Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Legyen időd kikapcsolódni a családoddal-Mindig van remény-Olyan döntéseket hozz, amelyek pozitív hatással vannak az életedre-Öt elhatározás, ami segít átformálni az életedet-Öt dolog, amit a családban kell megtanulni

2019. május 08. 10:31 - Andre Lowoa

Legyen időd kikapcsolódni a családoddal


„Az embereknek az életük minden napját élvezniük kellene, függetlenül attól, hogy meddig élnek.” (Prédikátor 11:8, NCV fordítás)

A nagyszerű családok egyik legfontosabb ismertetőjele az, hogy ezek a családok vidámak. Tudják, hogyan kell játszani, hogyan kell kikapcsolódni. Egész egyszerűen, élvezik egymással az életet. Ez sok családból hiányzik manapság. Mostanában a családok túlságosan is elfoglaltak és fáradtak, a hozzáállásuk nagyon negatív, és túl sok aggódás és komolyság van az életükben. Ki szeretne ilyen helyre hazajönni az iskolából? A család az örömről és a vidámságról kellene, hogy szóljon.

A Biblia beszél erről, sőt fel is szólít erre. A Prédikátor 11:8 azt mondja, hogy „az embereknek az életük minden napját élvezniük kellene, függetlenül attól, hogy meddig élnek” (NCV fordítás).

Miért fontos az, hogy minden napot élvezz? Azért, mert nem tudhatod, hogy meddig fogsz élni. Nem tudhatod, hogy megéred-e a következő hetet vagy hónapot. Még csak azt sem, hogy a holnapot megéred-e. Szóval bármi is legyen az, amit meg szeretnél tenni, jobb, ha még ma megteszed.

Amikor a gyerekeim még kicsik voltak, a legfontosabb dolog, amit szerettem volna, hogy a családunkról tudjanak, az nem az volt, hogy jók vagy okosak vagyunk. Inkább azt szerettem volna, hogy tudják, hogy szeretjük őket, és hogy élvezzük az együtt töltött időt. Mindenféle dolgot kitaláltam, csak hogy jól érezzük magunkat.

Ezek közül az egyik az Apa varázslatos és rejtélyes utazása játék volt. A gyerekek rajongtak érte, és a családunk állandó szokásává is vált. Most már az unokáimmal játszom ezt! Amikor a gyerekek általános vagy középiskolások voltak, éjfél körül kiabálva felkeltettem őket álmukból:  „Ébresztő! Indulás Apa varázslatos és rejtélyes utazására!” Izgatottak voltak, mivel tudták, hogy akkor aznap nem kell iskolába menniük, és hogy valami igazán izgalmasat fogunk együtt csinálni. Ilyenkor például elmentünk egy olyan hotelbe, aminek volt úszómedencéje, vagy egy jégkrém-maratont rendeztünk.

 Jegyezd meg jól, hogy az emberek nem azt jegyzik meg, amit mondasz nekik, hanem azt, hogy milyen érzelmeket váltottál ki belőlük. Ez egy nagyon fontos tanács, ha főnök, barát, barátnő, szülő, férj vagy feleség vagy.

A gyerekeim semmire sem emlékeznek abból, amit kisgyerekkorukban mondtam nekik, de arra igen, hogy hogy érezték magukat, amikor velem voltak. Emlékeznek rá, hogy nagyon jól éreztük magunkat együtt.

A nagyszerű családok vidámak és jól érzik magukat együtt.

„Azt tanácsolom, legyetek vidámak és érezzétek jól magatokat … Így lesz némi örömötök is aközben a kemény munka közben, amit Isten ad (nektek).” (Prédikátor 8:15, NLT fordítás, második kiadás)

 Beszéljetek róla:

  • Milyen feladatok vagy egyéb tényezők akadályozzák a családodat abban, hogy együtt kikapcsolódjatok?
  • Mire figyelsz a gyerekeiddel kapcsolatban, arra, hogy mit mondasz nekik, vagy hogy milyen érzéseket keltesz bennük? Említs példákat erre.
  • Mit fogsz ma tenni azért, hogy a családod jól érezze magát és vidám legyen?  Mit tervezel annak érdekben, hogy biztosítsd, hogy a családodban öröm és vidámság legyen?




Mindig van remény


„A reménység Istene pedig töltsön be titeket a hitben teljes örömmel és békességgel, hogy bővölködjetek a reménységben a Szentlélek által.” Róma 15,13


A második világháború végén egy amerikai tengeralattjáró tért vissza a Virginia állambeli Newport News kikötőjébe, hogy ott állomásozzon. Ahogy a kikötőbe ért, valami szörnyű dolog történt, és a tengeralattjáró elkezdett süllyedni. A partiőrséget rögtön kiküldték, hogy mentsék a személyzetet. Búvárok úsztak le a tengeralattjáró hajótestéhez, hogy megállapítsák a problémát. Ahogy a búvárok a tengeralattjáró közelébe értek hallották, hogy egy leleményes tengerész egy kalapáccsal a hajótestet kopogtatja és morse-kóddal azt kérdezi „Van remény?”

