23)
 

Mindannyiunknak van kedvenc társasága. Ez az a közeg, ahol legotthonosabban érezzük magunkat, ahová természetesen húzódunk, ha lehetőségünk van rá.

A nagyszerű bibliatanító, A. W. Tozer mondta egyszer: „Egy emberrel kapcsolatban nem az a legfontosabb, hogy hová kénytelen menni, hanem az, hogy hová megy, amikor arról szabadon dönthet.”

Az apostolok nem saját akaratukból vonultak börtönbe, hanem kényszer hatására, de amikor kiszabadultak, azt választották, hogy visszatérnek „övéikhez”, az értük imádkozó hívőkhöz.

Micsoda felfedezés! Valódi jellemünket a szabad döntéseink mutatják meg, nem a kényszer hatására végrehajtott tetteink.

Nézzünk meg egy a való életből vett példát. Vasárnap hiányzol a gyülekezetből. Hol vagy? Ha éppen műtenek a kórházban, akkor hiányod azt jelzi, hogy beteg vagy, és kénytelen voltál távol maradni az istentiszteletről. De ha egy focimeccsen vagy, az egészen más történet. Ebből az derül ki, hogy úgy döntöttél, hogy kihagyod az istentiszteletet a kedvenc csapatod és szurkolótársaid kedvéért. Lehet, hogy már szokásoddá is lett a játék az imádság helyett? Ha igen, akkor talán épp egy rossz lépés küszöbén állsz, ami ellen a szentíró így figyelmeztet: „Saját gyülekezetünket ne hagyjuk el, ahogyan egyesek szokták…” (Zsidók 10:25).

A szokások nem egyetlen döntés következményei, hanem ismételt döntések nyomán alakulnak ki, míg végül automatikus reakciókká lesznek. Hogyan ellenőrizheted lelkiállapotodat? Figyeld meg, milyen társaságban forogsz, és milyen döntéseket hozol! Hol töltöd az idődet, ha szabadon dönthetsz arról, hová menj? Kinek a társaságát részesíted előnyben?

Szerző: Andre Lowoa  2018.07.16. 00:28

ÜLDÖZ(TET)ÉS

KÉP: PENITENCIA

közel az idő, hogy Szeretett Helytartóm, XVI. Benedek Pápa üldöztetése elérje csúcspontját.

Olvass tovább: 
http://igazsag-konyve7.webnode.hu/news/kozel-az-ido-hogy-szeretett-helytartom-xvi-benedek-papa-uldoztetese-elerje-csucspontjat/

AZ EGYHÁZ UTOLSÓ PRÓBATÉTELE

 

“Testvéreim!
Úgy gondolom, hogy ennek az életnek a szenvedései nem mérhetők az eljövendő dicsőséghez, melynek részesei leszünk. Maga a természet is sóvárogva várja Isten fiainak megnyilvánulását. A természet ugyanis mulandóságnak van alávetve, de nem önként, hanem Isten akaratából; abban a reményben, hogy a mulandóság szolgai állapotából felszabadul az Isten fiainak dicsőséges szabadságára. Tudjuk ugyanis, hogy addig az egész természet sóvárogva vágyakozik. De nemcsak a természet, hanem mi magunk is, akik a Lélek csíráit bensőnkben hordozzuk. Sóhajtozunk mi is, és várjuk a fogadott fiúság megvalósulását, testünk megváltását.
Ez az Isten igéje.
Róm 8,18-23″
Szerző: Andre Lowoa  2018.07.15. 17:10

"A személyes tulajdon, végül is semmivé válik. Ezek az emberek, amikor meghalnak, porrá válnak. "
http://www.masodikeljovetel.hu/egyesitsetek-csaladjaitokat-hogy-elvezhessetek-a-foldi-uj-paradicsomot/ VÖ.:
"Népünk öröksége gazdát cserél!
...
Gyötri a a szegényt a kevély gonosz, * de belehull tervei tőrébe. 
Hívek: Ne feledkezzél el a szegényekről, * mi Urunk, Istenünk!"http://igenaptar.katolikus.hu/nap/?holnap=2016-07-16

Szerző: Andre Lowoa  2018.07.15. 16:56

 

 

Milyen viselkedést vár el Isten tőled azok felé, akik bántottak?

 

„A gyülőlet bajt kavar, de a szeretet minden sértést megbocsát.” (Péld 10,12 TEV fordítás)

Lehet, hogy gyerekként bántott egy felnőtt – egy tanár, egy családtag, lehet éppen a szüleid. A Biblia azt mondja, súlyos ítélete lesz a gyermekbántalmazásnak, a gyerekek elhanyagolásának és magárahagyásnak; egy nap Isten kiegyenlíti a számlát. Amikor Isten azt kéri, hogy tiszteld apádat és anyádat, nem azt várja, hogy tiszteld a bűneiket, az önzőségüket vagy a szegényes döntéseiket. Ő nem azt kéri, hogy figyelmen kívül hagyd az életedben levő fájdalmakat, és boldog arcot vágj, megjátszva, hogy minden nagyszerű.

Akkor mit vár el Isten? Hogyan kérheti, hogy szeresd azokat a romboló embereket, akik bántottak?

Isten nem várja el, hogy figyelmen kívül hagyd, hogy megszépítsd, letagadd, visszafojtsd vagy mentegesd azokat akik bántottak.

Isten nem azt akarja, hogy színészkedj, hanem, hogy szembenézz, mert addig nem tudsz megbocsátani, amíg nem szembesülsz a fájdalmaddal. Le kell állnod a futásból és a hibáztatásból.

Hogyha azzá a szerető nővé vagy férfivá válsz, akivé Isten akar látni, foglalkoznod kell azzal a rombolással, amit valaki a múltadban okozott. Hogyha még mindig haragszol a szüleidre, vagy bárki másra, még mindig megengeded neki, hogy irányítson.

Ne engedd meg többé! Szembe kell nézned a haraggal! Számolnod kell vele, mielőtt meg tudnád bocsátani.

A Péld 10,12-ben ez mondja: „A gyülőlet bajt kavar, de a szeretet minden sértést megbocsát.” (TEV fordítás).

Nem tudom kinek kell megbocsátanod, de azt tudom, hogy ma ennek a napja! A szeretet elengedi és megbocsátja. Azért, mert megérdemlik? Nem, hanem azért, mert Isten is így tett veled, és ez a szabadság egyetlen útja.

 Beszéljetek róla:

 • Melyek azok a sérelmek, amelyekhez még mindig ragaszkodsz?
 • Milyen hatása van az életedre, ha megbocsátasz valakinek? Hogyan változtat meg téged?
 • Hogyan tudsz tisztelni valakit, aki bántott a múltban?
Öt dolog, amit megtehetsz, ha viharba kerülsz


„Amikor azonban az erős szélre figyelt [Péter], megijedt, és amint süllyedni kezdett, felkiáltott: „Uram, ments meg!” (Máté 14:30)

Amikor viharon mész keresztül, Isten nincs messze tőled, sőt még csak nem is vonja ki magát a helyzetből. Ő a „Vagyok” és a te javadért dolgozik az életedben. Íme öt olyan dolog, amit Isten szerint tenned kell, amikor úgy érzed, hogy elsüllyedsz a viharban.

Légy bátor, mert Jézus veled van!

Még csak ne is szállj vitába a félelemmel. Inkább csak mondd meg neki, hogy hova menjen! Mondd meg neki, hogy menjen és beszéljen Jézussal!

Vállalj hitben kockázatot!

Ne kérd Istent, hogy áldja meg, amit éppen teszel. Tedd inkább azt, amit Isten megáld. Kérdezd meg őt, hogy mit szeretne, hogy tegyél, és utána legyél készen arra, hogy kiszállj abból a hajóból.

Fókuszálj mindig Jézusra!

Abban a pillanatban, amikor leveszed a szemedet Jézusról, elkezdesz süllyedni. A Máté 14:30 azt írja: „Amikor azonban az erős szélre figyelt [Péter], megijedt, és amint süllyedni kezdett, felkiáltott: „Uram, ments meg!” Amikor a szélre és a hullámokra összpontosítasz – a körülményeidre – akkor el fogsz süllyedni, csak úgy, mint Péter. Ha a világra tekintesz, el fogsz csüggedni, ha magadba fordulsz, akkor depresszióssá válsz, ha viszont Krisztusra tekintesz, megnyugvást találsz.

Ne kételkedj!

Nincs szükséged hatalmas hitre ahhoz, hogy átvészeld a vihart az életedben. Mindössze csak a megfelelő személyben kell hinned.   

Dicsérd Istent!

Még ha viharban is vagy, még ha úgy is érzed, hogy süllyedsz, még ha halálra is vagy rémülve, mindig dicsérd őt. Mondj köszönetet Istennek a vihar közepén.

Milyen vihar rémiszt most éppen téged? Milyen viharban kezdtél el most éppen süllyedni? Miért gondolod azt, hogy Isten beleenged téged ebbe a viharba?

