Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Három segítő kérdés, hogy kezelni tudd az érzelmeidet-Hidd el, hogy az vagy, akinek Isten mond-Isten arra vár, hogy ültess egy magot-Isten kéri a hozzájárulásodat-Nem kell senki jóváhagyása ahhoz, hogy boldog legyél!

2019. február 11. 10:03 - Andre Lowoa

 

Három segítő kérdés, hogy kezelni tudd az érzelmeidet

„Mostantól fogva földi életetek hátralévő részét Isten akarata, és nem emberi vágyak által irányítva kell, hogy éljétek." (1Péter 4:2, GNT fordítás)

A Biblia ezt írja az 1Péter 4:2-ben: „Mostantól fogva földi életetek hátralévő részét Isten akarata, és nem emberi vágyak által irányítva kell, hogy éljétek." (GNT fordítás).

Mik az emberi vágyak? Az érzelmeid és a vonzalmaid. Amint Krisztus-követővé válsz, életedet nem az érzelmeid, hanem Isten akarata kell, hogy irányítsa.

Hadd mondjak el három kérdést, amelyeket feltehetsz magadnak az érzéseiddel kapcsolatban, amikor azt próbálod eldönteni, hogy hogyan kezeld azokat. Amikor dühös, ideges vagy frusztrált vagy – vagy bármi mást érzel –, tedd fel magadnak a következő három kérdést:

1. „Mi az igazi oka annak, hogy ezt érzem?"
Lehet, hogy a válaszod erre az, hogy "mert félek" vagy "mert aggódom." Lehet, hogy amit érzel, egy olyan dologgal kapcsolatos, amit valaki évekkel ezelőtt mondott neked, de sosem lett elrendezve.

2. „Igaz, amit érzek?” 
Kérdezd meg magadtól, hogy igaz-e az, amit éppen érzel. Van egy rész a Bibliában, amikor Illés annyira elbátortalanodott, hogy Istenhez fordult és panaszkodni kezdett: „Uram, én vagyok az egész izraeli népből az egyetlen, aki téged szolgál." Isten azonban ezt kérdezte tőle: „Tényleg így gondolod? Nézd mennyien vannak, akik nekem szolgálnak! Úgy viselkedsz, mintha egyedül te próbálnád a jót tenni az egész világon! Nem, ez nem igaz!"

3. „Az, amit érzek, segít vagy árt nekem?"
Meg fogod kapni, amit szeretnél, ha továbbra is így érzel? A legtöbbször, amit érzünk, természetesnek tűnik, viszont valójában saját magunknak ártunk azzal.

Tegyük fel, hogy elmész egy vendéglőbe, ahol a kiszolgálás rettenetesen lassú. Már nagyon régóta vársz, aztán egy 15 perccel utánad érkező párnak hamarabb szolgálják fel az ételt. Egyre dühösebb vagy, és ez csak gyülemlik benned.

Mi a valódi oka, hogy így érzel? Hát az, hogy éhes vagy!

Igaz-e az érzés? Igen. Frusztrált vagy, mert a kiszolgálás lassú. De segít rajtad ez az érzés, vagy inkább árt? Mindenképpen árt. Jobb kiszolgálásban lesz részed, ha összeveszel a pincérrel? Egyáltalán nem.

Segít, ha morgolódsz? Segített valaha is? Amikor valaki elmondja neked, hogy mit nem csinálsz jól, azzal változásra buzdít? Nem, csak annyit ér el vele, hogy védekező álláspontra helyezkedsz.

 

Amikor felteszed magadnak ezt a három kérdést, jobban tudod majd, hogy miért érzel úgy, ahogy, és jobban fogod tudni azt is, hogy mit kell tenned, hogy változtass ezen.

Ezt hívják érzelemkezelésnek.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Időnként miért nehéz belátni azt, hogy egy érzés, amit érezni vélsz, valójában nem igaz?
  • Gondolj a legutóbbi alkalomra, amikor dühös vagy frusztrált voltál valaki miatt. Hogyan változtatott volna a helyzeten az, ha felteszed magadnak a fenti három kérdést?
  • Mit gondolsz, mit jelent az, hogy valaki Isten akaratának az irányítása alatt áll?







