Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Ha nem szolgálsz, akkor csak létezel-Isten közel van és megért téged-Isten minden nap ad lehetőséget, hogy segíts másoknak-Istennek van hatalma folytatni-Kinek szolgálsz: Istennek vagy a pénznek?-Ne akarj mindenkinek megfelelni

2019. június 04. 10:17 - Andre Lowoa

 

 

Ha nem szolgálsz, akkor csak létezel

 

"Mindegyikünk maga fog önmagáról számot adni az Istennek." (Róma 14:12, NLT)

"Egy nap Isten meg fog ítélni az alapján, mennyi időt és energiát szenteltünk magunkra, összehasonlítva azzal, mennyit fektettünk a mások felé való szolgálatba."
A földi életed végén meg kell állnod Isten előtt, és ő ki fogja értékelni, hogy milyen hatékonyan szolgáltál másokat az életed során. A Biblia azt mondja: "Mindegyikünk maga fog önmagáról számot adni az Istennek." (Róma 14:12, NLT)

Gondolj bele ennek mekkora súlya van! Egy nap Isten megítél az alapján, mennyi időt és energiát fektettél magadba, és mennyit a mások felé való szolgálatba.

Ezen a ponton minden kifogásunk az önzőségünkre üresnek fog hangzani: "Túl elfoglalt voltam." vagy "Meg voltak a saját álmaim." vagy "El voltam foglalva a munkával, szórakozással és a jövőm biztosításával." Az összes kifogásra Isten azt fogja válaszolni, "Elnézést, rossz válasz. Én megteremtettelek, megmentettelek és megparancsoltam, hogy szolgáló életet élj. Melyik része nem volt világos?"

A Biblia figyelmezteti a hitetleneket, "Azoknak pedig, akik viszálykodók, akik ellenállnak az igazságnak, és a hamisságot követik, haraggal és bosszúállással fizet majd" (Róma 2:8, NLT) A keresztényeknek ez a mennyei jutalmaktól való megfosztást jelenti.

Csak akkor élünk igazán, amikor másokat segítünk. Jézus mondta, "Mert aki meg akarja menteni az életét, az elveszti, aki pedig elveszti az életét énértem és az evangéliumért, megmenti azt." (Márk 8:35, LB) (lásd még: Máté 10:39; 16:25; Lukács 9:24; 17:33)

Ez annyira fontos igazság, hogy ötször meg van ismételve az evangéliumokban.
Ha nem szolgálsz, akkor csak létezel -- mert az életet Isten arra szánta, hogy szolgálj.
Isten azt akarja, hogy megtanulj szeretni és szolgálni másokat önzetlenül.

 


Isten közel van és megért téged

„Közel van az ÚR mindenkihez, aki hívja.” (Zsoltárok 145:18a)

Isten nincs olyan messze, mint a legtávolabb lévő csillag. Ő annyira közel van, mint a következő szívdobbanásod. Pontosan ott van veled minden egyes pillanatban. A Biblia az mondja az Apostolok Cselekedetei 17:27-ben: „Isten ezeket azért tette, hogy keressék Őt, hátha kitapinthatják és megtalálhatják, hiszen nincs is messzire egyikünktől sem”.

Lehet, hogy úgy érzed, hogy Isten egy millió kilométerre van tőled. Az érzéseid és a valóság azonban nem mindig ugyanazok – s ezt mindannyian tudjuk. Az igazság az, hogy Isten veled van most is.

Ő egy közeli Atya, hiszen:

Isten sohasem túl elfoglalt, amikor rólad van szó. Ez megmutatja, hogy mennyire közel is van hozzád. Ő egy ilyenfajta szeretettel van feléd. A Zsoltárok 145:18a azt mondja, hogy „közel van az ÚR mindenkihez, aki hívja…” Minden egyes alkalommal, amikor szólítod őt, Isten a közeledben van. Sokkal többet gondol rád, mint amennyit te gondolsz rá. Neki már azelőtt is volt gondja rád, mielőtt megszülettél volna. Minden egyes nap minden egyes pillanatában rád gondol. Az igazság az, hogy túl sokszor vagyunk túlságosan elfoglaltak ahhoz, hogy Istennel foglalkozzunk. Ő azonban sohasem túl elfoglalt, ha rólad van szó.   

Isten szereti betölteni a szükségeidet. Nem irigykedve teszi ezt, hanem örömét leli benne. A Máté 7:11 szerint: „Ha tehát ti … tudtok jó ajándékokat adni gyermekeiteknek, mennyivel inkább ad jókat a ti mennyei Atyátok azoknak, akik kérik tőle?" Élvezheted annak a tudatát, hogy Isten szeret jó ajándékokkal elhalmozni téged.