Ő ugyanazért enged bele ebbe a viharba téged, mint amiért a tanítványait is engedte, hogy a viharba kerüljenek – azért, hogy elmondhassa: „Én vagyok mindaz, amire szükséged van. Én mindent meg tudok oldani. Eljövök érted a kilencedik órában. Eljövök és letaposom azt a dolgot, ami a leginkább rémiszt most téged. Nem azt kérem, hogy te gyere hozzám, hanem én megyek majd hozzád!”

Beszéljetek róla:

 • Melyek azok a dolgok, amelyekért köszönetet tudsz mondani Istennek a vihar közepette?
 • Az életed viharainak köszönhetően hogyan tudtad jobban megismerni Istent?
 • Mit tudsz tenni annak érdekében, hogy minél kevesebb dolog vonja el a figyelmedet Istenről?


Tedd Istent az első helyre az anyagiakban az adakozáson keresztül

,,Keressétek az Ő királyságát és igazságosságát, s ezen felül minden megadatik nektek.” (Máté 6:33)
Az egyik legjobban ismert Dél-Kaliforniai üzleti vezető egyszer a következőket mondta nekem: „Rick, meg kell mondanod az embereknek, hogy a legjobb idő az adakozás elkezdésére akkor van, amikor adósságban vannak. Ilyenkor van a legnagyobb szükségük segítségre.''
Bármi is legyen az, melyen Isten áldását szeretnéd látni az életedben, tedd Őt az első helyre ezen a területen. Azt akarod, hogy Isten áldja meg az vállalkozásodat? Tedd Őt az első helyre a vállalkozásodban. Azt akarod, hogy Isten áldja meg a házasságodat? Tedd Őt az első helyre a házasságodban. Azt akarod, hogy Isten áldja meg az időbeosztásodat? Tedd Őt az első helyre ezen a területen. Azt akarod hogy Isten áldja meg a pénzügyeidet? Tedd Őt az első helyre a pénzügyekben is.
Amiben Istent első helyre teszed, abban Ő megáldd téged. Máté 6:33-ben ezt olvassuk: ,,Keressétek az Ő királyságát és igazságosságát, s ezen felül minden megadatik nektek.” El kell határoznod, hogy adakozni fogsz és félreteszel, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy kevesebből kell megélned, hogy mindkét dolgot meg tudd tenni.
Bármilyen összegből meg lehet élni, ha csak annyi áll rendelkezésre. Ez egy döntés. Senki nem parancsolta meg, hogy olyan kocsit vezess, hogy ilyen házban lakj vagy, hogy ilyen számlákat fizess.
Isten azt akarja hogy adakozz, és azt akarja, hogy félrerakj. Ha 10 százalékot adakozol és 10 százalékot félreraksz, ez azt jelenti, hogy a maradék 80 százalékból élsz meg.
Mondjuk azt, hogy a családi jövedelmed 60,000 dollár egy évben, és 40 évesen kezded el ezt a tervet. 20 éven keresztül, 60 éves korodig 120.000 dollárt adakoznál Isten céljaira a világban és még meg is maradna több, mint 120.000 dollárod megtakarításként vagy befektetésekben.
Ez nagy változásokat jelenthet a családodban. Lehet, hogy áldozatokat kell hoznod, fel kell adnod dolgokat. De működik! Óriási eredmények vannak. Isten mindig megbecsüli azokat a területeket, ahol őt teszed az első helyre.
A Biblia ezt írja 5 Mózes 14:23-ban: "Az adakozás célja, hogy megtanítson bennünket arra, hogy mindig Istent tegyük az első helyre az életünkben." (LB fordítás)
Beszéljetek róla
 • Milyen változások kell, hogy életedmódodban bekövetkezzenek, ahhoz, hogy jövedelmed 80 százalékából meg tudj élni?
 • Mik azok a tárgyak, melyekhez a legjobban ragaszkodsz? Hogyan versenyeznek ezek a dolgok Istennel az életedben?
 • Mit gondolsz, mi köze van a megtakarításnak ahhoz, hogy Istent teszed első helyre az életedben?
Szerző: Andre Lowoa  2018.07.15. 10:44

A szelídség nem gyengeség

 

"Mert nem a félelemnek lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét." (2Tim. 1:7)

Egy kereszténynek nem kellene szelídnek lennie? Dehogynem, de a szelídség nem gyengeség. Ez nagy különbség. A szelídség azt jelenti, hogy kontroll alatt tartjuk az erőnket. Olyan, mint amikor egy vad csődört betörnek, és már szelíd. Ugyanakkora ereje van, mint amikor még vad volt, csak most ezt az erőt alárendeli mesterének.

A Biblia csak két személyt nevez szelídnek: Jézust és Mózest. De egyikük sem volt gyenge, félénk. A meggyőzés erős emberei voltak. Isten nem azt várja, hogy mindig bújj el a barlangodba amikor valaki ellenőrizni, vagy befolyásolni akar téged. Mit mondanál, ha valaki erkölcstelen, illegális, vagy illogikus dologra kérne? Természetesen nemet mondanál.

Egy kereszténynek nem piszkos szó a "nem". Teljesen rendben van, ha "nem"-et mondasz. Valójában időről időre szükség van erre. A Biblia azt mondja, hogy mondjunk igent, amikor igent értünk alatta, és nemet, amikor nemet értünk alatta. Nem mondja, hogy érezzük magunkat bűnösnek emiatt. Nem mondja, hogy magyarázkodjunk a döntéseink miatt.

Nem telik úgy el az életedet, nem beszélve a szolgálatról, hogy ne lenne valaki a közeledben, aki ne próbálna meg félemlíteni, ellenőrizni, vagy manipulálni. Isten mit szeretne, hogyan viselkedjünk, amikor valaki megpróbál megfélemlíteni?

A 2 Timóteus 1:7 megadja a választ: "Mert nem a félelemnek lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét."

Ezt akarja Isten, hogy így viselkedjünk másokkal - erővel (magabiztosan), szeretettel (mások szükségére figyelve), és józanul. Isten lelke nem a gyávaság lelke. Nem tesz minket gyengévé.

Mégis ismerek keresztényeket, akik felelőtlenül azt gondolják: "Ahhoz, hogy elég lelki legyek, félnem kell másoktól. Hagynom kell, hogy azt tegyék mások, amit szeretnének." Amikor azonban belenézünk a Bibliába, azt látjuk, hogy ez nem ez a helyzet.

Nem tudsz mindenkinek megfelelni. Ez tény. Ne is próbálkozz vele. Amikor azok a nehéz esetű emberek jönnek, maradj talpon, imádkozz azokért, akik üldöznek, a többit pedig hagyd Istenre.

Beszéljünk róla:

* Miért nehéz nemet mondanod másoknak? Milyen hatással van ez rád?

 A szeretetben nincs félelem

 

"Akiket pedig Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai. Mert nem a szolgaság lelkét kaptátok, hogy ismét féljetek, hanem a fiúság Lelkét kaptátok, aki által kiáltjuk: 'Abbá, Atya!'" (Róma 8:14-16 )

A félelem távol tart téged attól, hogy mindazzá válj, aminek Isten szán; a félelem korlátozza a lehetőségeidet, sőt romba dönti és elpusztítja az életed. Isten nem akarja hogy olyan életet élj, amely tele van félelemmel.

Lehet, hogy véletlennek tartod, de a Bibliában 365-ször szerepel a "ne félj" parancs. Az év minden napjára jut egy. Én azt mondanám, hogy Isten utálja a félelmet.

A Biblia azt mondja, "A szeretetben nincs félelem. De a tökéletes szeretet kiűzi a félelmet..." (1János 4:18) Isten a szeretet, és minél jobban betölti Isten az életed, annál kevésbé fogsz félni.

Amikor félsz, két dolgot kell tenned amivel el tudod űzni a félelmet. Először emlékezz, hogy te az Isten családjának tagja vagy. A Róma 8:14 szerint: "Akiket pedig az Isten Lelke vezérel azok Isten fiai".

Ha valaki, vagy valami miatt félelem támad benned, meg kell állnod és emlékezned kell arra, hogy te Isten gyermeke vagy! Nem vagy árva, és nem vagy egyedül! Ő a te Atyád, és Isten mindennél nagyobb és hatalmasabb.

Bármikor felkiálthatsz Hozzá, és Ő meghallgat. "A Lélek ereje által kiáltjuk: Abbá Atyám!" (Róma 8:14-16) és Ő elküldi Lelkét, hogy jöjjön és nyugtasson meg téged.

Mitől félsz most a legjobban? A legtöbb ember számára a legnagyobb félelmet nem a nyilvánosság előtti beszéd jelenti, hanem a kontroll hiánya. Az igazság az, hogy életünk nagy részét nem tudjuk kontrollálni. De Isten tudja. Az Atya mindent a kezében tart. Neked csak emlékezned kell arra hogy kinek a gyermeke is vagy, és arra, hogy segítségül hívhatod Őt a nap bármely percében.

