Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Maradj távol a mocsártól-Ragadd meg a magaslatot a tisztább rálátásért-Te hogyan bocsátasz meg?

2019. április 27. 10:18 - Andre Lowoa




Maradj távol a mocsártól.


“Ahogyan a széntől és fától ég a tűz, úgy tartja fenn a vitát a viszálykodó ember“ ( Példabeszédek 26:21 - NCV fordítás)

A megtorlás mint megoldás soha sem alkalmazható az EKSZ (Extra Kegyelemre Szoruló) emberek felé, mert csupán felerősödik bármilyen probléma adódjon. Az elmúlt néhány áhítat során megosztottam veletek az első négy dolgot, amit alkalmazni érdemes azok felé az emberek felé, akik zavaróak, bosszantóak és veszekedőek.

  1. Nézd a magatartásukat.
  2. Ne sértődj meg.
  3. Légy kegyelmes.
  4. Ne pletykáld ki őket.

Ne menj bele és ne vegyél részt a játékukban.

Az EKSZek szeretnek veszekedni és vitatkozni. Konfliktusokat szítanak csak hogy figyelmet kapjanak. Amikor valaki konfliktusok által szeretné felhívni magára a figyelmed, akkor tulajdonképpen csak azt próbálgatja, hogy vajon horogra akadsz-e? Igazából nem is érdekli az, hogy mit gondolsz, csupán  a játékához keres partner.

Látni ezt állandóan az interneten. Valaki jön egy légből kapott állításal és erre te így reagálsz: "No, most aztán helyreigazítom!" És akkor az a valaki ezt mondja: “Hm; itt egy nagy hal; ráharapott!” Minden porcikád meg akarja mondani vagy megírni a frankót arra a bizonyos blogra, emailre vagy facebook bejegyzésre.

Ne tedd; mert csapda!

Egyszer valaki azt mondta: "Ha a pocsolyában bírkózni kezdesz egy disznóval, akkor mindketten mocskosak lesztek, de csupán egyikőtök fogja élvezni" Tartsd magad távol a pocsolyától. Ne szívd magadba a vitatkozást, hanem menj el mellette.

A Példabeszédek 26:21-ben ez áll: "Ahogyan a széntől és fától ég a tűz, úgy tartja fenn a vitát a viszálykodó ember" (NCV fordítás) Az EKSZ emberek szeretik folytatni és felvenni a vitatkozás fonalát. Abban találják meg saját értéküket, céljukat és jelentőségüket, hogy felzaklatnak. Ne légy részese és ne csatlakozz a játékukhoz. Nem válaszokat keresnek, hanem szóváltásba kívánnak keveredni."Hány ember kell a vitatkozáshoz? Kettő, ugye? Ha az egyikük odébb áll, mit történik? Vége lesz. A tűz kialszik. Néha a legirgalmasabb dolog az, ha nem állsz le vitatkozni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Vissza tudsz emlékezni arra, amikor egy EKSZ emberrel vitatkoztál? Mi lett a vége?
  • Hogyan porlasztja a konfliktust az, ha nem mégy bele egy ilyen emberrel a vitatkozásba?
  • Miért nehéz odébb állni egy vitától? Mit kell észben tartani, és mi lehet számodra segítség abban, hogy odább állj?




Ragadd meg a magaslatot a tisztább rálátásért


“Kérd Istent, hogy áldja meg azokat, akik üldöznek - igen, kérd, hogy áldja, ne pedig átkozza“ (Róma 12:14, GNT fordítás)

bird-chirps-on-treen-sunset_jpg_838x0_q80.jpg


Mindannyiunk életében vannak “Extra Kegyelmet Igénylő” emberek. Bosszantanak, felidegesítenek, frusztrálnak és próbára tesznek.

De ugyanekkor növekedni is segítenek. Isten arra hívott, hogy irgalmat mutassunk minden ember iránt - még azok felé is, akik a legtöbb bajt okozzák.

