Megvan az erőd, hogy nemet mondj

 

"Ezért, testvéreim, adósok vagyunk, de nem a testnek, hogy test szerint éljünk." (Róma 8:12)

Nem tudom, te hogy vagy vele, de - be kell vallanom - én nagyon sok mindenre nem tudtam nemet mondani, mielőtt a Szentlélek bejött az életembe. Szerettem volna, de nem mondtam nemet.

Igazából mindegy, hogy minek hívjuk őket, de mindannyiunk életében vannak kényszerek, megszokások, elemi vágyak, különböző hajtóerők és kívánságok, amikkel kapcsolatban úgy érezzük, nincs választásunk: engedelmeskednünk kell nekik. Egyszerűen nem tudunk uralkodni magunkon; nem tudunk rájuk nemet mondani.

Pedig ha befogadtad Krisztust az életedbe, akkor már igenis tudsz nemet mondani. A Róma 8:9 így ír erről: "Ti azonban már nem a régi emberi természet irányítása alatt éltek, hanem a Szent Szellem uralma alatt. De csak akkor, ha valóban bennetek él Isten Szelleme, mert ha nem, akkor nem is tartoztok Krisztushoz." (új fordítás)

A vágyak persze megmaradnak továbbra is. De a Szentlélek meg fogja adni az erőt ahhoz, hogy ellenállj nekik. Nem kell többé eleget tenned nekik. Ez az a változás, amit Isten Lelke végez benned: Isten így tesz szabaddá a kényszerektől.

A legrosszabb rabszolgaság a saját természeti vágyaink rabjának lenni. Sokan a következőképpen reagálnak ezekre a vágyakra: "De hát ez egy természetes vágy, miért korlátozzam?" Sajnos nagyon sok minden tűnik természetesnek – például az énközpontúság. De ha eszerint a vágyad szerint cselekszel, nem biztos, hogy jót teszel vele a gyerekeidnek vagy a házastársadnak.

A "természetes" nem egyenlő a "jó"-val. Lehet, hogy nekem magától értetődő vágyam, hogy csalással megszerezzem az összes pénzedet, de attól még nem biztos, hogy meg kellene tennem. De ha befogadtam Krisztust az életembe, akkor itt van bennem a Szentlélek, hogy segítsen nemet mondani a természeti, és igent a lelki vágyaimra.
Mi az első jele a szellemi hanyatlásnak?

Szeresd a szellemi családodat. (1Péter 2:17, MSG fordítás)

Már korábban említettem, hogy a gyülekezet egy test, nem egy épület vagy szervezet.

Hogy a szerveid el tudják látni a feladatukat, kapcsolatban kell állniuk a testeddel. Ugyanez igaz rád mint Krisztus testének egy tagjára is. Egyedi feladatot kaptál, de nem fogod tudni betölteni, ha nem vagy a része egy élő, helyi gyülekezetnek. A másokkal való kapcsolataidon keresztül fogsz rájönni, hogy mi a szereped az életben.

A Biblia az egyik fordításban ezt mondja: "Minden tag a testtől mint egésztől nyeri el értelmét, és nem fordítva. A test, amiről beszélünk, Krisztus teste, amit a választottak alkotnak. Mindannyian az ő testének részeként találjuk meg létezésünk értelmét és a feladatunkat. A testtől levágott ujjként vagy levágott lábujjként nem sokat érünk, igaz?" (Róm. 12:4-5, MSG fordítás)

Ha egy szervet leválasztanak a testtől, akkor elsorvad és elhal. Nem tud létezni önmagában, ahogy te sem. Ha nem vagy benne a helyi hívőkből álló test vérkeringésében, a szellemi életed elsorvad és végül megszűnik létezni. (Ef 4:16)

A szellemi hanyatlás első jele általában az, hogy valaki rendszertelenül látogatja a gyülekezeti alkalmakat és a hívőkkel való más összejöveteleket. Amikor elkezd háttérbe szorulni az életünkben a hívőkkel való közösség, minden más terület is ki fog siklani.

A Biblia ezt mondja: "Szeresd a szellemi családodat." (1Péter 2:17, MSG ford.)

Az, hogy Isten családjához tartozol, nem egy mellékes és elhanyagolható dolog, hanem bizonyos következményekkel is jár. Az egyház Isten tervét és szándékát közvetíti a világ számára. Jézus azt mondta: "Felépítem az én egyházamat, és a pokol minden ereje sem tudja legyőzni azt" (Máté 16:18, NLT ford.)

Beszéljetek róla

  • Mi a különbség egy szervezet (mint intézmény) és egy biológiai szervezet között?
  • Hogyan befolyásolja az Istennel való kapcsolatodat, amikor kihagysz egy istentiszteletet, egy házi csoport alkalmat vagy egy hívőkkel való más összejövetelt?
  • Milyen változásokat kell meghoznod az életben, hogy több időt és energiát tudj befektetni a Krisztus testében való kapcsolatépítésbe?
Szerző: Andre Lowoa  2018.07.14. 10:14