Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A hasonlítgatás sóvárgáshoz vezet-A legjobb élet megéléséhez juss hozzá a legjobb információhoz -Azok aggódnak, akik nem ismerik Istent-Életünk egy lecke szeretetből

2019. február 06. 10:08 - Andre Lowoa

A hasonlítgatás sóvárgáshoz vezet

 

“Sokkal jobb megelégedni azzal, amid van, minthogy mindig mást keress.” Prédikátor 6:9b (GNT Fordítás)

 

Hogy megelégedett emberré válhass, az első lépés, hogy többé ne hasonlítgasd magad másokhoz. Az a gond, hogy a hasonlítgatás a nyugati ember kedvenc beltéri sportja, természetessé vált számunkra, bármikor képesek vagyunk űzni.

Mikor belépsz valaki házába, mi az első, amit teszel? Hát hasonlítgatsz: „Ó, de szép emelet. Nézd a függönyt! Ó, micsoda televízió!” Amikor találkozol valakivel, az első gondolatod: „Tetszik, ahogy a haját megcsinálta, az enyém ma nagyon rosszul áll.” Állandó jelleggel hasonlítgatsz, ez pedig frusztráltá tesz, ezért abba kell hagynod! Ha szeretnél megelégedett emberré válni, akkor abba kell hagynod, hogy az életed bárki máséhoz hasonlítsd.

Ugyanakkor meg kell tanulnod önzés nélkül csodálni. Meg kell tanulnod úgy örülni mások javainak, hogy közben ne válj féltékennyé vagy iriggyé, hogy közben ne érezd azt, hogy neked is szükséged lenne azokra.

Ez az egyik nagy alapelv, amit az emberek nem értenek, nem értik meg, hogy anélkül is lehet valaminek örülni, ha nem is a tied. Lehet, hogy te éppen a hegyi vakációzást szereted, de ettől még miért kellene meg is vásárolnod egy kempingházat a hegyekben, ahelyett, hogy kölcsönöznél egyet évente egyszer-kétszer? Nem feltétlenül kell a tied legyen, hogy örülhess neki.

A hasonlítgatás abbahagyása nem csupán egy jó ötlet, hanem egy parancsolat is ugyanakkor: „Ne kívánj … semmit, ami a felebarátodé!” 2 Mózes 20:17

A dolgok utáni sóvárgás egy kontrollálatlan birtoklási vágy, mely annyira súlyos bűn, hogy a Tíz Parancsolatba is belekerült. A sóvárogni szó a görögben azt jelenti, hogy valamit olyan erősen megmarkolsz, megragadsz, hogy el sem tudod aztán engedni. Ha kapsz valamit Istentől, Ő pedig azt mondja, hogy add tovább, de neked ez nem megy, már nem te birtoklod azt a valamit, hanem az birtokol téged.

Isten nem azt mondja, hogy soha semmit nem kívánhatsz. Ez nem jellemzi a keresztyénséget, sokkal inkább a buddhizmust. Lényegében a vágyaid is Istentől származnak, viszont, mikor irányíthatatlanná válnak, sóvárgás lesz belőlük. A vágy önmagában még nem rossz, viszont amikor olyasvalamire vágysz, ami nem a tied, az bűn.

Nem vagy képes megvalósítani valamit, ha nem vágysz rá igazán. Nem válhatsz hasonlóvá Krisztushoz anélkül, hogy ne vágynál rá, nem válhatsz jobb emberré anélkül, hogy ne szeretnéd azt igazán. A vággyal semmi gond sincs mindaddig, amíg irányítható és nem vágysz mind többre és többre. Az efféle vágyak a hasonlítgatásból származnak.

Ameddig nem tanulod meg, hogy ne hasonlítsd magad másokhoz, nem lehet egy megelégedett életed. És tudod, miért nem szabad sosem hasonlítgatnod? Mert az mindig sóvárgáshoz vezet.

“Sokkal jobb megelégedni azzal, amid van, minthogy mindig mást keress.” Prédikátor 6:9b (GNT Fordítás)


Beszéljetek róla

  • Miben kell változtass a látásmódodon a saját javaid tekintve, annak érdekében, hogy örülni tudj mások javainak?
  • Mit gondolsz, Isten mivel szeretné, hogy betöltsd az életed a javak helyett? 
  • A keresztények gyakran beszélnek arról, hogy Isten megadja számukra szívük vágyát. Mit gondolsz, Isten milyen vágyakat akar neked adni?