Ez az élet egyik alapvető kérdése – „Érdemes élni?”

Minden nap emberek ezrei teszik fel ezt a kérdést különböző helyzetekben:

- amikor az orvosi rendelő előtt várakoznak a teszteredményekre

- amikor egy pár, aki hónapok óta jár tanácsadásra, semmi változást nem tapasztal

- amikor a könyvelővel birkóznak csődeljárás során

- amikor egy család megtudja, hogy a gyermekük eltűnt

40 napig étel nélkül, 3 napig víz nélkül is életben maradsz. 8 percig levegő nélkül is kibírod. De egy másodpercig sem tudsz remény nélkül élni. Ez egy nélkülözhetetlen része az életnek. Amikor a remény elveszett, az életnek vége.

Mivel a remény annyira kis mennyiségben található meg a mai társadalomban, az emberek bedőlnek mindenféle átveréseknek. Hamis reményekben bíznak, például a médiumokban, tenyérjósokban, az asztrológiában, álgyógyítókban és sarlatánokban.

Elkerülhetetlen, hogy ezekben a hamis reményekben végül csalódjanak.

Szóval, hova fordulhatok, hogy igazi reményt találjak? A Biblia azt mondja, hogy forduljunk Istenhez.

A Róma 15,13 ezt mondja: A reménység Istene pedig töltsön be titeket a hitben teljes örömmel és békességgel, hogy bővölködjetek a reménységben a Szentlélek által.

Isten az egyetlen olyan reményforrás, aki soha nem fog csalódást okozni. Ha a hitünket belé vetjük, ő örömet, békét és reményt ad nekünk, ami túlcsordul.

Szükséged van az ilyen reményre.

Ezékiel könyvének a végén Isten azt mondja: „Én vagyok Jehova Shammah.” Ez a héberben azt jelenti: „Én vagyok Isten, aki mindig jelen van.” Isten mindig jelen van. Ott van a múltadban. Ott van a jelenedben, és a jövődben. Ott van a jó helyeken és ott van a gonosz helyeken.

Mindenhol ott van. És te soha, de soha nem vagy egyedül.

Ahol Isten van, ott a remény is.

Beszéljünk róla:

- A múltad melyik tapasztalatában látod meg legnehezebben Isten jelenlétét?

- Hogyan ad neked Isten jelenlétének felismerése reményt a kétségek közepette?

- Ki az az életedben, akit a kétségek között tudsz bátorítani azzal, hogy emlékezteted őt Isten jelenlétére?





Olyan döntéseket hozz, amelyek pozitív hatással vannak az életedre

 

“Isten már a kezdetektől tudta, hogy mit csinál. A kezdetektől eldöntötte, hogy formálni fogja azoknak az életét, akik szeretik őt, hasonlóan ahhoz, ahogy a Fia életét. A Fiú áll az első helyen az emberiségnek Isten által helyreállított történetében. A Fiúban látjuk az életünk eredeti és eltervezett formáját.” (Róma 8:29, GNT fordítás)

A Zsoltárok 139:14-ben a Biblia azt mondja, hogy csodálatosan összetettek vagyunk. Ahhoz, hogy betöltsük Isten tervét az életükben, meg kell nézzük az életünk minden szegletét, és meg kell értenünk azt az öt tényezőt, amely befolyásolja a személyiségünket. Eddig már beszéltünk arról, hogy a genetikai adottságaink, a kapcsolataink, a körülményeink és a tudatunk mind hatással vannak arra, amilyenek vagyunk.

Ha ezek a tényezők olyanok, mint egy kártyajátékban a neked osztott kártyák, akkor az ötödik tényező lenne a vadkártyád. Miért? Mert ez a kártya jelképezi a döntéseidet, és ez hatással van az összes többi kártyádra is. Lehet, hogy nem áll módodban befolyásolni, hogy milyen lapokat kapsz az életben, de használhatod a vadkártyádat arra, hogy megváltoztasd az életed a döntéseid által.

A Biblia azt mondja, hogy Isten képmására lettünk teremtve. Az állatok nem lettek Isten képmására teremtve! A kutyáknak vannak ösztöneik, de nem tudják, mi a különbség jó és rossz között. Az elefántoknak sincs erkölcsi iránytűjük. Nekünk azonban megvan a lehetőségünk arra, hogy jó és rossz között döntsünk. A választás és döntés szabadsága az emberiség legnagyszerűbb áldása, de ugyanakkor a legnagyszerűbb átka is, mert olyan rossz döntéseket is hozunk, amellyel sérülést okozunk mind magunknak, mind másoknak.

