Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A Biblia történelmi hitelessége-A harag egy választás-A hatékony bibliatanulmányozás lépései-A pénzügyi áldás gondos tervezést igényel-Erre költhetnéd a pénzed

2019. február 19. 10:25 - Andre Lowoa

A Biblia történelmi hitelessége

"...lehetetlen, hogy Isten hazudjon..." (Zsidókhoz írt levél 6:18b)


A Biblia megbízható, mert doktrinálisan és teológiailag is hibátlan. Továbbá erkölcs és etika kérdésében is pontos. Mindezeken felül a Biblia a történelmi hitelessége miatt is megbízható.


Miért fontos ez a szempont?
A Zsidókhoz írt levél 6:18-ban azt olvassuk, hogy "lehetetlen, hogy Isten hazudjon...". Tulajdonképpen az egész világmindenség csakis amiatt áll fenn, mert Isten mindenkor igaz.
Ha a Bibliában csak egyetlen hazguság is van, már nem lehet Isten szerinti könyv. Nem lehet Istentől való, mert lehetetlen, hogy Isten hazudjon. A Zsoltárok 33:4 szerint "az Úr igéje igaz". Ez azt jelenti, hogy a Biblia igazat szól mind a megváltásról, mind a történelemről.


Honnan tudjuk, hogy a Biblia történelmileg hiteles? A módszer ugyanaz, mint bármely más történeti esetben:


A Biblia első kézből származó beszámolókat tartalmaz. Minden történész utána járna, hogy a történetet az írta-e le, aki maga látta, vagy aki közvetett módon hallott róla, vagy netán egy többszáz évvel későbbi legenda. A Biblia elsősorban szemtanúk beszámolóinak sora. Mózes ott volt a Vörös tenger kettéválasztásánál. Józsué jelen volt, amikor leomlottak Jerikó kőfalai. Jézus tanítványai felső szobában tartózkodtak és megjelent előttük a feltámadt Jézus.


A bibliai történeteket kivételes odafigyeléssel rögzítették. Az Ószövetség másolói úgy másolták le az egyik tekercset a másikról, mintha csak egy fénymásolót használtak volna. Szabályok hosszú sora biztosította, hogy mindent teljes pontossággal másolnak át. Az egész Ószövetség szövegében a meghatározott számú hasáb mindig ugyanúgy nézett ki. Tudták, hogy egy adott könyv hány írásjelből áll. Például, lehet, hogy tudták, hogy 1653 A betű van a könyvben. Ha végül 1654 volt belőle, eldobták a tekercset és újra kezdték az egész munkát.


A régészet igazolja Biblia igazságát. Régészeknek sikerült feltárnia bibliai helyszíneket. Például megtalálták Siloám tavát, amely egy medence volt, ahol Jézus meggyógyított egy vakot, valamint Heródes templomának részleteit. A Hettita Birodalom is szép példája annak, hogy a régészet miként támasztja alá a Biblia történeti hitelességét. Generációkon keresztül a történészek semmilyen más forrásból nem értesültek a hettiták létezéséről. Aztán az 1900-as évek elején egy archeológus tízezer agyagtáblát fedezett fel a hettita fővárosban. Mostmár mindenki számára ismert, hogy valaha létezett a hettita nép.

Beszéljetek róla:

* Bízol a Biblia igazában?
* Mind mondanál annak, aki azt állítja, a Biblia nem bír történelmi hitellel?






A harag egy választás

“Egész indulatát szabadjára ereszti az ostoba, de a bölcs csendesen visszatartja azt.” Példabeszédek 29:11 (NLT fordítás)


Ha meg akarod szelídíteni az indulatodat el kell határoznod, hogy kezelni fogod.

Abba kell hagynod, hogy azt mondogatod: “Nem tudom kezelni!” és fel kell ismerned, hogy képes vagy rá. Csakúgy, mint a szeretet, a harag is egy választás. Amikor dühös leszel, azt választod, hogy az leszel. Senki sem kényszerít rá, hogy dühös legyél. Az emberek azt mondogatják: “Annyira fel tudsz bosszantani!” Azonban senki sem tehet téged dühössé a te engedélyed nélkül. A harag egy döntés, amit tudatosan irányítanod kell, amennyiben egy szerető személlyé akarsz válni.