Hidd el, hogy az vagy, akinek Isten mond


"Isten arra kér, hogy hidd el, hogy Ő az, akinek mondja magát, hidd el, hogy te is az vagy, akinek Ő mond és aztán élj is úgy, mint, aki ezeket elhiszi."

Az eheti áhítatokat Buddy Owens írta, a Saddleback Church tanító pásztora és a 'The Way of a Worshiper' szerzője.

"Mi pedig, ...ugyanarra a képre formálódunk át az Úr Lelke által dicsőségről dicsőségre." 2 Kor. 3:18

Segíteni akarok neked megtanulni megvallani a hited, aztán engedni, hogy az a megvallás megváltoztassa az életedet, és így elmossa a régi gondolkozásmódod, hogy másképp gondolkodj az életről, Istenről, magadról, a nehézségekről, a családodról és a világról.

Hogy kell tenni?
Hagyd abba a hazudozást!
Valld meg a hited!
Mondd ugyanazt, amit Isten mond rólad!
Hagyd, hogy megváltoztassa a gondolkodásod...és megváltoztatja az életmódod.

Itt van pár dolog, amit a Biblia mond rólad, amiknek olyan dolgokká kell válniuk, amiket magadról mondasz. Kezdj minden napot ezeknek az igazságoknak a megvallásával:


A HITVALLÁSOM

-"Krisztussal együtt keresztre vagyok feszítve: többé tehát nem én élek, hanem Krisztus él bennem." Gal 2.:20
-A Fiú megszabadított. Valóban szabad vagyok! Jn 8:36
-A testem a Lélek temploma. 1. Kor. 6:19
-"Mindenre van erőm a Krisztusban, aki megerősít engem." Fil. 4:13
-Aki elkezdte bennem a jó munkát, be is fejezi. Fil. 1:6
-"Nincs tehát most már semmiféle kárhoztató ítélet azok ellen, akik a Krisztus Jézusban vannak" Róm. 8:1
-Soha semmi nem választhat el engem Isten szeretetétől a Krisztus Jézusban. Róm. 8:38-39
-"Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál" Róm. 8:28
-Isten hűséges. Nem enged erőmön felül kísérteni. 1 Kor 10:13
-Isten nem a félelem lelkét adta nekem, hanem az erő, szeretet és józanság lelkét. 2 Tim. 1:7
-A pillanatnyi könnyű szenvedésem minden mértéket meghaladó nagy, örök dicsőséget szerez nekem. 2 Kor. 4:17
-Ő mindent megtehet sokkal bőségesebben, mint ahogy kérem vagy gondolom, a bennem munkálkodó erő szerint. Ef 3:20
-Ha Isten velem, ki lehet ellenem? Róm. 8: 31

Mikor azt mondod, amit Isten (megvallás), elkezdesz azon gondolkodni, amin Isten gondolkodik (bűnbánat). Szóval legyen ez a hitvallásod. És legyen ez az alap, amire építed az új életed.

Ez nem a pozitív gondolkodás ereje. Ezek nem jó gondolatok, amik megváltoztatják az életed. Isten ereje fogja megváltoztatni az életed. Ő csak arra kér, hogy hidd el, hogy Ő az, akinek mondja magát, hidd el, hogy te is az vagy, akinek Ő mond és aztán élj is úgy, mint, aki ezeket elhiszi.

Ez azt jelenti, hogy nem történik veled több rossz dolog? Nem. De több győzelmet fogsz átélni mint vereséget, mert Isten Szava munkálkodik benned.




Isten arra vár, hogy ültess egy magot

 

"Ha a búzaszem nem esik a földbe, és nem hal meg, egymaga marad; de ha meghal, sokszoros termést hoz." (János 12:24b)

Mit csinál a földműves, amikor van egy terméketlen földje, ami nem hoz hasznot neki? Nem fog panaszkodni miatta. Még csak nem is imádkozik miatta! Egyszerűen csak kimegy, és elkezd magokat ültetni, hiszen semmi sem fog történni, ha ezt nem teszi meg. Imádkozhat amennyit csak akar, de az nem fog gyümölcsöt hozni. Magokat kell elvetnie.

