Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Isten ajándékai a jelenben-Isten érzelmi kapcsolatot akar veled-Jézusra összpontosíts, ne a bűnödre

2019. február 09. 10:13 - Andre Lowoa




Isten ajándékai a jelenben

 

"Ha Isten gazdagságot és tulajdonokat ad, élvezzük azokat, legyünk hálásak és örüljünk annak, amiért megdolgoztunk. Ez Isten ajándéka." (Prédikátor könyve 5:19 GNT fordítás)

457923207_newnew.jpg

A Biblia azt mondja az 1 Timóteus 6:17-ben, hogy Isten "megélhetésünkre bőségesen megad mindent nekünk." Ilyen a mi Istenünk, akit szolgálunk. A világot azért adta, hogy élvezzük! De itt jön a probléma: annyira el vagyunk foglalva a szerzéssel, hogy nem tudunk örülni azoknak, amik már megvannak.

A megelégedettség titka megtanulni örülni annak, amit Isten már neked adott. A Prédikátor 5:19 azt mondja: "Ha Isten gazdagságot és tulajdonokat ad, élvezzük azokat, legyünk hálásak és örüljünk annak, amiért megdolgoztunk. Ez Isten ajándéka." (GNT fordítás) Több figyelmet kellene fordítani azokra, amik a tieid. Ki kell, hogy nyisd a szemeidet. Értékelned kellene azokat a dolgokat, amiket Isten már neked adott. Örülj annak, amid van.

Az egyik kedvenc elfoglaltságom, amikor megtekinthetem a napfelkeltét a kertünkből. Kiülök erre a régi ütött-kopott faszékre, amit már vagy 10-15 éve kitettem. Azt hiszem valamelyik olcsó áruházláncban vettem, szóval nem egy értékes darab. Kikopott és néhány rács már eltört rajta. Mégis szeretek ebben az ütött-kopott öreg székben ülni és figyelni ahogy feljön a nap. Ez nagyszerű érzéssel tölt el.

Még jobban élvezném a napfelkeltét ha egy gyémánt berakásos VIP fotelben ülnék ez a kopott, régi szék helyett? Nem. Semmivel sem fokozná az örömömet. Sőt, van egy nagy előnye a régi, kopott székemnek: senki nem akarja ellopni a kertből.

Fel kell tenned magadnak a kérdést: "Mi az aminek nem tudok örülni ebben a pillanatban?" Sokan beleesnek az általam csak "majd ha egyszer"-nek nevezett gondolkodásba. - "Ha majd egyszer ez megtörténik, na akkor leszek boldog."

"Ha majd lesz egy barátom, boldog leszek. Ha majd megházasodok, boldog leszek. Ha majd lesznek gyermekeim, akkor majd boldog leszek. Ha majd a gyerekek iskolába mennek, akkor boldog leszek. Ha majd újra megházasodom, boldog leszek."

Annyiira vagy boldog, amennyire az akarsz lenni. A boldogság egy választás. Ha most nem vagy boldog, később sem leszel. El tudnálak vinni a világ egyik legszörnyűbb helyére és tudnék mutatni két szomszédot. Az egyik elkeseredett, a másik boldog. Miért? A boldogságodnak nem feltétele, hogy mik a körülményeid. Viszont teljesen a hozzáállásod függvénye.Ha nem vagy boldog abban, amiben most élsz, garantálom, hogy többel sem leszel boldog. Mert mindig egy kicsit többre fogsz vágyni.

Az öröm és a boldogság egy döntés. Dönts úgy, hogy örülni fogsz annak amit Isten itt és most neked adott megélhetésedre!

 

Beszéljetek Róla

  • Milyen áldásokat nem veszel számba, amiket Istentől kaptál és örülhetnél nekik?
  • Mire vársz a boldogságodért?
  • Ha a boldogság alapja egy döntés, mit gondolsz miért választják az emberek azt, hogy szomorúan éljenek?




Isten érzelmi kapcsolatot akar veled

"A legfontosabb parancsolat pedig ez:...'Szeresd az URat, a te Istenedet teljes szíveddel, teljes lelkeddel, teljes elméddel és teljes erőddel'". (Márk 12:29-30, NLT fordítás)

A Biblia azt mondja a Márk 12:29-30-ban, hogy "A legfontosabb parancsolat pedig ez:...'Szeresd az URat, a te Istenedet teljes szíveddel, teljes lelkeddel, teljes elméddel és teljes erőddel.' " (Márk 12:29-30, NLT ford.)

Hallod az érzelmet ezekben a szavakban, amit Jézus mond? Nem azt mondja, hogy valamennyire szeresd őt. Azt akarja, hogy szenvedélyesen szeresd, teljes szíveddel, teljes lelkeddel, teljes elméddel és teljes erőddel. Isten nem azt akarja, hogy az elméddel tudjál róla, hanem érzelmi kapcsolatban akar veled lenni. 

