Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A hiányzó felszerelés a bűnnel szembeni harcban-A meggyőződések segítenek, hogy hitünk szerint éljünk-Az öröm mindenkié!

2019. április 07. 10:14 - Andre Lowoa

A hiányzó felszerelés a bűnnel szembeni harcban

Tehát megkérlek, engedjétek, hogy a Szentlélek vezesse az életeteket. Akkor nem azt fogjátok tenni, amire a bűnös természetetek vágyakozik. (Gal 5,16 NLT fordítás)


Mindent jól csinálhatsz, de mégsem tudod legyőzni a bűnt. Minden nap olvashatod a Bibliát, szüntelenül imádkozhatsz, még őszinte barátaid is lehetnek, akik szeretettel és rendszeresen elmondják neked az igazságot.

Mégis rendszeresen eleshetsz egy bizonyos bűnben.

A lényeg az, hogy nem bízhatsz magadban, és nem számíthatsz arra, hogy le tudod győzni a bűnt. Szükséged van a Szentlélek erejére. Egyedül a Szentlélek teszi lehetővé, hogy a hívők azt tegyék, amire egyedül képtelenek lennének, és hogy Isten akaratát beteljesítsék az életükben.

A Galáta 5,16 ezt írja: „Tehát megkérlek, engedjétek, hogy a Szentlélek vezesse az életeteket. Akkor nem azt fogjátok tenni, amire a bűnös természetetek vágyakozik.” (NLT fordítás)

Mindened meglehet ahhoz, hogy legyőzz egy olyan bűnt, amiben rendszeresen elesel, de ezek semmit sem érnek a Szentlélek segítsége nélkül. Képzeld el, hogy a tengerparton sétálva meglátsz egy sirályt, amelyik most pusztult el egy perce. Ha felemeled, látod, hogy nem sokban különbözik élő társaitól: még mindig meleg a teste, ugyanolyanok az izmai, a csontjai, a tollai és a szárnyai. De ha feldobod az ég felé, élettelenül fog visszaesni a földre.

Miért? Mert a sirályban már nincs élet. Az élet nem a tollakban, a szárnyakban vagy a csontokban van. Élet attól van, amit Isten ad. Lélek nélkül a madár nem tud repülni, még akkor sem, ha minden szükséges egyéb dolog megvan hozzá.

Mindened meglehet, hogy sikeres és győzedelmes életet élj, de a Szentlélek ereje nélkül nem tudsz ilyen életet élni.

Ez olyan, mintha feldobnánk egy döglött madarat.

Nem élhetsz Krisztusban győztes életet egyedül. Ez lehetetlen. A jó szándékaid és a túl könnyen megszegett ígéreteid nem visznek előbbre a keresztény életben. A Szentléleknek kell rajtad keresztül és általad élnie!

Beszéljünk róla:

* Hogyan él a Szentlélek rajtad keresztül és általad?
* Szerinted miért félnek az emberek attól, hogy a Szentlélek erejét engedjék megnyilvánulni az életükben?





A meggyőződések segítenek, hogy hitünk szerint éljünk


„A hit most a remélt dolgok iránti bizalom, a nem látható dolgokról való meggyőződés” (Zsidók 11:1 NRSV fordítás).

conviction.jpg

Az értelmező szótárok rendszerint úgy írják körül a „meggyőződés” kifejezés jelentését, hogy „szilárd” ill. „erős hit”. A meggyőződés valójában sokkal több ennél. A meggyőződéseid magukban foglalják értékítéletedet, irányultságaidat és motivációidat.

Tetszik az a megfogalmazás, melyet egyszer a jeles Biblia tanítótól, Howard Hendricks-től hallottam: „A hit olyasvalami, amiről vitatkozol. A meggyőződésedért – elveidért – azonban az életedet is adod akár!”

Meggyőződéseink – elveink – keretet adnak életvitelünknek. Kiindulópontul szolgálnak nézőpontunk kialakításánál és abban, hogy saját értékrendünknek megfelelően tudjunk működni.

Keresztyén hitre térésed első időszakaiban sokszor egyszerűen azért teszel bizonyos dolgokat, mert a körülötted lévő többi keresztyén erre ad indíttatást, illetve ezt példázza. Imádkozol, Bibliát olvasol és Istentiszteleteken veszel részt, mert másoktól ezt a mintát látod.

Ez nagyon is előremutató egy újdonsült keresztyéntől; a kis gyermekek is így tanulnak. Mindazonáltal ahogy növekszel, előbb vagy utóbb muszáj kialakítanod saját érveid és eszmerendszered arra vonatkozólag, hogy mit miért teszel. Ezekből az érvekből kerekednek ki a meggyőződések (a hitelvek).

A bibliai elvek elengedhetetlenek a lelki növekedés és érettség szempontjából. Napjaink ironikus tendenciája, hogy az embereknek gyakorta van szilárd meggyőződése felszínes témákban (foci, divat stb.), miközben sekélyes a meggyőződésük a lényegi kérdéseket illetően (mi a jó és mi a rossz).

