Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A hit Isten Szava mozgósítva-A lelki növekedés - csakúgy mint a fizikai - időt igényel-A tiszta lelkiismeretnek boldog szív az eredménye-Állíts Isten-méretű célokat-Az Istenben való bizalom jó hatással van az egészségedre-Biztos lehetek-e abban, hogy

2019. június 08. 10:26 - Andre Lowoa

A hit Isten Szava mozgósítva

"A hit tehát hallásból van, a hallás pedig a Krisztus beszéde által." Róma 10:17

Legtöbbünk nem magabiztos vagy bátor. A legtöbb ember halálra van rémülve. Félünk kockázatokat vállalni, félünk a bukástól és a haláltól. Nem járkálunk magabiztosan, mert nem a hit emberei vagyunk.
Szeretnél a hit embere lenni? A hit Isten Szava cselekedetekben. A Biblia azt írja a Római levél 10. részében: "A hit tehát hallásból van, a hallás pedig a Krisztus beszéde által."
Ha valaha is olvastál egy igeverset a Bibliából, ami után azt gondoltad, "Ezt meg tudom tenni! Ezt meg tudom tenni!", akkor abban a pillanatban Isten Szava hitet ébresztett benned.
Ez a különbség a Biblia és az önsegítő könyvek közt. Az önsegítő könyvek rálátást adnak arra, hogy miként segíthetsz magadon. Meg tudják mondani, mi a helyes, amit tenned kell, de nem adnak erőt hozzá. Azt mondják, hogy abba kéne hagynod az aggódást és fel kéne hagynod minden rossz szokásoddal. Segítő szándékú, igen, de nincs rá erőd, hogy megfogadd a tanácsot.
Isten Szava nem csak azt mondja meg, hogy mit tegyél, hanem erőt is ad hozzá. Ami pedig növeli a hitedet, amint megteszed.
Mikor elolvastam a többezer ígéretet a Bibliából, ahol Isten azt mondja, hogy közbenjár az érdekünkben, ha engedelmeskedünk neki, az nekem magabiztosságot adott. Tudom, hogy, ha megteszem, amire Isten kér, akkor ő egy biztos eredményt ígért.
1981. nagy részében nagyon letört voltam. Előtte egy évvel költöztem Dél-Kaliforniába, hogy elindítsam a Saddleback gyülekezetet. Érzelmileg, mentálisan, fizikailag és szellemileg is ki voltam merülve. Úgy éreztem, van egy felhő a fejem felett, ami alól nem tudok szabadulni.
Soha nem fogom elfelejteni azokat a verseket, amik akkor elindították bennem a hitet: "De nem egy év alatt űzöm ki előled, hogy ne legyen pusztává a föld, és ne szaporodjék el károdra a mezei vad. Apránként űzöm ki előled, amíg megszaporodsz, és birtokba tudod venni az országot." (2 Móz.23:29-30)
Isten megígérte a zsidóknak az Ígéret Földjét. Át kellett kelniük a Jordán folyón, be Izraelbe és leigázniuk pár törzset, akik már ott éltek. Nem gondolták, hogy meg tudják tenni. Azt gondolták, túl nagy a cél.
A 2Mózes 23:29-30-nál ezt mondja Isten a zsidóknak, "Látjátok ezeket az ellenségeket? Nagyobbak nálatok. De nem fogom az első évben nektek adni, az első évben az egész földet. Apránként foglaljátok majd el - egyszerre csak egy csata. Erősödni fogtok ezáltal. Mikor elég erősek lesztek, hogy elbírjatok az egésszel, akkor meg is kapjátok az egészet."
Mikor ezt olvastam, mintha egy ígéret lett volna, kifejezetten nekem. Felfogtam, hogy nem kell mindent elérnem az első évben. A hátralevő életem Jézus Krisztus szolgálatában fogom tölteni és ezt az ő időbeosztása és lépései szerint fogom tenni.
Ez a felismerés magabiztosságot adott nekem ahhoz, hogy hatalmas célokat tűzzek ki. Az Ige mozgósította a hitemet. Isten Szava mozgósítani tudja a te hitedet is.
Beszéljetek róla:
* Mit szeretnél, hogy Isten elérjen az életedben? Elhiszed, hogy meg fogja tenni?
* Mit gondolsz, Isten mit szeretne elérni az életedben? Meg vagy győződve róla, hogy meg fogja adni neked, ami kell hozzá, hogy véghezvidd?
* Isten melyik ígéretére van ma szükséged?




