Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A bűneid megvallása jó egészségben tart-A harag ragályos-Amiben hiszel, az formálja az életed.-Amikor bántanak, dönts az imádkozás mellett!-Az igazi érettséghez idő kell

2019. június 09. 10:27 - Andre Lowoa



A bűneid megvallása jó egészségben tart

“Amikor nem vallottam meg a bűnöm, a testem elernyedt és egész nap csak sóhajtoztam, nyögtem.“ (Zsoltárok 32:3, NLT fordítás)


A bűnöd megvallása jót tesz az egészségednek - ezt bármelyik pszichológus megerősíti. Jó megtisztítani a lelkiismeretedet és megszabadulni azoktól a dolgoktól, amik nyomják a szíved. A tested nem úgy van megalkotva, hogy állandóan hordozza magában a bűn miatt érzett bűntudatot. Ha mégis hordozza, akkor az olyan, mint amikor felrázunk egy üveg szódát úgy, hogy a kupak rajta van. A végén robbanni fog.

Dávid ezt így mondja el a Zsoltárok 32:3-5-ben: “Amikor nem vallottam meg a bűnöm, gyenge és nyomorult voltam, és sóhajtoztam, nyögtem egész nap… Az erőm elpárolgott, mint a víz a nyári hőségben. Végül megvallottam minden bűnömet neked és nem próbáltam többé a bűntudatomat se rejtegetni… És te megbocsátottál nekem! Minden bűnöm eltűnt.” (NLT fordítás)

Dávid belül, a lelkében hordozta a bűntudatot, és ez fizikailag kihatott a testére is. Ha nem beszéled ki a problémáidat, a bűneid miatt érzett bűntudatot és a benned lévő keserűséget Istennek, akkor a testi egészséged látja majd annak kárát.

Több orvos elmondta nekem, hogy sok ember azonnal elhagyhatná a kórházat, ha tudná, hogyan szabaduljon meg a bűntudattól azzal kapcsolatban, amit mások ellen tett, illetve a nehezteléstől, amit azok felé érez, akik őellene követtek el valamit.

Isten azt akarja, hogy egészségesek legyünk, és ennek egyik módja az, hogy megvalljuk neki a bűneinket és  megbocsátunk másoknak. Fogadd el Isten kegyelmét és törj ki, légy szabad a bűntudattól!

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Okozott már kárt a fizikai egészségedben a bűntudat vagy a keserűség? Ha igen, milyen kárt?
  • Egy pár perces imában kérd Istent, hogy bocsásson meg azokért a rossz dolgokért, amiket mások ellen elkövettél.
  • Ezután imában mondd el Istennek a benned lévő neheztelést és keserűséget, amit azok felé érzel, akik megbántottak vagy elkövettek valamit ellened. Kérd Istent, hogy segítsen neked megbocsátani ezeknek az embereknek, hogy egészségesebb legyél.





 

A harag ragályos

 

Ne tarts barátságot a haragos természetűvel, és ne járj együtt a heveskedővel, mert megszokod ösvényeit, és magadnak állítasz csapdát! (Példabeszédek 22:24-25)

 

Ne tarts kapcsolatot haragos emberekkel, ne tartozz a forrófejűek társaságába. A haragos természet ragályos – nehogy megfertőződj.” (Példabeszédek 22:24-25 MSG fordítás)

A harag ragályos? Igen. Megfertőződhetsz másvalaki haragjától? Egész biztosan. Voltál már olyan helyzetben, mikor valaki más kiabálni kezdett, aztán te is azt tetted? Mi történik? Energia-átvitel. Ez ragályos.

Ha a nem helyénvaló harag megszokott életformáddá vált, és ebből komolyan változni akarsz, akkor kezdj el időt tölteni olyanokkal, akik tudják, hogyan kezeljék a haragjukat. A gyülekezetnek ez az egyik előnye. Ezért meg vagyok győződve, hogy fontos egy gyülekezeti családhoz kapcsolódni és beépülni egy kiscsoportba. Pozitív értékeket veszel át.

Azok a módok, ahogyan a haragunkat kifejezzük, tanult dolgok. Mivel ezeket tanultuk, meg is változtathatjuk őket. Szülők, minden alkalommal, mikor elvesztitek higgadtságotokat, és „lángra lobbantok”, a helytelen haragot modellezitek gyermekeitek számára. Ti tanítjátok, gyermekeitek pedig tanulják a haragot.

Szeretnéd elmondani ezt az imát ma?

