Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A bibliai elmélkedés és az emésztés-A pénzed helyes kezeléséhez használd ezt az egyszerű elvet-A valódi erő forrása-Az engedelmesség felszabadítja Isten erejét

2019. június 14. 10:35 - Andre Lowoa

A bibliai elmélkedés és az emésztés

"El ne távozzék e törvény könyve a szádtól, hanem gondolkodjál arról éjjel és nappal, hogy vigyázz, és mindent úgy cselekedj, ahogy abban meg van írva, mert akkor leszel eredményes az utaidon, és akkor boldogulsz." Józsué 1:8
Emlékszem, hogy nagyszerű prédikációkat, mély bibliai tanításokat hallottam és közben azon gondolkodtam, hogy a tanító hogyan találta meg ezeket az igazságokat Isten Igéjében. Azért írtam meg 35 évvel ezelőtt az első könyvemet, hogy segítsem a hozzám hasonló embereket. Rick Warren: Bibliatanulmányozási módszerek című könyvében 12-féle módról olvashatunk, mint például fejezet összegző módszer, tematikus módszer, vagy a versről-versre módszer.
A szerző kedvence az áhitatos bibliatanulmányozás. Ha szeretnéd egy szóban összefoglalni az áhitatos módszert, talán így lehetne: "meditálás". Sokak számára a meditálás szó egy rossz szó, mert a keleti vagy a New Age vallásra asszociálnak. A keresztyének amikor a meditálásra gondolnak, egy olyan ember jelenik meg előttük, akik összehajtják magukat, mint a sósperecek és nézegetik a hasuk bubját. Ez talán a keleti vagy a buddhista meditáció, de nem a keresztyén. A Biblia 29-szer használja a "meditál" szót a New International Version angol fordításában és a hívők áhitatot tartó életére használja. Isten azt akarja, hogy meditáljunk, elmélkedjünk.
Megígéri, hogy ha a Szentíráson elmélkedünk, meg fog áldani bennünket. Józsué 1:8 ezt mondja: "El ne távozzék e törvény könyve a szádtól, hanem gondolkodjál arról éjjel és nappal, hogy vigyázz, és mindent úgy cselekedjél, ahogy abban meg van írva, mert akkor leszel eredményes az utaidon, és akkor boldogulsz."
Tehát Isten szerint meditálnod kell az Ő szaván, ha sikeres akarsz lenni.
Hogyan tegyük ezt? Vegyél a kezedbe egy szótárt és keresd meg a "meditáció" szinonímáját. Valószínüleg itt fogod találni a "kérődzés" szót is. Lehet nem ismered ezt a szót, hacsak nem egy farmer vagy. A kérődzés az, amit a tehén csinál, amikor megrágja a táplálékát. Újra és újra átforgatja a szájában.
Ehhez hasonlóan elmélkedünk a Szentíráson. A tehenek lelegelik a füvet, megrágják és nagyon gyorsan a gyomrukba küldik. Ott fekszik a gyomorban a táplálék és felszívódik mindenféle sav és kémiai anyag. Aztán egy idő után a tehén visszaböfögi egy új és megújult ízzel, rágódik a fűvőn és új füvet legel, majd az egész folyamat kezdődik elölről. Számtalanszor megismétlik ezt. Minden gramm táplálékot a fűből nyernek. Ehhez hasonló a bibliai meditáció is; az emésztés gondolatából származik. Isten is azt szeretné, ha minden gramm lelki táplálékot az Igéből vennénk. Szeretné, ha rágódnánk azon, emésztenék, és utána még egy kicsit rágódnánk rajta.
Beszéljünk róla:
* Megvan a helyed, az időd, vagy maga a folyamat, ahogy Istennel időt töltesz? A meditálás hogyan fokozhatja a csendes idődet Istennel?
* Mit jelent számodra az, hogy eredményes vagy és boldogulsz? Szerinted Isten mit ért a siker alatt?