A lelki növekedés - csakúgy mint a fizikai - időt igényel

 

"Éppen ezért meg vagyok győződve arról, hogy aki elkezdte bennetek a jó munkát, elvégzi a Krisztus Jézus napjára." (Filippi 1:6)

Évekbe telik, mire felnőtté válunk, és egy teljes évszak kell ahhoz, hogy megérjen a gyümölcs. Ugyanez igaz a Lélek gyümölcsére is. A Krisztusi jellem fejlődését nem lehet siettetni.

Amikor gyorsan akarod megérlelni a gyümölcsöt, az elveszti az ízét.

Amíg mi azon aggódunk, hogy milyen gyorsan növekszünk, Isten azzal törődik, hogy hogyan erősödünk közben. Isten az örökkévalóságban és annak fényében látja az életünket, úgyhogy soha nem siet.

Abban a pillanatban, hogy megnyitod magadat Krisztusnak, Jézus elkezdi a munkáját az életedben. Talán azt gondolod, az egész életedet átadtad Neki, de az igazság az, hogy sok minden van az életedben, aminek még csak nem is vagy tudatában. Csak annyit tudsz odaadni Istennek, amennyit megértesz saját magadból abban a pillanatban. Ez teljesen rendben van így.

Amint Jézus elkezd munkálkodni, egyre többet és többet vesz át az életedből egészen addig, amíg teljesen az Övé nem leszel. Lesznek küzdelmek és harcok, de a végeredmény soha nem kétséges. Isten megígérte, hogy "aki elkezdte bennetek a jó munkát, elvégzi a Krisztus Jézus napjára." (Filippi 1:6)






A tiszta lelkiismeretnek boldog szív az eredménye


„Milyen boldog az, akinek bűne megbocsáttatott! Milyen öröm, amikor a vétkek eltöröltettek! Milyen megkönnyebbülés azoknak, akik megvallották bűneiket és Isten nem emlékezik meg róluk.” (Zsoltárok 32:1-2 LB fordítás)
A boldogság elvesztésének egyik fő oka, hogy bűnösnek érezzük magunkat vagy szégyenkezünk. Ahhoz, hogy tiszta legyen a lelkiismereted, meg kell szabadulnod a bűntudattól, mert lehetetlen egyszerre boldognak és bűntudatosnak lenni.
A Filippi 2:15-ben ezt olvassuk: „Tisztán és ártatlanul éljetek mint Isten gyermekei, fényként ragyogva ebben a világban az elfordult és elfajult emberek között” (NLT fordítás).
Lehet most azt mondod, hogy te boldog szeretnél lenni, de hogyan tarthatod tisztán a lelkiismereted, ha most nem az? A Zsoltárok 31:1-2 megadja a választ: „Milyen boldog az, akinek bűne megbocsáttatott! Milyen öröm, amikor a vétkek eltöröltettek! Milyen megkönnyebbülés azoknak, akik megvallották bűneiket és Isten nem emlékezik meg róluk” (LB fordítás).
A boldogság, az öröm és a megkönnyebbülés három olyan dolog, amire mindannyian vágyunk. Mind boldogok akarunk lenni. Mind szeretnénk örvendeni az életnek. Mindannyiunknak szükségünk van a fájdalmunk enyhülésére. A Biblia azt mondja, mindezek a tisztaságból származnak, és a tisztaság a megbocsátásból következik Isten kegyelme által.
Tehát íme egy módja, hogy miként legyen boldog a szíved: Legyen tiszta a lelkiismereted!
Ez azt jelenti, hogy minden reggel és este tartanod kell egy lelki leltárt, amikor elmondod Istennek mindazokat a dolgokat, amelyek közéd és közéje kerültek és megbírkozól a napi szeméttel. Ezt nevezik lelki lélegzetvételnek, amikor megvallod a bűneidet és belélegzed Isten erejét megengedve neki, hogy megtisztítson. Isten megígérte, hogy „ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól” (1Jn 1,9).
Beszéljünk róla:
  • Mit kell ma elmodanod Istennek, hogy tiszta legyen a lelkiismereted?
  • Hogyan kell átrendezned a napi teendőidet, hogy időt szánhass a lelki leltárra?
  • Szerinted mások Jézus Krisztus fényeként látnak téged ebben a világban? Mit mond el a Krisztusban megtalált örömöd a világ számára?

