Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Mi a vészforgatókönyved kisértés esetén?-Milyen legyen a szíved, amikor adakozol?-Ne engedd át a vezetést a büszkeségednek!

2019. június 03. 10:17 - Andre Lowoa

 


Mi a vészforgatókönyved kisértés esetén?

„Fuss el mindezektől a gonosz dolgoktól!" (1Tim 6:11b, NLT fordítás)

Alig néhány hete beszéltem a kísértésről, ma szeretném folytatni.

Amikor kísértésnek, csábításnak vagyunk kitéve, szükségünk vagy egy vészforgatókönyvre, egy menekülési tervre.

A Biblia azt mondja, hogy a kísértő helyzetből gyorsan ki kell lépni. Azaz, olyan megelőző stratégiát kell kifejlesztenünk, amivel a kísértés csapdáját el tudjuk kerülni. Szükségünk lesz a terv kifejlesztésénél egy „vész esetén megnyomni" gombra is, ami a kísértés váratlan helyzetében használható. Például amikor a tévét nézed és hirtelen egy csábítást érzel, mit teszel?

A Biblia az mondja, hogy fuss!

Pál Timóteushoz írt első levelében, a 6:11-ben ezt írja: „Fuss el mindezektől a gonosz dolgoktól!" (1Tim 6:11b, NLT fordítás).

Ki kell lépned belőle. Legyen az egy csábítás a korrupcióra. Legyen az egy szexuális kísértés. A válaszod mindig ugyanaz kell legyen. Szállj ki, lépj ki! Sose érvelj a kísértés ellen. Veszíteni fogsz. Az érzelmek elragadnak, mert az érzelmek nem logikusak.

Évekkel ezelőtt, amikor ifjúsági lelkész voltam, azt mondtam a gyerekeknek: „Ne az autó hátsó ülésén döntsd el, hogy szűz maradsz és a házasságig ártatlan leszel." Sokkal előbb kell elhatároznod, hogy a házasságig érintetlen maradsz. Amikor már az autó hátsó ülésén találod magad, már a felfokozott érzelmek és nem a terveid irányítanak. Akkor már közbelépnek a hormonok és elárasztanak.

Ezért kérlek, szánjál időt arra, hogy legyen krízisterved a kísértés legyőzésére. Ne állj ellen, hanem váltsd le, lépj ki belőle! Válts másik csatornára, szállj ki! Ez a legrövidebb út.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Mi a vészforgatókönyved arra a kísértésre ami most éppen foglalkoztat?
  • Milyen helyzeteket kell elkerülnöd, hogy távol maradj a kísértéstől?

 

Milyen legyen a szíved, amikor adakozol?

„Mindannyian el kell döntsétek a szívetekben, hogy mennyit akartok adni. És ne vonakodva adjatok, se nyomás hatására, mert Isten azt az embert szereti, aki örömmel ad.” (2Kor 9,7 - NLT fordítás)

 

Hogyan lehet az adakozáshoz való hozzáállásod olyan, amilyet Isten szeretne? Minden a szívedben kezdődik. Istent sokkal jobban érdekli az, hogy mennyire vagy hajlandó adni, mint a vagyonod. Őt az érdekli, mi történik a szívedben, amikor elhatározod, hogy adakozol.

A Biblia azt írja a 2Kor 9,7-ben: „Mindannyian el kell döntsétek a szívetekben, hogy mennyit akartok adni. És ne vonakodva adjatok, se nyomás hatására, mert Isten azt az embert szereti, aki örömmel ad.” (NLT ). Ez az igevers konkrétan négy dolgot említ azzal kapcsolatban, hogy milyen legyen a szívünk és a hozzáállásunk, amikor adakozunk:

  1. Adakozz meggondoltan. Ne egy hirtelen döntés alapján adj! Akkor adakozol szellemből, amikor átgondolod, imádkozol ezzel kapcsolatban, és úgy döntöd el. Miért? Mert az életben mindent megtervezünk, ami fontos számunkra. Isten azt szeretné, hogy az adakozás fontos és jelentőségteljes legyen az életedben.
  2. Adakozz lelkesen. Ne mond azt, hogy muszáj adnod, mert különben Isten lesújt rád, se bármi ehhez hasonlót. Adj úgy, hogy tudod, hogy Isten valami nagy dolgot végez el a szívedben, amikor nagylelkűvé tesz.
  3. Adakozz önként. Amikor úgy érzed, hogy más emberek nyomást akarnak rád gyakorolni, hogy adj, akkor ne adj. Azt az adakozást nem áldja meg Isten. Azonban ha érzed, hogy Isten indít, akkor tedd is meg!
  4. Adakozz örömmel. Adj vidáman! A görögben az adakozás szónak még túláradó jókedv jelentése is van. Isten azt szeretné, ha örülnél, amikor Neki vagy másoknak adsz.

