Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A következmények törvénye-Értékeld a lelkipásztorodat!-Hagyd el a komfortzónádat!-Kérj Istentől hegyeket!-Milyen az imaéleted?

2019. május 13. 00:15 - Andre Lowoa

A következmények törvénye

„Ne tévelyegjetek… Hiszen amit vet az ember, azt fogja aratni is” (Galata 6:7)
Gyermeked azt mondja: „Nem akartam betörni az ablakot.” Te viszont ezt feleled: „De te dobtad a követ, ami betörte, igaz? Tehát te fogod kifizetni.” Aztán amikor a gyerek kifizeti a kárt, megtanulja, azt az alapelvet, ami megmentheti olyan következményektől, amikért jóval nagyobb árat kellene fizetni az életben. Isten szerető Atya, és ő a te javadra találta fel az ok-okozat törvényét. Vedd fontolóra ezt: 1) Döntéseid meghatározzák, hogy milyen lesz az aratásod. Ádámnak és Évának választania kellett, hogy engedelmeskednek-e Istennek vagy nem. és mivel nem engedelmeskedtek, nem menekülhettek döntésük következményétől. „…amit vet az ember, azt fogja aratni is.” Nem bábu vagy egy bosszúálló isten, egy rosszindulatú kozmikus hatalom, az ördög vagy a szerencse kezében. Hatalmadban áll dönteni a jó és rossz között. 2) Döntéseid másokra is kihatnak. Lehet, hogy nem akartad őket megbántani, de gyakran előfordul, hogy a járulékos károkat nem kerülheted el. Jerikó elfoglalásakor Ákán ellopott néhány dolgot a zsákmányból, ezzel Izráel vereségét okozta Aj ostrománál. Később Józsué szembesítette őt tette következményeivel: „Szerencsétlenséget hoztál ránk!” (Józsué 7:25). Mielőtt cselekszel, meg kell gondolnod, kit érhet kár tetted következményeként. A gyermekeidet, a házastársadat, a barátaidat, a gyülekezeted és így tovább? 3) A bocsánat nem biztos, hogy eltörli döntésed következményeit. Isten meghallgatja bűnvallásod, feltétel nélkül megbocsát és eltörli bűnlajstromodat, de a vetés és aratás törvénye még akkor is kihatnak. „..ezt mondta Dávid Nátánnak: Vétkeztem az Úr ellen! Nátán így felelt Dávidnak: Az Úr is elengedte vétkedet, nem halsz meg. Mivel azonban ezzel a tettel okot adtál az Úr ellenségeinek a gyalázkodásra, azért meg kell halnia a fiadnak, aki született neked.” (2Sámuel 12:13-14). Ha nem akarsz ilyen aratást, ne is vess ilyet!



Értékeld a lelkipásztorodat!

„…minden főpap… ember…” (Zsidók 5:1)
A lelkészek megbecsüléséről szólva figyeld meg a Biblia alapelveit!
Először: „Mert minden főpap, akit emberek közül választanak, az emberekért rendeltetett Isten szolgálatára” (Zsidók 5:1). Fogalmazzunk nyíltan: a te lelkipásztorodat is emberek közül választotta Isten, nem angyalok közül.
Másodszor: mivel ő is ember, „együtt tud érezni a tudatlanokkal és a tévelygőkkel, mivel ő maga is körül van véve erőtlenséggel” (Zsidók 5:2). A lelkipásztorod éppen azért tud együtt érző lenni veled, mert sok tekintetben ő is ugyanazokat a csatákat vívja, mint te. Charles Spurgeon mondta: „Egy olyan lelkész, aki még soha nem próbáltatott meg, és nem szerzett sebeket, soha nem lesz teljesen használható Isten kezében”.
Harmadszor: „Így nemcsak a népért, de önmagáért is köteles bűnért való áldozatot bemutatni” (Zsidók 5:3). Lehet, hogy ez most sokkolóan hat, de a lelkészek is hibáznak, vétkeznek, elbuknak; nekik is szükségük van Isten kegyelmére. Ne gondold, hogy azért, mert a lelkipásztorod nagyszerű szónok, nincsenek küzdelmei a családi életében, az anyagiakban, a félelmeivel vagy a testével. Sőt, igazából valószínűleg sokkal több küzdelme van, mert a sátán szívesebben terít le egy tábornokot, mint száz gyalogos katonát. Ha elbuktál, bármikor fordulhatsz a lelkipásztorodhoz, de ő kihez fordulhat?
Negyedszer: „Senki sem szerezheti meg azonban önmagának ezt a tisztességet, csak az, akit az Isten hív el…” (Zsidók 5:4). A lelkész nem önmagát hívta el, Isten hívta el őt. Tehát mielőtt bírálnád, kérdezd meg magadtól: „Imádkoztam érte?” Mielőtt ítéletet hirdetnél, kérdezd meg magadtól: „Lehet, hogy Isten olyan módokon formálja és kezeli őt, melyeket én nem ismerek?” Egy napon neked vagy a gyermekeidnek szükségetek lesz a lelkipásztorod tanácsaira és imáira. Tehát ne rombold le ma, amire szükséged lehet holnap ereje teljében!