Az, hogy vadkártyád van a döntéseidet illetően, ezt jelenti:

  • A kapcsolataidat nem te választottad, de van lehetőséged új kapcsolatokat létrehozni és jobbítani vagy táplálni a meglévőket.
  • Dönthetsz arról, hogyan vagy miként reagálsz a körülményeidre.
  • Dönthetsz arról, hogy nem hiszed el azokat az ártalmas dolgokat, amiket az emberek mondanak neked.

A jellemed a döntéseid által formálódik. Milyen döntést hozol ma, ami pozitívan fogja befolyásolni az életed előtted álló részét?

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mesélj egy olyan időszakról, amikor egy bölcs döntésed (vagy döntéseid sorozata) miatt még inkább Jézus volt az életed középpontjában.
  • Mire van szükséged Istentől ma ahhoz, hogy legyőzd azokat a nehéz körülményeket, amelyek visszatartanak attól, hogy jó döntéseket hozz? Imádkozz és kérd Istent, hogy megadja, amire szükséged van.





Öt elhatározás, ami segít átformálni az életedet

 

„Ha valaki szövetségre lépett Krisztussal, új teremtés lett; a régi elmúlt és egy új jött létre” (2 Korinthusiakhoz írt levél 5:17, GNT fordítás)

Tegnap láttuk, hogy végső soron a személyiséged a döntéseiden alapul. Íme öt olyan nyerő választás, ami  befolyással lehet a jövődre:

1. Választhatom azt, hogy egészségesebb leszek. Ahelyett, hogy elbátortalanítana az, hogy nincs olimpikon testalkatod, találj módot arra, hogyan növeld az energiaszinted, csökkentsd a stresszt, aludj többet és légy fittebb, energikusabb. A Zsoltárok 119:73 azt mondja, „Te alkottál engem; a te kezed formált engem. Adj értelmet követni a parancsolataidat” (NLT fordítás). Ha javítasz az általad befolyásolható tényezőkön, akkor csökkentheted azoknak a tényezőknek a hatását, amiket nem tudsz befolyásolni.

2. Választhatom azt, hogy elmélyítem a kapcsolataimat. Az elutasítástól való félelem meggátolja a kapcsolatok kialakítását. E gát feloldásának egyetlen módja, hogy azt teszed, amitől a legjobban félsz. Javítsd a kommunikációs készségeidet, cseréld le a rossz kapcsolatodat egy jóra, és kezdeményezz, hogy kapcsolatba lépj valakivel. „A szeretet legyen a legfőbb célotok” (1. Korinthusiakhoz írt levél 14:1a NLT fordítás).

3. Választhatom azt, hogy bízom Istenben, bármi történik is. „Mindig hálát adok az Úrnak; sosem szűnök meg dicsérni őt” (Zsoltárok 34:1 GNT fordítás). Amikor eljutsz arra a pontra, hogy azt mondod, „Dicsérem az Urat, bármi történjék is”, akkor az egy olyan bizalmat jelent, amit sehol máshol, még Hollywood-ban, a Capitol Hill-en vagy a Wall Street-en se lehet találni. Ez a bizalom Istenben a vele való személyes kapcsolatodon alapul.

4. Megválaszthatom, mi körül forognak a gondolataim. A XX. század folyamán a tudósok úgy hitték, a felnőtt agy már képtelen a változásra. De amikor egy Nobel-díjas tudós bebizonyította, hogy az agy bizony képes erre, a tudomány végre eljutott arra a felfedezésre, amit a Biblia már korábban leírt: „Engedjétek Istennek, hogy új emberré tegyen benneteket a gondolkodásotokat megváltoztatása által” (Rómaiakhoz írt levél 12:2b NLT fordítás). Tápláld az elméd igazsággal: Isten Igéjével.

5. Választhatom Jézust mint Szabadítómat. Nem csupán arról beszélek itt, hogy Jézus megszabadít a bűneidtől, hanem arról, hogy engedd, hogy Jézus a Szabadítóddá váljék minden nap. Ha igent mondasz Jézus szabadítására, az erőt ad neked ahhoz, hogy a döntéseidben következetes maradj. „Ha valaki szövetségre lépett Krisztussal, új teremtés lett; a régi elmúlt és egy új jött létre” (2 Korinthusiakhoz írt levél 5:17, GNT fordítás)

Te döntesz, hogy mennyire engeded Istennek megáldani az életedet, és Ő arra vár, hogy jó döntéseket hozz. Változni sosem késő. Ha a fenti öt jó választásra igent mondasz, Isten nyerő lapokat fog adni neked.