Sokkal jobban tudsz a haragodon uralkodni, mint ahogy azt elismered. Hadd mondjak egy példát. Tegyük fel, hogy otthon vagy és vitába keveredsz valakivel a családodból. A hangotokat megemelitek, kezdesz begurulni, és mérges vagy. Egyszer csak csörög a telefon és kedvesen beleszólsz: “Halló? Ó, igen! Drágám, téged keresnek!”.

Mi történt? Nem akartad, hogy zavarba hozzanak vagy, hogy magyarázkodni kelljen, ezért hirtelen lekapcsoltad a haragodat. A harag igencsak uralható!

A Biblia azt mondja a Példabeszédek 29:11-ben: “Egész indulatát szabadjára ereszti az ostoba, de a bölcs csendesen visszatartja azt.” (NLT fordítás). Ostoba vagy bölcs ember szeretnél lenni? Az, ahogyan egy helyzetben viselkedsz, csak és kizárólag a te felelősséged. A harag egy választás.

Annak az ideje, hogy eldöntsd irányítod-e a haragodat nem akkor van, amikor épp felmegy benned a pumpa, az adrenalin elborítja az elmédet és megfeszülnek az izmaid.

A csatát ezen a ponton már elvesztetted.

Előre tanuld meg a haragodat kezelni - mielőtt bemész arra a megbeszélésre vagy mielőtt a nap végén hazaérsz és kinyitod az otthonod bejárati ajtaját. Döntsd el: “Ma egyszerűen nem leszek dühös. Nem engedem, hogy hozzám férkőzzön.” Te irányítod a haragodat azzal, hogy elhatározod - előre eldöntöd - vissza fogod tartani a dühödet.



Beszéljünk róla:

* Milyen taktikát használhatsz vagy milyenek működtek nálad, amivel a haragodat kezelted?
* Milyen más úton tudsz egy olyan helyzetre reagálni, ami kihozna a sodrodból? Hogyan tudnád az üzenetedet átadni anélkül, hogy ostobán viselkednél?
* Mit gondolsz, miként lehet szeretettel reagálni valakire, aki nem tud uralkodni a haragján?





A hatékony bibliatanulmányozás lépései


 “Nyisd fel szemem, hogy meglássam, milyen csodálatosak tanításaid” (Zsoltárok 119:18, ESV fordítás).

Isten Szavának tanulmányozása megváltoztathatja az életedet, amennyiben átülteted gyakorlatba azt, amit megtanulsz általa – viszont minden azzal kezdődik, hogy hajlandó vagy-e tanulmányozni az Igét.

A Biblia azt mondja, „Nyisd fel szemem, hogy meglássam, milyen csodálatosak tanításaid” (Zsoltárok 119:18, ESV fordítás).

Isten annyi mindent szeretne megmutatni nekünk, de nekünk kell késznek lennünk nyitott szemmel forgatni az Igét.

Hogyan is kellene tanulmányozni az Ő Szavát? Egy hatékony bibliatanulmányozás – függetlenül attól, milyen tanulmány alapján történik – öt részből áll. Ma két részről beszélek, holnap pedig háromról.

  1. Tegyél fel megfelelő kérdéseket. Bibliát tanulmányozni azt jelenti, hogy megtanulsz jó kérdéseket feltenni a szöveg alapján. Kérdéseid száma nincs korlátozva, ugyanis a Bibliában található bölcsesség és kinyilatkoztatás kimeríthetetlen. Minél mélyebbre ásol le a Biblia mélyére, annál több aranyat találsz majd. Olvasás közben segít téged egy teljesen új szemüvegen keresztül látni a szöveget az, ha kérdéseket vetsz fel. Mert egyszerre csak, ahányszor kezedbe veszed Isten Igéjét, újabb és újabb igazságra leszel figyelmes.
  2. Vesd papírra a megfigyeléseidet. Sose ülj le úgy Bibliát tanulmányozni, hogy nincs a kezedben papír és toll, hogy jegyzetelhess (vagy billentyűzet, ha úgy tetszik). Amikor kérdéseket vetsz fel és megtalálod a válaszokat, írd le, ami letisztult benned. Olvashatod a Bibliát anélkül, hogy valamit is leírnál, de nem tudod tanulmányozni.

