Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A boldogság a békességből és az alázatból fakad-Amikor mérges vagy, lassulj le és gondolkozz

2019. június 05. 10:17 - Andre Lowoa



A boldogság a békességből és az alázatból fakad

“Mert ő Isten formájában lévén nem tekintette zsákmánynak, hogy egyenlő Istennel, hanem megüresítette önmagát, szolgai formát vett fel, emberekhez hasonlóvá lett, és magatartásában is embernek bizonyult; megalázta magát, és engedelmeskedett mindhalálig, mégpedig a kereszthalálig.” (Filippi 2:6-8)
A boldogság a békességből fakad és a békesség pedig alázatból. Ha egy alázatos személy szeretnél lenni, meg kell tanulnod feltenni magadnak a kérdést: “Mit tenne Jézus?”. Mit tenne Jézus ezzel a problémával kapcsolatban? Mit tenne Jézus azért, akinek fájdalma van? Mit tenne Jézus az irodában? Mit tenne Jézus a focipályán? Mit tenne Jézus a házasságodban?
Tedd fel ezt a kérdést, és mindig kapni fogsz egy alázatos választ, ami békességet és boldogságot teremt, nehézségek, legyőzöttség, keserűség és megbántottság helyett.
Tehát mit is jelent úgy viselkedni mint Jézus? Filippi 2 három példát mutat be nekünk:
Ne követeld azt, amit úgy gondolsz, hogy megérdemelsz. A Filippi 2:6-ban ezt olvassuk: “Mert ő Isten formájában lévén nem tekintette zsákmánynak, hogy egyenlő Istennel”.
Észrevetted, hogy mennyire kultúra-ellenes, hogy feladd a jogaidat valamivel kapcsolatban? Igen, vannak jogaid, de van egy jobb út a szükségeid betöltésére, ahelyett hogy a jogaidat követeled. Lehetsz tapintatos anélkül hogy önmagadat feladnád, és lehetsz megértő követelőzés nélkül.
Keress lehetőségeket arra, hogy másokat szolgálhass. A Filippi 2:7 ezt írja: “hanem megüresítette önmagát, szolgai formát vett fel, emberekhez hasonlóvá lett, és magatartásában is embernek bizonyult”.
Ha olyanná akarsz válni mint Jézus, meg kell tanulnod szolgálni másokat.
Tedd azt, ami helyes, még ha fájdalmas is. A Filippi 2:8-ben ezt olvassuk: megalázta magát, és engedelmeskedett mindhalálig, mégpedig a kereszthalálig.”
Jézus a tökéletes példa az alázatra, és Isten neki adta a világegyetem legnagyobb megtiszteltetését. Isten kitünteti a te alázatodat is, amikor Jézus példáját követve ezt a három dolgot teszed.
Beszéljetek róla
  • Mik a lehetséges módjai annak, hogy tapintatos legyél önfeladás nélkül egy kapcsolatban?
  • Hogyan tudnál szolgálni valaki felé anélkül, hogy megkérnének rá?






Amikor mérges vagy, lassulj le és gondolkozz

„Mindenki készségesen hallgassa meg a másikat, és jól gondolja meg, mit beszél, és ne legyen hirtelen haragú.” (Jakab 1:19b)

Sok nehézséget és szívfájdalmat megspórolnánk magunknak, ha ezt az egyszerű szabályt követnénk: Lassulj le, amikor mérges vagy, vagy ha megsértenek.

A Biblia ezt mondja: „Mindenki készségesen hallgassa meg a másikat, és jól gondolja meg, mit beszél, és ne legyen hirtelen haragú.” (Jakab 1:19 b).

Mi általában ennek pont az ellenkezőjét tesszük. Azonnal szóra nyitjuk a szánkat, nem hallgatjuk meg egymást és azonnal haragra gerjedünk. Ez pont a fordítottja! Ám, ha az első két dolgot teszed – jól meggondolod mit beszélsz és készségesen meghallgatod a másikat – akkor a második fele az Igének automatikusan fog működni! Kevésbé és nem túl gyakran dühödsz majd fel.

Van egy fontos ritmikusság ebben a gondolatban, amelyet a Biblia újra és újra ismétel:

  • Példabeszédek 14:29: „A türelmes ember nagyon értelmes, a türelmetlen pedig nagy bolondságot követ el.”
  • Példabeszédek 15:28: „A jó emberek megfontolják mit válaszolnak. A bűnösök szájából pedig árad a rossz.” (GNT fordítás).
  • Példabeszédek 15:18: „A fejvesztettség problémát szül; ám a higgadtnak maradás segít lecsendesíteni a vitákat.“ (GNT fordítás).

Hogyan lassulj le és gondolkodj el mielőtt haragra lobbannál? Vedd számításba ezt az öt kérdést, mielőtt haragodban beszédre nyitnád a szád.

  • Igazságos? Igaz-e az, amit mondani szeretnék?
  • Hasznos? Vagy egyszerűen megsérti a másik embert?
  • Ösztönző? Felemel vagy letaglóz?
  • Szükséges? Ha nem szükséges, akkor miért kellene mondanom?
  • Kedves? Bátorít vagy elbátortalanít?

Nem elég csupán lelassulni, amikor mérgesek vagyunk; hanem szánj extra időt arra, hogy GONDOLKODJ arról, amit épp tenni, vagy mondani szeretnél.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mesélj egy olyan alkalomról, amikor haragosan szóltál és aztán megbántad.
  • Ha gondolkodás nélkül beszélnél, akkor a fönt említett öt kérdés közül melyiket ugranád át, vagy hagynád ki és miért?
  • Milyen hatással van a haragra lobbanásod arra az illetőre, aki fontos neked?





komment
süti beállítások módosítása