Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Minél hálásabb vagy, annál boldogabb is-Szelektív memória: középpontban a szép idők

2019. május 27. 10:18 - Andre Lowoa

 

 

Minél hálásabb vagy, annál boldogabb is


„Mindig, amikor rátok gondolok, hálát adok az én Istenemnek. ” ( Filippi 1:3, NLT fordítás) 

A tanulmányok egymás után állítják, hogy a hála szoros kapcsolatban áll a boldogsággal. Pszichológusok és szociológusok bizonyították, hogy minél hálásabb vagy, annál boldogabb is.

Ha egészséges kapcsolatokat szeretnél, akkor kezdd azzal, hogy hálás vagy. Messzemenően boldogabb leszel a kapcsolataidban és jobban élvezed azokat, ha kialakítod szokásként azt, hogy hálás vagy az emberekért az éltedben.

Pál ezt mondja a Filippi 1:3-ban: ‘Mindig, amikor rátok gondolok, hálát adok az én Istenemnek.’

 Ez az egyszerű igazság a jó kapcsolatok alapja.

Amikor azokra az emberekre gondolsz, akik körülvesznek az életben, akkor vajon a hála érzése tölt el? Túl sokunknak inkább ez jut eszébe:  ‘Mit kell tenniük nekik értem? Milyen problémáink vannak? Mi az, amit meg kell oldanunk?’  De Pál egy másfajta megközelítésre hívja fel a figyelmet. Az első gondolata a barátai felé a hála volt, és nekünk is ezt a példát kellene követnünk, ha tartós kapcsolatokat szeretnénk.

Szembe kell nézni azzal a kihívással is, hogy minél régebb óta ismersz valakit, annál valószínűbb, hogy természetesnek veszed őt. Ugye, így van? Minél régebb óta ismersz valakit, annál könnyebb a hibáira és a vele való nehéz időkre emlékezni a kellemes és boldog időszakok helyett.

Ezért erőfeszítést kell tenni a részünkről azért, hogy tudatosan döntsünk úgy, hogy hálásak leszünk azokért, akik körülvesznek bennünket. Ha kialakítjuk azt a szokást, hogy megköszönjük Istennek az embereket az életünkben, az boldogságot fog hozni, és maradandó, örök kihatással lesz a kapcsolatainkra.

 Beszéljetek róla:

  • Mit gondolsz, Isten miért szeretné, hogy megköszönjünk neki azokat az embereket, akiket az életünkbe helyezett?
  • Hogyan tudnál elkezdeni hálásnak lenni az életedben lévő emberekért? Mi az, ami segít majd, hogy folyamatosan hálás tudj maradni értük?
  • Mondd el valakinek ma, hogy miért vagy hálás érte.




Szelektív memória: középpontban a szép idők

"Köszönöm Istennek a segítséget, amellyel nekem segítettetek." (Fil 1,5a, NCV ford.)
A hála érzésének felfedezése nem automatikus reakció. Nem vagyunk természetünknél fogva hálás emberek, hanem hálátlanok. Mindig valami mást akarunk ahelyett, ami éppen adatott.
A Filippi levélben az ott éppen elinduló gyülekezetnek írt Pál apostol, ahol egy Lídia nevű nő megnyitotta az otthonát másoknak, és aki többekkel együtt köszöntötte a városban Pál apostolt. A filippi gyülekezet Pál missziói útjait is segítette. A Filippi 1,5-ben azt olvassuk: "Köszönöm Istennek a segítséget, amellyel nekem segítettetek."
A helyzet az, hogy Pál nem töltött szép időket Filippiben, sőt az itt induló gyülekezetet volt a legnehezebb megalapítani. Amikor megérkezett a városba és szerette volna elkezdeni a gyülekezet plántálását, megverték, megostorozták, megalázták, hamis vádak alapján letartóztatták és börtönbe is vetették, majd túlélt egy földrengést. Mindezek utána a város vezetői udavriasan megkérték, hogy hagyja el a várost.
Mégis így beszél Pál a hívőkhöz: "Minden alkalommal, amikor rátok gondolok, hálát adok az én Istenemnek." (Fil 1,3 NLT)
Mit csinál itt Pál? A szelektív memória áldásait választja. Filippi nem volt a boldogság városa Pál számára, mert sok üldöztetést és szenvedést kellett elviselnie ebben a városban. De mindezek ellenére nem a fájdalmas emlékek tengerén való hajózást választotta, hanem kifejezte háláját azokért a jó dolgokért, amit érte és vele tettek.
Minél régebben ismersz valakit, annál természetesebb a jelenléte és annál könnyebben látod meg a hibáit, emlékszel a rossz dolgokra a jók helyett.
Még mindig fájdalmas emlékek áradatában élsz? Nem tetted őket még félre és nem tudod élvezni a kapcsolataidat, mert még mindig a múltban ragadtál meg?
Meg kell értened, hogy az emlékek választás kérdései. Hallottam egyszer egy történetet két barátról, akik beszélgettek. Az egyik megkérdezte a másikat: "Nem emlékszel arra, hogy a férjed mit tett a múltkor?" A barátja így válaszolt: "Határozottan emlékszem arra, hogy elfelejtettem."
Az emlékeid válaszhatók. Ha meg akarod tartani a fájdalmas emlékeket, csak hajrá! De ettől nem leszel boldog. Pálnak sok oka lett volna arra, hogy fájdalommal emlékezzen a Filippiben eltöltött időre. Ehelyett azt választotta, hogy hálás lesz azokért az emberekért az életében, és a munkáért, amit Isten végzett el rajta keresztül. Amikor te is hasonlóan cselekszel, Isten meg fogja áldani a kapcsolataidat, melyek messze felül fogják múlni a képzeletedet.
Beszéljetek róla:
  • Miért egyszerűbb néha megtartani a fájdalmas emlékeket, ahelyett, hogy a jókkal helyettesítenénk?
  • Hogyan változtatják meg a jó dolgokra való koncentrálás a jövőtől való elvárásaidat?



komment
süti beállítások módosítása