 Csendesség: a terv legyen egyszerű"Vizsgálj meg engem, oh, Isten, és ismerd meg szívemet! Próbálj meg engem, és ismerd meg gondolataimat! És lásd meg, ha van-e nálam gonoszságnak valamilyen útja? És vezérelj engem az örökkévalóság útján!" (Zsolt. 119:23-24)

Ahhoz, hogy hasznosan töltsük el a mindennapi csendességet, szükségünk lesz egy ú.n. tervre, amit követhetünk. De a terv legyen egyszerű.

1. Várj az Úrra (Lazíts) - Légy csöndben egy percre, ne "rohanj" az Úr jelenlétéhez és ne kezdj el egyből beszélni. Kövesd az Úr intéseit: "Légy csöndben és várj az Úrra" (Zsolt. 46:10, És.30:15, 40:31,). Légy csöndben egy rövid ideig és próbálj meg áhitatban maradni.

2. Imádkozz röviden (Kérés) - Ez még nem maga a csendesség, hanem egy rövid nyitó ima, hogy az Úr megtisztítsa a szívedet és felkészítsen a közösen eltöltött időre. Két részlet a Szentírásból, melyeket érdemes megjegyezni:

"Vizsgálj meg engem, oh, Isten, és ismerd meg szívemet! Próbálj meg engem, és ismerd meg gondolataimat! És lásd meg, ha van-e nálam gonoszságnak valamilyen útja? És vezérelj engem az örökkévalóság útján!" (Zsolt. 119: 23-24, 1Ján. 1:9)

"Nyisd meg az én szemeimet, hogy szemléljem a te törvényednek csodálatos voltát."(Zsolt. 119:18, Ján.16:13).

Össze kell hangolódnod a Könyv írójával, hogy megértsd a Könyvet!

3. Olvasd a Szentírást (Olvasás) - Itt kezdődik az Úrral való beszélgetés. Ő beszél hozzád az igéjén keresztül, te pedig az imán keresztül beszélhetsz Hozzá. Olvasd a Bibliádat...

* Lassan. Ne siess, ne olvass sokat egyszerre, ne rohanj.

* Ismételj. Olvass egy részletet újra meg újra, míg az elmédben ki nem alakul egy kép, arról, amit olvasol. Az ok, amiatt sok ember nem tud kiigazodni a Biblián, az mert nem olvassa a Szentírást újra meg újra.

* Megállás nélkül. Ne állj meg a mondat közepén, olvasd végig és vizsgáld meg alaposan. Csak a tiszta élvezet miatt olvasd az Igét, hogy az Úr tudjon szólni hozzád. Emlékezz arra, hogy a cél itt nem az információszerzés, hanem hogy táplálkozz az Igéből és hogy jobban megismerd Krisztust.


Jöjj Istenhez egyszerűen úgy, ahogy vagy

„Isten megmutatta irántunk való nagy szeretetét azzal, hogy elküldte Krisztust, hogy meghaljon értünk, amikor még bűnösök voltunk”  (Róma 5:8 NLT-fordítás).

 

Mindazt, amit Jézus tett érted, szeretetből tette. A Biblia szerint Isten azért teremtett, hogy szeressen. Az egyedüli ok, amiért a világon vagy: mert arra születtél, hogy Isten szeressen. 

Ha Isten nem akarná, hogy élj, a szíved azon nyomban megállna; már nem is lélegeznél. Isten megteremtett, és életben akar tartani, hogy szerethessen és hogy te is viszontszerethesd őt. 

Isten nemcsak állította, hogy szeret; hanem meg is mutatta. A Biblia így fogalmaz: „Isten megmutatta irántunk való nagy szeretetét azzal, hogy elküldte Krisztust, hogy meghaljon értünk, amikor még bűnösök voltunk”  (Róma 5:8 NLT-fordítás). Úgy írja, hogy amikor még bűnösök voltunk. Mielőtt még egyáltalán ismertem volna Istent, vagy tudatára ébredtem volna, hogy szükségem van Istenre az életben, Jézus már meghalt értem. 

Létezik egy tévhit, mely szerint „rendbe kell szednünk magunkat”, mielőtt Isten színe elé járulhatnánk: „Ezt még mind el kell rendeznem. Van néhány dolog, amit először rendbe kell hoznom az életemben, és aztán fordulok Istenhez.” Ne tedd! Hozd magaddal Isten elé a problémáidat – a jót, a rosszat, a szégyenteljeset. 

Ha előbb rendezni akarod a körülményeidet, az olyan, mint amikor fogat mosunk, mielőtt felkeresnénk a fogorvost azzal a szándékkal, hogy tisztítsa meg a fogainkat, vagy amikor elmosogatjuk az edényeket, mielőtt a mosogatógépbe helyeznénk őket. Miért tesszük ezt? 

Isten inkább így szól: „Ne tedd, nem kell! Nem kell rendezned a soraidat. Hozz csak mindent magaddal hozzám! Gyere énhozzám minden problémáddal! Nálam mindenre megvan a válasz. Gyere csak egyszerűen úgy, ahogy vagy!” 

A Biblia így emlékeztet: „Ő szeretetéből segítséget küld alá a mennyből, hogy üdvözítsen” (Zsoltárok 57:3a TLB-fordítás). Ezt tette Jézus Húsvétkor. Elküldte önmagát a mennyből, hogy puszta szeretetéből üdvözítsen minket. Így hát bátran jöhetsz Istenhez a problémáiddal, mert nála van a megoldás.   

Ha e hír hallatán nem mozdulsz, akkor Jézus Krisztus halála és feltámadása merő pazarlás volt rád nézve, és nem hoz változást az életedbe. Lehet hogy felismered az ajándékot, ám el is kell azt fogadnod.

„Ha őszintén kimondod, hogy Jézus az Úr, és teljes szívedből hiszed, hogy Isten feltámasztotta őt a halálból, akkor üdvözülsz. Isten elfogad és üdvözít, ha őszintén hiszed ezt, és elmondod másoknak” (Róma 10:9-10 CEV-fordítás). 

Isten nem kéri tőled, hogy tarts be olyan ígéretet, amit nem vagy képes betartani. Isten azt kéri tőled, hogy higgy annak az ígéretnek, amit csak ő képes betartani. 

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez: 

 • Mit szükséges elengedned, amit már egy ideje próbálsz rendbe szedegetni, hogy közeledni tudj Istenhez?
 • Hogyan tükröződik életeden Isten irántad való túláradó szeretete, illetve hogy el is fogadtad azt?


Szerző: Andre Lowoa  2018.07.15. 10:42

Élőben az www.apostoltv.hu-n
www.szentangyalok.hu

Szerző: Andre Lowoa  2018.07.15. 10:30

Főcelebránsok: Böjte Mihály, Gegő István Juliánusz, Urbán János Erik

Az utóbbi időben: Orbán Szabolcs

http://www.csiksomlyo.ro/index.php/rss/csiksomlyo-elo-adasa

http://elocsiksomlyo.blogspot.hu/

 

 

 

 

 

Szerző: Andre Lowoa  2018.07.15. 09:30

Aki zarándokol
Aki zarándokol, nem rohan
Aki zarándokol, nem menekül
Aki zarándokol, nem menetel
Aki zarándokol, nem túrázik
Aki zarándokol, nem kirándul
Aki zarándokol, nem sétál
Aki zarándokol, nem bóklászik
Aki rohan, azt az idő szorítja,
Aki zarándokol, azt az idő tágítja.
Aki menekül, önmaga elől fut,
Aki zarándokol,önmaga felé tart.
Aki menetel, másokhoz igazodik,
Aki zarándokol,saját ritmusára jár.
Aki túrázik, teljesít,
Aki zarándokol, teljessé lesz.
Aki kirándul, kikapcsolódik,
Aki zarándokol, bekapcsolódik.
Aki sétál, nézelődik,
Aki zarándokol, befelé figyel.
Aki bóklászik, céltalan,
Aki zarándokol, célra talál.
Aki zarándokol, úton van.
Aki zarándokol, jó úton van.

http://da.bloglog.hu (Dél-Alföld)
http://dd.bloglog.hu (Dél-Dunántúl)
http://ea.bloglog.hu (Észak-Alföld)
http://em.bloglog.hu (Észak-Magyarország)
http://andre.bloglog.hu (Hétköznapok)
http://kd.bloglog.hu (Közép-Dunántúl)
http://km.bloglog.hu (Közép-Magyarország)
http://nyd.bloglog.hu (Nyugat-Dunántúl)
http://akv.bloglog.hu (Ünnepnapok)


„ Jézus szent vére, melyet a kereszten kiontottál értünk, áldd meg ezt a hajlékot és vedd oltalmad alá!”

http://akv2.wordpress.com (“Én eltökéltem a szívemben, hogy az élet világosságában járok.”)
http://akv1.wordpress.com (Gondolkodtató melankólia)
http://akv0.wordpress.com (Keresztény bizonyságok, életek, történetek)
akv5.wordpress.com (Meztelen Világ)
http://lowoa.wordpress.com (Múltban íródott, jelen-jövőben felhasználható)
http://lowoa0.wordpress.com (Múltban készült, )
http://andrelowoa.wordpress.com (Olvasó gondolkodó)
http://segitok.wordpress.com (Segítek, hogy segíthessek!)(6984)

http://uzenet.wordpress.com (Üzenet)

Szerző: Andre Lowoa  2018.07.15. 08:49

Római Katolikus

Szűz Máriának, a Magyarok Nagyasszonyának felajánlott honlap.

