Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Senki más nem tudott volna azzá alkotni, aki vagy-Tanítsd gyermekeidnek Isten Igéjét!-Tanulj meg együttérző lenni másokkal!

2019. május 31. 10:27 - Andre Lowoa




Senki más nem tudott volna azzá alkotni, aki vagy

Te alkottad veséimet, anyám méhében te szőtted a testem.” (Zsolt. 139:13, SZIT fordítás)

fazekas.jpg

Isten életed minden napját megtervezte. Mielőtt az első lélegzetvételed megtörtént, Isten már tudta életed minden egyes eseményét.

Jóval azelőtt, hogy a szüleid egyáltalán elterveztek téged, Isten gondolataiban már szerepeltél. Nem a sorson múlt, nem a szerencsén vagy a véletlenen, hogy te most, ebben a pillanatban lélegzel.

Azért vagy most életben, mert Isten azt akarta – minden erősségeddel és gyengeségeddel együtt – hogy élj.

Akár jók, akár rosszak, vagy akár közömbösek voltak a szüleid, Isten őket használta, mert ők rendelkeztek pontosan azzal a DNS-sel, ami ahhoz kellett, hogy megalkossanak téged. Isten akarta, hogy élj. Az idők kezdete óta Istennek terve van az életeddel – és okkal akarta, hogy élj.

Senki más nem tudott volna azzá alkotni, aki vagy.

A Biblia azt mondja: Te alkottad veséimet, anyám méhében te szőtted a testem. Áldalak, amiért csodálatosan megalkottál, és amiért csodálatos minden műved. Lelkem ismered a legmélyéig, létem soha nem volt rejtve előtted. Amikor a homályban keletkeztem, és a föld mélyén elindult életem, szemed már látta tetteimet, s könyvedben mind felírta őket. Meghatároztad napjaimat, mielőtt még egy is megjelent belőlük.” (Zsolt. 139:13-16, SZIT fordítás)

Isten bizalmasan részese volt a születésednek. Szeretett akkor és szeretni fog örökké. Bár a szüleid hozzájárultak a DNS-edhez, Téged Isten alkotott. Nem csak egy újabb megszületett csecsemő voltál. Isten személyesen tervezte meg a születésed.

Isten mesterműve vagy. Okkal teremtett téged; hogy beteljesítsd a céljait ebben a világban.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mi a véleményed arról az igazságról, hogy Isten akarta, hogy élj? Milyen módon tudod mindezt hasznosítani az életedben?
  • Senki más nem tudott volna azzá alkotni, aki vagy. Van az életednek olyan területe, amikor nem vagy önmagad? Mit gondolsz, miért engedi meg Isten, hogy ilyesmi történjen?






Tanítsd gyermekeidnek Isten Igéjét!


"Én nekik adtam igédet..." (János 17:14)

Mi Isten Igéjére építjük az életünket és a gyermekeinknek is meg kellene tanítanunk, hogy ugyanezt tegyék. Isten Igéje az igazság. Jézus azt mondta: "… megismeritek az igazságot és az igazság megszabadít titeket." (János 8:32)

Azt szeretném, hogy a gyerekeim szabadok legyenek. Nem akarom, hogy a bűntudat megkötözze őket. Nem akarom, hogy az aggodalom megkötözze őket. Nem szeretném, hogy gyerekeimet megrontsa a harag, a neheztelés. Nem akarom, hogy mások elvárásainak a nyomása alatt éljenek.

Meg kell tanítanunk gyerekeinknek azt, hogy amikor az életünket Isten Igéjére építjük, akkor valódi szabadságban vagyunk. Az az élet, ami Isten Igéjére épült tele van boldogsággal, örömmel, szenvedéllyel és céllal. Sok fejfájástól, szívfájdalomtól és szívtöréstől óvod meg gyermekeidet, ha megtanítod őket bízni Isten Igéjében, mint életük egyetlen tekintélyében.

Isten azt várja tőled, hogy Igéjének a legfőbb tanítója légy. Ez azt jelenti, hogy ismerned kell Isten Igéjét. Mint sok más embernek, neked is szükséged lehet arra, hogy Bibliatanulmányozó csoport látogatásával behozd a lemaradásodat. Azután, tanítsd meg gyermekeidet, hogy tanulmányozzák a Bibliát egyedül.