Isten együtt érez veled a fájdalmaidban. Néhányan közületek nehéz dolgokon mennek keresztül ezen a héten, s nektek szükségetek van erre a versre: „Akik az Úrhoz kiáltanak, azokat meghallgatja, és kimenti őket minden bajból” (Zsoltárok 34:18).

Isten közel van hozzád és megérti, hogy min mész éppen keresztül. Fordulj oda hozzá – Ő pontosan ott van és rád vár.

Beszéljetek róla:

  • Miért van ma szükséged Isten segítségére?
  • Miért érezzük néha Istent nagyon távolinak, amikor az élet nehézségeivel küszködünk?
  • Milyen változásokat kell véghezvinned az életedben ahhoz, hogy ne legyél túl elfoglalt Istennel kapcsolatban?





Isten minden nap ad lehetőséget, hogy segíts másoknak

150929142256_1_540x360.jpg

„Ne tartsd vissza a jót azoktól, akiknek szükségük van rá, amikor lehetőséged van segíteni!” (Példabeszédek 3:27 NIV fordítás)

Isten minden nap hoz eléd kisebb lehetőségeket, amikor segíthetsz a körülötted élőknek. Közben figyeli, hogyan reagálsz: önmagad körül forogsz vagy észreveszed, amikor valakinek egy bátorító szóra, vállveregetésre vagy más gyakorlati segítségre van szüksége (például, hogy elintézz helyette valamit).

A Biblia szerint: „Ne tartsd vissza a jót azoktól, akiknek szükségük van rá, amikor lehetőséged van segíteni!” (Példabeszédek 3:27) Nem mindig lesz lehetőséged segíteni. Ezért amikor ilyen helyzet adódik, alkalmazd a Nike módszerét: Csak csináld! Biztosan vannak olyan emberek az életedben, akikkel kapcsolatban már eszedbe jutott, hogy segítened kellene nekik. A szándékaid nagyon is jók, de eddig még nem tettél semmit. Miért nem?

Nem cselekedtél azonnal.

Sokszor kifogásokat keresünk, melyek közül az egyik leggyakoribb: „Majd segítek, ha a dolgok kicsit lenyugszanak”. Tudod mit? Ilyen sosem lesz. Ha szeretnél jót tenni, annak most van itt az ideje. A Biblia szerint: „Ha tökéletes körülményekre vársz, sosem fogsz semmit elvégezni.” (Prédikátor 11:4, TLB fordítás).

Tegyél jót még ma, mert nem vehetjük biztosra, hogy eljön a holnap.

Jézus ezt mondta: „Mindannyiunknak gyorsan kell teljesítenie a feladatot, amit Ő adott nekünk, aki engem elküldött, mert már nincs sok idő sötétedésig, amikor minden munkának vége szakad." (János 9:4, TLB fordítás)

Isten mindannyiunk számára adott feladatokat, az életünk ideje pedig egyre csak fogy. Ne várj a tökéletes körülményekre, inkább minden nap keresd a lehetőségeket! Te vagy Isten ajándéka másoknak, hogy segíts nekik és bátorítsd őket.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen kifogásokat hallottál már, amikor valaki nem tett azonnal jót?
  • Fel tudsz idézni egy olyan alkalmat vagy időszakot, amikor szerettél volna jót tenni, de addig vártál, míg már nem volt rá lehetőséged?
  • Miként kér Isten arra, hogy jót tegyél valakivel? Mit tehetnél ma azért, hogy ezt megvalósítsd? 




Istennek van hatalma folytatni

"Káosz vagyok. Semmi vagyok és semmim sincs; Csinálj valamit belőlem. Te (Istenem) képes vagy rá; neked mindened meg van hozzá." (Zsoltárok 40:17 The Message fordítás)

A Biblia azt mondja, Isten mindig befejezi, amit elkezdett: "Isten, aki elkezdte a jó munkát bennetek, véghez is viszi azt, amíg teljesen kész nem lesz." (Filippi 1:6 NLT ford.). Nem azt mondja, hogy 'Isten talán befejezi'. Nem is azt, hogy 'Isten reméli, hogy befejezi'. Azt mondja, hogy Isten be fogja fejezni. Mit is jelent ez?