A legutóbbi áhítatokban öt lépést mutattam arra, hogyan bánj az Extra Kegyelmet Igénylő (EKI) emberekkel:

  1. Nézz a viselkedésükre.
  2. Ne engedd meg magadnak, hogy megsértődj.
  3. Hagyd őket békén.
  4. Ne engedd meg magadnak, hogy pletykálj róluk.
  5. Ne engedd meg magadnak, hogy belemenj a játékukba.

Itt van a hatodik és végső lépés: mindig ragadd meg a magaslatot.

Azt tedd, ami helyes, nem számít mit tesznek az EKI emberek. Ha megbántanak, bánj velük kedvesen. Ha az idegeiden táncolnak, vagy a te tempódnak túl lassúak, bánj velük türelemmel. Nem tudod irányítani, mások mit gondolnak rólad. Nem tudod ellenőrzésed alatt tartani, mások mit mondanak rólad. Nem tudod kontrollálni, mások mit tesznek veled. De az 100%-ban terajtad múlik, hogyan reagálsz.

A magaslat tisztább kilátást ad neked. Ha megragadod a magaslatot, túllátsz az ember viselkedésén a fájdalmáig. Ha megragadod a magaslatot, felülemelkedsz a bosszúságon, az ellentéten és a békességet választod. Talán teljesen jogod lenne a megtorló viselkedésre, de a Biblia azt mondja: “az irgalmasság diadalmaskodik az ítéleten” (Jakab 2:13b, NIV fordítás). Lehet, hogy a szádra jönne a tökéletes visszavágás, de a Biblia azt mondja: “Ne fizessetek a gonoszért gonosszal” (1Péter 3:9a, NIV fordítás)

A klasszikus rész a magaslat megragadásáról a Róma 12. A 14-es vers ezt mondja:“Kérd Istent, hogy áldja meg azokat, akik üldöznek - igen, kérd, hogy áldja, ne pedig átkozza“ (Róma 12:14, GNT fordítás) Ez az igevers az irgalom definíciója. Azt mondod: “Rick, engem senki nem üldöz.” Akkor cseréljük ki az “üldöz” szót, és írjuk bele azt, hogy “irritál”. Kérd Istent, hogy áldja meg azokat, akik irritálnak. Ahelyett, hogy arra kérnéd Istent, hogy ítélje meg őket, kérd rájuk az Ő áldását. Így néz ki az igaz szeretet. Az igaz szeretet nem csak azt szereti, aki szeretetre méltó. Az könnyű. Az igaz szeretet türelmes a bosszantó emberekkel az életedben.

Isten képessé tesz minket arra, hogy szeressük azokat, akiket nehéz szeretni.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Eszedbe jut olyan példa az életedből - vagy valakinek az életéből, akit ismersz - amelyben te (vagy akit ismersz) megragadta a magaslatot egy EKI emberrel való összetűzésben? Hogyan sikerült, hogyan végződött?
  • Hogyan ösztönzött téged más szeretete egy nehezen szerethető ember iránt?
  • Mit tehetsz azért, hogy megragadd a magaslatot egy EKI emberrel az életedben?







Te hogyan bocsátasz meg?


„Isten mindent elrendezett! Elküldte Krisztust, hogy kibékítsen minket önmagával, és azt a feladatot tűzte ki számunkra, hogy másokkal is kibékítsük őt. Ez annyit jelent, hogy Isten maga öltött testet Krisztusban, békét és megbocsátást ajánlva minden embernek a világon. Minket pedig azzal bízott meg, hogy hirdessük békeüzenetét. Krisztus követeiként küldettünk, és Isten könyörög hozzátok, hallgassátok meg jó hírünket. Krisztus nevében szólunk, és szívből kérjük, béküljetek meg Istennel” (2Korintus 5:18-20 CEV-fordítás).