A Zsidókhoz írt levél 11:1 igeverse így fogalmaz: „A hit most a remélt dolgok iránti bizalom, a nem látható dolgokról való meggyőződés” (NRSV fordítás).

Isten melletted áll, miközben azon elvrendszereid alapozásán fáradozol, melyekre majd hited épül.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

Beszélgessetek erről a két állításról:

  • A bibliai elvek elengedhetetlenek a lelki növekedés és érettség szempontjából.
  • Kiindulópontul szolgálnak nézőpontunk kialakításánál és abban, hogy saját értékrendünknek megfelelően tudjunk működni.

Hogyan befolyásolták meggyőződéseid - életfelfogásod -  a meghozott döntéseidet? Mikor hoztál olyan döntést, mely nem a meggyőződéseiden alapult?

Mely kérdésekben kell állást foglalnod életfelfogásod alapján?







Az öröm mindenkié!

A Lélek gyümölcse pedig: szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás. Az ilyenek ellen nincs törvény. (Gal. 5: 22-23)


Ahogyan beszéltem is róla néhány nappal ezelőtt, az öröm nem volt mindig természetes része az én személyiségemnek. Mindig is egy kisebb fokú depresszióval küzdöttem, amióta csak az eszemet tudom. Könnyen arra a következtetésre jutottam, hogy az öröm egész egyszerűen elérhetetlen egy olyan valaki számára, mint amilyen én vagyok. Ez csábítóan hangzik közülünk azoknak a fiatalabb vagy idősebb bátortalan és depressziós embereknek, akik egyszerűen csak elfelejtkeztek erről és hagyták, hogy az öröm a jókedélyű embereké legyen.

Íme egy kötet a személyiség jellemzőiről, típusairól és arról, ahogy ezek hatnak, de egyszerűsítésre van szükségem. Mindent , amit a személyiségtipusokról hallottam, belesűrítettem a „Micimackó személyiségsuliba” - Gyere nézzük meg!


* Tigrisek: A Tigrisek Ugrik és Bugrik, …csupa vicc , móka, kacagás! Az életerejük átlendíti őket akadályokon az életben. Hangosan nevetgélnek a partikon (rájöttem, hogy ők mindent hangosan csinálnak), vicceket mesélnek és azt gondolják, hogy mindenki a legjobb barátjuk. Még ha nem is emlékeznek a nevedre, akkor is a legjobb barátjuk vagy. Persze, hogy az öröm gyakran betölti őket –igaz?
* Micimackók: Ezek az udvarias emberek sohasem izgatják fel túlzottan magukat semmiért , de mégis legtöbbször elégedettség ül az ábrázatukon. Nehéz a számukra az, hogy felébredjen az érdeklődésük valami iránt. Általában szívesen hagyják, hogy mások döntsenek helyettük. Megkérdezed, volna e kedvük egy ebédhez, és ők veszik, hogy te már döntöttél is helyettük.
* Nyuszik: A nyuszik a megoldóbajnokai ennek a világnak. Legyen kész. Legyen meg tökéletesen. Legyen meg most rögtön. A Nyusziknak akkora listájuk van a tennivalóikról, mint ide Lacháza, és nem igazán hagyják, hogy a dolgok maguktól történjenek. Nem olyan tipusú emberkék, akikkel szívesen beszélget az ember egy kemény, hajtós nap után. Gyakran mondogatják az embernek: foglalkozz ezzel, vagy azzal. Nem túl valószínű, hogy a Nyuszik túl sok örömet élnének meg. Ha mégis így volna, azt a feladat részének tekintik.
* Fülesek: Ez a kedvenc személyiségtipusom. A Fülesek heves, komoly emberek.. Megvan a maguk saját személyes kis esőfelhője, ami mindig ott lebeg a fejük felett. Mélyen éreznek és mélyen is fejezik ki magukat. Elég rendesen fel tudják bosszantani magukat azokon a fránya Tigriseken, akik nem tudják abbahagyni a vigyorgást. E világ Füleseinek az öröm egy meglehetősen nehezen megfogható dologgá vált.


De ez nem az, amit a Szentírás tanít nekünk! Az öröm mindenkié, beleértve Tigriseket, Nyuszikat, Micimackókat, sőt még a mélabús komor fickókat, a Füleseket is.

Az öröm születésünktől fogva megillet bennünket a SzentLélek ajándékaként és az Istennel való kapcsolatunkból fakad. A Galata 5:22 elmondja nekünk, hogy:


A Lélek gyümölcse pedig: szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás.


Ez az Ige nem azt tanítja nekünk, hogy az öröm csak azok számára elérhető, akik személyisége könnyedén képes érzékelni az örömet. Nem. Arra is utal, hogy az öröm mindazok számára elérhető, akik Krisztusban vannak, és akiknek az életében ott van a Szent lélek teljessége.

Nekem ez ad reményt. Ez késztet rá, hogy akarjam továbbfolytani.

Beszéljünk róla:
-Hogyan jellemeznéd a személyiségedet?
-Hogy néz ki az a tanítvány,akinek az életében ott vannak a lélek gyümölcsei, beleértve az örömöt is.




komment
süti beállítások módosítása