Dawson Trotman, a Navitaros-misszió alapítója szokta mondani, „Gondolataink akkor szabadítják fel önmagukat, amikor elhagyják az ajkunkat és az ujjhegyeinket.” Más szóval tehát, amennyiben nem tudod kimondani, illetve leírni, amit gondolsz, valójában olyan, mintha nem is fordult volna meg a fejedben az a gondolat. Még ha nem is látsz semmilyen jelentést az adott versszakban, írd le, hogy nem látsz semmit. A leírás cselekedete kapukat nyit meg az elmédben.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Figyeld meg, hol töltesz időt Isten Igéjével nap mint nap. Hogyan segíti ez, illetve tereli el a fókuszt a bibliatanulmányozásról?
  • Van-e olyan barátod, akihez fordulhatsz a kérdéseiddel? Kihez mehetsz kérdezni a Bibliát érintő kérdésekkel? Kivel tudod megosztani a látásaidat, amiket Isten kinyilatkoztatott számodra?
  • Milyen eszközökre van szükséged, amik megkönnyítik a bibliatanulmányozás közben megfogalmazódott gondolatok feljegyzését?

Jézus így válaszolt: "Meg van írva: Nem csak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, amely Isten szájából származik." (Máté 4:4)

 

Isten azt szeretné, ha alkalmaznánk az Ő szavát és hagynánk hogy megváltoztassa az életünket, ám mindez Isten igéjének a tanulmányázásával kezdődik. Hogyan tegyük ezt? Tegnap megnéztünk két általános elvet a Biblia tanulmányozására, amely bármilyen Bibliatanulmányozó módszerre alkalmazható.

1. Tedd fel a megfelelő kérdést

2. Írd le az észrevételeidet.

Ma három másikat fogok megosztani veletek.

3. Alkalmazd Isten igéjét. Nem csak látjuk, hogy mi van odaírva, hanem tesszük is azt, amit a Biblia mond. Minden Bibliatanulmányozás végső célja az alkalmazás. Másképpen szólva, hogyan változtatja meg, ez az Ige az életemet. Soha nem szabad megelégednünk az Ige megértésével csupán; hanem alkalmazni akarjuk a Bibliai alapelveket a mindennapi életünkre. A Bibliatanulmányozásra szánt erőfeszítéseinknek semmi értéke nincs, ha a végső következtetésünk nem az, hogy Krisztushoz hasonlóvá váljunk. Tulajdonképpen csupán azt a részét hiszed el a Bibliának amit, alkalmazol. Hiszel abban, hogy Jézusról beszélj másoknak? Hiszel a tized fizetésében? Teszed mindezeket? Ha nem, akkor igazából nem hiszed azt, amit a Biblia ezekről tanít. A legtöbbünknek a Bibliával nem az a problémája, hogy nem értjük, hanem az, hogy alkalmazzuk mindazt, amit értünk!

4. Tanulmányozd rendszeresen a Bibliát. Ne csak véletlenszerűen tanulmányozd, hanem versről-versre, könyvről-könyvre, témáról-témára. Ennek az ellenkezője az a régi belelapozós- kihagyós módszer, amikor az ujjaddal megjelölöd, mit akarsz elolvasni; ez nem fogja azt az eredményt hozni, amit Isten szeretne az életedre.

5. Olvasd a Bibliát újra és újra. Ez az egyszerű ‘eszköz’ meg fogja változtatni az életedet. Meglepő, hogy mennyi minden kitűnik, ha ugyanazt a részt újra és újra előveszed, illetve visszatérsz az olvasására néhány hónap múlva. Minél többet olvasol egy részt, annál többet fogsz megérteni belőle.

