Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

-Fogadd el, amin nem tudsz változtatni!-Isten családja a gyülekezet-Isten családja örökké megmarad-Isten örömét leli benned

2019. május 17. 10:19 - Andre Lowoa





Fogadd el, amin nem tudsz változtatni!


"Megtanultam, hogy elégedett legyek azzal, amim van. Tudom, hogyan kell élni, ha szinte semmim sincs, vagy ha megvan mindenem. Megtanultam a titkát annak, hogyan kell élni, akár tele a gyomrom, akár üres, akár bőségben vagyok, akár szűkölködöm. Mert mindenre képes vagyok Krisztus által, aki erőt ad nekem." (Fil 4:11-13, NLT fordítás)



Ha azon gondolkodsz, amit nem tudsz megváltoztatni, nem fog békét hozni az életedbe. Attól, hogy megsértődsz vagy keserű leszel olyasmi miatt, amin nem tudsz változtatni, még nem lesz békességed. Ha bűntudatot érzel amiatt, amin már nem lehet változtatni, akkor sem lesz békességed.

Csak egy dolog van, ami békességet fog hozni az életedbe: fogadd el azt, amit nem tudsz megváltoztatni.

Amikor Pál a Filippi levelet írta, Rómában volt éppen börtönben, és várta a kivégzését. A Filippi 4:11-13-ban írja ezeket a szavakat: "Megtanultam, hogy elégedett legyek azzal, amim van. Tudom, hogyan kell élni, ha szinte semmim sincs, vagy ha megvan mindenem. Megtanultam a titkát annak, hogyan kell élni, akár tele a gyomrom, akár üres, akár bőségben vagyok, akár szűkölködöm. Mert mindenre képes vagyok Krisztus által, aki erőt ad nekem. "(NLT)

Pál valószínűleg meg akarta változtatni a körülményeit, és szemrehányást tehetett volna volna Istennek azért, ami történik vele. Ehelyett azonban bízott Istenben azokkal a dolgokkal kapcsolatban, amelyeket nem tudott megváltoztatni, és úgy döntött, hogy Istennek adja a dicsőséget.

Ami állandóan feszültté és idegessé tesz bennünket az életben, az az, hogy mindig mindenre magyarázatot akarunk kapni. Amikor valami elromlik az életünkben, ezt mondjuk: "Miért történik ez, Istenem? Miért engedted ezt meg?"

3 dolgot kell megértened:

1.) Isten nem tartozik neked magyarázattal semmiért. Isten jó és igazságos, és Ő érti azokat a dolgokat is az életünkben, amit mi nem. Neked csak azt kell mondanod, hogy: "Oké, Uram, rendben van."

2.) Még ha Isten meg is magyarázná, hogy miért történnek a dolgok úgy, ahogy történnek, valószínűleg te nem értenéd meg, mert Isten útjait mi nem tudjuk megérteni.

3.) A magyarázat egyébként sem hozna békességet. A magyarázatok sohasem kielégítőek.

Az egyedüli, ami megnyugvást hozhat, az Isten jelenléte az életünkben - nem Isten válasza vagy magyarázata, hanem a gondoskodása, a törődése és a vigasztalása. Ne kutass tovább az után, amire igazán nincs is szükséged, és ne próbálj változtatni olyan dolgokon, amelyeket nem tudsz befolyásolni.

Ha így teszel, akkor békességed lesz!


Beszéljünk róla:

-Mik azok a körülmények az életedben, amelyeket megpróbáltál megváltoztatni, de inkább Istennek kellene átadnod?
- A "miértek" helyett, mit kellene kérned Istentől ahhoz, hogy békességed legyen?






Isten családja a gyülekezet


"Ti pedig egységben összeforrtok majd és Istent fogjátok magasztalni, a mi Jézus Krisztusunk Atyját. Krisztus elfogadott benneteket, így fogjadjátok el ti is egymást, mert ez hoz Istennek dicsőséget." (Róma 15:6-7 NCV fordítás)


Csakis kétféleképpen lehet bekerülni egy családba: vagy beleszületsz, vagy örökbe fogadnak. Isten mindkettőt megtette érted! Ezt hívjuk újjászületésnek és Isten családjába való örökbefogadásnak. Isten mindkettőt megteszi érted.

Az újszövetségi időben a római törvények megengedték, hogy megtagadd születendő gyermekedet. Ha viszont egy gyermeket örökbe fogadtál, tilos volt azt a gyermeket valaha is megtagadni. Isten azt mondja, hogy te nemcsak újjászülettél az ő családjába, hanem ő még örökbe is fogadott és nem létezik olyan, hogy ő valaha is megtagadjon. Ez nagyon jó hír!

Valószínűleg felteszed a kérdést, hogy "Nem számít, hogy mit teszek? Tényleg?" Nem számít!

Miután megszülettél, nem fordíthatod visza a születésed. Miután újjászülettél nem változhatsz újjászületetlenné. Elszomoríthatod az Atyát, mint ahogy sokszor elszomorítjuk a földi szüleinket is. Lehet, hogy a kapcsolat megtörik velük, de bármit is mondjanak a szüleid, mindenki tudja, hogy attól még a gyermekük vagy. Ugyanígy, miután Isten gyermeke lettél, az Ő családjához fogsz tartozni.