Néhányan közületek azt hiszik, hogy ők várnak Istenre. Azt hiszed, Istenre vársz egy munka miatt. Azt hiszed, Istenre vársz a férjed miatt. Azt hiszed, Istenre vársz, hogy az öledbe hulljon a szerencse. Isten azt mondja: "Azt hiszed, rám vársz? Én várok rád! Arra várok, hogy elültesd a magot!"

Minden ebben az életben magként kezdődik - egy kapcsolat, egy házasság, egy üzlet, egy gyülekezet. És semmi sem történik, amíg az a mag nincs elvetve.

Miért várja el Isten, hogy ültessünk magot? Mert az ültetés egy hitbeli lépés. Fogod amid van, és továbbadod. Ez hitből fakad! És ez dicsőséget hoz Istennek.

Jézus akkor mondta el az alapvető törvényszerűséget a vetésről és aratásról, amikor azt próbálta elmagyarázni, hogy miért jött a földre és miért fog meghalni a kereszten. A János 12:24-ben Jézus azt mondja: "ha a búzaszem nem esik a földbe, és nem hal meg, egymaga marad; de ha meghal, sokszoros termést hoz." Jézus ezzel ezt mondta: "Emberek millióit mentem meg, és kerülnek majd a mennybe a halálom és Feltámadásom által. Elültetek egy magot, és ez a mag lesz az életem".

Tehát itt van a vetés és aratás alapszabálya: amikor szükségben vagy, ültess egy magot. Bármi is az amire szükséged van - több idő, több energia, több pénz, több segítség, több kapcsolat, több bölcsesség - csak ültess egy magot. Ha több időre van szükséged, tölts több időt a gyerekeiddel. Ha pénzre van szükséged, adj valakinek, akinek szüksége van rá. Ha bölcsességre van szükséged, oszd meg másokkal azt a bölcsességet, ami már a tiéd. Add oda magad!

Talán nem tűnik logikusnak, hogy olyat adj, amiből neked is többre lenne szükséged, de pont ez az a fajta hozzáállás, amit Isten meg akar áldani, és ami gyümölcsöt fog hozni az életedben. Amikor szükséged van valamire, ne zúgolódj miatta, ne kívánkozz utána, még csak nem is feltétlenül kell imádkoznod érte - csak ültess egy magot!

Beszéljetek róla:

  • Melyek azok a szükségek, amelyekben Istenre vársz, hogy betöltse őket?
  • Mit gondolsz, lehet hogy Isten vár rád, hogy tegyél valamit ezzel kapcsolatban? Milyen magot tudsz ültetni ma?
  • Milyen következményei vannak rád és másokra, ha ültetsz egy magot, és adsz magadból? Mit gondolsz, milyen személyiséget akar Isten építeni benned?






Isten kéri a hozzájárulásodat


"A szellemi ajándékok pedig mindegyikőnknek azért adattak, hogy segítsük vele az egész gyülekezetet"(1.Korinthus 12:7 - Angolból szabadon fordítva).

Isten családjában egy egyedi szerepet játszhatsz.

Ez a szolgálatod, és Isten a következő megbizáshoz mérten ajándékozott meg: "A szellemi ajándékok pedig mindegyikőnknek azért adattak, hogy segítsük vele az egész gyülekezetet"(1.Korithus 12:7 - Angolból szabadon fordítva).

A helyi közösséged az a hely, amit Isten a számodra tervezett azért, hogy felfedezd, fejleszd és használd az ajándékaidat. Talán van egy tágabb szolgálatod is, de ez hozzáadódik a helyi gyülekezetben végzett szolgálatodhoz. Jézus nem azért lett megígérve, hogy a te szolgálatodat építse, hanem azért, hogy a gyülekezetét építse.

Jézus küldetésében vállalsz részt a világban. Amikor Jézus a Földön járt, Isten az ő fizikai testén keresztül munkálkodott. Ma a szellemi testét, a gyülekezetet használja erre. A gyülekezet Isten eszköze a Földön.

Nem csak azért vagyunk, hogy egymást szeretve, bemutassuk Isten szeretetét, hanem, hogy együtt hordozzuk azt a világban. Ez egy hihetetlen kiváltság, amit közösen kaptunk.

