Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Mi akadályoz meg abban, hogy meghalld Isten szavát?-Míg a céljaidon dolgozol, Isten munkálkodik benned

2019. február 27. 10:56 - Andre Lowoa

 

 

Mi akadályoz meg abban, hogy meghalld Isten szavát?


„A gazda kiment, hogy elvesse a magvakat. Ahogy szórta a mezőre némelyik mag az útra esett, és eltaposták vagy megették a madarak.” (Lukács 8:5 NLT fordítás)

Ha hallani szeretnéd Isten szavát, akkor először nyitott elmére van szükséged.

Mit jelent ez? Azt jelenti, hogy fogékonynak kell lenned. Készségesnek kell lenned. Nyitottnak kell lenned. Buzgónak kell lenned. Szolgálatkésznek kell lenned.

Amikor az ember ellenkezik, az akadályozza meg elsőnek, hogy meghallja Isten szavát. Olyan sok ember lehetetlennek tartja, hogy Isten beszélhet vele. Ha nem hiszel abban, hogy Isten beszélhet és beszélni is fog veled, találd ki mi történik? Akkor valóban nem is fog.

Jézus erről a fajta magról beszélt – az útfélre esett magról – a Lukács 8:5-ben:

„A gazda kiment, hogy elvesse a magvakat. Ahogy szórta a mezőre némelyik mag az útra esett, és eltaposták vagy megették a madarak.” (Lukács 8:5)

Ahogy a munkások gyalogolnak a termőföld sorai között, lábukkal letapossák azt. A magvak összenyomódnak és megkeményednek. Ha a magvak éppen az útra esnek, nincs esélye a csírázásra. Nem fog tudni gyökeret ereszteni. Csupán a felszínen hever, amíg a madarak meg nem eszik. 

Jézus elmagyarázza a 12.versben mit jelent: „Akiknél az útfélre esett, azok meghallották az igét, de azután jön az ördög és kiragadja szívükből, hogy ne higgyenek és ne üdvözüljenek.”

Két sajátossága van az útnak: megkeményedett és szűk. Ismered ezt a fajta gondolkodásmódot? Én nagyon sok olyan embert ismerek, akinek zárva van az elméje, kemény a szíve és szűklátókörű. Ők azok, akik nem adnak Istennek egyetlen esélyt sem. Az elméjük zárva van és nem hajlandók meghallani a hívó szót.

A zárva tartott elme és a kemény szív tragédiája az, hogy terméketlen. Semmi nem képes megteremni ott. Minden életképtelenné válik ott. Még ha egy kicsiny mag be is hatol a zárt elmén és kemény szíven, képtelen gyökeret ereszteni. A bezárt elmével rendelkező emberek nem élnek igazán, csak vegetálnak. A megkeseredett élet egy elpazarolt élet. Mindössze csak állandósítja a fájdalmat!

Mégis hogyan kell akkor reagálnunk? A Biblia azt mondja: „Ezért tehát vessetek el magatoktól minden tisztátalanságot és a gonoszság utolsó maradványát is, és szelíden fogadjátok a belétek oltott igét, amely meg tudja tartani lelketeket.” (Jakab 1:21) A zárt elme ellentéte a nyitott elme. Azt kell mondanod Istennek: „Képtelen vagyok a saját erőmből megtenni. Ahogy eddig próbálkoztam, nem működött jól. Úgy döntöttem, hogy hallgatok rád és kinyitom a szívemet, az elmémet. Uram, hiszek benned és szeretnék rád hallgatni.”

Beszéljetek róla:

  • Mit jelent, hogy teremtesz valamit? Hogyan alkalmazhatod ezt a nyitott elme érdekében?
  • Hogyan utasítottad vissza Isten szavát, amelyet elültetett a szívedben?
  • Milyen elvárásaid vannak, mikor Isten szavát szeretnéd hallani?