Hagyd el a komfortzónádat!

„Ismeretlen ösvényeken viszem őket.” Ézsaiás 42:16

Ahhoz, hogy megtegye Isten akaratát, Mózesnek el kellett hagynia komfortzónáját. „Hit által tiltakozott Mózes, amikor felnőtt, hogy a fáraó lánya fiának mondják. Mert inkább választotta az Isten népével együtt a sanyargatást, mint a bűn ideig-óráig való gyönyörűségét, mivel nagyobb gazdagságnak tartotta Egyiptom kincseinél a Krisztusért való gyalázatot, mert a megjutalmazásra tekintett.” (Zsidók 11:24–26). Hogy elvégezze Istentől kapott megbízatását, Mózesnek hajlandónak kellett lennie arra, hogy lemondjon két dologról: 1) A kényelemről. A kényelem nagyobb veszély előrehaladásodra, mint a nehézségek. Miután a palotában élt, Mózesnek a következő negyven évet a pusztában, juhokat legeltetve kellett eltöltenie. Feleségül vette Jetró egyik leányát, intézte apósa üzleti ügyeit, nyugodt kis élete volt. El tudod képzelni, milyen lehetett otthagyni ezt, visszamenni, és szembenézni a fáraóval? Isten terve, hogy megáld és megjutalmaz, de nehogy azt feltételezd, hogy az életed könnyű is lesz. 2) A biztonságról. Amikor Isten elhívta őt, Mózes tele volt kétségekkel és kérdésekkel. „Ki vagyok én, hogy a fáraóhoz menjek?” (2Mózes 3:11). „Ha majd elmegyek Izráel fiaihoz… mit mondjak nekik?(2Mózes 3:13). „Hátha nem hisznek nekem” (2Mózes 4:1). „Nem vagyok én ékesen szóló… Sőt nehéz ajkú és nehéz nyelvű vagyok én.” (2Mózes 4:10). Végül ezt mondta Istennek: „Küldj valaki mást!” (2Mózes 4:13 NIV). Voltál már te is így? Még jó, hogy Isten nem fogadott el nemet válasznak, és Mózes végül megtette azt, ami mindig működik, ha bizonytalan vagy a jövődet illetően: engedelmeskedett Istennek, és a részleteket rábízta. Mózes esetében ez azt jelentette, hogy beleegyezett Isten hívásába, elhagyta a komfortzónáját, és visszatért Egyiptomba. Az eredmény: Izráel fiai megszabadultak a rabszolgaságból, és Mózes neve közismertté vált.


„A sötétséget világossággá változtatom előttük, a rögös utat simává.” Ézsaiás 42:16

A sötétséget világossá változtatom előttük, a rögös utat simává.  Ézsaiás 42:16,

Figyeld meg:

1) A komfortzónát elhagyni sosem könnyű. Mózes valószínűleg nem élvezte, hogy el kellett hagynia a fáraó palotájának luxuskörülményeit, vagy új családjának biztonságát Midján földjén. De ha nem tette volna meg, nem töltötte volna be Istentől kapott hivatását. Az, hogy nincs kedved valamihez, nem jelenti azt, hogy nem is kell megtenned. Minél nagyobb a megbízatás, annál nagyobb áldozatot kíván.

2) Az igazi növekedés akkor kezdődik, ha elhagyod a komfortzónát. Mózes negyven éven át élvezte mindazt az előnyt, amit Egyiptom adhatott. De csak miután elhagyta Egyiptomot, akkor kezdte megtanulni életében először, mi az, ami igazán fontos, nevezetesen: Isten céljai. Következő negyven év kellett hozzá a pusztában, hogy felfedezze: Isten használni akarja őt – és addigra már kellően alázatos, merőben más ember lett. A lényeg: mielőtt elindulhatnál, növekedned kell!

