Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A szeretet elűzi a félelmet a kapcsolataidból-A szeretet-tank újratöltése-Először imádkozz, és imádkozz többet!

2019. május 22. 10:10 - Andre Lowoa

 

A szeretet elűzi a félelmet a kapcsolataidból

"A szeretetben nincs félelem, mert a tökéletes szeretet szeretet elűzi a félelmet. Ha félünk ... az azt jelenti, hogy nem tapasztaltuk meg a tökéletes szeretetet." (1Ján 4:18, NLT ford.)

"Utállak!"

Amikor az emberek ezt mondják egy kapcsolatban, az gyakran annak a jele, hogy valaki megpróbál uralkodni az embertársán. Mi van az uralkodás mögött? A félelem. A bizonytalanság arra késztet, hogy uralkodjunk mások felett vagy arra, hogy elutasítsuk mások uralkodását magunkkal szemben. Amikor annyira bizonytalan vagy, hogy minden gondolatod akörül forog, vajon mások mit gondolnak rólad, az lerombolja a kapcsolataidat és ellehetetleníti az életedet.

Mi emberek hatalmas dilemma előtt állunk: arra vágyunk, hogy közel kerüljük valakihez, de nagyon félünk attól, hogy közel legyünk valakihez. Vágyunk az intimitásra, de ugyanakkor halálra is vagyunk rémülve tőle.

A bizonytalanság meggátolja az intimitást és le is rombolja a kapcsolataidat. Nem kerülhetsz úgy közel valakihez, hogyha félelem van a kapcsolataidban. Ha a bizonytalanság szétrombolja a kapcsolataidat, akkor mi építi őket? A szeretet! A szeretet építi a kapcsolatokat.

A Biblia ezt írja: "A szeretetben nincs félelem, mert a tökéletes szeretet szeretet elűzi a félelmet. Ha félünk ... az azt jelenti, hogy nem tapasztaltuk meg a tökéletes szeretetet." (1Ján 4:18, NLT ford.)

Ez hogyan működik? Hogyan űzi el a szeretet a félelmet?

A szeretet fókuszában nem te fogsz állni többé, hanem a többiek. Az emberek sokszor megkérdeznek: "Soha nem leszel ideges, amikor az előtt a sok ember elött beszélsz Seddlebackben?" A válasz: "Dehogynem!" De tudod, hogy mi a különbség? Nem magamra összpontosítok, hanem inkább azokra az emberekre, akik velem szemben ülnek. Ha viszont ott állnék, s azon gondolkoznék, vajon mit gondolnak a hajamról, lenne mitől félnem, nem igaz? De abban a pillanatban, amint arra kezdek gondolni, mennyire szeretem a gyülekezetemet és hogyan szolgáljuk együtt Istent, a félelem hirtelen eltűnik.

Ez ugyanígy müködik minden kapcsolatban. Ha másokra összpontosítunk, az megadja az erőt a félelem kiűzéséhez.

Hogyan kell hát megtalálni azt az erőt, ami segít másokra fókuszálni? Rá kell ébredned arra, mennyire szeret téged Isten. Abban a pillanatban, amint megérted mennyire szeret Isten téged, nem kell önmagadnak bizonyítanod többé. Nem kell többé azzal töltened az életed, hogy mások jóindulatát megnyerd, mert már tudod, hogy Isten szeret téged.

Tudod milyen felszabadító és örömteli így élni? Az identitásod és az önértékelésed nem azon múlik többé, vajon mit gondolhatnak mások rólad. Amikor biztonságban vagy a Jézussal való kapcsolatodban, nem nyom le mások elvárásának terhe. Isten szeretete megszabadít arra, hogy másokat is félelem nélkül szeress.

Beszéljetek róla:

- Milyen bizonytalanságok és félelmek tartanak vissza attól, hogy az életedet és a szívedet megnyitsd valakinek, akár egy barátnak, társnak, vagy családtagnak?

- Hogyan segít a kultúránk abban, hogy elbizonytalanodjunk a kapcsolatainkban?

- Mit gondolsz, mit hisz Isten rólad? Mit lát, amikor rád néz?




A szeretet-tank újratöltése


„A szeretet sohasem adja fel, sohasem veszíti el a hitét, mindig reménykedik és minden körülmény között kitart.” (1Kor 13,7 NLT fordítás, második kiadás)

Az a fajta szeretet, ami valóban változást tud hozni ebben a világban, nagy erőfeszítést igényel a részedről, azonban nagy jutalomban is részesülsz.

Néha egészen egyszerűen csak úgy érzed, hogy nincs benned több szeretet, amit adhatnál. Lehet, hogy emberekkel kapcsolatos munkád van mint a tanár, értékesítő vagy a pincér, és úgy mész haza, hogy azt gondolod, hogy „egészen egyszerűen nem tudok szembenézni még egy kéréssel, még egy problémával, vagy még egy szívfájdalommal.” Így hát egyszerűen csak kikapcsolsz.

Vagy egy olyan ember irányában kell szeretetet tanúsítanod, aki követelőző, önző és sosem viszonozza a szeretetedet. Éppen ezért csak arra tudsz gondolni, hogy „Végeztem. Soha többet!”

Mindezek tökéletesen természetes és emberi reakciók, azonban ez nem az a mérce, amit Isten a szeretettel kapcsolatban felállított a Bibliában. A Biblia ugyanis azt mondja: „A szeretet sohasem adja fel, sohasem veszíti el a hitét, mindig reménykedik és minden körülmény között kitart.” (1Kor 13,7 NLT fordítás, második kiadás). A szeretet sosem adja fel.

Hogyan tudsz ilyen türelmes szeretetet tanúsítani valaki felé? Újra kell töltekezned!