1 Timóteus 3:15- ben ezt olvassuk: "Azt akarom, hogy tudjátok, hogy Isten családja tagjainak hogyan kell élniük. Isten családja a gyülekezet." (GW fordítás) Ez azt jelenti, hogy a gyülekezet nem egy hely, ahová eljársz. A gyülekezet egy közösség, amihez tartozol. Mi vagyunk Isten családja.

Sokan azt hiszik, hogy a kereszténység egy hitrendszer, pedig sokkal inkább egy "odatartozási rendszer". Igen, hitelvek is beletartoznak, de ennél sokkal többet jelent. Azt jelenti, hogy Krisztus testének tagja vagy.

Isten családjához tartozol: "Ti pedig egységben összeforrtok majd és Istent fogjátok magasztalni, a mi Jézus Krisztusunk Atyját. Krisztus elfogadott benneteket, így fogjadjátok el ti is egymást, mert ez hoz Istennek dicsőséget" (Róma 15:6-7 NCV fordítás).


Beszéljetek róla:
Milyen előnyei vannak annak, hogy Isten családjához tartozol?
Mi a bizonyítéka az életedben annak, hogy Isten családjának tagja vagy?
Milyen módon használod fel az ajándékaidat, hogy azok által lelki családod számára áldás légy?





Isten családja örökké megmarad


„Mivel az Ő gyermeke vagy, Isten az örökösévé tett téged.” (Galata 4:7, NLT fordítás)


A lelki családod lehet, hogy még fontosabb, mint a fizikai családod, mivel ez örökké tart. A földi családunk Isten csodálatos ajándéka, de csak ideiglenes és törékeny is; sokszor megtöri a válás, a távolság, az idős kor és az elkerülhetetlen halál.

Pál apostol ezt mondja: „Amikor a tervének bölcsességére és nagyságára gondolok, térdre esem és imádkozom az Atyához Isten nagyszerű családjáért – néhányan közülük már a mennyben vannak, és néhányan még itt a földön.” (Efézus 3:14-15, LB fordítás)

Másrészről, lelki családunk – kapcsolatunk a többi hívővel – folytatódni fog az örökkévalóságban. Ez egy sokkal szorosabb egység, sokkal tartósabb kötelék, mint a vérkapcsolat. Isten családja örökké megmarad.

A Biblia azt tanítja, hogy „Akik elfogadták őt és hisznek benne, azoknak adta a jogot, hogy Isten gyermekei lehetnek. Nem emberi módon váltak a gyermekeivé, emberi szülők vagy emberi akarat alapján. Istentől születtek.” (János 1:12-13, NCV fordítás)

Abban a pillanatban, amikor lelkileg Isten családjába beleszülettél, kaptál néhány ámulatba ejtő születésnapi ajándékot: a családnevedet, a családi hasonlóságot, a családi kiváltságokat, a családhoz való szoros kapcsolódást, és a családi örökséget!

Beszéljetek róla

* Milyen módon fejleszted a kapcsolatod a lelki és biológiai családoddal egyaránt?
* Isten gyermekeként mi az örökséged?




Isten örömét leli benned

"Igazi csőd vagyok. Semmi vagyok és semmim sincs; tégy velem valamit. Te [Isten] képes vagy rá; neked meg van mindened, ami ehhez szükséges." (Zsoltárok 40:17, The Message fordítás)

Sok ember fél rábízni az életét Jézusra, mert azt hiszi, ez azt jelenti, hogy ő fogja azt irányítani. Korlátozza a stílusukat és beszűkíti az életterüket a sok szabállyal és előírással.

Amikor Jézus az életedbe jön, pont ennek az ellentettje következik be. Ahelyett, hogy még vallásosabbá tenné az életed, sokkal inkább élettelivé teszi. Egy még teljesebb emberré válsz, aki képes megtapasztalni azt, amire hivatott. Kibővíti a látótered és képessé tesz olyan dolgok észrevételére, amiket korábban még csak nem is láttál. Lehet, hogy jó életed van, viszont Isten egy még jobbat kínál neked.

A Biblia azt mondja: "Tágas térre vitt ki engem, megmentett, mert gyönyörködik bennem." (Zsoltárok 18:20., Új fordítás) Isten kibővíti a lehetőségeidet, mert gyönyörködik benned. Nem csak szeret téged; örömét leli benned!

Legjobban ezt úgy tudom elmagyarázni, ha visszagondolok arra az időre, amikor a gyermekeim még kicsik voltak. Nem kellett semmi különlegeset tenniük azért, hogy szeressem őket. Szerettem őket és örömömet leltem bármiben, amit csak csináltak, mert a gyermekeim voltak, én pedig az édesapjuk.

Isten a te mennyei atyád; ő alkotott téged, ő szeret téged és ő örömét leli benned. Meg akar menteni téged és egy jobb, teljesebb életet kínál neked. Olyat, amilyen számodra el lett rendelve.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Milyen félelmekkel kell szembenézned mielőtt Jézus követése mellett döntesz?
  • Hogyan válik "sokkal élettelibbé" az életed azáltal, hogy közelebb kerülsz Jézushoz?
  • Hogyan alakítja Isten az életedet jelenleg is?




komment
süti beállítások módosítása