Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Lelki közömbösségbe ragadtál?-Miért folytassam az imádkozást, ha nincs válasz?-Négy ok, hogy miért ne aggódj-Segíts a gyermekednek megismerni Istent

2019. május 13. 10:18 - Andre Lowoa




Lelki közömbösségbe ragadtál?


"Isten még azelőtt, hogy megteremtette volna a Földet, már szeretett minket és kiválasztott, hogy Krisztusban szentek legyünk, az ő szemében bűntelenek. Sőt úgy döntött, hogy családjába fogad minket Jézus Krisztuson keresztül. Ez volt az akarata és nagy örömet lelt benne." (Efézus 1:4-5) (NLT fordítás)


Nemrég bejött egy férfi az irodámba és ezt mondta: "Keresztény vagyok, de nem érzem, hogy bárhova is tartanék a lelki növekedésben. Mondhatni közömbösségbe ragadtam."

Ezt kérdeztem: "Mit gondolsz, mi lehet a probléma?"

Ő így felelt: "Azt hiszem, az a gond, hogy nem szeretem Istent eléggé."

Azt mondtam erre: "Nem, nem hiszem, hogy az a te bajod, hogy nem szereted eléggé Istent. Az a gond, hogy nem érted, ő mennyire szeret téged."

A szeretet mindig szeretetre válaszol. A Biblia azt mondja, "Mi tehát azért szeretünk, mert ő előbb szeretett minket." (1 János 4:19.) Amikor azt mondod: "nem szeretem Istent", az azért van, mert nem érted, hogy ő mennyire szeret téged.

Hogy megértsd életed célját és elhívását, Isten természetét kell megismerned. Isten ugyanis a szeretet, ez az ő természetének a lényege. Isten az egyetlen oka annak, hogy van szeretet az univerzumban. A hangyák és a csigák nem szeretnek, de te Isten képmására lettél teremtve, ezért tudsz szeretni.

Azért élsz, mert Isten szeretni akart téged! Életed első célja, hogy Isten szeressen! Igen, fontos, hogy szolgáld őt, engedelmeskedj neki és bízz benne, de mindezek előtt szeretned kell őt.

Engedd, hogy átjárjon ez a gondolat: az elsődleges feladatod nem az, hogy bármit is véghezvigyél, hanem hogy Isten szerethessen.

Beszéljetek róla:

- Hogyan reagálsz erre a gondolatra, hogy az a legfontosabb feladatod, hogy élvezd az Istennel való kapcsolatod?
- Gondolj arra, hogy most milyen kapcsolatban vagy Istennek. Talán inkább szabályokról, előírásokról és szertatásokról szól, mintsem a szeretetről? Ha igen, miért?
- Miért gondolod, hogy néha túl nehéz nem csinálni semmit, csak megnyugodni Isten szeretetében?




Miért folytassam az imádkozást, ha nincs válasz?

"Maradjatok éberek és az imádkozásban állhatatosak." (Efézus 6:18, NLT fordítás)


Miért kéne állhatatosnak maradnod az imádkozásban, ha nem kapsz választ? Négy ok miatt:

Az állhatatos imádság összpontosítja a figyelmedet.

Amikor elmondasz egy imakérést újra és újra, nem azért teszed, hogy emlékeztesd Istent. Neki nincs szüksége emlékeztetésre! Azért teszed, hogy emlékeztesd magad, hogy Isten a forrása a válasznak és minden szükségednek. Ha minden imádságban megfogalmazott kérésed teljesülne, két dolgot tapasztalhatnál meg. Először is azt, hogy az imádság fájdalmat okozna, mert néha olyan dolgokért imádkozunk, amelyek nem Isten akaratában vannak, vagy mert hibázunk, mivel korlátozott látószögből szemléljük a dolgokat. Másodszor is, az Istennel való kapcsolatod sosem tudna elmélyülni, mert olyanná válna számodra, mint egy büfé automata. Ha minden egyes alkalommal azonnal teljesülne a kérésed, csak az áldásra tudnál gondolni. Isten azt akarja, hogy gondolj Őrá, akitől az áldás jön.

Az állhatatos imádság világossá teszi a kérésedet.

Egy késleltetett válasz időt ad neked arra, hogy letisztítsd a kérésedet pontosan arra, amit szeretnél, és hogy csiszolhasd az imádságod. Ha állhatatosan imádkozol a Mennyei Atyádhoz és valamit újra meg újra elismételsz, ezzel elválasztod a mélyen benned lévő vágyakat a felszínes vágyaidtól. Ezt fejezed ki: "Istenem, nekem ez tényleg fontos".

Nem arról van szó, hogy Isten nem akarja megválaszolni az imádságaidat. Ő meg akarja válaszolni azokat. De azt akarja, hogy biztos legyél abban, hogy mit szeretnél igazán.

Az állhatatos imádság megpróbálja a hitedet.