 


Állíts Isten-méretű célokat

"Az ÚR, az ég Istene, aki kihozott engem atyám házából és rokonságom földjéről, aki beszélt velem, és így esküdött meg nekem: A te utódaidnak adom ezt a földet!" 1. Mózes 24:7a


A Bibliában több mint 7000 ígéret van Istentől a számodra - ígéretek sikerről, magabiztosságról, egészségről, jómódról, erőről, bölcsességről és egyebekről. Miért teszi Isten ezeket az ígéreteket?

Mert azt akarja, hogy megtanuljunk bízni Benne.

Mikor állítasz magad elé egy célt, ne a problémákra összpontosíts, hanem az ígéretekre. Keress egy ígéretet Isten Igéjében, ami elsegít a célod eléréséig.

Ezt tette Ábrahám is, mikor a szolgája elkezdett aggódni azon, hogy meg tudja-e tenni, amit rábíztak. A mai igeversben Ábrahám elmondja neki az ígéretet, amit ő kapott Istentől: "Ő elküldi majd angyalát előtted, hogy onnan hozz a fiamnak feleséget." (1. Mózes 24:7b)

Neked nincs szükséged angyalra, hisz a Bibliában tucatnyiszor azt mondja Isten: "Veled leszek, bárhová mész." Isten mindig veled van, akár érzed, akár nem. Neked csak rá kell csatlakoztatnod magad.

A te Istened mérete meghatározza a céljaid méretét. Az olyan célok, amik Istentől vannak, mindig egy ígérettel kezdődnek. Ne a korlátaidat nézd; nézd Isten ígéreteit!

Beszéljünk róla

* Hagytad valaha, hogy a határaid korlátozzák a céljaidat?
* Tölts el ma egy kis időt Isten Igéjét kutatva ígéretekért, és imádkozd meg, melyek azok, amiket a céljaidra vonatkoztathatsz.

 



Az Istenben való bizalom jó hatással van az egészségedre

,,Azt mondtam magamnak: nyugodj meg, mert az Úr gondot visel rólad!” (Zsoltárok 116:7, NCV fordítás)

Istentől kaptad a testedet is mint ajándékot, és mellé egy használati utasítást, a Bibliát. Benne van minden, amit tudnod kell ahhoz, hogy gondját tudd viselni a testednek és hosszú életet élj.

Az alapvető dolgokkal már tisztában vagy: megfelelő táplálkozás, testmozgás és elegendő éjszakai pihenés. De van még egy tényező, ami kihat arra, hogy jól és sokáig élj, bár eddig talán nem is gondoltál rá.

Az Istenben való bizalom jó hatással van az egészségedre.

A Biblia azt mondja, hogy ,,Bízzál az Úrban teljes szívből, és ne a magad értelmére támaszkodj!” (Példabeszédek 3:5, NIV ford.) Miért tesz jót az egészségednek, ha bízol Istenben? Azért, mert amikor bízol benne, nem aggódsz.