Van néhány dolog amit meg kell értened az érzelmekkel kapcsolatban. 

1. Istennek vannak érzelmei

Isten egy érzelmes Isten. Érez örömöt, bánatot, fájdalmat, a bűnnel szemben pedig gyűlöletet. Csalódott is tud lenni az emberek miatt. Az egyetlen ok, hogy neked is vannak érzelmeid az, hogy Isten képmására lettél alkotva. Ha Istennek nem lennének érzelmei, neked sem lennének.

2. Az, hogy érezni tudsz, ajándék Istentől

Az érzelmek tesznek téged emberré. Az érzelmekre való képességed teszi lehetővé, hogy szeress és alkoss, hogy odaadó, hűséges, kedves és nagylelkű legyél, és hogy kifejezd a jó dolgokkal kapcsolatos összes érzelmet. Az érzelmeid talán nem mindig tűnnek ajándéknak, de még a negatív érzelmeknek is célja van az életedben.

3. Kerüld a két szélsőséget

Az egyik az emocionalizmus, ami azt mondja, hogy az egyetlen dolog, ami számít az életben az, hogy te hogy érzed magad, és nem az, hogy te mit gondolsz, vagy hogy mi helyes és mi nem. Ez az irányzat azt mondja, hogy az érzelmeiden alapul minden az életedben, és azok is irányítják azt.

A másik szélsőség a sztoicizmus, ami szerint az érzelmek egyáltalán nem fontosak, és ami számít, az az intellektusod és az akaratod.

Isten okkal adta az érzelmeket neked, és azt akarja, hogy teljes szíveddel és elméddel imádd Őt.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit gondolsz, miért van az, hogy Istent néha inkább a fejünkkel imádjuk, mintsem a szívünkkel?
  • Te milyen típusú ember vagy: hagyod, hogy kiáradjanak belőled az érzelmeid, vagy inkább elnyomod azokat?
  • Mit gondolsz, Isten milyen érzelmeket szeretne, hogy behozz a vele való kapcsolatodba?







Jézusra összpontosíts, ne a bűnödre


"Mert Isten igéje élő és ható, élesebb minden kétélű kardnál, és áthatol az elme és a lélek, az ízületek és a velők szétválásáig, és megítéli a szív gondolatait és szándékait." (Zsid 4:12)


Az e heti áhítatok a Saddleback gyülekezet egyik tanítójától, Buddy Owenstől származnak, aki a "The Way of a Worshiper" című könyv szerzője.

Hányszor fordul elő veled, hogy ugyanazt a bűnt vallod meg újra és újra? Így egy idő után vagy borzasztóan érzed magad a bűn miatt, vagy érzéketlenné válsz rá és egyszerűen csak nem veszel róla tudomást.

Ez részben azért történik így, mert anélkül valljuk meg a bűnünket, hogy egyszer is megvallottuk volna azt az igazságot, amivel Isten már felhatalmazta az életünket. Ő belülről kifelé munkálkodik bennünk, így formál minket. Más szóval a bűnvallás nem csak arról szól, hogy egyetértesz Istennel abban, amit tettél; abban is egyet kell értened Vele, hogy ki vagy Krisztusban. Hiszem, hogy ha több időt fordítasz a hited megvallására, akkor sokkal kevesebbszer kell majd bűnt vallanod. Ez a titka életed teljes, biblikus átalakulásának.

Ahogy már tegnap is említettem, az igazi változás belülről kifelé történik. És amikor a Biblia azt mondja, hogy "újuljatok meg (...) elmétekben" (Ef 4:23) és "változzatok meg értelmetek megújulásával" (Rm 12:2), Isten emlékeztet minket arra, hogy minden cselekvés/viselkedés egy gondolattal kezdődik.


Tehát ha változást akarsz látni abban, ahogy cselekszel, meg kell változtatnod azt, ahogyan gondolkodsz. Ezt úgy teheted meg, hogy megvallod a hitedet, mert ez segít másképp gondolni magadra, a helyzetedre, és a bűnödre. Ez emlékeztet arra, hogy Isten folyamatosan munkálkodik benned.


Amikor megvallod a hitedet, többé nem arra összpontosítasz, amit a múltban elkövettél, sem arra, hogy hogyan tudnád azt a jövőben elkerülni. Ehelyett arra tekintesz, amit igaznak hiszel, és arra, hogy mit mond Isten igéje arról, hogy ha Jézust hittel követjük, az hogyan alakítja a dolgok menetét.


komment
süti beállítások módosítása