Azt jelenti, ha igazán átadtad az életed Jézus Krisztusnak, ha kitártad magad Istennek és azt mondtad "Jézus, légy a legeslegelső az életemben", akkor úton vagy a mennybe. Semmi kétség efelől, az ügy el van intézve. Ez egy lezárt üzlet. Át fogsz érni a célvonalon, mert ez nem azon fog múlni, hogy hogyan teljesítesz, hanem Isten még mindig fennálló kegyelmén. Az egyetlen kérdés az, hogy hogyan fogod befejezni a versenyt. Te is legalább olyan jól tudod, mint én, hogy néhány ember szegényen fejezi be a versenyt, amíg mások gazdagon.

Nem csupán azt remélem, hogy bejuss a mennybe. Nem azt szeretném számodra, hogy csak épp átjuss a célvonalon. Segíteni akarok, hogy gazdagon fejezhesd be az élet versenyét. Azt akarom, hogy élvezd az életet, a bőséges életet, hogy rájöjj, Isten mit tervezett számodra, és éld meg azt.

Honnét lehetsz biztos, hogy be fogod fejezni az élet versenyét? Mert Istennek még mindig tart a kegyelme. Ő nem csak megmenteni akar. Meg akar tartani egy életen át. Azt akarja, hogy célba érj.

Mi az a fennálló kegyelem?

Ez a kegyelem az, ami továbbvisz, amikor fel akarod adni. Ez ad erőt, hogy helyesen cselekedj, amikor úgy érzed, nem ez a megfelelő lépés.

Rengeteg buktató van az élet marathonján. És tekintet nélkül arra, hogy most min mégy át, ahogy az sem számít, hogy mikkel kell szembe nézned idén, számíthatsz Isten még mindig fennálló kegyelmére.

"Azért írok nektek, hogy bátorítsalak titeket és biztosítsalak arról, hogy amit most tapasztaltok,az  teljesen Isten kegyelmének a része. Álljatok szilárdan ebben a kegyelemben." (1 Péter 5:12 NLT  ford.)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért próbáljuk olyan sokszor 'csak túlélni' a hetet, amikor Isten azt akarja, hogy megtapasztaljuk a bőséges életet?
  • Hogyan segített neked Isten kegyelme kitartani egy megpróbáltatásban?
  • Milyen helyzetben van szükséged Isten kegyelmére, hogy szilárdan tudj állni? Hogyan kéred Istent, hogy tartson meg?




Kinek szolgálsz: Istennek vagy a pénznek?

 

„Senki sem szolgálhat két úrnak. Vagy gyűlölöd az egyiket és szereted a másikat, vagy odaszánod magad az egyiknek és megveted a másikat. Nem tudjátok Istent is és a pénzt is szolgálni.” (Máté 6:24, NIV fordítás)

Egyetértesz velem abban, hogy egy materialista kultúrában élünk? Az emberek célja az, hogy mindig több, több és több legyen nekik. És amikor már majdnem sikerül lépést tartani másokkal, akkor azok vagy újabb kölcsönt vesznek fel - hogy kifizessék az előző kölcsönük tartozásait -, vagy esetleg magáncsődöt jelentenek. Vagy gondoljunk arra, amikor mindened megvan, mégis, egy karácsony előtt megjelenő hirdetés hatására azt gondolod, hogy anélkül a bizonyos dolog nélkül egyszerűen nem tudsz élni.

 Nagyon nehéz a fontos dolgokat szem előtt tartani akkor, amikor egy olyan társadalomban élsz, amiben minden a ”dolgok megszerzéséről” szól.  Az a nyerő, aki a legtöbbet tudja megszerezni, igaz? Nem! Mert aki sokat szerez magának, annak is meg kell halnia egyszer. Mindenki meghal függetlenül attól, hogy sok vagy kevés dolgot szerzett az életében.  

Az anyagiasság egyetlen ellenszere a bőkezűség. Minden alkalommal, amikor nagylelkű és bőkezű vagy, szellemi győzelmet aratsz, és a szíved állapota is jobb lesz. Minden alkalommal, amikor bőkezű vagy,  megtöröd az anyagiasság hatalmát az életedben. Miért? Mert az anyagiasság a dolgok megszerzéséről szól – még, még, még többet akarunk! Ilyen az ember természete, megszerezni és birtokolni akar. Isten azt mondja, hogy minden alkalommal, amikor bőkezű vagy, megtöröd és legyőzöd az anyagiasságot az életedben.

Ha vannak gyermekeid, azok is kell, hogy lássák, hogy adsz. Kell, hogy lássák, hogy nagylelkű és bőkezű vagy, mert sehol máshol nem fogják tudni ezt megtanulni. Tegyél meg mindent azért, hogy jó példa legyél számukra ezen a téren, és hogy ők is megtanulhassanak nagylelkűnek és bőkezűnek lenni.