A Zsoltárok 116:7 így fogalmaz: ,,Azt mondtam magamnak, nyugodj meg, mert az Úr gondot visel rólad."  Ha ténylegesen bízol Istenben, kevésbé leszel stresszes.

A Példabeszédek 14:30-ban azt is mondja a Biblia, hogy ,,Ha békesség  van a szívben, az élteti a testet, de az irigység rothasztja a csontokat” (NIV ford.). Nem csak az számít, hogy te mit eszel meg, hanem az is, hogy ,,mi esz meg" téged. Ehetsz makrobiotikus ételeket vagy bioélelmiszereket, de ha tele vagy nehezteléssel, aggodalommal, félelemmel, bűnös vágyakkal, bűntudattal, haraggal, keserűséggel vagy egyéb érzelmi problémával, akkor az megrövidíti az életed.

De van egy jó hír is: amikor lecseréljük az aggodalmunkat az Istenben való bizalomra, akkor egy nagy lépést teszünk az egészségesebb élet felé.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen nehéz helyzettel vagy problémával kapcsolatban kell most bíznod Istenben?
  • Mondj példát arra, hogy ,,a magad értelmére támaszkodtál” és később megbántad, hogy nem bíztál inkább Istenben.
  • A neheztelésnek, a félelemnek vagy a haragnak milyen fizikai hatását vetted észre magadon vagy másokon?

 


Biztos lehetek-e abban, hogy a Mennyországba jutok?

„aki hallja az én igémet, és hisz abban, aki elküldött engem, annak örök élete van” (János 5:4)

Jézus halála és feltámadása felszabadít az ítélet alól. El tudod azt a napot képzelni, amint ítéletre vársz a menny kapuja előtt, hosszú a sor, lassan fogyatkozik, egyszerre mindig csak egy kerül sorra. Ahogy közelebb kerülsz, egyre inkább elkezdesz aggódni és azon tűnődni: „Vajon bejutok-e? Beengednek-e? Isten vajon egy nagy kivetítőn nézi minden eddig elkövetett ördögi tettem és hülyeségem? Minden bűnöm látható lesz?” Van egy jó hírem a számodra. Ez Jézus Krisztus ígérete. A Biblia azt mondja a János 3:18 versében, aki hisz Jézusban – a halálában és feltámadásában – az nem jut ítéletre. Itt a valós helyzet: állsz a sorban, várakozol az ítéletre, Jézus lát téged és azt mondja: ”Ismerlek téged. Évek óta barátok vagyunk. Egy évvel ezelőtt Húsvétkor átadtad nekem az életed. Gyere velem. Gyere csak a gyorsabb sorba. Itt hamarább elbírálnak. Kihagyhatod az ítélkezést.” Jó hír ez? Ó igen, valóban, nagyon! Volt egy cimborám aki kiskorában azt mondta, hogy a vasárnapi iskolában a tanár azt tanította neki, hogy Isten ül a mennyben és felírja mindazokat a rosszakat amit cimborája tesz. Minden héten ő így énekeltette az osztályát: Az én Uram egyfolytában ír. Írja, írja, folyamatosan felírja. A cimborám azt mondta: „ Félelemmel töltött el. Sosem fogok a mennybe jutni. Az én listám csak egyfolytában növekszik.” Vajon Isten így viselkedik, mikor Krisztusban hiszünk? Nem, egyáltalán nem! Valójában Isten folyamatosan töröl és töröl, egyfolytában töröl. Megbocsájt, megbocsájt és megbocsájt. Ül a mennyben és a törlés gombot nyomogatja egyfolytában. Miért? Mert a Biblia azt mondja „az Isten szeretet” (János 4:8) és a szeretet „nem rója fel a rosszat.” (1Korinthus 13:5) Amennyiben te bizalmadat Jézus Krisztus szeretetére alapozod, akkor a bűneid eltöröltetnek. Nincsen azért most már semmiféle kárhoztató ítélet azok ellen, akik Krisztus Jézusban vannak” (Róma 8:1)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Mit gondolsz akkor, amikor az emberek az utolsó ítélet napjáról beszélnek?
  • A jövőbe vetett hited hogy befolyásolja a napi vállalásaidat és döntéseidet?
  • Amennyiben Isten nem tartja számon bűneidet, miért fontos, hogy törekedjél jó dolgot cselekedni?