„Drága Istenem, elhatározom, hogy kezelem a haragom. Ma, a Te segítségeddel uralkodni fogok a természetemen. A múltban elestem, de ma újra elkötelezem magam. Segíts felismernem a haragom következményét, amely vitákat és hibákat okoz, amely azt eredményezi, hogy ostobaságokat cselekszem, és mindenféle nyomorúságba jutok.
Atyám, adj nekem megfontolást, mielőtt reagálnék, hogy legyen bölcsességem megkérdezni magamtól, «Miért is vagyok dühös? Valójában mit is akarok? Hogyan érhetem el?» Segíts meglátnom a haragom okát. Segíts nekem, hogy a megfelelő módon el tudjam engedni a haragom, hogy ezután ne legyek erőszakos, ne kiabáljak, ne duzzogjak, ne morgolódjak. Segíts elismernem és megvallanom neked, másoknak és magamnak. Ámen.”

Beszéljünk róla

* A rossz emberekkel való kapcsolataid milyen hatással vannak rád abban, ahogy a haragodat kezeled?
* Miközben felnőttél, hogyan tanultad meg a harag kifejezését? Ugyanezt a módszert adod tovább a gyermekeidnek?

 


Amiben hiszel, az formálja az életed.

“Mi lesz, ha még az élet alapjait is lerombolják? Mit tehet akkor az igaz?” (Zsoltárok 11:3, GNT fordítás)

Amit a körülöttünk lévő világról hiszünk, az formál mindent, ami az életünkben jelen van. Számtalanszor megosztottam ezt már veletek ezekben az áhítatokban. Amiben hiszel, az határozza meg a viselkedésedet. Aztán majd a viselkedésed határozza meg azt, akivé válsz, és ez egyenesen arányos azzal az iránnyal amelybe az életed elindul. Ugyanez igaz egy adott országra vagy a világra is. Világunkat és országunkat azok az értékek formálják és alakítják, amikben mi magunk hiszünk.

A probléma az, hogy az igazságot helyettesítjük ezzel a három nagyon romboló filozófiával:

  • Individualizmus: Bevesszük azt a hazugságot, miszerint mi magunk vagyunk saját életünknek az irányadói. Néhány évvel ezelőtt olvastam a Wall Street Jounal-ban egy cikket, melyben az állt, hogy a vezetők 44%-a egy erkölcsi krízist először egymás közt beszélnek meg. Valójában ebben semmi új nincs. A Bírák könyvében az Izraelitákról ugyanezt olvassuk, hogy: “Abban az időben nem volt király Izraelben. Mindenki azt csinálta, amit jónak látott.” (Bírák 21:25) Akkor sem működött ez jól, és ma sincs ez másképp.
  • Szekularizáció: Három szóban lehetne összegezni ennek a szónak a jelentését: Istenre nincs szükség. Az elmúlt fél évszázadban rendszeresen kivontam Istent az életem minden területéből – az iskoláktól kezdve, a kormányzaton át, a médiáig. Alapvetően száműztem Istent a vasárnap reggelekre, ha egyáltalán számoltam vele akkor.
  • Relativizmus: Ez az, amikor azt mondják, hogy nincsenek abszolútumok – ami igaz szerinted, az lehet hogy számomra nem az. Remek így élni, ha nem akarsz bűnt az életedbe. Ha nem Isten színvonala a mérce, akkor csupán szabályt kell váltani. Mindkettő logikátlan és irracionális, de nagyon elterjedt a mai világunkban. Ne hagyd hogy becsapjon az individualizmus (önszeretet), a szekularizmus (Isten nélküliség) vagy a relativizmus (nincsenek abszolútumok).

A következményei mind egyénileg, mind társadalmilag elhinni ezeket, megrázó. Az igazsághoz, illetve az Isten hatalmához való elköteleződés nélkül a kultúránk szétporlad.

A holnapi áhítatban, elkezdjük felfedezni Isten válaszait erkölcsi összeomlásunkra.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Láttál már valaha példát köreidben arra, hogyan vonja hatása alá a családokat az individualizmus, szekularizmus, illetve a relativizmus?
  • Mit gondolsz, az Isten hatalmához való elköteleződésnek a hiánya a társadalmunkban hogyan befolyásolja erkölcsi hanyatlásunkat?
  • Ennek az erkölcsi hanyatlásnak mik a következményei, amelyek nyílvánvalóak a kultúránkban?



 

Amikor bántanak, dönts az imádkozás mellett!

 

“Imádkozzatok azokért, akik bántalmaznak titeket.” Lk 6,28

 

 

Amikor megbántanak bennünket, Jézus valami olyat mond a Máté 5-ben, amitől igencsak elkezdjük vakargatni a fejünket: “Aki arcul üt jobb felől, tartsd oda másik arcodat is.” (Mt 5,39). Hűha?