Miért nem való a könnyűzene a templomba?

Szent Cecília, a zene és a zenészek védőszentje


Kismillió érv van a könnyűzene liturgikus alkalmazása ellen. Olvasóink leveleiből válogattunk.


"Nem a gitárral mint hangszerrel van baj, azzal is lehet bármilyen zenét játszani. Azzal van a baj, hogy kétféle zene létezik: az egyik a lélekhez szól, a másik a testhez. A gitáros énekek manapság úgy néznek ki (bár biztos van kivétel), hogy rockos vagy popos dallamokhoz (ami zenéknek olyan a dallama, hogy a testhez szólnak) kapcsolnak keresztény szöveget. Hiába keresztény a szöveg (bár az is gyakran igencsak nyálas és bárgyú, mintha egy olcsó szerelmes popszámnál a bébit kicserélnéd Jézusra), a zene alatta olyan hatással van az emberre, hogy szexuális ingereket kelt fel és táncra ingerel. A testet pezsdíti fel, nem pedig a lelket emeli magasba. A popzenének és a rockzenének is megvan a helye, de nem a misén. Ezekre egy jót kell táncolni és bulizni, arra jók. De a misén nem ez a cél. Nem az a cél, hogy feldobódjak, felpörögjek. Az a pogány szertartások célja volt."
1. IGÉNYTELEN. Hogy ez mi jelent? Mennyit kell tanulni, hogy az ember közepes kántor szintjén játsszon orgonán? Minimum 3-4 év, de általában ezt zeneiskolai komolyzenei alapok rövidítik ennyire, inkább 5-6 év, persze adottságoktól is függ.


Gitározni egy közepes hallású ember fél év alatt megtanul beatmise szinten. Gitározni ugyanúgy 5-6 év minimum olyan szinten megtanulni, hogy mondjuk preludiumot vagy egy népének klasszikus gítárra átiratát lejátssza, nem akkordozva, hanem azokkal a összhangzattani megoldásokkal. Mennyi idő megtanulnia és begyakorolnia egy kántornak egy kíséretet kottából? Hát biztosan nem 10 perc, ami egy beat-dal 4 akkordja, 
(Ami egyébként vagy sablonos, vagy az ötleteik ad-hoc akkordok egymásutánjáig jutnak... Összhangzattan minek?)
Az igényesség mögött munka van, sok munka. Egy szép freskóhoz sem csupán tehetség kell, meg kell tervezni, előrajzolni, felfesteni sok-sok munkával Persze lehet vacakul kántorálni és festeni is, de legalább a szándék megvan - a beatmise pont olyan, mint a graffiti, már várom mikor oszt valaki graffitivel díszített templomot...

2. PARTTALAN ÉS MEGOSZTÓ. Én pl. a beatet nagyon nem szeretem, és nem akarok Koncz Zsuzsa-számokat hallgatni sehol. Inkább a keményebb könnyűzenét hallgatok ha "buli van", más a rapet, megint más a jazzt vagy a nótát stb. És akkor mindenki ízlése szerint válogat, az Egyház alig győzi a sok stílust, mert hát van keményrock meg dallamos meg nemzeti meg folkrock, akkor ezeknek is mind csináljunk alkalmat... 


A Szentmise egyik lényege az Egység megjelenítése, nem is csak a népek között, még az ég és föld között is! Hiszen az angyali karok folyamatos liturgiájában veszünk részt a Szentliturgiában: bárhol a világon és bármikor! Ennek kéne a formában is megjelennie, nem a széttagoltságnak.
Nem az eretnekekkel kéne egységre törekedni, hanem belül az Anyaszentegyházban generációk és közösségek és népek között. Ennek fő ellensége a zene elprostitualizálódása. Persze a gyerekmise, ovismise, stb. műfaja a gond másik oldala, de a kettő összefügg. 

3. GYEREKES. Én kizárólag infantllis dalt hallottam, a Sárga Könyv dedó. A Halász Judit-albumok felnőttesebbek (bár nagy a hasonlóság minden szempontból), tapsikolás is van néha, ilyenkor várom a misimanós versszakot. 
Kicsit ez is a célja, hogy a fiatalokhoz szóljon: csakhogy úgy nem lehet felemelni valakit, ha lefekszem a hátamra és ő a hasamra áll. Le kell hajolni a gyermekekért és a nem-hívőkért és úgy lehet őket felemelni. 

4. "SZOLGÁLTATÓ EGYHÁZ"-KÉPET SUGALL. A mise élvezeti cikké válik, amire szórakozni jár a nép. Ha nem tetszik nem megyünk. Nem élünk meg semmit minek odamenni. 
Nem az élményért kéne oda-vágyni. Sőt: ritka adomány az igazi lelki élmény, az ember évekig évtizedekig képes belőle táplálkozni akkor is, ha nem tud "jó" misére járni, mert a pap nem jól prédikál a kántor téveszt és az orgona is hamis. Ilyenkor nem a formára koncentrál az ember, próbatétel az ilyen mise, de a résztvevők ennyi tálentumot kaptak, nem direkt rossz... 

5. EGO-fejlesztő. A zenészek szeretik "szolgálatnak" nevezni, de valójában fellépésként élik meg. Igen sok együttes izeg-mozog, tesz-vesz amikor nem ő van épp porondon, hanem a pap hadovázik valami érthetetlen régies halandzsát. Az ilyen zenét szeretők számára az alázat egy virtuális fogalom. Gőgjük egyenlővé teszi az igényes egyházzenével, sőt amikor a misekánont zenésítik meg, nem átallják átírni azt. No ez leplezi le az igazi gőgjüket. 

6. PROFÁN és PROTESTÁNS. MIvel a neoprotesánsoknál nincs szentség, ők nagy sikerrel vették be a sámánisztikus hatású zenéket, a cél hasonló révületek kiporovákálása a résztvevőkből. De minek adja át magát az, aki úgy adja át magát egy ritmusnak, mint egy néger varázsló vagy manysi sámán? Jézus ezt kérte? Essetek révületbe bódító ritmusok hatására? Ezzel lenne összefüggésben a karizmák adománya? 

7. Tökéletesen működnek azok az egyházközségek, ahol nincs ilyen, sőt virágoznak, és tud sok lenni a fiatal e nélkül is. Tehát a mellette szóló érveket a gyakorlat cáfolja.

Szerző: Andre Lowoa  2018.07.15. 08:26

 

 • Minden hónap első péntekén:
 • 14.00 órai indulással keresztutat járunk a III. kerületi kiscelli dombon lévő kétszáz éves kálvárián. Az első stáció helye: a volt Trinitárius templom  (Kiscelli Múzeum) előtt.

A keresztúton a teremtett világ ellen elkövetett bűneinkért engesztelünk.

 • : a III. kerületi Bécsi útról a Szent Margit Kórház mellett a Kiscelli utcán felfelé kb.15-20 perces sétával. Villamos megálló: Szent Margit kórház.

Befejezés az 5 alakos Golgota szoborcsoportnál, ahonnan az alatta elhelyezkedő Szent Vérkápolnához vonulnak a résztvevők.

 • órakor az Irgalmasság rózsafüzérét mondjuk a 200 éves Szent Vér kápolnában
 • -kor Szentmise (két szín alatti szentáldozással)
 • -kor Szent Vér litánia (a nigériai Barnabás szövegével)

A Máris Rádió a teljes programot élőben közvetíti.

 • : a III. kerületi Bécsi útról a Doberdó úton keresztül (amelynek utolsó emelkedő szakasza erdei út) 15-20 perces sétával. Villamos megálló: Katinyi mártírok parkja.
 • Minden hónap harmadik péntekén:
 • 12.00 órától17.00 óráig fél napos engesztelő Szentségimádás a Szent Vér kápolnában (nigéria Barnabás imáival)
 • : a Bécsi útról a Szent Margit Kórház mellett a Kiscelli utcán felfelé kb.15-20 perces sétával. Villamos megálló: Szent Margit kórház.
 • 17:00-től 18-ig a Szentségimádás a Szentháromság plébánia templomban folytatódik

Megközelítés: Vörösvári út 110. Villamos megálló: Rendelőintézet

 

Programjaink illeszkednek a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus lelki előkészületeihez is.