Bízz abban, akié vagy

Jézus ismét megszólalt, és ezt mondta nekik: "Én vagyok a világ világossága: aki engem követ, nem jár sötétségben, hanem övé lesz az élet világossága.“ (János 8:12)

 

 

Amikor Jézus azt mondta, hogy: "Én vagyok a világ világossága”, akkor önmagát határozta meg. Azt mondta hogy: “Tudom, hogy ki vagyok.” A Bibliában Jézus legalább tizennyolcszor mondja, hogy: “Én vagyok” és aztán egy leírást ad. Következőképpen írja le magát: mint aki az ajtó, az élet kenyere, az út, az igazság, a feltámadás és az élet. Újra és újra meghatározza, hogy ki is ő. Jézus tudta, hogy ő ki volt (hogy ki ő ma is ) és ennek eredményeként nem volt nyomás alatt. Ez a személyazonosság elve. Amíg bizonytalan vagy a személyazonosságodat illetően, addig annak a nyomása alatt vagy, hogy megfelelj másoknak és hogy beleilleszkedj az ő elgondolásaikba. Manipulálni fognak; megpróbálnak olyanná formálni amilyenné szerintük lenned kellene, ahelyett, hogy inkább az légy akivé Isten teremtett.

Az egyik legnagyobb stresszfaktor abból ered, hogy megpróbálsz az lenni, aki nem vagy. Amikor attól félsz, hogy mások számára kiderül, hogy ki is vagy valójában, és az, hogy nem tudod fenntartani a látszatot, ez stresszhez vezet.

Az egyetlen módja annak, hogy kiegyenlítsd a külső behatásokat az, ha van egy belső elégedettségérzet azzal kapcsolatban aki te vagy, és akivé Isten teremtett. Úgy fedezed fel, hogy ki vagy te, ha megismered azt akié vagy.

A Biblia azt mondja, hogy téged Isten teremtett és hogy mély szeretettel szeret téged; hogy Isten elfogad téged úgy ahogy vagy. Terve van az élteddel és terve van az életedre. Amíg nem rendezed azt az identitás kérdést, addig bizonytalan leszel és a stressz hatása alatt leszel. Amíg nem rendezed azt a dolgot, addig nem tudsz másokat szolgálni.

Jézus folyamatosan olyan dolgokat tett, amik meglepték az embereket. Mások alá helyezte magát és szolgálta őket. Saját bizonytalanságaik miatt a tanítványok egyike sem gondolt soha arra, hogy megmossák egymásnak a lábait a Felső Szobában. Ám Jézus mindig erős helyzetből szolgált; tudta, hogy kihez tartozik és hogy ki ő; így tehát nem számított hogy lealacsonyította magát ahhoz, hogy szolgálja őket.

A szolgálat az önbecsülésből ered. Addig amíg nem győzöd le a bizonytalanságod és nem érzed jól magad a bőrödben, addig nem lesz kedved másoknak segíteni. Légy bizonyos abban, aki vagy és akihez tartozol, hogy hatásosan tudj másokat szolgálni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi a különbség a között, amit a világ illetve mások mondanak rólad és a között, amit Isten mond rólad?
  • Mit jelent erős helyzetből szolgálni?
  • Miért szolgálunk hatékonyabban akkor, amikor bizonyosak vagyunk abban, hogy önazonosságunk Krisztusban van?

 

 
komment
süti beállítások módosítása