3) Ha a komfortzónádban maradsz, megfosztod magad a legnagyszerűbb pillanatoktól és emlékektől. Életed történetét a kockázatok írják – azok, amelyeket vállaltál, és azok, melyeket elkerültél. Húsz év múlva sokkal csalódottabb leszel azok miatt, amiket nem vállaltál, mint azok miatt, amiket igen. A jövőbeli bánkódást úgy lehet megelőzni, ha ma elindulsz a „hit-zónába”. Azt mondod, még olyan sok mindent nem tudsz, vagy nem értesz? Lehet, hogy így van, de íme, egy ige, amire támaszkodhatsz: „Vezetem majd a vakokat olyan úton, amelyet nem ismertek, ismeretlen ösvényeken viszem őket. A sötétséget világossággá változtatom előttük, a rögös utat simává. Ezeket a dolgokat véghezviszem, nem mulasztom el.” (Ézsaiás 42:16). Ugyan mi más biztosítékra van még szükséged?




Kérj Istentől hegyeket!

 

„… add nekem azt a hegyvidéket…” (Józsué 14:12)

 

Miért kérne bárki is egy hegyet Istentől? Mert ha valami nálunk nagyobbal kell megbirkóznunk, akkor:

1) növekszünk;

2) megtanulunk Istenre támaszkodni;

3) nagy győzelmeket ünnepelhetünk.
Káléb azt mondta: „… éppen ma vagyok nyolcvanöt esztendős. Még ma is olyan erős vagyok, mint amikor Mózes elküldött engem. Amilyen akkor volt az erőm, olyan az erőm most is: harcba vonulok, és visszatérek. Most azért add nekem azt a hegyvidéket, amit megígért az Úr azon a napon, hiszen te is hallottad akkor, hogy anákok vannak ott és megerősített nagy városok. Talán velem lesz az Úr, és kiűzöm őket, ahogyan megígérte az Úr!” (Józsué 14:10–12). Sík terepet bárki könnyen elfoglalhat, de egy hegység meghódításához Istenbe vetett hitre van szükség. Ráadásul éppen ott éltek az anákok – óriások – is. Ezek akkorák voltak, hogy a Mózes által kiküldött kémek közül tíz azt mondta, hogy hozzájuk képest „olyannak láttuk magunkat, mint a sáskák” (4Mózes 13:33). Azt gondolnánk, hogy nyolcvanöt évesen Káléb egy kedves kis villát kérhetett volna a Nyugalom szigetén vagy Békevölgyben. De nem, ő egy újabb csatára és egy újabb győzelemre vágyott, mielőtt befejezi életét. Hagyj fel azzal, hogy Istentől problémamentes életet kérsz, különben bele fogsz halni az unalomba. Problémák megoldása és kihívások legyőzése által válsz azzá az emberré, akinek Isten tervezett. Ezért kérj tőle olyan feladatot, amihez tanulnod, növekedned kell, ami megóv az elkényelmesedéstől, és ami ébren tartja jelentőségteljesség utáni vágyadat. Ha imádságban azt kéred, hogy Isten használjon, készülj fel arra, hogy négy dologgal fogsz szembetalálkozni: kalanddal, veszéllyel, kockázattal és jutalommal. Nos, készen állsz egy kis izgalomra?


„Még ma is olyan erős vagyok, mint amikor Mózes elküldött engem…” (Józsué 14:11)

 

Istennél már ott van készenlétben egy hegy számodra. Tudod, miért? Mert csak akkor fog fejlődni az életed, ha kihívásokkal nézel szembe. Józsué és Káléb mindketten jó dolgokról számoltak be, amikor a kémkedésből visszatértek, de Isten csak Józsuét nevezte ki a nép vezetőjévé Mózes halála után. Káléb megtehette volna, hogy visszavonul és duzzog, de inkább befektetett a környezetében élők életébe. Idős emberként, akinek a nemzedéke már kihalt, új baráti kört kellett kialakítania, és neki ez sikerült is. Egy egész új generáció mentora, tanácsadója és biztatója lett. Ezt olyan lelkesedéssel végezte, hogy mind azt akarták, hogy a nyolcvanöt éves Káléb vezesse őket a hegyvidék elfoglalására. A közösség javáért felvállalt kihívások összekötnek más emberekkel, míg a kényelemszeretet elszigetelődéshez vezet, az elszigetelődés pedig halálhoz. Azt mondod, túl öreg vagy már ahhoz, hogy bármire is hatással lehess? Isten nem így gondolja. „Vénségetekig ugyanaz maradok, ősz korotokig én hordozlak!” (Ézsaiás 46:4). Kezdj el tervezni! Merj álmodni! Az élet nem a kényelemről szól, hanem arról: „Istenem, adj nekem még egy hegyet!” Valaki egyszer azt mondta, hogy ha minden simán megy, akkor az út rossz oldalán vagy. Végigélni a kalandot, amit Isten eltervezett számodra, nem csupán egy újabb törekvés, ez a lételemed, amire születtél! Miről ismerheted fel a hegyedet? Nincs rá pontos recept, és mint a növekedés minden más területe az életben, a te hegyed sem hasonlít senki máséra. De fel fogod ismerni, mert ott áll a legnagyobb erősségeid és legnagyobb szenvedélyed kereszteződésében.