A Jakab 1:3-4 ezt mondja: "Ha a hitetek megpróbáltatik, a kitartásotoknak van lehetősége növekedni. Tehát hadd növekedjen, mert ha a kitartásotok teljesen kifejlődött, tökéletesek és teljesek lesztek, minden szükség nélkül." (NLT fordítás). Az egyetlen módja a szellemi érettségben való növekedésnek az, hogy a hitünket Isten próbára teszi. És Isten sokszor úgy teszi próbára a hitedet, hogy késlelteti az imádságaidra a választ.

Az állhatatos imádság felkészíti a szívedet a válaszra.

Amikor megfogalmazol egy kérést Isten felé, Ő szinte mindig hatalmasabb módon akarja megválaszolni azt, mint ahogyan imádkozol érte. Néha Isten azért utasítja el az imában megfogalmazott kérésed, mert kicsiben gondolkozol és túl keveset kérsz. Valami nagyobbat és jobbat akar adni számodra. De először fel kell készítenie erre. Tehát Isten az imára adott késleltetett válaszadást arra használja fel, hogy segítsen neked növekedni és segítsen neked felkészülni egy nagyobb és jobb válaszra Istentől.

Emlékezz erre: "Isten sokkal-sokkal többet tud tenni mindannál, amit kérni vagy elképzelni tudnánk" (Efézus 3:20, NCV fordítás).

Segítő kérdések beszélgetéshez és elmélkedéshez:

  • Mi az, amiért már régóta imádkozol? Milyen módon lenne szükség a kérésed csiszolására?
  • Ha Isten most megpróbál téged azzal, hogy késlelteti az imádságodra adott választ, hogyan tudod kimutatni, hogy kész vagy arra, hogy növekedj és elfogadd az Ő rád vonatkozó akaratát és célját?
  • Gondolj egy olyan imakérésedre, amiért évekig imádkoztál, de Isten sosem adta meg neked. Hogyan láttad meg később, hogy áldássá vált az életedben az, hogy Ő nem válaszolta meg?





Négy ok, hogy miért ne aggódj

„Ne aggódjatok az életetek miatt, hogy mit egyetek vagy mit igyatok; vagy a testetek miatt, hogy mibe öltözzetek. Nem több-e az élet, mit az ennivaló és a test nem több-e, mint az öltözet?” Máté 6:25. (NIV-fordítás)

Azért aggódunk sokszor, mert úgy gondoljuk, hogy az irányítás nem a mi kezünkben van, és az irányíthatatlan irányításával próbálkozunk. Nem tudjuk irányítani a gazdaságot, ezért aggódunk miatta. Nem tudjuk irányítani a gyermekeinket, ezért aggódunk értük. Nem tudjuk irányítani a jövőt, ezért aggódunk a jövő miatt. De aggódás soha semmit nem old meg! Csak a lángja nagy, de meleget nem ad.

Hegyi beszédében Jézus négy okot is felsorol, hogy miért szükségtelen az aggódás.

1. Az aggódás ésszerűtlen.

A Máté 6:25 ezt mondja: „Ne aggódjatok az életetek miatt, hogy mit egyetek vagy mit igyatok; vagy a testetek miatt, hogy mibe öltözzetek. Az élet nem több-e, mit az ennivaló és a test nem több-e, mint az öltözet?” (NIV-fordítás)

Jézus azt mondja, hogy ha valami nem működik, ne aggód miatta. Olyan dolog miatt aggódni, amin tudsz változtatni butaság. Olyan dolog miatt aggódni, amin nem tudsz változtatni fölösleges. Akár melyik változatot nézzük is, az aggódásnak nincs semmi értelme.

2. Az aggódás természetellenes.

Jézus az élővilágból állít elénk egy példát a Máté 6:26-ban: "Figyeljétek meg az ég madarait; nem vetnek, nem is aratnak és csűrbe sem gyűjtenek, és Mennyei Atyátok táplálja őket. Nem vagytok-e ti sokkal értékesebbek náluk?” (NIV-fordítás)

Isten összes teremtményei közül csak egyetlen egy van, aki aggódik: mi, emberek. Teremtményei közül, mi vagyunk az egyetlenek, akik nem bízunk benne és Isten azt mondja erről, hogy ez természet ellenes.

3. Az aggódás nem segít semmit.

Nem változtat semmin. A Máté 6:27 azt mondja, "Bárki is közületek aggódásával csak egy órával is meg tudja hosszabbítani az életét?" (NIV-fordítás). Azzal, hogy egy probléma miatt aggódsz, egy arasszal sem jutsz közelebb annak megoldásához. Olyan ez, mintha egy hintaszékben ülnél – egy csomó aktivitás, energia, lendület, de nincs előrelépés. Az aggódás nem változtat semmin, téged kivéve, mivel boldogtalanná tesz.