Nincs jobb idő a mánál, hogy elkezd tanulmányozni a Bibliát te magad. Teljesen mindegy hogyan tanulmányozod, lényeg, hogy alkalmazod ezt az öt alapelvet és többet fogsz megérteni, bármit is tanulmányozol.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit gondolsz, hogy Isten az életed milyen területein szeretné, ha a gyakorlatba ültetnéd az Ő szavát?
  • Van-e olyan barátod, aki felé elszámolási kötelezettséggel tartozol? Ha nincs, akkor nem gondolod, hogy segíthetne egy ilyen barát, hogy szorgalmasabban tanulmányozd a Bibliát?
  • Arra nézve, hogy mit / milyen részt tanulmányozol a Bibliában, milyen a megközelítésed? Rendszeres vagy véletlenszerű? Mit teszel azért, hogy eltökéltebb legyél abban, amit tanulmányozol?






A pénzügyi áldás gondos tervezést igényel

 

"Tervezz gondosan és sok mindened lesz." (Péld 21,5a TEV fordítás)

Ha szeretnél megerősödni pénzügyileg, azzal kell kezdened, hogy leírod mennyit költesz, egészen addig, míg meg nem tudod, hová is tűnik a pénzed: ez a könyvelés alapszabálya. Számon kell tartanod a pénzügyeidet!

A Példabeszédek 21,5 azt mondja: "Tervezz gondosan és sok mindened lesz." (TEV fordítás). Ha nincs sok mindened, nem tervezel gondosan. Nem hibáztathatsz másokat, csak saját magadat.

Talán azt mondod: De hát vészhelyzet volt! Mindenkinek vannak vészhelyzetei. Bárkit elbocsájthatnak, vagy adódhatnak váratlan kiadások. Azok között az emberek között, akik átvészelik ezeket, és akik nem, az a különbség, hogy hogyan terveztek előre ezekre a vészhelyzetekre. Ha nem számítasz rájuk, természetes, hogy feldúlják az életed.

Volt már olyan, hogy a hónap végén ott álltál csodálkozva: Hová ment el minden pénzem? A pénzügyi helyzeted figyelmen kívül hagyása és egy könnyen elérhető hitel katasztrófát eredményezhet. Hallottad már ezt a mondást: A pénz beszél. Nem beszél, csak halkan elsétál, és nem mondja meg merre megy. Tehát neked kell pontos feljegyzéseket készítened, hogy tudd, hová is ment.

Négy dolgot kell mindig jól feljegyezned: amid van, amivel tartozol, amit keresel, és hogy az hová megy. Sok módja van annak, hogy ezeket vezesd, neked kell kitalálnod, hogy melyik a legjobb számodra. Fel kell menned a netre, be kell menned a bankba, be kell menned a könyvelőd irodájába, bele kell nézned a könyvelésbe – bármit meg kell tenned, hogy képbe kerülj és megértsd, hogy hogyan dolgozhat a pénzed érted, és nem ellened.

A Példabeszédek 23,5 azt mondja: A pénzed egy pillantás alatt eltűnhet, mintha szárnyra kelne, és elrepülne mint egy sas. (TEV fordítás). Ez egy nagyon kifejező kép. Ha nem tudod hová megy a pénzed, egyszerűen el fog szállni, mint egy sas.

Szerencsére a magyar kormány kedvesen emlékeztet minket erre, ugyanis az 50 forintos hátoldalán egy kerecsensólyom látható. Tehát minden egyes alkalommal, amikor ránézünk egy 50 forintos érmére, legyen ez egy emlékeztető, hogy miként száll el a pénzünk, hacsak meg nem mondjuk neki, hogy merre menjen.