A Biblia a Máté 6:24-ben ezt mondja: „Senki sem szolgálhat két úrnak. Vagy gyűlölöd az egyiket és szereted a másikat, vagy odaszánod magad az egyiknek és megveted a másikat. Nem tudjátok Istent is és a pénzt is szolgálni.” (NIV ford.) Fontos, hogy az igevers nem azt mondja, hogy nem kellene vagy nem szabadna mindkettőt szolgálni, hanem azt, hogy nem tudjuk mindkettőt szolgálni. Mert lehetetlen. Nem lehet két első számú dolog az életedben. Választanod kell, hogy melyik a legfontosabb.

Válaszd a bőkezűséget, és más lesz a kapcsolatod az emberekkel és Istennel is. És miközben tanulod, hogyan legyél olyan nagylelkű és bőkezű, mint amilyen Isten is veled, meg fogsz változni - először belül, aztán kívül is.

Beszéljetek róla:

  • A pénzügyeid melyik területén érzed a legnagyobb függőséget?
  • Hogyan tudsz példát mutatni a gyermekeidnek abban, hogy bőkezű, de ugyanakkor alázatos is vagy?
  • Mikor és hogyan tapasztaltad meg eddig, hogy Isten bőkezű volt veled?




Ne akarj mindenkinek megfelelni

 

"Az emberektől való rettegés csapdába ejt" (Példabeszédek könyve 29:25a, Új fordítás)

Amikor amiatt aggódunk, hogy mások mit gondolnak, akkor hagyjuk őket, hogy felügyeljenek minket. Nagyon sok időt és energiát elvesztegetünk azzal, hogy megpróbáljuk kitalálni, vajon mások milyennek szeretnének látni minket, és aztán megpróbálunk olyanok is lenni.

Amiatt aggódni, hogy mások mit gondolnak rólunk veszélyes, mert több, mint valószínű, hogy beleroppanunk a kritikákba. Ez azt jelenti, hogy nem mindig cselekszünk helyesen, sőt valójában ehelyett azt tesszük, amit mindenki más akar, hogy tegyünk.

Annak a veszélynek vagyunk kitéve, hogy szem elől tévesztjük azt, ami Isten szerint a legjobb, mert annyira aggódunk, hogy mások mit akarnak, hogy tegyünk, hogy nem tudunk megállni, és azon gondolkozni, hogy vajon Isten mit akar, hogy tegyünk.

1. tény: Nem tudsz mindenkinek megfelelni. Még Isten sem tud mindenkinek megfelelni. Egyik ember esőért imádkozik, a másik napsütésért. Kinek az imájára válaszoljon Isten? Isten sem tud mindenkinek megfelelni. Csak a bolond próbálkozik olyan dologgal, amit még Isten sem tud megtenni.

2. tény: Nem kell mindenkinek megfelelni. Van egy mítosz, ami szerint muszáj, hogy szeressenek, és mindenkit el kell fogadnod ahhoz, hogy boldog légy. Ez éppen, hogy nem igaz. Nem kell mindenkinek megfelelned ahhoz, hogy boldog légy.

3. tény: Az elutasítás nem teszi tönkre az életed. Fáj, az biztos. Nem kellemes. Kényelmetlen. De a visszautasítás nem teszi tönkre az életedet, hacsak nem hagyod azt.

Ne akarj mindenkinek megfelelni. Emlékezz arra, hogy senki nem éreztetheti veled, hogy alárendelt vagy, hacsak te nem adod meg neki az engedélyt ehhez.

Pál apostol ezt mondja: "Ha az Isten velünk, kicsoda ellenünk?" (Róma 8: 31b Károli). Ez azt jelenti, hogy így is gondolkozhatunk: "Istennek tetszem így, és én is kedvelem magam. Ha te nem kedvelsz így, akkor az a te problémád. Ha Istennek így tetszem, akkor ki törődik azzal, hogy mindenki mindent elfogadjon, amit teszek?"

Ne felejtsd el, hogy bármit teszel, Isten nem fog kevésbé szeretni. Emlékezz arra, hogy akármit teszel, Isten nem fog jobban szeretni. Pontosan olyannak szeret, amilyen most vagy.



Beszéljünk róla:

Ki az, aki miatt aggódsz, akit le szeretnél nyűgözni, akinek az elfogadására vágysz, vagy tetszeni akarsz?

A tudat, hogy "bármit teszel, Isten nem fog kevésbé szeretni" békességet kellene, hogy adjon az életednek. Hogyan látszik meg az életeden ez a békesség?






komment
süti beállítások módosítása