A legjobb élet megéléséhez juss hozzá a legjobb információhoz

„Nem csak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, ami Isten szájából származik”. (Máté 4:4, NLT fordítás)



Ha azt szeretnéd, hogy egészséges legyen az elméd, akkor az igazsággal kell táplálnod.

Mindannyian tisztában vagyunk a táplálkozás fontosságával. A jó ételek és a megfelelő kalóriák erősebbé, egészségesebbé tesznek és több energiát adnak. A nem megfelelő kalóriabevitel és az egészségtelen ételek ártanak a testednek. Hasonló alapelven működik a gondolati világod is: nem szeméttel vagy méreggel kell táplálnod az elméd, hanem az igazsággal.

Egyszer abban a kiváltságban részesültem, hogy előadást tarthattam az Oxford Egyetemen, és az ottlétem alatt meghívást kaptam egy találkozóra az Oxford Analytica-hoz - egy csoporthoz, amelyről még sosem hallottál, de hatalmas befolyással bír a földön. Mindennap reggel 6 óra tájban, az Oxford vezető ösztöndíjasai összegyűlnek egy szobában, hogy tudósítást kapjanak arról, mi történt az előző 24 órában a világ különböző országaiban – a Kínában bekövetkező gabonaár emelkedésétől kezdve a Közel-Keleti zavargásokig. Azután döntést hoznak, hogy mit szükséges ezekről közzétenni. 11 órára egy riportot küldenek bizonyos csoportoknak – mint például a CIA és vezető vállalatok –, akik súlyos dollárokat fizetnek ezért az információért.

Az Oxford Analytica-t arra az ötletre alapozták, hogy a legjobb vezetők akkor tudják a legjobb döntéseket meghozni, ha a legjobb információk birtokában vannak. Még akkor is, ha jó vezető vagy, de nincs meg a legmegfelelőbb információd, nagy eséllyel hozol rossz döntést.

A legjobb élethez, melyet Isten neked szán a legjobb információra van szükséged. Ezt pedig Isten igéjében találod.

A Biblia a Máté 4:4-ben ezt mondja: „Nem csak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, ami Isten szájából származik.” (NLT fordítás).

Isten azt akarja, hogy meglegyen a legjobb információd és így, a legjobb döntéseket hozhasd meg elfogadva Isten legjobbját az életedre. Ezt teszed, ha Isten igéjével táplálkozol a napod folyamán, minden napon. 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi a reggeli rutinod legfontosabb része?
  • Hogyan foglalod bele a napi ritmusodba Isten igéjének tanulmányozását és memorizálását? Ha még nem része a rutinodnak, hogyan kezdheted el gyakorolni ezt a szokást?
  • Milyen módszerek vannak arra, hogy Isten igéje tápláljon titeket együtt, mint család vagy, mint közeli barátok?




Azok aggódnak, akik nem ismerik Istent

"Ne aggódjatok tehát, és ne mondjátok: Mit együnk? - vagy: Mit igyunk? - vagy: Mit öltsünk magunkra? Mindezt a pogányok kérdezgetik; a ti mennyei Atyátok pedig tudja, hogy szükségetek van minderre." (Máté 6:31-32)

"Elhiszed, hogy ha engem követsz, akkor nem lesz hiányod semmiben?"

Amikor aggodalmaskodunk, akkor megmutatkoznak az életünkben azok a területek, ahol a saját magunk erejéből próbáljuk megoldani a dolgokat ahelyett, hogy Jézus ígéreteiben bíznánk.

Ezt azt jelenti, hogy tekinthetünk az aggodalomra egy olyan lehetőségként is, amely által növekedhet a hitünk. Ahelyett, hogy aggódnánk, vagy rosszul éreznénk magunkat a félelmeink miatt, a bennünket aggasztó dolgokat letehetjük inkább Jézus Krisztus lábai elé. Ezt mondhatjuk: "Jézus, problémáim vannak ezen a területen, ami miatt folyton aggódom. Neked adom ezt a félelmemet, és bízni fogok abban, hogy te gondoskodni fogsz róla."