 

Míg a céljaidon dolgozol, Isten munkálkodik benned

„Nem mintha már elértem volna a célom, és nem vagyok tökéletes; de Krisztus megragadott engem, tehát futok és küzdök, hogy megragadjam jutalmamat.” (Filippi 3:12, GNT fordítás)

Tegnap el kezdtünk beszélgetni arról, hogy miért szükséges célokat kitűzni. Ma három másik okot nézünk meg, amiért fontos célokat felállítani, hisz még Jézus is ezt tette a maga számára.

Azért fontos a célok kitűzése, mert reményt adnak neked, mozgásban tartanak, valamint segítenek a kitartásban.

Jób ezt mondja: „Honnan merítsek erőt a kitartáshoz? Mi értelme lenne tovább is remélni?” (Jób 6:11). Célra van szükséged ahhoz, hogy tovább haladj.

A célnak nem kell nagynak lennie ahhoz, hogy motiváljon téged. Például, ha túlesel egy műtéten, akkor az első célod a felépülésben az, hogy fel tudj ülni az ágyban. Aztán azon dolgozol, hogy fel tudj állni, majd később pedig azon, hogy le-föl tudj sétálni a folyosón.

Ezek mind aprócska célok, de fontosak; ugyanis a sikerhez vezető út nem csak egy nagy ugrásból áll, hanem sok kicsi lépésből. A célnak nem kell nagynak lennie ahhoz, hogy fontos legyen; csupán olyannak kell lennie, ami bátorít téged arra, hogy tovább menj és folytasd.

Célokat ki kell tűzni ahhoz, hogy épüljön a jellemed.

Életed során nem az eredményeidből fogsz a legjobban profitálni, hanem inkább abból, ami benned zajlik, miközben a célod felé haladsz.

Istent jobban érdekli a jellemed, mint az eredményeid. Míg a céljaidon dolgozol, Isten munkálkodik benned. Isten építi a jellemedet, és ez az, ami megmarad az örökkévalóságra.

Ezért mondja Pál a Filippi 3:12 -ben, hogy: „Nem mintha már elértem volna a célom, és nem vagyok tökéletes; de Krisztus megragadott engem, tehát futok és küzdök, hogy megragadjam jutalmamat.”
Energia, erőfeszítés és szándék kell ahhoz, hogy elérd a célodat; és az eredmény az, hogy egyre inkább Krisztushoz hasonlóvá válsz.

Szükséges célokat felállítani, mert a jó célok jutalmat nyernek.

A Példabeszédek 11:27-ben ez áll: „Ha jók a céljaid, tisztelve leszel.” (GNT fordítás). Ha jó célra szánod az életed, az tiszteletet hoz, és örökséget épít a Földön.

Ám a valódi jutalom, a jó célok felállítására, az örökkévalóságban derül ki. A Biblia azt mondja, 1 Korinthus 9:25-26-ban, hogy „Minden ember, aki a versenyre készül, nagy önuralommal végzi az edzéseket, és minden tekintetben fegyelmezetten él, hiszen meg akarja nyerni a versenyt, hogy megkapja a győztesnek járó koszorút. Az a koszorú azonban nem marad meg örökké, hanem elhervad. Mi ellenben olyan jutalmat fogunk kapni, amely örökké megmarad. Ezért hát, ami engem illet, úgy futok, hogy a biztos célt mindig a szemem előtt tartom. Úgy küzdök, mint az ökölvívó, aki pontosan eltalálja ellenfelét, és nem a levegőbe csapkod.”

Pál céltudatos, célokat kitűző ember volt. Neked is ilyennek kell lenned, hogy elnyerd a jutalmat, amit Isten készített el számodra a Mennyben.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Ha bátortalannak érzed magad, akkor állíts fel célokat. Mi az, amiért dolgozhatsz, ami motivál és bátorít minden nap arra, hogy egyre közelebb kerülj a célodhoz?
  • Miket tanultál magadról és Istenről, mialatt a céljaid megvalósításáért dolgoztál?
  • Mit szeretnél, Isten hogyan munkálkodjon az életedben? Céljaid mi módon tükrözik Istenbe vetett reményeidet, és mindazt az elvárást, amit ő benned, és általad el fog végezni?




komment
süti beállítások módosítása