Elérhetőségeink: Óbuda-Hegyvidéki Szentháromság plébánia, telefon: 06(1)952-0090, 06(20)240-9190, 06(20)325-708. email: bthf38@gmail.com

 

Szeretettel várjuk az engesztelőket és a Szent Vér tisztelőit

Szerző: Andre Lowoa  2018.07.15. 08:22

 

www.andre.hu*****www.andrelowoa.com
www.andrelowoa.tk
www.andreoffice.tk
http://andre.hqw.hu
www.eustar.ini.hu
http://andre.vilaga.hu


http://www.andreeo.tk
http://www.andreglap.tk
http://www.ezandre.tk
http://www.myandre.tk


http://www.bollan.inf.hu
http://www.magyaro.inf.hu
http://www.star.inf.hu

http://www.andretar.ini.hu

http://www.anzix.ini.hu

http://lagler.hq.hu


http://andre.lapja.hu
http://andrelowoa.vilaga.hu

http://anr.vilaga.hu
http://lowoa.vilaga.hu


http://andre.wlog.hu ; http://andre.wlog.me (....)
www.nexus.hu/Andre77
http://andre.blogdreams.com
(2007-től)
http://andre.blogozz.com
(A valóság megtalálása öröm, a hazugság megtalálása bánat!)(305)
http://andre930.webnode.hu (Álom vagy Valóság)
http://blog.network.hu/alom
Amit a lomha magyar nemzedékek ellen tesznek!
http://andrehu.fw.hu (Andre által Szerkesztett Oldalak Archívuma)
http://akv.naplom.com
(Andre Kriszta Végérvényesen) (5655)

http://andre.naplom.com (Andre Kriszta Visszavonhatatlanul) (4508)
http://www.andre.88web.eu
(AndreNaplóinak Archívuma)
http://blog.network.hu/andre
Andre Publikus Közösségi szerepvállallása
http://andre.szabadszo.hu
(Andre Szabad Fóruma)
http://www.angelfire.com/planet/anr
(Áttekintő honlaprendszerkövetővel)

http://andre.lapunk.hu (Barangolás az Európai Gazdasági Térségben!)
http://andre.xoo.hu
(Bemutatók)

http://uzen.naplom.com (Botschaft) (8811)
http://andre.freebase.hu
(Cserszegtomajon eladó ház és telek!)

http://csutortok.naplom.com (Csütörtökön szentségi áhítattal ...)(7723)
http://www.blog-blog.hu/?q=blog/359
("Én eltökéltem a szívemben, hogy az élet világosságában járok.")
http://el.blogdreams.com
(Értékes Lapok a Világ számos pontjáról)
http://enl.blogdreams.com (Értékes Nemzeti lapok a nemzeti összetartozás segítése érdekében)
http://andre.eszbonto.hu
(Gondolkodó Szemlélődő) (72420)

http://andre.webcime.hu (Gyarlóságunk miatt az utolsó háború elkerülhetetlen)
http://www.andre.fx3.hu
(Gyökereink)

http://www.andre.dox.hu ; http://www.andre.xws.hu (Gyökereink Évről évre)
http://andre.oldal.biz (Hass, Alkoss, Gyarapíts, s a HAZA fényre derül!)
http://blog.network.hu/hf
Hazafiasan a magyar nemzedékekért!
http://lowoa.spaces.live.com
(Helyreállító történetek)

http://hetfo.naplom.com (Hétfőn havi pótlék ...)(7720)
http://andre.dtsh.hu ; http://www.holcam.hu/andre (Hírek és programok)
http://blog.network.hu/hozsanna Hozsanna, imádságos Zsoltároskönyv
www.myface.hu/andre ; www.myface.hu/nkriszta ; www.iwiw.hu/akv0 (INFO)

http://bloghely.hu/andre (Jézus az Emberiségért)

http://kedd.naplom.com (Kedden heti plussz..)(7721)
http://blog.network.hu/moka
Kedvenc vicceim

http://andre.c8.hu (Kegyelemteljes Áldásodat kérjük jóságos Uram!)
http://andre77.partner.shp.hu
(Keress pénzt otthonról könnyedén!)
http://andrelowoa.spaces.live.com
; http://andre.sajatblog.hu ; http://www.andrehu.tar.hu (Keresztény bizonyságok, életek, történetek)
http://andre.egerblog.info
(Közzétett hivatalos levelek)(26)

http:// uzeni.wordpress.com (Magyarán-magyarul hazánk, nemzetünk, nemzedékünk )

http://blog.network.hu/mo Magyarország
http://www.andre77.extra.hu
(Magyarország 150 kistérségben)-(zárószakvizsgadolgozat)

http://dral3.webnode.hu (Meddig még?)

http://andre.csapata.hu (Meglepetés)
http://uze.naplom.com (Message) (8810)
http://uzene.naplom.com (Messaggio) (8812)
http://akv.blog.xfree.hu
(Meztelen Világ)
http://lowoa.sajatblog.hu
(Múltban íródott, jelen-jövőben felhasználható)
http://www.munka.org/blog/1288 (MUNKA.ORG)
http://www.andre.cjb.hu
; http://andre.fsr.hu (Múzeumok és Gyűjtemények)
http://www.andre.wss.hu
(Naptól az Évtizedig )

http://nk.naplom.com (Ne írj, ne hívj, ne szólj addig míg vissza nem térsz az útra!)
http://www.andre.dy.hu
(Nyelvtanoda röviden)

http://andre.naplom.tk (Nyelvtanoda röviden)
http://andre.glap.hu ( Öntsünk tiszta vizet a pohárba!)

http://andre.neobase.hu ( Öntsünk tiszta vizet a pohárba!)
http://pentek.naplom.com (Pénteken keresztre tekintvén ...)(7724)
http://www.andrew.cwi.hu
; http://andre.letoltes.org ; http://andre.tarhaz.eu (Projektek)

http://www.andre.v1.hu (Projektek-teljesebb)
http://segitok.naplom.com (Segítek, hogy segíthessek!)(6984)
http://andre.bloglap.hu (Segítség annak, aki megértheti)
http://www.andrew.uw.hu (Szabadkereskedelmi övezetek)-(zárószakdolgozat)
http://andre.naplom.info (Szabadkereskedelmi övezetek)
http://www.free20mb.com/andre (Szavazz az új nyitóoldalamra a www.andre.lapok.hu-n lévő chat segítségével!)

http://szerda.naplom.com (Szerdán elmélkedve gondolkodván...)(7722)
http://blog.network.hu/szb
Szentek és Boldogok

http://szombat.naplom.com (Szombaton csendben hallgatván...)(7725) (a harmadik egységet kérjétek az nk.naplom.com tulajdonosától, akit annyira megfélemlítettek még saját munkatársai is, hogy kénytelen még SMS-t küldeni)-emiatt nem vállalok egyetlen szombaton született hölgy segítését, ha nem tudja kimondani azt "Vétkeztem az Ég ellen és te ellened!", valamint nem tudja megnevezni a lelkitársát...
http://andre.12gbfree.com ; http://andre.p8.hu (Szótárak és Enciklopédiák)
http://ppl.hu/andre
(Szöveges áttekintő)

www.andre.pancser.hu
(TESZT)
http://andre.weblap.net
(Titkok, amelyre ideje hogy fény derüljön)

http://titkok4.webnode.hu (Titkok, amelyre ideje, hogy fény derüljön!)

http://www.andre.thorweb.hu (Utazás projekt -a régi-)
http://karen.naplom.com (Üldözöm a bűnt) (?)
http://uzenet.naplom.com (Üzenet)(6572)
http://uz.naplom.com (Üzzed el a Sötétséget!) (8809)
http://vasarnap.naplom.com (Vasárnapon szívbeli örömmel...)(7726)
http://andre.irjnaplot.com
(Világunk)

http://andre77.blog.extra.hu (Visszaszáll, visszajár)

 

 

Bővebben: uzene.blogspot.com alatt

Szerző: Andre Lowoa  2018.07.15. 08:09

A bűnös a kereszténység szívében van. Senki sem érti annyira a kereszténység lényegét, mint a bűnös. Senki, hacsak a szent nem.


A keresztyén élet örvendező voltáról ne beszéljen senki, akinek nincsenek tapasztalatai.