Ahhoz, hogy megértsük ezt a szakaszt, először meg kell értenünk az adott kor kultúráját. A bibliai időkben egy pofon nem egy agresszív cselekedet volt. Egy pofon visszakézből, a sérelmet jelezte. Amikor arcon ütöttek valakit, akkor megsértették azt a személyt. Sokszor az illető visszaütött ugyancsak megsértődve.

Az emberek azért bántanak meg, hogy irányítást nyerjenek. Ha elérik azt, hogy visszaüss, felülkerekednek és az ő kezükbe kerül az irányítás.

Amit Jézus a Máté 5-ben mondott, az az, hogy tudj elengedni. Ne játszd a játékukat. Add át a helyzetet Istennek.

Nagyon nagy erőt követel, hogy ne bántással válaszolj a bántásra. De hogyan éred ezt el?

Emlékezz, Isten mit mondott rólad. Nem számít, milyen negatív dolgot mondott rólad az a személy, emlékezz, Isten szeret téged. Isten alkotott, és van egy terve és célja az életedre. Isten véleménye sokkal fontosabb, mint bármelyik személy véleménye.

Ahelyett, hogy megtorolnád a sérelmet, Isten azt szeretné, hogy másképp törd meg a kört. “Ne fizessetek a gonoszért gonosszal, vagy a gyalázkodásért gyalázkodással, hanem ellenkezőleg: mondjatok áldást, hiszen arra hívattatok el, hogy áldást örököljetek.”(1Pt 3,9)

Hogyan viszonzol egy sértést áldással? Imádkozz! “Imádkozzatok azokért, akik bántalmaznak titeket.” (Lk 6,28)

Hogyan imádkozol valakiért, aki megbántott téged? Dávid király, az Isten szíve szerint való férfi, imádkozott azokért, akik megbántották és elutasították őt. Nagyon sok ilyen imát találsz a Zsoltárok könyvében. Amit különösen kedvelek ezekben az imákban, hogy legtöbbjük azzal kezdődik, hogy Dávid őszintén feltárja érzéseit Isten előtt azok iránt az emberek iránt, akik megbántották.

Így kellene kezdődnie a mi imáinknak is. Nem kell jámbornak színlelnünk magunkat, Isten amúgy is tudja, mit gondolunk. Mondd el Istennek, hogy őszintén hogyan érzed magad. Ismerd el, hogy küzdelem egy másik személyért imádkozni, de kérd Istent, hogy áldja meg őt. Az őszinte és alázatos imáknak hatalmas erejük van változást hozni ebbe a világba.

 

 

Az igazi érettséghez idő kell

 

Az életünk fokozatosan egyre élénkebbé, tisztábbá és szebbé válik, ahogy Isten belép az életünkbe, s mi olyanok leszünk, mint Ő. (2Kor 3:18b)

 

A tanítványság egy folyamat, amelyen keresztül egyre inkább hasonlítani kezdünk Krisztusra. A Biblia azt mondja: …Eljutunk az igaz érettségre, arra a fejlettségre, amely a Krisztus teljessége. (Ef 4.13)

Végső soron a célunk nem más, mint, hogy hasonlatosak legyünk Krisztushoz. Azonban ez egy élethosszig tartó folyamat. Ezen az úton szükség van a hitre (imádat által), együvé tartozásra (közösség által) és változásra (a tanítványság által).
Isten azt szeretné, hogy napról napra egyre jobban hasonlíts Rá: “…felöltöztétek az új embert, aki Teremtőjének képmására állandóan megújul, hogy egyre jobban megismerje őt.”Kolossé 3.10

Manapság az emberek az idő és a gyorsaság megszállottjai, de Istent sokkal jobban érdekli az állhatatosság és a stabilitás, mint az idő. Mi mindent gyorsan akarunk elintézni, legrövidebb úton akarunk menni, mindig azonnali megoldást akarunk találni. Egy prédikációra,tanításra, vagy egy élményre vágyunk, amely azonnal megoldaná minden gondunkat, megszüntetne minden kísértést, és megszabadítana az egyre növekvő fájdalmainktól.

De az igazi érettség sosem egy egyszeri élmény eredménye, nem számít milyen erőteljes vagy mennyire indít meg bennünket egy-egy történés. A növekedés egy fokozatos dolog. A Biblia azt mondja: “Az életünk fokozatosan egyre élénkebbé és szebbé válik, ahogy Isten belép az életünkbe, s mi olyanok leszünk, mint Ő.” (2kor 3:18b)

(A magyar Biblia fordítások az eredetiben használt angol Message, Phillips és NCV Bible alapján a fordító által készültek.)




komment
süti beállítások módosítása