Beszéljünk róla:

  • Ugyanazon az állásponton vagy, mint a házastársad, amikor a pénzügyeitekről van szó, és mind a ketten tudtok mindenről? Miért fontos, hogy a pénzügyek intézése egy közös erőfeszítés legyen?
  • Milyen lépéseket kell tenned ma, hogy jobban átlásd a pénzügyeidet, és beoszd a pénzed?
  • Hogyan akarod, hogy Isten megáldjon téged az anyagiakban? Hogyan tudsz hűséges lenni Hozzá a pénzügyeidben?



Erre költhetnéd a pénzed

Világi gazdagságodat használd mások javára, és szerezz barátokat. Így amikor a földi javaid elfogynak, ők örömmel fognak köszönteni téged az örökkévaló otthonban. Lukács 16:9 (NLT-fordítás)

6e453f0867f13c37bd395bcef8f3145d.png

A pénz legjobb felhasználási módja az, amikor embereket juttatunk mennybe.

A Lukács 16:9, azért problémás igevers, mert a legtöbb ember nem érti. Jézus azt mondja, "a világi gazdagságodat használd mások javára, és szerezz barátokat. Így amikor a földi javaid elfogynak, ők örömmel fognak köszönteni téged az örökkévaló otthonban” (NLT-fordítás).

Jézus azt mondja, hogy tégy úgy, mint az okos intéző, aki barátokat szerzett, akikre később számíthatott. Használd a vagyonod egy részét arra, hogy örök életre szóló barátságokat köss általa, és olyan barátaid legyenek, akik a Mennyben is üdvözölni fognak, amikor oda érkezel.

Ő ezzel nem azt mondja, hogy így vásárold meg a mennybe jutásodat, mivel azt így nem lehet, Jézus ennek az árát a kereszten már kifizette. Azt sem mondja, vásárold meg a megváltásodat, mivel ez sem lehet, mert a megváltás egy kegyelemből fakadó ingyen ajándék.

Jézus azt mondja, hogy arra használd a pénzed, hogy barátságokat építs, olyanokat, amelyek az örökkévalóságig kitartanak. Amikor arra használod a pénzed, hogy mások Jézussal találkozhassanak, akkor az örökkévalóságra szóló barátságokat kötsz, melyeknek jutalmát az örök életben veheted át.

Egy nap meg fogsz halni. Képzeld el, hogy amikor a Mennybe érsz, ott áll több száz ember a bejáratnál, tapsolnak és éljeneznek, és azt mondják: "mi már régóta várunk téged! Azért vagyunk itt, mert te arra költötted a pénzed, hogy elmondják nekünk a Jó Hírt. Mi vagyunk a te életre szóló barátaid — nem, inkább örök életre való barátaid, mert tartozunk neked. Ha a pénzedet nem erre használtad volna, nem hallottuk volna meg, hogy hogyan juthatunk a mennybe."

A pénzedet ilyen dolgokra költöd? Lesz valaki, aki miattad jutott a mennybe, mert te így használtad fel a pénzedet?

Amikor egy Bibliát veszel, és odaadod valakinek, akinek még nincsen, akkor a mennyei kincsestáradat gazdagítod. Amikor olyan programot támogatsz anyagilag, amely az Örömhír terjedését szolgálja a világban, akkor is a mennyei kincsestáradba töltesz. Ha támogatsz egy programot, ami megosztja a Jó Hírt a világ minden táján, akkor is mennyei kincsekre teszel szert. Amikor egy gyülekezeti ház építésében segítesz, a mennyei kincsestáradat gyarapítod. Ezek a legnagyszerűbb és a legjobb módjai a pénzed felhasználásának

A javaidat nem viheted magaddal, amikor elköltözöl a földi életből, de előre elküldheted úgy, hogy mások életébe fekteted, akik majd a Mennybe kerülnek.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

• Mik azok a dolgok amikre költesz, de az örökkévalóság szempontjából hatástalanok?
• Milyen embereket küldött Isten az életedbe, akikkel már meg tudtad osztani az Örömhírt?
• Milyen módon tudod felhasználni a pénzedet, hogy örök életre való barátokat szerezhess?




komment
süti beállítások módosítása