Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Isten még nem végzett-Kezdd el felfedezni az Igét ezzel a módszerrel!-Mennyire van tele a hátizsákod?

2019. február 18. 10:56 - Andre Lowoa




Isten még nem végzett


"Légy abban biztos, hogy aki elkezdte benned a jó munkát, teljes mértékben véghezviszi a Jézus Krisztus napjára" (Filippi 1:6 NIV)


Mi emberek nagyszerű elkezdők, de nagyon rossz befejezők vagyunk. Vannak befejezetlen szimfóniáink, befejezetlen épületeink, befejezetlen könyveink, befejezetlen projektjeink. Mi nem fejezzük be mindig, amit elkezdtünk, de Isten igen.

Isten nem alkotott madarat fél szárnnyal. Nem alkotott befejezetlen virágot vagy csillagot. A végső simításokat is elvégzi azon, amit csinál, majd ezt mondja: "Ez jó."

A Biblia azt mondja, hogy amikor Jézus Krisztus elkezd dolgozni az életeden, befejezi amit elkezdett, a hibák, rossz döntések, bűnök vagy körülmények ellenére, amivel szembe kell néznünk. Egy nap, amikor majd a Mennybe jutunk, olyanok leszünk mint Jézus, mert olyannak látjuk majd őt, amilyen. Ez a cél.

Addig is, ha élvezni akarjuk az időt, amit másokkal tölthetünk, akkor türelmesnek kell lennünk a fejlődésükkel. Hagynunk kell, hogy nőjenek és fejlődjenek. Pál elmondhatta: "Nem vagyok az az ember, aki voltam, köszönöm Uram. De azt is köszönöm Uram, hogy még nem vagyok az, aki lehetek, hanem fejlődhetek, változhatok."

Ha szeretnéd élvezni a házasságod, akkor meg kell tanulnod élvezni a kapcsolatot férjeddel vagy feleségeddel most, miközben lehetőséget adsz neki a változásra, növekedésre. Máskülönben, mire a feltételeidnek megfelel, akkor már egy másik helyzetben leszel más szükségekkel.

Szülők, ha élvezni szeretnétek a gyerekekkel töltött időt, akkor meg kell tanulni élvezni azt, amíg fejlődnek, mert tökéletes gyerek nem létezik.

És tökéletes felnőtt sincs. Ha annak, hogy valakivel jól érezd magad az a feltétele, hogy legyen az illető tökéletes, akkor elég nyomorúságos lesz az életed hátralévő része. Nincs tökéletes ember.

Beszéljünk róla:


- Ma kivel kell elnézőnek lenned, megértve azt, hogy Isten még dolgozik rajta a maga módján és ideje szerint?

- Ha tudjuk azt, hogy Jézus Krisztus befejezi, amit elkezdett benned, akkor szerinted mi a te feladatod a folyamatban? Milyen lépéseket kell megtenned a lelki fejlődésedért?




Kezdd el felfedezni az Igét ezzel a módszerrel!


„Hagyjátok, hogy a Krisztusról szóló üzenet teljes gazdagságában betöltse az életeteket!” (Kol 3:16a, NLT-fordítás)

Ahhoz, hogy a Biblia-tanulmányozás megváltoztassa az életedet, nincs szükséged drága eszközökre. Nincs szükséged sem szövegmagyarázatra, sem Biblia-tanulmányozó programra. Igazság szerint, ha egy lakatlan szigeten ragadnál, ahol csak egy Biblia-példány lenne nálad, akkor nyugodtan használhatnád a módszert, amiről most szó lesz.

Isten azt mondja, hogy ha elmélkedünk az Ő Igéjén, akkor sikeresek leszünk. A következő módszer segít ezt olyan módon tenni, ami tetszik Istennek.

A bibliai elmélkedésre használt „mondd ki” módszer egyszerű módja az Igén való elmélkedésnek, és segít mindenféle szellemi tápanyaghoz hozzájutnod abból, amit olvasol.

Válassz egy Ige-verset, és olvasd el újra és újra. Minden alkalommal, amikor végigolvasod, másik szót emelj ki. Ez a legegyszerűbb módja az Ige felfedezésének. Még akkor is sikerülni fog, ha most először lapozol bele a Bibliába. Egyszerű módszer, mégis elképesztő ereje van. Minden alkalommal, amikor egy újabb szóra teszed a hangsúlyt, más nézőpontból látod az olvasottakat.

Vegyük például a Kolossébeliekhez írt levél 3. fejezetének 16. versét, amely így szól. “Hagyjátok, hogy a Krisztusról szóló üzenet teljes gazdagságában betöltse az életeteket!” (NLT-fordítás)

Amikor először olvasod el az Ige-verset, tedd a hangsúlyt a „hagyjátok” szóra.Hagyjátok, hogy a Krisztusról szóló üzenet teljes gazdagságában betöltse az életeteket!” Mit is jelent ez a szó? Azt, hogy engedélyt adsz neki. Te nyitod ki az ajtót előtte, ez a te választásod. Neked kell úgy döntened, miszerint hagyod, hogy Isten Igéje gazdagon betöltse az életedet.