Néha nehéz derűsnek lenni, amikor Isten adakozásra indít. Amikor így érzel, emlékeztesd magad arra, hogy Isten jó munkát végez ilyenkor a szívedben.

Miért legyünk nagylelkűek? Mert a nagylelkűség

  • közösséget épít,
  • legyőzi az anyagiasságot,
  • erősíti a hitet,
  • befektetés az örökkévalóságba,
  • számunkra is áldást hoz, és
  • Istenhez tesz minket hasonlóvá.

 

 Beszéljetek róla:

  • Milyen adakozással kapcsolatos terved van?
  • Hogyan tudsz különbséget tenni adakozáskor a külső nyomás és Isten indíttatása kötött?
  • Hogyan tudsz példát mutatni a jókedvű adakozásban a családodnak?

 

 


Ne engedd át a vezetést a büszkeségednek!

"Semmit ne tegyetek önzésből, se hiú dicsvágyból, hanem alázattal különbnek tartsátok egymást magatoknál.” (Pál levele a Filippiekhez, 2:3)

A kapcsolataidat érintő összes konfliktusnak van egy közös eleme: a büszkeség.
De nézzük meg kicsit közelebbről: mi is a közös a bűneimben és a büszkeségemben? Természetesen én. A probléma éppen velem van. ÉN akarom, amit akarok, ÉN azonnal akarom ezeket. És innen ered a gondjaink jelentős része. Soha ne engedd át ennek az érzésnek a kapcsolataid vezetését, hiszen ez minden bűn gyökere!
A Filippibeliekhez írott levél 2. fejezete ezt mondja: „Semmit ne tegyetek önzésből, se hiú dicsvágyból, hanem alázattal különbnek tartsátok egymást magatoknál.” Pál azt tanítja tehát, hogy a büszkeségünk két módon is képes konfliktusokat generálni. Az egyik az önzés, a másik pedig a hiú becsvágy. Az önzés azt mondja: „minden rólam szól”, míg a becsvágy jelentése: „mindig igazam van”.
Önző törekvéseink megszámlálhatatlan problémához vezetnek. Jakab levelének 3. fejezetében így ír: "Mert ahol irigység van és viszálykodás, ott zűrzavar van és mindenféle gonosz tett." Amikor zűrzavarba botlasz a munkahelyeden, a gyülekezetedben, az otthonodban, a házasságodban vagy éppenséggel a politikusaid körében, akkor biztosan tudhatod, hogy az önzés és a féltékenység okozza ezeket.
A hiú becsvágy az a magatartás, amikor úgy véled, mindenben igazad van. A Living Bible Fordítás szerint a mai igénk így hangzik: „Ne azért élj, hogy jó benyomást tégy másokra!”. Pedig életünk szinte minden területén ezt tesszük, nem igaz? Főként a közösségi oldalakon. Óriási a kísértés, hogy jobb képet fess magadról az interneten, mint amilyen valóban vagy.
Pál a Galatákhoz írott levelében egy 17 pontos listát állít össze a büszkeségnek életünkre gyakorolt hatásairól. Azt állítja, hogy amikor saját magunkat helyezzük létünk középpontjába, akkor ez a döntésünk megszámlálhatatlan módon fogja befolyásolni boldogulásunkat. Olyan elemekkel indít, amelyek lényege saját testi vágyaink önző módon történő beteljesítése: vad bulizásokat, részegeskedést, szexuális eltévelyedéseket, erkölcstelenségeket sorol.
A lista többi eleme valójában ezekhez kapcsolódó bűn. A Galaták 5:19-21-ben ezt olvassuk: „A test cselekedetei azonban nyilvánvalóak:…ellenségeskedés, viszálykodás, féltékenység, harag, önzés, széthúzás, irigység… Ezekről előre megmondom nektek, amint már korábban is mondtam, akik ilyeneket cselekszenek, nem öröklik Isten országát.”
Ha tehát boldogságra vágysz a kapcsolataid terén, harmóniára lesz szükséged. Ha pedig eléred ezt a harmóniát, alázatosságra kell törekedned. Soha ne engedd, hogy a büszkeséged vezéreljen!
Beszéljetek róla:
• Hogyan jellemeznéd kapcsolataid alapjait? Azért vagy-e a kapcsolataidban, hogy magadat szolgáld ki, vagy azért, hogy másokat szolgálhass?
• Hogyan tudod gyakorolni az alázatot a kapcsolataidban?
• Láttad-e már megnyilvánulni a büszkeség pusztítását? Mit tudsz tenni ma annak érdekében, hogy helyreállítsd ezeket a kapcsolatokat?

 




komment
süti beállítások módosítása