A Szentlélek munkája nem egyéb, mint Istennek tervszerű magaközlése, az Ő dicsősége érdekében. (Ravasz László)


A tisztesség tudás nélkül haszontalan, a tudás tisztesség nélkül veszedelmes és ijesztő. (Samuel Johnson)


„Az a jó, ha kegyelemmel erősödik meg a szív.” (Zsid 13,9b)

Tárjuk ki szívünket, s valljuk meg bűneinket. Ne áltassuk magunkat a hazugság és a bűnök világában, tartsuk távol magunkat a gonosztól. Könyörögve kiáltsunk bűneink bocsánatáért a mindenható Úrhoz, s a bűnbocsánattól megerősödve szolgáljuk őt tiszta szívünkből!
(Kuthy Ilona Ágnes)


Egyedül az ellenség iránti szeretet az, amely a lelket igazán boldoggá teheti. Akiben ez a szeretet lakozik, annak békességét nem tudja feldúlni még az ördög sem. (Trudel)„Ez lesz a békesség!” (Mik 5,4a)

Mi is…? Tinédzserek szájából hallottam a mondatot, hogy a békesség unalmas. Ha harminc-negyven másodpercenként nem történik valami esemény, akció, nem is tudunk már rendesen odafigyelni. Pedig a békesség az egyik kulcs a boldogsághoz vezető tekervényes úton. Békesség a társaimmal, békesség Istennel – és ami sokszor a legnehezebbnek tűnik: békesség önmagammal. Csak a Szeretet, a védő, óvó, tapintatos és türelmes Szeretet segíthet megtalálni ezt a nemcsak elveszett, de el is felejtett kulcsot.
(Balogh Éva)


Isten akarata az, hogy az isteni igazságok ne az értelmen keresztül jussanak a szívbe, hanem a szíven keresztül az értelembe. Mert ismernünk kell az emberi dolgokat ahhoz, hogy szeretni tudjunk, az isteni dolgokat pedig szeretnünk kell ahhoz, hogy megismerhessük azokat. (Pascal )


„Krisztus mondja: „A szél arra fúj, amerre akar; hallod a zúgását, de nem tudod, honnan jön, és hova megy.”” (Jn 3,8)

A hetekben átélt rettenetes szélviharok alkalmával mindannyian láttuk a szél erejét és munkáját hazánkban. Ezekben a napokban még inkább elgondolkoztam, hogy milyen különleges természeti jelenség a szél: hetekig észre sem vesszük, hogy van levegő körülöttünk, azután ugyanaz a levegő hatalmas erővel mutatja meg magát. Jézus ezzel a természeti jelenséggel magyarázza meg Nikodémusnak a Szentlélek munkáját, hiszen ilyen a Szentlélek is – olykor nem érezzük, de akkor is belőle élünk, máskor pedig végigsöpör az életünkön vagy közösségeinken, és kiforgat a helyéről mindent. Mindezt nem rombolásként teszi, hanem éppen ellenkezőleg: ezzel épít Istennek tetsző életeket és gyülekezeteket.
(Deák László)„Mily drágák nekem szándékaid, Istenem, mily hatalmas azoknak száma!” (Zsolt 139,17)

Talán nem vagyok egyedül azzal, hogy a zsoltárok közül a 139. a kedvencem. Nem bosszant és idegesít, sőt örömmel tölt el, hogy tudom, Isten mindenütt jelen van, tud rólam, ismerte formálódásomat. Meg kell vallanom, az is bátorít, hogy tudhatom: minden, ami velem történik, először az Úr elé kerül. Én ebben látom nagynak és drágának az ő szándékait, mert érzem, hogy sohasem próbáltatom erőmön felül. Isten mindig ad annyi jót, hogy el ne csüggedjek, és annyi nehézséget, hogy el ne bízzam magam.
(Tamásy Tamásné)Nem sokkal a kistestvére születése után a kis Sanyi azt kérte a szüleitől, hogy hagyják egyedül a kisöccsével. A szülők féltek attól, hogy Sanyi, mint minden négy év körüli gyerek, féltékeny testvérére, ezért bántani fogja, vagy megrázza, így ezt nem engedték neki.
De Sanyika nem mutatkozott féltékenynek. Kedvesen bánt a gyerekkel és egyre gyakrabban kérte, hogy hadd maradjon vele egyedül. A szülők végül beleegyeztek.
Sanyi izgatottan ment be a kistestvére szobájába, de az ajtót nem csukta be rendesen, így a nyíláson át a kíváncsi szülők megfigyelhették, mi folyik majd odabenn. Látták, ahogy Sanyi odamegy a kisöccse ágyához, arcát az ő arcának szorítja, és halkan azt mondja: - Öcsikém, mondd meg nekem, milyen az Isten. Már kezdem elfelejteni.


Szerző: Andre Lowoa  2018.07.15. 08:01

Szerző: Andre Lowoa  2018.07.15. 07:34

 

1993. február 3.

Uram, Istenem, Téged úgy ismernek, mint aki nem késlekedsz nagylelkûségeddel a szegény és az ínséges iránt. Téged úgy ismernek, hogy megtöltöd az éhesek száját és azokét, akik feléd nyújtják kezüket. Felemeled a rászorulót, és királyi helyet adsz neki a választottakkal együtt mennyei udvarodban. Házadba fogadod a gyengét. Téged úgy ismernek, hogy megdöntöd a királyokat és a királyságokat, amikor Szavadat akadályozzák. Gyengéd Uram, Te könyörülettel tekintesz a nyomorúságosokra, elküldöd hozzájuk a Bölcsességet, hogy Nevelõjük legyen és tanítsa meg õket jelenlétedben járni és jóságodnak örvendezni. Sokan üldöznek engem és elnyomnak, de Bölcsességed arra tanított, hogy minden a Te nagyobb dicsõségedre van! Igazságtalanul üldöznek az emberek, várnak rám és az alkalmas órára, hogy rám verjenek, a Te gyermekedre, de Te oly öröm vagy számomra, hogy nem számít, mit tesznek velem, kitartok amellett, hogy örömmel hirdetem Nevedet. Te olyan öröm vagy számomra, hogy nincs az az ember, aki elfordíthatná Rólad tekintetemet. Folytonosan örömbe meríted lelkemet! Mert lelkemet a szeretet keresztségébe, az emésztõ tûz keresztségébe merítetted, és lángra gyújtottad szívemet. Mérhetetlen kincset pazaroltál rám,

Szentséges Szívedet.

 

Gyermekem, állhatatosságod megszerzi neked az életet. Szereteted és türelmed helyet biztosít számodra a mennyben. Gyermekem, gyermekem, hadd legyek én a te örökséged! Dicsõíts engem, és hirdesd a nemzeteknek szeretetem nagyságát! Senkitõl se félj, elõtted vagyok. Emeld fel szemedet, és nézz rám!…1 Meg fogom menteni népemet. Minden népbõl, minden fajból, és minden nyelvbõl kézen fogok embereket, és megkérdezem õket: „Akartok-e követni?” És így fognak válaszolni: „Veled akarunk menni, mert most megismertük az Igazságot”, és sorra visszahozom õket, hogy Szívemben éljenek! Békét akarok hozni minden szívbe. Igen! A szõlõtõ, amelyet a múltban ültettem, az én dicsõségemre fogja meghozni gyümölcsét. Nem késlekedem, és nem veszem semmibe a hívõk kiáltásait. Ha az egyik ember Egyházamat építi, míg a másik rombolja, vajon kire fog rázúdulni Atyám haragja az ítélet napján?

Figyelj rám: azért alakítottalak és neveltelek, hogy újból életre keltsd Egyházamat, és egységet vigyél a testvérek közé. Én teremtettelek téged, Vassiliki2, és keresztneveden szólítottalak, hogy enyém légy, és bármikor és bárhol szabadon jöhess jelenlétembe. Azt akarom, hogy közel légy hozzám! Ó gyermekem, akit annyira kedvel Atyám! Arra választottalak, hogy kinyilatkoztassam neked az Atyát és megjelöljelek szeretetünkkel. Rád lehelt Szentlelkem, és újból életre keltett. Eltöltötte lelkedet világosságával. Világossággá változtatta a benned lévõ sötétséget. Vassiliki, mindez azért történt, hogy a nemzetek rajtad keresztül lássák meg irgalmamat és szeretetemet. Azt kérdezheted magadtól, „miért engem választott?” Mondom neked, hogy a te nagy nyomorúságod és megdöbbentõ gyengeséged miatt. Végtelen szeretetében megsajnált téged Szívem. Bárki más is lehetett volna, ne állj ilyen zavarban elõttem! Nem ismered meg Szabadítódat? Ki könyörül meg népemen, ha nem én? Hogyan maradjak csendben, amikor a néptömegek folyamatosan elvesztik hitüket, a rémület koronája van minden ember fején, és kicsapongás uralkodik szívükben? Csendben kell-e maradnom, amikor istentelenség terjedt el az egész világon?

Mondd meg nekik: „Boldog az a szív, amely békét köt testvérével3, mert a Magasságbeli gyermekének fogják nevezni. Boldog az a szív, amely nem járkál többé az éjszakában, és igazán kibékül testvérével.4 Nemcsak kegyeimnek fog örvendeni, hanem valóban fel fogom fedni elõtte Szentséges Szívem kimeríthetetlen gazdagságát! Sugárzó szépségén csodálkozva azt fogják mondani a körülötte lévõ emberek: „Valóban benne él az Isten!” És te, leányom soha ne szakadj el tõlem! Én, az Úr fogok mindvégig gondoskodni rólad. Jöjj!

 


1 Felemeltem szememet, és azt láttam, hogy Krisztus Szent Arca mosolyog.
2 Hivatalos keresztnevem.
3 Az emberiséggel.
4 Az emberiséggel.

Szerző: Andre Lowoa  2018.07.15. 06:01

A vasárnap nyugalmáért, szeretteink testi-lelki békéjéért.