Mint Krisztus testének tagjai, mi vagyunk a kezei, a lábai, a szemei, és a szívei. Rajtunk keresztül dolgozik ebben a világban. Mindegyikőnknek hozzá kell járulnia ehhez.

Pál azt mondja nekünk: „Mert az Ő alkotása vagyunk, teremtetvén általa a Krisztus Jézusban jó cselekedetekre, amelyeket előre elkészített az Isten, hogy azokban járjunk" (Efézus 2:10).

Beszéljünk róla!

* Tudatában vagy a szellemi ajándékaidnak? Hogyan használod őket abban, hogy szolgáld a gyülekezetet?
* Hogyan mutathatod be Isten szeretetét a szavaidon, és tetteiden keresztül, hívők között? És nem hívők között?



 

Nem kell senki jóváhagyása ahhoz, hogy boldog legyél!

 

„Nem számít! Én örülök neki, mert minden lehetséges módon Krisztust prédikálják, jó vagy rossz indíttatásból. És én továbbra is boldog leszek!" (Filippi 1:18, TEV fordítás)

happy.jpg

Boldog lehetsz, akármi is történik az életedben, ha nem engeded meg, hogy mások irányítsák a viselkedésedet.

A Filippi 1:15-17-ben Pál négy fajta emberről beszél, akik befolyásolták az ő munkáját, amíg börtönben volt Rómában. Voltak, akiket társának tekintett, és akik bátorították őt a szolgálatában. Mások viszont kritizálták, versenyeztek vagy összeesküdtek a missziója ellen.

„Néhányan közülük prédikálják a Krisztust, mert irigyek és civakodók, mások viszont őszinte jó szándékból. Ezek szeretetből tesznek így, mert tudják, hogy Isten nekem adta az evangélium megvédésének munkáját. Mások nem őszintén vallják Krisztust, hanem önző nagyravágyásból, mert azt gondolják, hogy még több bajt okoznak nekem, amíg börtönben vagyok.” (Filippi 1:15-17, TEV fordítás)

Kevés dolog rabolja el hamarabb az örömöd, mint ha kritizálnak vagy amikor mások ellened dolgoznak. Miért? Mert mindannyian azt akarjuk, hogy szeressenek. Elismerésre vágyunk. Azt akarjuk, hogy mindenki kedveljen minket.

Pál mégis ezt írja a Filippi 1:18-ban: „Nem számít! Én örülök neki, mert minden lehetséges módon Krisztust prédikálják, jó vagy rossz indíttatásból. És továbbra is boldog leszek!" (TEV fordítás)

Nincs szükséged mások elismerésére, hogy boldog legyél!

Annyira vagy boldog, amennyire választod, hogy az legyél! Ha mások nincsenek veled megelégedve, az az ő döntésük. Ha nem kaptad most meg valaki elismerését, valószínű, nem is fogod megkapni. És keserű leszel, ha arra törekszel, hogy mások elismerését elnyerd.

Pál később, a 29. és 30. versekben elmagyarázza, hogy hogyan lehetsz boldog, akármi is történjen: „Mert nem csak az a kiváltságotok, hogy bízhattok Krisztusban, hanem hogy szenvedjetek is érte. Együtt vagyunk ebben a harcban. Láttátok a múltbeli küzdelmeimet, és tudjátok, hogy még most is küzdelemben vagyok." (NLT fordítás)

Pál kiváltságnak nevezi a szenvedést, amikor a jó cselekvését választjuk, mert akkor hasonlítunk a leginkább Krisztusra, amikor valaki keresztre akar szegezni és ellened van.

Boldog lehetsz bármi történik körülötted, ha minden problémát Isten szemszögéből próbálsz nézni, és sosem engeded, hogy mások beszéde vagy tettei irányítsák az örömödet.

Beszéljetek róla:

  • Kinek az elismeréséért dolgoztál? Miért gondolod, hogy szükséged van annak a személynek az elismerésére?
  • Miért van több szabadság Isten elismerésében, mint egy emberében?
  • Hogyan munkálkodik Isten benned és általad amikor a legjobban támadnak vagy kritizálnak?






komment
süti beállítások módosítása