Amikor a gyerekeim még kicsik voltak, emlékszem, hogy elvittem a családomat egy közeli légibemutatóra. Nagyon lenyűgöző volt látni, ahogyan egy repülőgépet repülés közben tankolnak meg. Sosem fogom elfelejteni azt a látványt.

Azonban azt is elképzelheted, hogy valaki egy repülőt vezet és azt mondja „Nincs szükségem az újratöltésre”. A gépe le fog zuhanni és ki fog égni. Egy hosszú távú út során a gépet újra meg kell tankolni.

Ahhoz, hogy olyan türelmes szeretetet tudj tanúsítani, amit Isten szeretne, újra kell töltened a szeretet-tankodat. Nézz csak körül a társadalmunkban és meg fogod látni, hogy tele van olyan roncsolt kapcsolatokkal, amelyek azért mennek tönkre, mert az emberek nem töltik újra a szeretet-tankjaikat.

Hogyan tudod újratölteni a szeretet-tankodat? Azzal kell kezdeni, hogy engeded Istent szeretni téged. „Azért szeretünk, mert ő előbb szeretett minket” (1János 4,19 NIV fordítás). Amikor kimerült vagy és fáradt, és nem tudod, hogyan tudnál bárki felé is szeretetet tanúsítani, emlékezz arra, hogy Isten annyira szeretett téged, hogy a Fiát küldte, hogy meghaljon érted.

Ez pedig az igazi üzemanyag. Ez az, ami mozgásban tart amikor már feladnád!

Beszéljetek róla:

  • Mit kell tenned ezen a héten ahhoz, hogy újratöltődj és helyesen tudj szeretni másokat?
  • Melyek azok a tulajdonságai Isten szeretetének, amiket jól tudsz szemléltetni?
  • Kivel kapcsolatban vesztetted el a hitedet, vagy kiről mondtál már le? Hogyan tudnál az az ember felé szeretetet tanúsítani ma?





Először imádkozz, és imádkozz többet!

“Ezek után a móábiak, az ammóniak és a meúniak egy része háborút indított Jósafát ellen. Jósafát megijedt a hír hallatán és az Úrhoz könyörgött útmutatásért." (2 Krón 20:1, 3 NLT fordítás)


Néha úgy tűnik, hogy semmi sem jön össze. A Utah állambeli Provóban Brian Hicenak is ilyen napja volt. Először a felső szomszédjánál csőtörés volt és elázott a lakása. Amikor elindult szőnyegtisztítóért rájött, hogy lapos a kocsijának a kereke. Kicserélte, aztán bement, hogy felhívja egy barátját, hogy megkérje egy kis segítségre. Azonban ahogy a vízben állt és megfogta a telefont, az úgy megrázta, hogy kitépte a telefont a falból. Amikor végre elindult, a víztől úgy bedagadt az ajtó, hogy nem tudta kinyitni és a szomszédnak kiabált át, hogy rúgja be az ajtót. Mindeközben valaki ellopta Brian autóját. Aznap este egy katonai ünnepségen vett részt az egyetemen és súlyosan megsérült amikor valahogy beleült a saját bajonettjébe ami az autó első ülésére lett téve. A doktorok összevarták a sebét de már senki nem tudott segíteni a négy kanáriján amiket a szétázott mennyezet nyomott agyon. Amikor hazaért az egyetemről megcsúszott a nedves szőnyegen és megütötte a farkcsontját. Brian ekkor már azon gondolkodott, hogy "vajon Isten megakarja-e ölni csak egyszerűen nem sikerül neki?"

Volt már ilyen napod? Mit csinálsz amikor rengeteg kezelhetetlen problémád van?

Mielőtt bármit tennél, menj egyenesen Istenhez! Mondd azt, hogy "Istenem, ez már túl sok!" és kérdezd meg: "Istenem, mit gondolsz Te erről?" A te nézőpontod véges, míg Istené végtelen. Ő látja a kezdetet és a véget is. Egyszerre látja a múltat, a jelent és a jövőt is. Egy teljes képet kell láss arról a problémádról ami most olyan nyomasztó.

Túl sokszor tekintünk az imára úgy mint az utolsó menedékre és nem úgy mint az első opcióra.
Az ima sokszor egy olyan dolog ami csak a lista legalján van, miután már minden mást kipróbáltál. Az emberek azt szokták mondani, hogy "most már nincs mit csinálni, csak imádkozni!" mintha az lenne az utolsó lehetőség.

Az ima legyen az első, ne az utolsó! Ha azt szeretnéd, hogy Isten segítsen esélyt adni az életed bármelyik területén, akkor fordulj hozzá először.

“Ezek után a móábiak, az ammóniak és a meúniak egy része háborút indított Jósafát ellen. Jósafát megijedt a hír hallatán és az Úrhoz könyörgött útmutatásért." (2 Krón 20:1, 3 NLT fordítás) Az "ezek után" egy nagy, országos, lelki ébredésre utal. Jólét és áldás volt az országban, majd hirtelen jött egy háború.
Minden magaslat után jön egy mélypont. Minden győzelem után van egy csalódás. Minden áldással jár egy próba. Lehet, hogy épp most nem kell háborúban lenned, de lehet, hogy holnap vagy azután, vagy azután igen.

Várd az áldás, de légy készen a harcra. Nehéz idők előtt állunk.

Nem szabad viszont, hogy egy lehetetlen helyzet megfélemlítsen. Arra kell készítsen, hogy többet imádkozz, és, hogy Istenhez fordulj először.

Beszéljetek róla:

* Milyen lehetetlennek tűnő helyzet előtt állsz ma?
* Hova fordulsz ha bajod van? Kivel akarsz először beszélni?



komment
süti beállítások módosítása