A pénzed helyes kezeléséhez használd ezt az egyszerű elvet

„A bölcs emberek bőségben és kényelemben élnek, de a bolond emberek elverik a pénzüket azon nyomban, amint megkapták." (Példabeszédek 21:20, GNT-fordítás)

Olyan pásztorként, aki már közel negyven éve tevékenykedik, elmondhatom, hogy az első számú ok, amiért a párok felbontják a házasságukat az nem a házasságtörés, és nem is a durva bánásmód.

Az eladósodás az első számú válóok! Az Egyesült Államokban volt egy olyan időszak, amikor a házasságok felbontásának 54%-a anyagi nehézségekkel volt kapcsolatos.

Ezen egyáltalán ne csodálkozunk. A Biblia világossá teszi, hogy egyszerűen ostobaság, ha a pénzedet nem jól kezeled, és az ostobaság sosem végződik jól. A Példabeszédek 21:20 azt mondja, „A bölcs emberek bőségben és kényelemben élnek, de a bolond emberek elverik a pénzüket azon nyomban, amint megkapták" (GNT-fordítás).

A kultúránk oly sokszor rávesz minket, hogy vásároljunk most, és majd csak később fizessünk. Az átlag amerikai minden megkeresett 1000 dollárjából 1300 dollárt költ el és ez egyenes út az eladósodáshoz, amit Isten bolondságnak nevez.

Barátom, az adósságba senki sem sodródik csak úgy bele, –  de kisodródni sem tud belőle csak úgy, egyszerűen. Ahhoz a döntéshez, hogy pénzügyi célkitűzéseidet felelősségteljesen akarod kezelni a jövőben, az első lépés az eltökéltség. Miután megtetted ezt a fontos döntést, egy tervre is szükséged lesz, hogy mindezt hogyan fogod elérni.

A szüleim tanították meg nekem a 10-10-80 elvét, amikor gyerek voltam. Ez egy nagyszerű módja, hogy tervszerűek legyünk pénzügyi döntéseinkben.

  1. Adj vissza tizedrészt az Úrnak. Isten megáldja mindazt, amit először adsz neki.
  2. Tégy félre tizedrészt magadnak. Határozd el, hogy félre teszel állandóan, minden keresetedből.
  3. A nyolcvanad részéből élj meg. Csak a bolondok költik el minden keresetüket.

Akár tetszik, akár nem, Isten arra használja a pénzt, hogy próbára tegyen téged. A felelősségedet teszi próbára. Amikor Isten a Mennyből a pénzügyi döntéseidet látja, ezt kérdezi, „Felelősséggel kezeled mindazt, amit én a Földön neked adtam?"

Hogyan fogsz erre a kérdésre válaszolni? Adj vissza minden keresetedből egy tizedrészt Istennek, tegyél félre 10%-ot magadnak, és élj a többiből.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi a legnagyobb kísértés számodra, amikor felelősségteljesen igyekszel a pénzügyeidet kezelni?
  • Melyik nehezebbnek számodra, hogy a jövedelmed tized részét az Úrnak add, vagy hogy ugyanennyit félre tegyél?
  • Szerinted kinek van szüksége rá, hogy ezt a pénzügyi felelősségről szóló üzenetet hallja? Mit tudsz tenni segítségként, hogy ez a személy megértse az üzenetet?




A valódi erő forrása


"Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet." Máté 5:5



Szeretnél változást elérni az életedben, de úgy tűnik, mintha nem arrafelé haladnál? Szeretnél változást látni egy helyzetben, de úgy tűnik, hogy ez nem történik meg? Hol találod meg a valódi erőt ahhoz, hogy tényleges változást hozz az életedbe?

Jézus azt tanítja, hogy a valódi erő az egyik legfurcsább, legváratlanabb helyen található. A valódi erőt a szelídségben találhatjuk.

Ahogy a szelídségről vagy nyájasságról beszélünk, hajlamosak vagyunk valami cukira vagy kedvesre gondolni; egy bárányra vagy egy babára. Isten szótárában azonban a szelíd nem jelent gyengét. Erőt és irányítást jelent.

