Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Felelős vagy azért, hogy mit engedsz az elmédbe-Ha változni akarsz, szembesülnöd kell az igazsággal-Isten Szava radikális változást okoz

2019. június 13. 10:34 - Andre Lowoa

 

Felelős vagy azért, hogy mit engedsz az elmédbe

„A bölcs ember éhezik a tudásra, míg az ostoba szeméttel táplálkozik.” (Példabeszédek 15:14, NLT fordítás)

Az elménk irányít minden mást bennünk. A gondolataink hatással vannak az érzéseinkre. Az érzéseink nyomot hagynak a tetteinkben.

Számít, hogy mit gondolsz, hiszen minden az elmében kezdődik. Ha egy felelős ember akarsz lenni, irányítanod kell a gondolataidat.

De engedd meg, hogy megszabadítsalak egy hamis bűntudattól: nem vagy felelős minden egyes kóbor gondolatért, ami átmegy a fejeden. Kóbor gondolatok befurakodnak az elménkbe különféle okok miatt – véletlenül meghallott beszélgetések, dolgok, amiket meglátsz, vagy olyasmik, amiket a sátán a gondolataid közé csempész, stb.

Azért vagy felelős, hogy mit kezdesz ezekkel a kóbor gondolatokkal. Luther Márton a következőt mondta: „Azt nem állíthatod meg, hogy a madarak átrepüljenek a fejed fölött, azt viszont megakadályozhatod, hogy fészket rakjanak a hajadba!"

Isten azért fog felelősségre vonni, amit megengedsz, hogy helyet foglaljon az elmédben.

Ledöbbenek, hogy néhányan miket néznek – arról nem is beszélve, hogy mit engednek meg a gyermekeiknek, hogy nézzenek. Jézus sok követője ideje nagy részében ócska tévéműsorokat és hitvány rádióadásokat hallgat. Sok pénz fizetnek, hogy deviáns viselkedést nézhessenek szórakozásképpen. Akik ilyeneket néznek, azt mondták nekem, hogy amikor ezeket nézik, nem vált ki belőlük semmit, nem zavarja őket, nincs hatással rájuk.

Ez viszont nem igaz!

Tudósok egyik tanulmánnyal a másik után bizonyították, hogy valójában soha nem felejtünk el egy jelenetet se, amit valaha láttunk. Még ha tudatosan nem is emlékszel valamire, az a gondolat rögtön visszatér az elmédbe – élő színekbe – amint valami más rá emlékeztet.

Más szavakkal: Szemét befele, szemét kifele. Amit az elmédbe beengedsz, elkerülhetetlenül bekerül a viselkedésedbe és a hiedelmeidbe. Tulajdonképpen, amikor a hitvány szórakozás már nem zavar téged, azt jelzi, hogy már átléptél a küszöbön.

Sátán egyik legnagyobb csapdája, ami által rávesz a bűnös életstílusra, a komédia. Ezért van az, hogy a tévében vagy a filmekben egy deviáns viselkedés mindig komikus helyzetben kezdődik. Ha a sátán elérte, hogy valami olyasmin kacagj, ami bűnös, már elveszítetted a harcot.

A bűn nem vicces. A bűn keresztre vitte Jézust.

Mivel töltöd meg az elméd?

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • A média melyik formája kísért a legjobban?
  • Ki vonhat felelősségre azért, hogy mit nézel és mit hallgatsz?
  • Milyen gyakorlati lépésekben tudod megtanítani a gyermekeidnek ezeket az elveket?





Ha változni akarsz, szembesülnöd kell az igazsággal

„Mivel hallottatok Jézusról és megismertétek az igazságot, amely tőle jön…” (Efézus 4:21a, NLT fordítás)

A személyes változás titka nem az akaraterő. A titok az igazságot ismerni és az azzal szembenézni. Ismerned kell magadat és szembesülnöd kell magaddal és természeteddel. 

Semmi sem fog az életedben megváltozni addig, amíg szembe nem nézel a gyengeségeiddel, kapcsolataiddal, sikereiddel és kudarcaiddal, a múltaddal és jövőddel.

Semmi sem fog megváltozni addig, amíg nem nézel szembe az igazsággal, amíg meg nem ismered azt. Az igazság pedig Jézus Krisztusban található.

Miért szükséges megismerned az igazságot, mielőtt bármi megváltozhatna az életedben? Azért, mert életedben minden önpusztító szokás mögött egy hazugság van, amit elhittél. Ha adósságban vagy, ez azért van, mert elhitted azt a hazugságot, hogy „Költhetek minden következmény nélkül.” vagy „Vissza tudom majd fizetni.” Túlbecsülhetted mennyit tudsz megkeresni, vagy elhitted, hogy sokkal nagyobb házra van szükséged.

Biztos vagy benne, hogy ez az igazság? Be tudod bizonyítani? Abszolút biztos vagy abban, hogy amit hittél a pénzügyeiddel kapcsolatban, az igaz? Mi a helyzet a kapcsolataiddal? Mi van azokkal a dolgokkal, amiket magadról mondasz? A mód, ahogyan gondolkozol a múltadról vagy bizonyos eseményekről, az igaz, vagy az az igazság, amit Isten mond róla?