Jézus azt mondta: "mert azokat a beszédeket, amelyeket nekem adtál, átadtam nekik, ők pedig befogadták azokat, és valóban felismerték, hogy tetőled jöttem, és elhitték, hogy te küldtél engem. (János 17:8)

 



Tanulj meg együttérző lenni másokkal!

"Legyetek mindnyájan egyetértők, együttérzők, testvérszeretők, könyörületesek, alázatosak." (1Péter 3:8)

Soha nem fogsz egységben élni a feleségeddel, a férjeddel, a barátaiddal, vagy bárki mással empátia nélkül. Nem szervezhetsz csapatot, ha nem tudod mi történik a többiek életében. Ezért van az, hogy akik egy irodában dolgoznak, együtt végzik a munkát, de nem csapatként, amíg meg nem ismerik, hogy mi történik a másik ember életében.

Az együttérzés azért ilyen fontos, mert a két legmélyebb szükségünket tölti be: az alapvető igényt, hogy megértsenek és egy mély igényt az érzéseinkre történő visszajelzésre.

Ha csapatot akarsz építeni a barátokból vagy a munkahelyeden, vagy a gyülekezeti kiscsoportban, be kell építened az együttérzést a rendszerbe. Tehát, miként válhatsz együttérző emberré?

  1. Lassíts le. Mivel a kultúránk arra nevel, hogy gyorsan éljünk, a kapcsolataink általában felszínesekké válnak. Ez azt jelenti, hogy a kiemelkedő pillanatokban ott vagy, de kihagyod a sok apró részletet azok életéből, akiket a legjobban szeretsz. A Jakab 1:19 azt mondja: "Legyetek gyorsak a hallásra, késedelmesek a beszédre, és késedelmesek a haragra" (NLT második kiadás ford.).
  2. Tegyél fel kérdéseket. A Példabeszédek 20:5 azt mondja: "Az ember gondolatai olyanok mint egy mély kútban a víz, de a bölcs ki tudja azt meríteni." (GNT fordítás). A legtöbb ember nagyon ragaszkodik az érzéseihez, és nem mutatják ki valódi állapotukat. “Minden rendben" a jól megszokott válasz, de ez nem igazán árulkodik róla, hogy mit is érez valójában a másik. Ha megkérdezed: "Hogy vagy?" és a másik csak annyit válaszol, hogy "MInden rendben.", akkor így próbálj mélyebbre evezni: Tanuld meg másodszorra is feltenni ugyanazt a kérdést, mert így fejleszthetsz igazi együttérzést. Állj meg és mondd: "Nem. Hogyan érzed magad valójában?" A másik dolog amit megtanulhatsz, az a kivárás. Ez azt jelenti, hogy nem félsz a csendtől. Csak maradj a pillanatban, tedd fel a kérdést, és ne félj csak ott ülni és várni. Ne csapj bele azonnal az ütemtervedbe. Csak figyelj és tanulj.
  3. Fejezd ki az érzéseidet. A Biblia azt mondja a Róma 12:15-ben: "Örülj az örülőkkel és sírj a sírókkal." (NASB fordítás). Az együttérzés több, mint azt mondani: "Sajnálom, hogy fájdalmat érzel." Helyette azt mondja: "Veled együtt élem át a fájdalmat." Hajlandó vagy mással sírni, és hajlandó vagy mással örülni is. Csak egy úton válhatsz ilyen együttérzővé – maradj betöltve Istennel. Ha a tankodból kezd kifogyni Isten, egyáltalán nem leszel együttérző. Folyamatosan tele kell lenned Istennel.

"Legyetek mindnyájan egyetértők, együttérzők, testvérszeretők, könyörületesek, alázatosak." (1Péter 3:8).

Beszéljetek róla:

  • Milyen tulajdonságai vannak egy jó meghallgatónak?
  • Hogyan válaszolsz az embereknek, amikor megkérdezik: "Hogy vagy?"
  • Szerinted miért félnek az emberek annyira a csendtől a kapcsolataikban?
komment
süti beállítások módosítása