Kérlek, mondd el most ezt az imát:

"Drága Istenem, vannak kártyák az életemben, amiket Te, az élet vagy más emberek osztottak nekem, és nem szeretem őket. De köszönöm neked a jokert, a szabadon felhasználható kártyát. Köszönöm, hogy a saját képedre alkottál engem és önálló döntéseket hozhatok. Ma - a te erőddel és hatalmaddal - azt választom, hogy egészségesebben fogok élni. Olyan dolgokat fogok választani, amik erőt, egészségesebb elmét, testet és érzelmeket adnak nekem. Uram, én úgy döntök, hogy egészséges kapcsolatokat fogok építeni. Nagyon félek, de vállalom, hogy új és egészséges kapcsolatokat fogok építeni. Azt akarom, hogy a szeretet legyen a legfőbb célom; szereteten alapuló életet szeretnék élni.

Istenem, úgy döntök, hogy bízom benned a körülmények ellenére is. Dicsérlek, bármi történik is! Bizodalmam van afelől, hogy az életem minden egyes részlete a javamra lesz kimunkálva. Uram, meggondolom, hogy mivel töltöm meg az elmémet és milyen gondolatoknak engedek utat – nem akarok több szemetet az elmémben. Segíts, hogy jó gondolatokkal és az Igazság beszédével töltsem meg azt. És legfőképpen, Jézus, téged választalak Szabadítómnak. Szükségem van a megváltásodra, és arra is, hogy védj meg önmagamtól. Szükségem van a segítségedre abban, hogy megújuljon a testem, a szívem, az értelmem és a kapcsolataim, hogy az életen előttem álló része legyen a legjobb időszak. A Te nevedben imádkoztam ezt. Ámen."





Öt dolog, amit a családban kell megtanulni


Jézus pedig gyarapodott bölcsességben, testben, Isten és emberek előtt való kedvességben. (Lukács 2:52, NIV)

A nagyszerű családok növekedésre ösztönöznek. Az élethosszig tartó tanulás légkörét hozzák létre és segítenek egymásnak a fejlődésben. Bátorítanak arra, hogy mindenki felfedezze saját szellemi ajándékait és képességeit.

Ha nem növekedsz, akkor a családod unalmas, és beleragadtál a megszokott kerékvágásba. Ha hosszú ideje nem tanultál semmi újat vagy nem érdekelnek új dolgok, akkor nem növekszel!

Van néhány dolog, amit soha nem fogsz megtanulni, ha a családodban nem tanulod meg. Ezeket nem tanulhatod meg az iskolában, sem a munkahelyeden, csakis a családodban sajátíthatod el.

Valójában a legtöbb felnőttkori probléma abból ered, hogy bizonyos dolgokat nem tanultunk meg gyerekkorunkban. A családban a következő 5 dolgot fontos megtanulnunk.

Meg kell tanulnod, hogy

  1. ... mit kezdj az érzéseiddel. Egy egészséges családban megtanulod, hogyan ismerd fel, hogyan határozd meg, hogyan vállald, hogyan fejezd ki és hogyan kezeld az érzéseidet.
  2. ... hogyan kezeld a konfliktusokat. A gyerekeknek látniuk kell, hogy a szüleik hogyan oldják meg a problémákat, és meg kell mutatni nekik, hogy hogyan kell egészségesen kezelni a nézeteltéréseket.
  3. ... hogyan kezeld azt, ha veszítesz. Nem akarhatod, hogy a gyermekeid mindig nyerjenek, mert amikor kikerülnek majd a világba és szembesülniük kell az elkerülhetetlen veszteségekkel és kudarcokkal, akkor azt nagyon nehezen tudják majd kezelni. Meg kell tanulniuk, hogy ha kudarcot vallanak valamiben, az nem tragédia, és ha veszítenek, az sem jelenti azt, hogy mindennek vége.
  4. ... milyen értékek számítanak a leginkább. Fontos, hogy megtanítsuk a gyermekeinknek az élet három alap kísértését, hogy a világ szemében értékes dolgoktól ne inogjanak meg. Ezek a kísértések azzal kapcsolatosak, hogy mit érzünk, mit csinálunk és mit szerzünk meg az életben – leegyszerűsítve, a szexszel, a fizetéssel és a státusszal kapcsolatos kísértések.
  5. ... jó szokásokat alakíts ki. A szokásaink határozzák meg a személyiségünket. A családokban segítenünk kell egymást a növekedésben, hogy mindenki jelleme egyre inkább Jézus Krisztuséra hasonlítson.

Beszéljetek róla:

  • Hogyan teremtheted meg a tanulás légkörét az otthonodban?
  • Miért nehezebb a mai kultúrában megtanítani a gyerekeknek, hogy hogyan kezeljék, ha veszítenek?
  • Melyek azok az értékek, amelyek a leginkább számítanak neked? Melyek azok a bibliai értékek, amelyeket a gyermekeidnek meg akarsz tanítani?
komment
süti beállítások módosítása