Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Hogyan találod meg Isten akaratát?-Isten valóságos, attól függetlenül, hogy mit érzel-Készítsd fel gyermekeidet az életre!

2019. május 01. 10:04 - Andre Lowoa



Hogyan találod meg Isten akaratát?

„Isten...meghívott erre a csodálatos barátságra Fiával, aki Krisztus, a mi Urunk” (1Korintus 1:9 TLB fordítás)


Isten nem játszadozik veled. Azt akarja, hogy megértsd az akaratát, célját és tervét az életedre.

Talán ezt mondod: „Azt akarom, hogy Isten vezessen, de mégis összezavarodok. Nem tudom, mit tegyek.” Gyakran az a probléma, hogy rossz dologra nézünk. Tudnod kell mit keresel, mielőtt megtalálhatnád.

Tehát, mi Isten akarata?

Isten akarata nem egy érzés.

Talán egy érzést keresel, vagy egy természetfeletti jelet. Azt akarod, hogy Isten pendítse meg a szíved húrjait, és így pontosan tudd, mit tegyél.

Az a baj, hogy az érzések megbízhatatlanok; gyakran tévútra vezetnek. Az érzések eredhetnek fáradtságból, függhetnek a hormonok működésétől, vagy attól, amit éppen most éltél át. A Jeremiás 17:9 ezt mondja: „A szív csalárd” (NIV fordítás). Még a szíved is megvezethet. Még az Ördög is gerjeszthet érzéseket. Ha az érzéseimre hallgattam volna, sosem vettem volna el feleségemet, Kay-t. Az esküvő előtti napon az érzéseim azt mondták: „Fuss!”. De ez nem Isten akarata volt. Hanem félelem!

Ne egy érzésre várj, miközben próbálod kitalálni Isten tervét az életedre.

Isten akarata nem egy képlet.

Mostani kultúránkban azt akarjuk, hogy minden könnyű legyen. Azt akarjuk, hogy egy egyszerű képletet követve azonnal megváltozzon az életünk. Egy útmutatót akarunk, ami lépésről-lépésre vezet.

De van egy probléma ezzel a megközelítéssel: nincs benne helye a hibáknak. Ha Isten akarata egy recept, mi történik, ha kihagysz egy hozzávalót? A szódabikarbóna elhagyása a különbség egy szülinapi torta és a palacsinta között. Mi van, ha van „52 Lépés Isten Akaratának Megismeréséhez” és te kihagyod a 37. lépést?

Isten akarata nem zárt rendszer. Dinamikus! Nem mindig az a kérdés, hogy A-t, vagy B-t válasszuk. Valójában sokszor választhatsz A-tól Z-ig és bármelyik közülük jó lehet. A te döntésed. Miért adott volna neked Isten agyat, ha nem várná el, hogy használd? Megengedi, hogy döntéseket hozz, és ad második esélyeket.

Ha Isten akarata nem egy érzés, vagy képlet, akkor micsoda?

Isten akarata egy kapcsolat.

A Biblia ezt mondja az 1Korintus 1:9-ben: „Isten...meghívott erre a csodálatos barátságra Fiával, aki Krisztus, a mi Urunk” (TLB fordítás)

Nagyon keveset találunk a Bibliában Isten akarata megismerésének technikájáról. De ezernyi igeverset látunk, ami szeretetkapcsolatban való fejlődésről beszél Jézus Krisztussal. Miért? Mert Isten akarata egy kapcsolat.

Minél jobban megismered Istent, annál kevésbé leszel összezavarodva az akaratát illetően. Ismerd meg Istent, és minden más másodlagossá válik! 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Ha egy érzést tapasztalsz, ami úgy érzed megmutat neked valamit Isten akaratából, mi lehet helyes és célravezető reakció?
  • Mit gondolsz, miért engedi meg Isten hogy döntéseket hozzunk és akár hibázzunk, miközben az Ő akaratát keressük?
  • Mennyire ismered jól Istent - és hogyan tudnád még jobban megismerni? 



Isten valóságos, attól függetlenül, hogy mit érzel

 

„Az ÚR elrejtette magát az ő népe elől, de én benne bízom, és belé vetem a reményem.” (Ézsaiás 8:17, GNT fordítás)

Könnyű Istent dicsőíteni, mikor a dolgok nagyszerűen mennek az életedben, mikor Isten ellát étellel, kapsz tőle barátokat, családot, egészséget és örömteli helyzeteket. A körülmények azonban nem mindig ilyen kellemesek. Hogyan dicsőíted akkor Istent? Mit teszel, amikor úgy tűnik, hogy Isten millió mérföldre van?

Isten imádatának legmélyebb szintje, amikor a fájdalmak ellenére dicsőíted Istent, hálát adsz Istennek a megpróbáltatások között, bízol benne a kísértésben, átadod magad akkor is, amikor szenvedsz, és szereted őt akkor is, amikor távolinak tűnik.

A barátságokat gyakran megpróbálja az elkülönítettség és a csend; amikor elválaszt a fizikai távolság, vagy amikor nincs lehetőség beszélgetni. Istennel való barátságodban sem mindig érzed, hogy közel vagy hozzá.

Philip Yancey bölcsen jegyezte meg: „Minden kapcsolat magában hordozza a közelség idejét és a távolság idejét, és az Istennel való kapcsolatban is – nem számít mennyire meghitt – az inga lengeni fog egyik oldalról a másikra.”

Ez az, amikor a dicsőítés nehézzé válik.