A 7végeimádsága:

Uram, Istenem! Te indítod szívemben a magasztaló szavakat, s Te segítesz kimondanom, ami csak gyönge sejtés lelkemben. Erősítsd, áldd meg mindazokat, akik Hozzád menekülnek életük gondjai alatt roskadva, hogy felbátorodva, erővel megtelve, szeretetben élve tudjanak bizonyságot tenni gondviselő jóságodról. Ámen

Íme eljövök hamar, velem van az én jutalmam, és megfizetek mindenkinek a cselekedete szerint. Jel22,12

Archaikus csengésű szó, nehezen érthető fogalom manapság. Hierarchia-tagadók, Istent-álmodni-nemtudók sosem érzik e szó hitvallásos ízét. Miért magasztal a hívő ember? Mert Urát, Aki fölötte áll, elfogadja életének vezérlő hatalmául. Eközben érzi és tudja: a magasztalás a magasságba visz, kiemel az anyagvilág egysíkúságából. Magasztalni azt, Aki tenyerére vesz, s hordoz: nem megaláztatás, hanem emberségünk kiteljesedése.

Magasztalni jó. Hálát adni azért, amiről azt gondoljuk, megszolgáltunk érte. Jóllehet megdolgoztunk a mindennapi kenyérért, "megszolgáltuk", de mennyivel jobb az íze, ha Isten kezéből vesszük azt. Családi asztalnál majszoló kisgyermekeinket látni milyen különleges örömet okozó érzés, de mennyivel boldogítóbb, ha meg is köszönik édesapának és édesanyának a finomságokat.

Akik nem röstellik a mai világban imádságban Isten elé vinni életük dolgait, megtapasztalják mit jelent áldásosan élni. Az áldás sokkal több, mint egyszerű siker. A siker "csak" célbajutás, az áldás a teljes élet jutalma: az élet minden dolgában. A magasztalás nemcsak fölemel, de titkokat is közöl. A lélek emberi rejtekéből hoz elő csudás felismeréseket, s az Isten végtelen szeretetéből nyilvánit ki bölcseletes igazságokat.

Magasztalni jó, mert olyankor Istenben vagyunk, s Ő mibennünk. Neve nemcsak ajkunkon formálódik, de bennünk is él. Ezt az örömöt tovább adni, a hirdetés, a bizonyságtétel csodája.

 Béke...


A mai nap imádsága:

URam! Munkáld szívemben a békességet, hogy önzetlenül szeretni tudjak! Ámen
Törekedjetek mindenki iránt a békességre és a szent életre, amely nélkül senki sem látja meg az Urat.
Zsid 12,14
Gyakran mondogatjuk: "A puding próbája az evés" - "Más az elmélet, s más a gyakorlat" - "A dolgok azért nem így működnek", s még lehetne folytatni a sort. Az ilyen, s ehhez hasonló kijelentések mind palástolni akarják, hogy bizony nincs bennünk elég kitartás, erő, szeretet, hogy elhordozzuk felebarátainkat. No, de: "Nem vagyunk szentek!" - mentegetődznénk újfent, s még igaz is a hétköznapjainkra lebontva, hiszen kisebb-nagyobb gyarlóságaink végigkísérnek minket szinte egész életutunkon.
A levél szerzője mégis szent életre buzdít. A szent élet alapja mindig a lélek békessége, melyet gyakran megtör a világban tapasztalható békétlenség. Nehéz függetlenedni akkor, ha nap, mint nap, "úton-útfélen" találkozunk az igazságtalanságokkal, az emberi kicsinyesség számtalan bosszantó esetével. Szeretettel "javítani" a felebaráton az egyik legnagyobb kihívás az életben. S közben azt se feledjük, hogy mi magunk is olykor-olykor - akaratlanul is - bosszúságot okoz(hat)unk másoknak!
A "szent életűek" tkp. sosem szentek, de szentségi életet élnek, azaz törekednek a jóra, a szépre, mindazon dolgokra, melyek őt magukat és felebarátaikat (tehát együtt!) emelik a JóIstenhez. Ez törekvés aztán különleges életminőséget teremt a "szentek" számára. Protestáns felfogásunk szerint "szent az, aki vagy ami Istené". Nyilvánvalóan minden Istené, de más a viszonyunk tárgyakhoz, nemkülönben emberekhez, ha tudjuk: mindenkit és mindent ajándékként kap(t)unk.
Az ajándékot nem kiválógásunkért kapjuk, hanem azért, mert aki adja az szeret minket. Isten szeretetének jele tehát minden, amit az életben kapunk...

S miért írja a levél szerzője, hogy szent élet nélkül senki nem látja meg az URat? Azért, mert Istenhez nincs más út, csakis a szeretet! Ez igaz itt a földi életben - hiszen a gonosz ember nem az Isten képét tükrözi -, s gyaníthatóan odaát, Őnála is a szeretet határoz meg mindent. Az pedig már egy nagyobb, s érthetetlenebb kérdés, hogy miért szeret minket ennyire az Isten, hogy újra és újra kipótolja életünkben a mi emberi szeretetünkből hiányzó részt? A régiek erre azt mondták: kegyelem...
Menny...


A mai nap imádsága:

Uram! Anyagvilágba teremtettél, s ezért földi módon gondolkodom. Kérlek, add meg nekem a kiváltságot, hogy felüdülésemre olykor-olykor ki tudjak lépni - legalább gondolatban - az anyag szorításából, s lélekben megérinthessem tisztaságodat, és mindent javamra átformáló szeretetedet! Ámen


Abban az órában odamentek a tanítványok Jézushoz, és megkérdezték tőle: "Ki a nagyobb a mennyek országában?" Jézus odahívott egy kisgyermeket, közéjük állította, és ezt mondta: "Bizony, mondom néktek, ha meg nem tértek, és olyanok nem lesztek, mint a kisgyermekek, nem mentek be a mennyek országába."
Mt 18,1-3

Legszebbek a szavak nélkül elmondott imák, melyeket - valljuk be - felnőttkorunkra többnyire elfelejtünk. Néha-néha azért valami hasonlót mégis átélünk, s olyankor jó feltöltekezni a gyermeki világ "visszazuhantságában". A Mester jó okkal mondja tanítványainak, s ezzel mindenkinek - hiszen a tanítványok a nyilvánosságot is jelentik egyben -, hogy olyanná kell mindannyiunknak válni, mint a kisgyermek. Ez lenne hát a mennyországba való bejutásunk kulcsa? Ez is...

Eljutni azonban erre a gyermeki utazásra nem egyszerűen "korregressziót" jelent, amit lélekgyógyászok gyakran eszközként használnak. 'Vissza-érezve' ugyanis a gyermekkort, különös látással bírunk; a valóság-érzékelésünknek ez egy egészen más 'dimenziója'. Amikor felnőttek vagyunk, akkor láthatjuk a világot férfiként, s nőként, de ez nem a teljes látás, csak a világ dolgainak férfias és nőies értékelése. A gyermeki szem (no meg a szív!) egészen másképpen látja a világot. Az benne a legfőbb érték, ami valóban az is: az "egymásnak-levés". Ugye emlékszel még az emlékezés ködébe tűnt lélekmelengető érzésre? ...Apa és anya még szerették egymást (mára sjanos már elváltak!) és szerettek engem, meg a testvéreimet is, s olyan jó volt, mikor este ágybabújtunk és ők meséltek nekünk... S miért van az, hogy mindig azt szerettük a legjobban, amikor arról meséltek nekünk, hogy milyen is volt az, amikor ők voltak gyerekek? Gyaníthatóan azért, mert a lényegit, az Élet megfogható Szentségét közvetítette...

Amíg a gyermekek - amikor háborúsdit játszanak -, csak utánozzák a "nagyokat", eladdig a felnőtt férfiak valóságosan ölik egymást - Irakban és Afganisztánban, s még sok helyütt (Az ENSZ mintegy 200 fegyveres konfliktus tart jelenleg számon.) De a felnőttek nemcsak háborús konfliktusban ölnek - békében is! Nemcsak pénzért, hatalomért, de még kéjből is, sőt kényelemből és kényszerből: lásd abortusz. Az ember tehát öl a világban, de életet pusztít még a világ legvédettebb helyén, az anyaméhben is...

"Váljatok kisgyermekké!" - mondja a Mester. Ezzel nem infantilizmusra buzdít, hanem a gyermeki szelídség állapotára. Enélkül ugyanis nincs belépésünk odaátra! Megtanulni ezt az igazságot nem könnyű, de nem is lehetetlen. Nagyon kevés időnk van rá, de mégis elégséges: a nekünk rendelt néhány évtized, maga az élet adja hozzá a kereteket. A tanítványok számára az kérdés: Ki a nagyobb? A gyermek számára a kérdés sokkal lényegibb: Ki szeret engem?

Aki a lét kérdéseire keresi az igazi válaszokat, az nem kerülheti meg az Istent, s ha megvan benne a kellő türelem, hogy (újra) szelíd gyermekké váljon, akkor már itt a földi életben meg is kapja, jóllehet csak a "tükör által homályos", de valódi válaszokat, s ráadásul mindeközben még olyan kincsre is bukkan, ami nagyobb minden igazgyöngynél, s több minden szántóföldbe elrejtett kincsnél... Rátalál Teremtőjére!

