Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A barátság elmélyítéséhez figyelj együttérzéssel-A problémák arra kényszerítenek, hogy Istentől függjünk-Az öröm választás kérdése

2019. május 15. 10:08 - Andre Lowoa

A barátság elmélyítéséhez figyelj együttérzéssel


"Hordoznunk kell annak "terhét", hogy előzékenyen viszonyulunk mások kétségeihez és félelmeihez." (Róma 15, 2 TLB fordítás)

A figyelem talán a legfontosabb dolog a barátságokban és a kapcsolatokban, mert nem tudsz úgy szeretni valakit, hogy nem hallgatod meg.

Nagy különbség van a hallgatás és az odafigyelés között. Hallgathatsz valamit úgy, hogy nem igazán figyelsz oda rá. El nem tudom mondani, hány vitám volt a gyerekeimmel vagy a feleségemmel, mert inkább a szavakra figyeltem az érzelmek helyett. Néha a szavak nem is igazán számítanak. Valaki mondhatja neked: "Jól vagyok", de az, ahogy mondja, elárulja, hogy ez valójában nem igaz. A figyelem azt jelenti, hogy azt is "meghallod", amit a másik szavakkal nem mond el.

Ezt hívják empátiának. Az empátia azt jelenti, hogy belehelyezkedsz a másik ember helyzetébe, megérted az ő nézőpontját. Kérdezd meg magadtól: "Hogyan éreznék én, ha ebben a szituációban lennék?"

Az együttérző figyelem azt jelenti, hogy anélkül figyelsz, hogy közbevágnál, és figyelsz a félelmekre és az érzelmekre. Arra figyelsz, amit nem mondanak ki. Nem próbálod meg megoldani a helyzetet. Néha a gyógyuláshoz csak az kell, hogy meghallgasson valaki!

"Hordoznunk kell annak "terhét", hogy előzékenyen viszonyulunk mások kétségeihez és félelmeihez." (Róma 15, 2 TLB fordítás)

Mit jelent az, hogy előzékeny vagy, hogy elviseled mások kétségeit? Azt jelenti, hogy amikor az embereknek annyira súlyos fájdalmaik, vagy sebeik vannak, hogy még azt is elfelejtik, miben hisznek, szükségük van egy megbízható barátra – valakire, aki jelen van, és empátiával hallgat.

Beszéljetek róla:

  • Hogyan tudod megmutatni valakinek a testbeszédeddel, hogy valóban figyelsz rá?
  • Mi az előnye annak, ha megkérdezed, "Én hogy éreznék, ha ebben a helyzetben lennék?"
  • Hogyan tudod elkerülni, hogy megzavarjanak, és eltereljék a figyelmed, amikor éppen figyelni akarsz valakire?

 



A problémák arra kényszerítenek, hogy Istentől függjünk

Ne ejtsen zavarba, és ne lepődjetek meg, amikor a szenvedés tüzén mentek keresztül, mert ez nem idegen vagy szokatlan dolog, ami veletek történik.” (1 Péter 4:12 – TLB fordítás)

Jézus figyelmeztetett, hogy lesznek problémáink az életben. Senki sem mentesül a fájdalomtól, nincs védve a szenvedéstől, és senki sem siklik át az életén problémák nélkül.

Péter apostol bizonyossá teszi számunkra, hogy a problémák jelenléte normális dolog. „Ne ejtsen zavarba, és ne lepődjetek meg, amikor a szenvedés tüzén mentek keresztül, mert ez nem idegen vagy szokatlan dolog, ami veletek történik.” (1 Péter 4:12 – TLB fordítás). Isten arra használja a nehézségeket, hogy közelebb vonjon magához. A Biblia azt mondja: „Közel van az ÚR a megtört szívűekhez, megmenti azokat, akik lelkükben összetörtek.” (Zsoltárok 34:18 – NLT fordítás)

Az imádat legmélyebb és legbensőségesebb megtapasztalása valószínűleg a legsötétebb napjaidban lesz, amikor a szíved megtört, amikor úgy érzed, magadra hagytak, amikor kifogytál a lehetőségekből, amikor a fájdalom a legnagyobb – és amikor egyedül Istenhez fordulsz. A szenvedésben tanuljuk meg a leghitelesebb, szívből jövő, őszinte imádságokat elmondani Istennek. A fájdalomban nincs energiánk felszínes imádságokra.

Joni Earecson Tada írta: „Amikor az élet rózsás, akkor megelégszünk azzal, hogy tudunk Jézusról, utánozzuk, idézzük és beszélünk róla, de csak a szenvedésben ismerjük meg igazán.” A szenvedésben olyan dolgokat ismerünk meg Istenről, melyeket semmilyen más módon nem tanulhatunk meg.

Isten megtehette volna, hogy megmentse Józsefet a börtöntől, Dánielt az oroszlánok vermétől, megtarthatta volna Jeremiást, hogy ne dobják egy iszapos gödörbe, a három zsidó fiatalembert, hogy ne vessék az izzó kemencébe, megőrizhette volna Pált a háromszori hajótöréstől. Megtehette volna, de nem tette. Engedte, hogy megtörténjenek ezek a problémák, és ennek eredményeként mindegyikük közelebb került Istenhez.