Ahhoz, hogy barátságotok éretté váljon, Isten próbára fogja tenni elszakítottnak, távolinak látszó időszakokkal, olyan időszakokkal, amikor úgy tűnik, hogy elhagyott vagy elfelejtkezett rólad. Úgy érzed, Isten millió mérföldre van tőled. Ezekre a napokra, a lelki szárazság, kétség, az Istentől való elhidegülés napjaira Keresztes Szent János [XVI. században élő spanyol katolikus szent, karmelita szerzetes, teológus, költő, a katolikus egyház belső reformációjának egyik központi alakja] úgy hivatkozott, mint „a lélek sötét éjszakája”. Henry Nouwen [XX. századi holland katolikus pap, teológia professzor, író, munkásságának fő területet a pásztori szolgálat, a közösség, a társadalmi igazságosság volt] a „a hiány szolgálatának” hívta. A.W.Tozer [XX. századi amerikai protestáns lelkész, prédikátor, író, „élete és művei elsősorban a gazdag és bensőséges imaéletéből táplálkoztak”] „az éjszaka szolgálatának” nevezte. Mások a „szív hideg teleként” emlegették.

Jézuson kívül, mindenki más közül talán Dávid volt a legszorosabb barátságban Istennel. Tetszett Istennek, és úgy hívta, hogy a „szívem szerint való ember” (ld. 1Sámuel 13:14 és ApCsel 13:22).

Mégis Dávid gyakran panaszkodott Isten látszólagos hiányára:

  • „URam, miért vagy közömbös, és miért vagy olyan távol? Miért rejtőzöl el, amikor legjobban szükségem van rád? (Zsoltárok 10:1, TLB fordítás).
  • „Én Istenen, én Istenem, miért hagytál el engem? Miért vagy olyan távol, amikor segítségért sóhajtozom? (Zsoltárok 22:1, NLT fordítás, második kiadás).
  • „Mért hagytál el engem?” (Zsoltárok 43:2a, GNT fordítás; ld. még Zsoltárok 44.23; 74:11; 88:14; 89:49).

Természetesen Isten valójában nem hagyta el Dávidot, és nem hagy el téged sem. Ismételten megígérte, „Nem maradok el tőled, és nem hagylak cserben.”

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Milyen gyakorlati lépéseket tehetsz, amelyek segítenek Isten dicsőítésében a fájdalmak és megpróbáltatások között?
  • Mit gondolsz, mire akar Isten tanítani ezekben az időszakokban?
  • Isten mely ígéretei adhatnak reményt és bátorítást?






Készítsd fel gyermekeidet az életre!

„Jézus pedig gyarapodott bölcsességben, testben, Isten és emberek előtt való kedvességben.” (Lukács, 2:52 Új fordítás)

A Biblia azt mondja, hogy a gyermeknevelés egyik célja a gyermeket felkészíteni az életre. Istennek az a szándéka, hogy a család legyen az a tanulási központ, ahol egy gyerek felkészülhet az életre. Olyan dolgokat tanulunk meg otthon, amelyeket sehol máshol. Emlékszem, amikor a legkisebb gyerekem megtanított, hogy kell egyszerre böfögni és tüsszenteni – nagyon menő dolog! Azt nem tudom, hogy hasznát veszem-e valaha, de fantasztikus szellemi megtapasztalás tudni, hogy egyáltalán képes vagyok rá.


Az élet alapvető dolgait a családban tanuljuk meg: hogyan kell járni, beszélni, enni vagy a TV távkapcsolóját használni. Isten azt mondja, hogy nekünk kell felkészíteni gyermekeinket az életre.

A Biblia ezt mondja Jézusról a Lukács 2:52-ben: „Jézus pedig gyarapodott bölcsességben, testben, Isten és emberek előtt való kedvességben.” Ez a vers azt mondja, hogy négy területen növekedett Jézus, és neked szülőként is ezen a négy területen kell segítened gyermekednek növekedni.

A Biblia szerint:

* Jézus növekedett bölcsességben – ez az értelmi vagy intellektuális fejlődés.
* Jézus növekedett testben – ez a fizikai fejlődés.
* Jézus növekedett Isten előtt való kedvességben – ez a szellemi fejlődés.
* Jézus növekedett emberek előtt való kedvességben – ez a szociális fejlődés.



Olyan célokat kell kitűzni minden családban a gyermekek nevelésével kapcsolatban, amelyek a kiegyensúlyozott növekedésre fókuszálnak: az értelmi, fizikai, szellemi és szociális téren való növekedésre. A Biblia nagyon világosan kijelenti, hogy a gyermeknevelés és az életre való felkészítés elsődlegesen a szülő felelőssége.


Abban a pillanatban, amikor megfogan egy élet az anyaméhben, a szülők is megkapják munkaköri leírásukat: jól felnevelni a gyermekedet a te felelősséged. Segíts neki erőssé válni értelemben, fizikailag, szellemben és szociálisan.


Beszéljünk róla!

* A munkaköri leírásod egy részét az 5Mózes 6:7 tartalmazza: „Ismételgesd (ezeket a parancsolatokat) fiaid előtt, és beszélj azokról, akár a házadban vagy, akár úton jársz, akár lefekszel, akár fölkelsz!”
* Hogyan tanítod gyermekeidnek Isten parancsolatait? Milyen új dolgokat próbálhatnál ki?
* Az 5Mózes 6:7-ben olvasható instrukciókat a hét minden napján 24 órában kell tennünk. Hogyan tudnád még inkább beépíteni mindennapjaidba, hogy gyermeked Isten parancsolataira tanítod?



komment
süti beállítások módosítása