Azután olvasd újra az Ige-verset, és hangsúlyozd ki az „üzenet” szót. „Hagyjátok, hogy a Krisztusról szóló üzenet teljes gazdagságában betöltse az életeteket!” Ez azt jelenti, hogy be kell juttatnod Isten Igéjét az elmédbe.

Azután hangsúlyozd a „Krisztus” szót. Nem valami filozófus, guru vagy talk-show műsorvezetőjének szavain időzöl, hanem Krisztus szavain elmélkedsz! Lehet, nem akarod, hogy a világ üzenete benned lakjon, de pontosan ez történik, amikor Isten Igéjének olvasása helyett tévénézéssel töltöd az idődet.

Azután összpontosíts a „gazdagság” szóra. Mit jelent ez? A szegényesen szóval ellentétes jelentésű. A gazdagság más szóval azt jelenti, hogy bőségesen, túlzón és alaposan. Isten nem azt szeretné, hogy az Igéjét gyenge pótszerként használd, hanem azt, hogy szépséget hozzon létre az életedben.

Azután hangsúlyozd a „betölt” kifejezést. Ne az legyen a cél, hogy végigrohanj Isten Igéjén, és minél előbb folytathasd a napi teendődet! Hagyd, hogy Krisztus szava betöltsön, és benned éljen.

Végül fókuszálj az „életeteket” szóra. A Biblia nemcsak a pásztorod, a teológiatanárod vagy a kiscsoportvezetőd számára Isten Igéje, hanem számodra is! A Biblia minden egyes hivőnek szóló utasítás.

Látod, milyen drágaköveket fedeztél fel, csupán azzal, hogy egyszerre egyetlen szóra összpontosítottál? Nem volt szükséged teológiai végzettségre vagy Biblia-tanulmányozó könyvek egész tárára. Meg tudod csinálni!

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Hogyan fogsz a napod során folyamatosan Isten Igéjén elmélkedni?
  • Hogyan tükrözi vissza az életed Isten szavának gazdagságát és az Ő kegyelmét? Miben látszana a változás mások számára, ha hagynád, hogy Isten szava jobban megváltoztassa az életedet?
  • Gyakorold a „mondd ki” módszert a következő csendességed alatt. Milyen változást tapasztalsz?






Mennyire van tele a hátizsákod?


„Szoros az a kapu, és keskeny az az út, amely az életre visz, és kevesen vannak, akik azt megtalálják.” (Máté 7:14)

„Nem bolond az, aki elengedi, amit úgysem tud megtartani, azért, hogy megragadja azt, amit nem veszíthet el” - Jim Elliot, egy misszionárius, akit megölték, miközben megpróbálta Equadorban a Waodani indiánoknak Jézust hirdetni.

Képzeld el, hogy megpróbálsz gyalogolni lefele egy keskeny ösvényen, amelyet tüskés indák és alacsonyan lehajló ágak szegélyeznek, te pedig egy óriási hátizsákot viszel, teletömve mindenféle dologgal, amiket szükségesnek gondolsz.

Képzeld el mennyire fárasztó és zavaró, amikor a nehéz hátizsákod beleakad az ágakba, indákba. Lassan belátnád, hogy sok általad cipelt dolog inkább gátol, mint segít, és elkezdenéd egymás után kihúzgálni ezeket a hátizsákodból, és sajnálkozva eldobni.

Képzeld el, hogyan éreznéd magad, amikor elérsz a keskeny ösvény végére, és felfedezed: ahhoz, hogy elérd a célodat, még keresztül kell préselni magad egy nagyon keskeny szoroson. Kiveszed az utolsó dolgokat is a hátizsákodból, de ekkor ébredsz rá, hogy nincs értelme egy üres hátizsákot átvinni ezen a kapun.

Így hát kelletlenül hátrahagyod a zsákot, és keresztül mégy a keskeny kapun egy új életre. Ez az életed Krisztusban. Követted Jézust végig a keskeny úton és át a szoros kapun a mennyei királyságba.

Benn a mennyben felismered, hogy te magad tetted az utadat sokkal nehezebbé, mint amilyen egyszerű lehetett volna, mert minden, amit olyan vonakodva hagytál el, teljesen hasznavehetetlen, felesleges az új életedben. Azok a dolgok pedig, amiket Jézus ad neked az új életedben, messze értékesebbek bárminél, amit hátrahagytál.

Amikor Jézus a hűségünket, engedelmességünket követeli, nem megpróbál elvenni valami jó dolgot tőlünk. Sokkal inkább azért teszi, mert tudja, hogy ez a világ véget ér, és fel akar készíteni a vele való örök életre.

Hogy állsz a következő évtizedre szóló céljaiddal, terveiddel? Mi az a dolog, amit vonakodsz feladni? Lehet, hogy ez nem egy dolog. Talán a fegyelmezetlenségedet kellene feladnod, amivel a pénzügyeidhez, az egészségedhez vagy a bibliatanulmányozásodhoz viszonyulsz.

Bármi is legyen az, Jézus döntés elé állít. Bízol-e benne, amikor azt mondja, hogy fel kell adnod ezt a dolgot, vagy ragaszkodsz ahhoz, hogy cipelned kell egy túlságosan megrakott hátizsákot a következő években?



komment
süti beállítások módosítása