 

Mintegy 60 esztendővel ezelőtt öt amerikai misszionárius az Ecuador területén lévő kelet-amazóniai esőerdőbe indult, hogy másodszori látogatást tegyen a Huaorani törzsnél, amely antropológusok elmondása szerint a legelvetemültebb, legerőszakosabb emberi közösség volt a föld színén. Kultúrának számított náluk a gyilkolás, és tanulmányok kimutatták, hogy a néptörzs 60 %-a emberölés áldozata lett. 

Amint a misszionáriusok kiszálltak a repülőgépből, a törzs tagjai lándzsákkal halálra sebezték őket. A brutális gyilkosok hírül adták tettüket a világnak, és címlapon hozta a Life magazin, a Time és a Newsweek is. Számos újság beszámolt ezeknek az embereknek a haláláról, akik közt ott volt Nate Saint és Jim Elliot. 

Pár évvel később Jim felesége és lánya, Elisabeth és Valerie Elliot, továbbá Nate húga, Rachel Saint szeretetük és megbocsátásuk jeléül elköltöztek a Huaorani kis faluba, hogy lelki szolgálatot nyújtsanak azoknak az embereknek, akik meggyilkolták a családjukat. Történetesen Mincaye, a törzs elöljárója valamint a misszionáriusok meggyilkolásában részt vett öt férfi valamennyien keresztyénekké váltak. 

A megbocsátásnak az a formája, amit Elisabeth Elliot és Rachel Saint példázott, mindaddig értelmetlen, amíg magad is bocsánatot nem nyertél Isten által. Ha egyszer ezt megtapasztaltad, hogyan bocsátasz meg? Megteszed azt a négy dolgot, amit ezek az asszonyok megtettek: 

Leteszel a bosszúállás jogáról. A Rómaiak 12:19 azt mondja: „Ne próbáljatok bosszút állni. Hagyjátok Istenre, hogy elégtételt vegyen (CEV-fordítás). Bízd rá Istenre. Ő majd gondot visel rá, és sokkal hatékonyabb megoldást talál, mint amilyet te valaha is képes lennél kitalálni.  

A rosszra jóval válaszolsz. Hogyan juttathatod kifejezésre, ha teljesen megbocsátottál valakinek? Ténylegesen fohászkodhatsz Istenhez, hogy áldja meg azt az embert, aki bántott téged. A Biblia így ír erről: „Tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek titeket, áldjátok azokat, akik átkoznak, imádkozzatok azokért, akik bántalmaznak titeket (Lukács 6:27b-28 NIV-fordítás). 

Ismétled ezeket a lépéseket mindaddig, amíg szükséges. Péter így kérdezte Jézust a Máté 18:21-22-ben: „Hányszor kell megbocsátanom annak, aki valami rosszat cselekszik ellenem? Hétszer elég? Jézus ezt válaszolta: „Nemcsak hétszer, de még hetvenhétszer is!” (CEV-fordítás) A megbocsátásnak olykor folytonosnak kell lennie. 

Megmentesz másokat az isteni megbocsátás Jó Hírével. A Biblia a 2Korintus 5:18-20-ban így fogalmaz: „Isten mindent elrendezett! Elküldte Krisztust, hogy kibékítsen minket önmagával, és azt a feladatot tűzte ki számunkra, hogy másokkal is kibékítsük őt. Ez annyit jelent, hogy Isten maga öltött testet Krisztusban, békét és megbocsátást ajánlva minden embernek a világon. Minket pedig azzal bízott meg, hogy hirdessük békeüzenetét. Krisztus követeiként küldettünk, és Isten könyörög hozzátok, hallgassátok meg jó hírünket. Krisztus nevében szólunk, és szívből kérjük, béküljetek meg Istennel”.

Beszéljünk róla: 

  • Mit gondolsz, miért olyan nehéz megálljt parancsolni bosszúvágyunknak, vagy azon igényünknek, hogy „miénk legyen az utolsó szó”?
  • Mivel tudnád példázni a megbocsátást a saját életedben?
  • A te életedben kinek van szüksége rá, hogy meghallja Istennek a békét és üdvözülést hirdető üzenetét?




komment
süti beállítások módosítása