Ezután - ahogy Pál apostol is tanítja - a gondolatainkat foglyul kell ejtenünk. Vagyis amikor elkezdenénk aggódni, akkor ezt a gondolatot megfogjuk, és Jézushoz küldjük. "Jézus, nagyon ideges vagyok a jelzálogom miatt, de hozzád viszem ezt a félelmemet, mert te ígéretet adtál arra, hogy felelősséget vállalsz a szükségleteim betöltéséért."

Ez az egyszerű átruházás már önmagában és önmagától is erősíteni fogja a hitedet, hiszen ehhez már az szükséges, hogy egy nagyon egyszerű, mégis bensőséges módon elfogadd Isten mindenható mivoltát. Ez egy egyszerű hitbeli lépés, ami segít abban, hogy világosan lásd, Jézus mikor és hogyan gondoskodik rólad.

Jézus azt mondta, hogy az aggodalom azokra az emberekre jellemző, akik nem ismerik Istent és az Ő útjait. Ezek az emberek a saját tudatlanságuk miatt hajlamosak felfújni a dolgokat. Fogalmuk sincs arról, hogy Isten ismeri a szükségleteiket, ezért - ahogy Tom lelkipásztor is tanította tegnap - megpróbálják a maguk számára elvégezni azt, amire csak Isten képes.

De ti ismeritek Istent, és hogy Ő hogyan munkálkodik - mondta Jézus. Ő minden alkalommal választás elé állít minket: "Elhiszed, hogy ha engem követsz, akkor nem lesz hiányod semmiben?" Ha a válaszod "igen", akkor miért aggódsz? Ha pedig "nem", akkor mi tart vissza attól, hogy bízz Jézusban?

Jézus meghalt azért, hogy az aggodalmaidtól is szabad lehess. Az aggódás választás kérdése: dönthetsz úgy is, hogy inkább Jézusban bízol, és Isten gondoskodásának a csodái között jársz nap mint nap.





Életünk egy lecke szeretetből

„Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. Ez az első és a nagy parancsolat. A második hasonló ehhez: Szeresd felebarátodat, mint magadat.” (Máté 22,36-39)


Ha azt szeretnéd, hogy értékes legyen az életedet, a fontos dolgokra kell fókuszálnod. Nincs időd mindenre, és nem minden dolog ugyanolyan fontos az életben.

A Máté 22,36-39 ezt mondja: „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. Ez az első és a nagy parancsolat. A második hasonló ehhez: Szeresd felebarátodat, mint magadat.”

Jézus azt mondja, hogy két dolog van az életben, ami fontosabb, mint bármi más: szeretni Istent, és szeretni egymást.

Eltűnődtél már azon valaha, hogy Isten vajon miért nem vitt fel a Mennybe azonnal, amikor megalkotott Téged, és miért helyezett ide a Földre? Legfeljebb 100 évig leszel itt a Földön, és utána az örökkévaló életedet fogod élni a Mennyben vagy a Pokolban. Miért nem visz mindenkit Isten egyből a Mennybe?

A Biblia világosan kijelenti, hogy Isten két dolog miatt helyez minket ide a Földre: megtanulni szeretni Istent és az embereket. Az élet nem a vagyongyűjtésről, a teljesítményről vagy a sikerekről szól, és nem azokról a dolgokról, amelyeket a világ közvetít feléd manapság. Nem fogod a karrieredet a Mennybe vinni magaddal. Az autódat és a házadat sem. Viszont a személyiségedet igen. Önmagadat fogod vinni magaddal.

Isten 80-100 évre helyez erre a Földre, hogy megtanuld szeretni Őt teljes szívedből, és hogy megtanuld szeretni az embertársaidat is. Az élet nem más, mint egy óriási lecke szeretetből.

Beszéljünk róla:

* Milyen dolgokra nem kellene fókuszálnod - annyit vagy egyáltalán - az életedben ahhoz, hogy több időd legyen mások felé kimutatni a szeretetedet?
* Hogyan használod ki az idődet itt a Földön? Mennyi időt töltesz azzal, hogy megtanulj úgy szeretni, mint Jézus?
* Ha valaki megfigyelné az életedet, mit mondana, mely dolgok a legfontosabbak számodra?




komment
süti beállítások módosítása