A problémák arra kényszerítenek bennünket, hogy Istent keressük, és tőle függjünk, ne magunkban bízzunk. Pál bizonyságot tesz ennek a hasznáról: „Úgy éreztük, hogy elpusztulunk, meghalunk, láttuk, mennyire nincs erőnk arra, hogy segítsünk magunkon, de az volt a jó, hogy ekkor mindent Isten kezébe tettünk, aki egyedül képes volt megmenteni minket.” (2 Korinthus 1:9 – TLB fordítás) Sohasem fogod elismerni, hogy egyedül Istenre van szükséged, amíg nem Isten lesz minden, amid van.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Hogyan kényszerítenek a problémák arra, hogy Istent keresd, és tőle függj, ne magadban bízz?
  • Mi a legerőteljesebb igazság, amit a szenvedésen keresztül tanultál meg?
  • A Biblia melyik szenvedés története inspirált és bátorított leginkább, és miért?




Az öröm választás kérdése

"Éppen ezért meg vagyok győződve arról, hogy aki elkezdte bennetek a jó munkát, elvégzi a Krisztus Jézus napjára." Filippi 1:6


A Filippibeliekhez írt levélben Pál 16-szor használja az "öröm" szót, pedig az mindössze négy fejezetből áll. Mint fogvatartott Rómában, kivégzésre várva, lenyűgöző, hogy képes volt megírni a Biblia legpozitívabb könyvét, miközben élete egyik legsötétebb időszakát élte át.

Neked is lehet ugyanilyen öröm a szívedben. Levelélben Pál 6 "módszert" mutat be, hogy segítsen nekünk örömteli életet élni a körülményektől függetlenül. Hogy könnyen megjegyezhessük, anagrammát készítettem belőlük: JOYFUL, ami azt jelenti örömteli. Ma az utolsó három betűt vesszük át.

F: figyelj arra, ami jó.

Az élet tele van bukkanókkal, egyszer fent, máskor lent, de van választásod: Mire koncentrálsz, a jóra, vagy a rosszra? Pál azt mondja a Filippi 4:8-ban "testvéreim, ami igaz, ami tisztességes, ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetreméltó, ami jóhírű, ha valami nemes és dicséretes, azt vegyétek figyelembe!" Hol találsz egy listát ezekről a dolgokról? A rádióban? Nem valószínű. A tévében? Nem. Újságokban, magazinokban? Ezekben sem.

De van egy hely, amire számíthatsz: Isten igéjére. Minél inkább ezzel a könyvvel töltöd meg az elméd, annál pozitívabb és örömtelibb leszel. Isten igéje igaz, helyes és csodálatra méltó. Igazi érték van benne. Minden nap fordíts időt Isten igéjének olvasására.

U: úgy élj, hogy segíts másokon.

Pál önzetlensége miatt volt örömteli. Az életét mások segítésébe fektette. Ha folyamatos örömöt szeretnél tapasztalni az életedben, itt a titok: add oda az életed. Ne a saját kis problémáiddal, fájdalmaiddal legyél elfoglalva, hanem mások segítésével. Jézus azt mondta, minél inkább odaadod az életed, annál inkább megtalálod azt. Minél önzetlenebb leszel, annál több öröm lesz az életedben.

"...testvéreim, akiket szeretek, és akik után vágyódom, örömöm és koronám, így maradjatok meg az Úrban, szeretteim!" Filippi 4:1b. Pál öröme azokból az emberekből fakadt, akikbe az életét fektette - az emberekből akiket Krisztushoz vezetett és tanított.

L: légy megelégedett.

Az egésznek a lényege: az öröm döntés kérdése. Annyira vagy örömteli, amennyire azt te magadnak választod.

Fennakadunk a "ha... akkor..." típusú gondolkozásban (Ha "ez" történik az életemben, akkor boldog leszek). Annyira vagy boldog, amennyire azt eldöntöd, mert a boldogság választás kérdése. A Filippi 4:11 azt mondja: "megtanultam, hogy körülményeim között elégedett legyek." Mindig örülhetsz, bármi is történjék, hiszen Isten aki irányít.

Talán azt hiszed, hogy az öröm egy jellemvonása azoknak, akik természetükből fakadóan jókedvűek, és te egyszerűen csak nem vagy ez a típus. De ez nem igaz.

Megvan a lehetőséged, hogy meghatározd a végzeted. Változtasd meg a prioritásokat az életedben most. Válaszd meg most, hogy miért fogod leélni az életed. Ha meghajolsz Isten akarata előtt, megismeread az Ő Fiát, és arra használod az életed, hogy segíts másokon, akkor több öröm lesz az életedben, mint azt el tudod képzelni.

Beszéljétek át:

* Mik azok a tisztességes, helyes, tiszta, szeretetre és csodálatra méltó igazságok, amiket a Bibliában találsz? Hogyan tudod emlékeztetni magad, hogy ezekre koncentrálj a mindennapokban?
* Mik azok a körülmények, amik visszatartanak attól hogy örömteli és elégedett légy?
* Hogyan segít a másoknak való szolgálat abban, hogy ne a saját körülményeiddel foglalkozz?






komment
süti beállítások módosítása