„Józsué megáldotta őt, és örökségül adta Hebrónt Kálébnak, Jefunne fiának.” (Józsué 14:13)

 

 

Amikor Rich Stearns* eljegyezte menyasszonyát, a hölgy szeretett volna porcelán étkészletet rendelni. Vőlegénye azonban azt mondta: „Amíg a világon éhező gyermekek vannak, nekünk nem lesz porcelán étkészletünk, sem kristálypoharunk, sem ezüst evőeszközünk.” Rich kitűnő vezető, jó szervező, nagyszerű csapatépítő volt, és támogatta a missziós célokat. Húsz évvel később ő lett a Lenox vállalat vezérigazgatója, amely az Egyesült Államok legnagyobb porcelángyártó vállalata. Egy napon felhívták őt a World Vision jótékonysági szervezettől, és megkérdezték, fontolóra venné-e, hogy csatlakozik hozzájuk. Így aztán Rich elment az ugandai Rakiába – ezt a területet tekintik az AIDS világjárvány kiindulópontjának. A faluban egy nádfedeles kunyhóban egy Richard nevű tizenhárom éves fiúval találkozott. A kunyhó mellett egy kőrakás jelölte a fiú apjának sírhelyét, aki AIDS-ben halt meg. Egy másik kőrakás az anyja sírját jelölte, aki szintén AIDS-ben halt meg. Rich egy darabig beszélgetett a fiúval, aki immár a család fejeként megpróbálta eltartani két öccsét. Egyszer csak megkérdezte tőle: „Van Bibliád?” „Igen” – felelte a fiú, majd átment a másik szobába, és kihozta a háztartásuk egyetlen könyvét. „Tudod is olvasni?” – kérdezte Rich, mire a fiú arca felragyogott: „Nagyon szeretem János evangéliumát olvasni, mert azt írja, hogy Jézus szereti a gyerekeket.” Rich Stearns mélyen meghatódott, otthagyta állását és otthonát, lemondott tisztségéről, és kért Istentől még egy hegyet. Ha te még nem tetted meg, kérj te is egyet Istentől!





Milyen az imaéleted?

„Virrasszatok, és imádkozzatok, hogy kísértésbe ne essetek…” (Máté 26:41)
Az ellenség tudja, hogy milyen lehetőségeket kaptál Istentől, és az a szándéka, hogy megállítson, mielőtt elérhetnéd őket. Az imádság isteni páncélt és pajzsot von köréd – ne akarj enélkül élni! Vannak olyan kezek, melyek ma ezt az áhítatot a kezükben tartják, de jövő ilyenkor már nem lesznek itt, hacsak nem imádkozik értük valaki (ld. Lukács 22:31). Vannak olyanok ezen oldal olvasói között, akik azt gondolták, hogy ők aztán soha nem fogják elrontani, még ha a világon mindenki más el is szúrja – mégis megesett velük. Ha nem ismered el, hogy megvan benned a bűnre való hajlam, nem is fogsz ellene imádkozni, így mindig sebezhető leszel, ha az ellenség támad.
Élete utolsó óráiban Jézus így figyelmeztette tanítványait: „Virrasszatok, és imádkozzatok, hogy kísértésbe ne essetek: a lélek ugyan kész, de a test erőtlen.” A The Message [Az Üzenet] című biblia-parafrázisban Eugene Peterson így adja vissza Krisztus szavait: „Legyetek riadókészültségben – imádkozzatok, nehogy a kísértés útjára tévedjetek, anélkül, hogy egyáltalán észrevennétek, hogy veszélyben vagytok!”. Pál azt írja: „…vegyétek fel az Isten fegyverzetét, hogy ellenállhassatok a gonosz napon, és mindent leküzdve megállhassatok… imádkozzatok mindenkor a Lélek által… legyetek éberek, teljes állhatatossággal könyörögve…” (Efézus 6:13,18). Az ellenség leghatékonyabb fegyvere ellened te magad vagy! A régi bűnös természetedet naponta meg kell feszítened a kereszten. Ezt pedig akkor teszed, amikor imádkozol. Isten jelenlétében olyannak látod magadat, amilyennek Ő lát téged. Akkor, a bűnbánat pillanatában Ő felfedi magát, eltávolítja a bűnt, és helyreállít téged. Ha az imaéleted rendben van, akkor a védelmed is biztos. Tehát gondold át jól az életedben a fontossági sorrendet – és ha kell, változtass!
komment
süti beállítások módosítása