 Tisztaság...


A mai nap imádsága:

Uram! Jelenléteddel tisztítsd meg ma is lelkemet, hogy élehessek! Ámen.

   
Tiszta szívet teremts bennem, Istenem, és az erős lelket újítsd meg bennem!
Zsolt 51,12

Csak idő kérdése, hogy a világ számtalan igazságtalansága, szeretetlensége, türelmetlensége, agresszivitása és istentelensége - elsősorban a médián, s a kor életstílusán keresztül - mint sűrű fekete por mikor fedi be a szívünket... Aki nem igyekszik szívét időben megtisztítani, azt idővel fojtogatni kezdi a bűnnek "mázsás" pora. Vannak keménylelkű emberek, akiknek szíve azonban akkor sem törik meg, ha ez a por már hatalmas sziklatömbbé állt össze...

Aki nem találkozott életében meg egyetlen egyszer sem a tisztasággal, annak erőfeszítéseit hiába koronázza siker, minduntalan vágyakozik a többre, a beteljesítő Egyre, amiről/Akiről még nem is tudja, hogy mi az, de keresi - olykor a leggörgébb, leggöröngyösebb utakon. Ahol megsokasodik a bűn, ott megsokasodik a kegyelem is, hiszen a mocsok folyamatosan izgató jelenléte a kétségbeesett emberrel kimondatja: tisztaságot akarok, s nyugalmat! Sellye János majdnem-nobel-díjas orvos már egy emberöltővel korábban megfogalmazta a "jótékony stressz" fogalmát. S kétségkívül, az alkotó emberi élet egyik alapvető kelléke, hogy a munkánkban újra és újra megjelenjenek a visszajelző jutalom-hormonok, de a folyamatos "vadász-stresszben levés" nemcsak az állat, de az ember életét is tönkreszi. Hányan - akiket megpörkölt már a kimerültség tüze - mondták talán már nekünk is, félreérthetetlen egyszerűséggel, a motorizáció világából kölcsönzött képpel: "Vedd vissza a gázt! Ne pörögj annyira, nem terhelheted magadat bűntelenül!" Van, aki hallgat a bölcs tanácsra, a többség azonban csak a saját kárán tanul, de vannak szépszámmal olyanok is, akik még ebből a leckéből sem tanulnak.

A tisztaság igénye a természetből fakad, s aki természetellenesen él, annak a tisztaság-igénye is egészen más. Aki keresi a bölcsességet (vagy kénytelen keresni, mert a sziklához csapódott az élete) azt vezetik/figyelmeztetik a kellemetlen szagok... Aki világ életében a "híd alatt" aludt, aki még soha nem érezte a frissen vetett ágy bódítóan kellemes illatát, az is, ha találkozik életében először ezzel az élménnyel, magyarázat nélkül is tudja, hogy miről van szó: a tisztaság jó. A tisztaság nagyon jó! Legyen az barátság vagy szerelem, ha tiszta, akkor nagyon jó. A tiszta élelmiszer az egész-ség alapja, s a teljességet is csak akkor élhetjük át, ha tisztán közelítünk feléje. Emberi kapcsolataink tisztasága segít minket el a célba, s ha azokat etikus (tiszta) eszközökkel értük el, akkor ezt az eredményt az Isten is tiszta, tartós örömmel áldja meg.

A hívő ember nem szégyenli, hogy naponta Istenhez könyörög, hogy Tőle várja életének kérdéseire a választ. Az Istenben bízó ember ugyanis jól tudja, hogy "megfürödni az Istenben" nem kényszer, hanem ajándékos kiváltság. Koszosan ágybabújni ugyan lehet, de nem érdemes, mert igazán édes, tiszta álmok ugyanis csak akkor köszönnek ránk, ha nem feledkezünk meg a "mindennapi lábmosásról", azaz a lélek naponkénti meg(vissza)térésről, Ahhoz, Akitől jött, Akihez vágyakozik, s Akihez egyszer végérvényesen visszatér...
Szerző: Andre Lowoa  2018.07.15. 05:52

"Ha tudnátok, hogy mennyire szeretlek titeket, örömötökben sírnátok"

 
2018.07.30-08.07.  28 ezer Ft és 150 Euró  Bartók Katalin 06-30-820-8223  Félpanziós ellátás, az utazás tartalmazza a biztosítást. Perlaki György atya lelki vezetésével szervezzük zarándoklatunkat Medjugorjéba. 2018-as Mladifest programjain kívül KRK sziget, Krizevác- a kereszt hegyén keresztút, Podbrdo- a jelenések dombja, elmélkedés a rózsafüzér titkairól, Cenacolo, Kravica vízesés felkeresése és fürdőzés a tengerben.  
2018.07.30-08.07.  20 ezer Ft és 90 Euró  Finta Gábor +36 1 256-8947; +36 70 778-0314  30. Nemzetközi Ifjúsági Fesztivál, Budapestről induló zarándoklat, az ár tartalmazza az utazást, és 6 éjszaka szállást reggelivel. 
2018.07.31-08.07  17 ezer Ft (30 év alattiaknak 15 ezer Ft és 100 Euró  Kemenes Gábor atya   29. Ifjúsági imatalálkozó Medjugorjéban - Mladifest 2018. augusztus 1-6. A találkozóra zarándoklatot szervezünk. Indulás július 31-én este, haza-érkezés augusztus 7-én délelőtt. Várható kedvezményes útiköltség a fiataloknak 15.000 Ft + 100 Euro szállás- és étkezési költség, amit mindenki a helyszínén fizet. Jelentkezni 2018. június 25-ig Kemenes Gábor 1393 Budapest, Pf. 317. címre feladott 4.000 Ft előleg befizetésével lehet. Az utalványon olvashatóan szerepeljen a jelentkező neve és lakcíme, a Közleményben pedig e-mail címe, telefonszáma, útiokmányának száma, születési dátuma és az, hogy ha lehet, akkor kivel szeretne egy buszon utazni. A csoportos utasbiztosítást igénylők számára az előleg összege 6.000 Ft. Egy csekken több előleg is befizethető. Ez a lelkigyakorlat fiataloknak szól, ezért a részvétel felső korhatára 30 év. A 30 éven felüli jelentkezők számára az útiköltség nem kedvezményes, ők 17.000 Ft-ot fizetnek. Kérünk minden érdeklődőt, hogy a zarándoklatra időben és megfontoltan jelentkezzen. A szállás- és buszfoglalás miatt nagyon fontos a határidő pontos betartása! Szeretettel kérjük, hogy aki teheti, támogassa azokat a fiatalokat, akik anyagi okok miatt egyébként nem tudnának részt venni a találkozón. Az adományozók a Közlemény rovatban jelezzék, hogy erre a célra szánják a küldött pénzt. Bármilyen csekély összegű adományt hálásan köszönünk! 
2018.07.31-08.07.  265 Euró (Magyarországi csatlakozás esetén 225 Euró)  Ambrus Mária Magdolna (+4)074-663-0802 travel.magda@yahoo.com  Csíkszeredából induló zarándoklat, csatlakozási lehetőség az útvonalon, Magyarországon Baján tranzitszállás, nappali utazás. Félpanziós ellátás. Lelkivezető: Bálint István segédlelkész  
2018.08.10-17.  16 ezer Ft és 140 Euró  Gruberné Berta Erika 72/255-821 +36/30/450-4577 bertaerika48@gmail.com  Pécsről induló zarándoklat, félpanziós ellátás, az ár nem tartalmazza a biztosítást 
2018.09.29-10.05.  250 Euró (Magyaroszági csatlakozás esetén 200 Euró)  Ambrus Mária Magdolna (+4)074-663-0802 travel.magda@yahoo.com  Csíkszeredából induló zarándoklat, csatlakozási lehetőség az útvonalon, Magyarországon Baján tranzitszállás, nappali utazás. Félpanziós ellátás. Lelkivezető: Bálint István segédlelkész  
2018. november 7- 10.  Regisztrációs díj: 40 EUR/házaspár + szállás félpanzióval: 60 EUR/fő/3 éj (20 EUR/fő/éj)   Tóth Zsuzsanna tzsuzsus@freemail.hu; 30-732-7701   A HÁZASPÁROK 19. NEMZETKÖZI LELKIGYAKORLATA A lelkigyakorlat témája: Isten igéjéből élni "Akkor megnyitotta értelmüket, hogy megértsék az Írásokat" (Lk 24,45) a Szűzanya iskolájában Az utazás a résztvevők számától és az indulás helyszínétől (település) függően, előzetes egyeztetés alapján személyautóval történik. A regisztrációs díj és a szállás euróban a helyszínen fizetendő. 

 

Szerző: Andre Lowoa  2018.07.15. 05:10

Szerző: Andre Lowoa  2018.07.15. 01:32