A Biblia azt tanítja, hogy a személyes változás az igazsággal kezdődik. Az igazság tesz szabaddá. Pál Apostol azt mondja: „Mivel hallottatok Jézusról és megismertétek az igazságot, amely tőle jön…” (Efézus 4:21a, NLT fordítás) Ki az igazság? Jézus, és mivel Jézus az igazság, Ő mindig az igazat mondja neked. Az Ő szava igazság. A Biblia az Ő szava, ez azt jeleni, hogy a Biblia igazság. (2 Timóteus 3:16-17)

Amit hallasz a TV-ben és olvasol a könyvekben, az nem mindig tud segíteni rajtad, mert az nem mindig az igazság. Rájöttél már? Amit azonban Isten mond neked, az mindig az igazság. Isten Igéje megmutatja neked, hogyan nyerd vissza azt az életet, melyre teremtve lettél, hogy hogyan éld azt, és megmutatja, hogyan maradj az Isten útján.

Ezért fontos, hogy naponként legyen időd elcsendesedni Isten Igéjében. Semmi sem változik, míg be nem fogadod a az igazságot a szívedbe. Mindaddig, míg életedet hazugságok, téves nézetek, félrevezetések, fél igazságok alapjára építed, semmi nem fog változni. Amikor azonban szembenézel az igazsággal és reagálsz arra, elkezded majd látni a változást az életedben.


Beszéljetek róla

  • Szántál-e időt valaha is, hogy gondolkozz a gyengeségeiden, és imádkozz értük? Miért fontos tenni ezt?
  • Miért bízhatsz abban, hogy a Biblia Isten szava?
  • Mit szükséges megváltoztatnod az időbeosztásodban és a prioritásaidban ahhoz, hogy naponként időt tudj fordítani Isten Igéjének olvasására?





Isten Szava radikális változást okoz

„A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos hogy az igazságra tanítson és ráébresszen az életünkben levő rosszra. Kijavít, amikor hibázunk és megtanít a jóra. Isten felhasználja a népe felkészítésére és felszerelésére, hogy jó cselekedeteink legyenek.” (2Tim 3,16-17 NLT)


Egyszer megkérdezték tőlem, hogy melyik a legjobb bibliafordítás. A válaszom: az ha lefordítod a saját életedre! Erről szól a bibliatanulmányozás. Ha nem fordítod le Isten Igéjét a saját életedre, akkor nem úgy tanulmányozod a Bibliát, ahogy azt Isten szánta.

Isten azért adta nekünk a Bibliát, hogy átformáljon, nem csak hogy informáljon! Nagyobb szívet, és nem nagyobb fejet kellene eredményezzen. Jakab levelében arra tanít, hogy „Legyetek az igének cselekvői, ne csupán hallgatói, hogy be ne csapjátok magatokat.” (Jakab 1,22)

Vagyis Isten azt szeretné, hogy a hitünk cselekedetekké váljon.

A 2Tim 3,16-17-ben még érthetőbben mondja el Isten a célját a Bibliával: „A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos hogy az igazságra tanítson és ráébresszen az életünkben levő rosszra. Kijavít, amikor hibázunk és megtanít a jóra. Isten felhasználja a népe felkészítésére és felszerelésére, hogy jó cselekedeteink legyenek.” (2Tim 3,16-17 NLT)

A Bibliának nem csak az a célja, hogy rávilágítson az életünkben levő rosszra és megmutassa, hogy hogyan kellene éljünk. Isten azért adta az Igéjét, hogy gyökerestől megváltoztassa az életünket.

A Biblia különféleképpen jellemzi magát. Például a Biblia kalapács, kard és szike. Ezek a szerszámok mind gyökeres változást képesek hozni. Isten szándéka a Bibliával, hogy teljesen megváltoztassa az életünket.

Más helyen a Biblia Isten igazságát a tejhez, vízhez, kenyérhez és húshoz hasonlítja. Mi a közös mindezekben? Ha nem eszel rendszeresen ezekből, akkor meghalsz. Soha nem volt Isten terve az, hogy a Biblia nélkül éljünk.

A Biblia életünk legalapvetőbb eleme, mert élet származik belőle. Sőt, a Biblia úgy beszél Jézusról, mint Isten Szaváról. A János 1,14-ben ezt olvassuk: „Az Ige testté lett, közöttünk lakott, és láttuk az ő dicsőségét, mint az Atya egyszülöttjének dicsőségét, telve kegyelemmel és igazsággal.” Isten az élő szót, Jézust adta neked, hogy Ő legyen a hited szerzője és befejezője; és adta az írott szót, a Szentírást, hogy felkészítsen arra, hogy megéld a hitedet.

Beszéljünk róla:

* A Biblia több egy egyszerű bölcsesség elosztónál vagy információ raktárnál. Szerinted hogyan használja fel Isten a Bibliát, hogy megváltoztassa az életedet?
* Jézus Isten Szava. Beszélgessünk arról, hogy milyen összefüggésben áll a Bibliával való belső kapcsolat a Jézussal ápolt bensőséges kapcsolattal?

 







komment
süti beállítások módosítása