4. Szükségtelen aggódni.

Máté 6:30 azt mondja, "Ha Isten olyan csodálatosan törődik a virágokkal, amik ma vannak, de holnap elszáradnak, nem sokkal inkább törödik veled, kicsinyhitű ember?” (TBL-fordítás) Ha bízol, Istenben nem kell, hogy aggódj. Miért? Mert ő megígérte, hogy gondot visel mindarra, amire szükséged van: "Isten befogja tölteni minden szükségedet az ő gazdagsága szerint dicsőséggel a Krisztus Jézusban.” Filippi 4:19. (NIV-fordítás)

Ebbe beletartoznak a kifizetendő számlák? Igen. Ez magában foglalja a kapcsolati konfliktusokat? Igen. Tartalmazza az álmainkat, célkitűzéseinket, vágyainkat? Igen. Beleértendők az egészségügyi problémák, még azok is, amiket nem tudnak kezelni? Igen. Isten minden szükségedet betölti Krisztusban.

Ne aggódj!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

• Mik azok a dolgok, amik miatt az utóbbi időben aggódsz?
• Gondolkozz el azon, ami miatt most éppen aggódsz. Az aggódás helyett milyen lépést tudnál megtenni?
• Az imádkozás hogyan őriz meg az aggódástól?




Segíts a gyermekednek megismerni Istent


"Azoknak az embereknek, akiket a világból nekem adtál, megmutattam, hogy milyen vagy. Ők a tieid voltak, de nekem adtad őket, és engedelmeskedtek a tanításodnak."(Jn. 17, 6. Egyszerű fordítás)

A világ tele van olyan gyermekekkel akiknek nagyon nagy szükségük van a lelki vezetésre. Lehetséges, hogy a te gyermekeid is ezek között vannak? Te is lehetsz a gyermekeid lelki vezetője, ha úgy tanítod őket, mint ahogy Jézus is tette három éven keresztül a tanítványaival.

Először is, Jézus segített a tanítványainak megismerni az Urat.
Kell, hogy te is segíts a gyermekeidnek, hogy ők is megismerjék Őt, mivel az örökkévalóság mérlege csak két irányba billenhet: élet vagy halál, Menny vagy Pokol. A te feladatod pedig az, hogy segíts a gyermekeidnek abban, hogy mindenképp találkozzanak az Istennel.

Nézd meg, mit mond Jézus: "A tieid voltak". Elismeri, hogy a tanítványok az Úrhoz tartoztak, épp úgy, ahogy a te gyermekeid is az Úrhoz tartoznak. Ő kölcsön adta nekünk őket egy időre, mert azt akarja, hogy ez alatt az idő alatt mi neveljük őket. A szülői nevelés, mint minden más vezetői forma a sáfárkodásról szól. Megtanulod azt mondani: "Uram, én a gyermekeim sáfárja vagyok, akiket Te rám bíztál, és én azt fogom tenni, amit szeretnél, hogy tegyek annak érdekében, hogy elérjék az általad nekik szánt célt."

Majd figyeld meg, hogy Jézus azt mondja: "Azoknak az embereknek, akiket a világból nekem adtál, megmutattam, hogy milyen vagy." Jézus nem azt mondja, hogy "én prédikáltam. Én hirdettem az igét. Én tanítottam, hogy a tanítványok megismerjenek téged, Uram." Hanem azt mondja: "Én megmutattam." Ő elől járt a jó példával.

Ez az egyik legkijózanítóbb igazság a szülői létről. Akár helyes vagy helytelen, jó vagy rossz irányba, de a gyermekeid Istenről alkotott képét nagyban befolyásolni fogja az, hogy te milyen szülő vagy, akár tetszik neked, akár nem. Lehet, hogy ez neked nem tetszik. Nekem sem igazán, de ez az igazság.


Hogyha te türelmetlen és követelődző vagy, ők azt fogják hinni, hogy Isten is türelmetlen és követelődző. Hogyha te rideg és távolságtartó vagy, és soha nincs időd a gyermekeidre, akkor ők azt fogják gondolni, hogy Isten is rideg és távolságtartó velük. Ha te következetlen és megbízhatatlan vagy, gyakran megszeged a nekik tett ígéreteidet, akkor ők azt fogják hinni, hogy az ő mennyei atyjuk is következetlen, megbízhatatlan és nem tartja be az ígéreteit.

Milyen Isten valójában?

* Isten gondoskodó.
* Isten közel van és ismeri a részleteket is.
* Isten következetes.
* Isten a mérvadó.

Beszéljetek róla

Ha az én gyermekeim úgy fognak felnőni, hogy tudják, hogy az Úr gondoskodó, hogy közel van, hogy következetes és mérvadó, akkor nekem is gondoskodónak, következetesnek, mérvadónak és közel kell lennem hozzájuk. Mit gondolsz, ezek közül neked melyiken kell még dolgoznod?
Egy olyan barátoddal, aki szintén szülő, beszéljetek arról, hogy jelenleg hogyan tudjátok úgy nevelni a gyermekeiteket, hogy ezzel megmutassátok nekik, hogy milyen Isten. Bátorítsátok egymást és osszátok meg az ötleteiteket egymással!



komment
süti beállítások módosítása