Képzeld el ezt úgy, mint egy rakétát, amelyet fellőnek az állomásról. Ha vennél ugyanennyi energiát és robbanást idéznél elő, az elpusztítaná a kilövő állomást. De mivel az az energia egy meghatározott irányba van irányítva, képes arra, hogy a rakétát fellője az űrbe.

Ez az, amit Isten szeretne, hogy tegyél az életben. Szeretné, hogy vedd azt az erőt, ami a szavaidban, érzéseidben és irányításodban van és tedd irányítás alá. Ez a te döntésed. Három út közül választhatsz az életben.

1. Irányítás nélküli élet: Ez a fajta élet elpuszít körülötted mindent. Robbanékony a sok harag, különféle témák, a romboló erő és a fegyelmezetlen cselekedetek miatt. Úgy tűnhet, mintha sok mindennel kecsegtetne, de valójában ez pusztuláshoz vezet minden területen.

2. Az általad irányított élet: Ez az a típusú élet, amikor megpróbálod irányítani életed minden területét. Ez a hozzáállás fáradttá és stresszessé tesz, amint rájössz, hogy nem tudsz mindent ellenőrizni.


3. Az Isten által irányított élet: Ebben az élettípusban az erőt Istentől veszed, amit Tőle kaptál és neki is adod azt vissza. Abbahagyod, hogy mindent megpróbálsz magad irányítani. Isten irányítása alatt olyan útakat járhatsz be, amiket soha nem képzeltél volna.

Meg tudod tippelni, hogy melyik életút lesz a leggyümölcsözőbb? Amikor Isten irányítása alá rendeljük az életünket, akkor ez megtermi azt a gyümölcsöt, amiről Pál beszélt a Galaták 5:22-23-ban, "szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídság és önmegtartóztatás."

 



Az engedelmesség felszabadítja Isten erejét

 

„…a Lélek által meg kellett újulnia a ti gondolkodástoknak.” (Ef. 4,23 Budai,1967)

Hagyd, hogy a lélek megváltoztassa a gondolkodásmódodat.

A Bibliában megfigyelhetünk egy fontos igazságot, ami újra és újra, mindenütt felbukkan: abban a pillanatban, amint megteszel egy hitlépést, felszabadulnak a Szentlélek energiái.

Amikor Józsué és Izráel népe egy áthághatatlan akadállyal találta szembe magát, a Jordán vize csak azután apadt le, miután a vezetők bele mertek lépni a rohanó árba, hitben és engedelmességgel. Az engedelmességük felszabadította Isten erejét. (Józsué 3—a ford.)

Isten arra vár, hogy te tedd meg az első lépést. Ne várj arra, hogy erősnek vagy magabiztosnak érezd magad. Indulj el előre ahogyan vagy, gyengén, és tedd azt, ami helyes – a félelmeid és az érzéseid ellenében. Csak így tudsz együttműködni a Szentlélekkel, és a jellemed is így fog fejlődni.

Bár az üdvösségedhez semmi köze nincs az erőfeszítéseknek, a lelki növekedésedhez igenis sok közük van. Az Újszövetségben legalább nyolc alkalommal hangzik el, hogy „igyekezzünk” olyanná válni, amilyen Krisztus (Lukács 13,24.; Róma 14,19.; Efézus 4,3.; 2 Timóteus 2,15.; Zsidók 4, 11.; Zsidók 12,14.; 2 Péter 3,14.)


* El kell hagynunk a régi cselekedeteinket – Mindennek, ami a régi életmóddal kapcsolatos, mennie kell. Romlott, újra és újra megromlik. Szabadulj meg tőle! (Efézus 4,22.)

* Meg kell változtatnunk a gondolkodásmódunkat – Hagyd, hogy a Lélek megújítsa a gondolkodásmódodat! (Efézus 4,23.) A Biblia azt mondja, hogy az értelmünk megújulásával „átváltozunk”. (Róma 12,2.)

*

Ki kell fejlesztenünk a krisztusi szokásokat – A jellemed alapvetően a szokásaid összessége; az, ahogyan szokás szerint cselekszel. A Biblia felszólít erre: „Öltsétek fel az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtetett.” (Efézus 4,24.)






 

komment
süti beállítások módosítása