Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A bibliatanulmányozás veszélyeket rejt-Dönts úgy, hogy szeretsz!-Isten szeretetének nagysága-Koncentrációra van szükséged ahhoz, hogy megváltoztasd az életed

2019. február 04. 10:07 - Andre Lowoa

A bibliatanulmányozás veszélyeket rejt

Tudtátok, hogy a Bibliát tanulmányozni veszélyes lehet? Való bibliatanulmányozás valójában katasztrófális következményekkel is járhat?
Furán hangzik, tudom jól, de Isten arra szánta Igéjét, hogy alkalmazzuk is az életünkben, ne csak olvassuk. A Biblia átformálódásról szól, nem pusztán információt akar közölni velünk. A Hegyi Beszéd végén Jézus így szól:


"Aki tehát hallja tőlem ezeket a beszédeket, és cselekszi azokat, hasonló lesz az okos emberhez, aki kősziklára építette a házát. (Máté7.24 MBT).

Ezek szerint Isten beszédét megcselekedni életbevágóan fontos dolog!
Miért olyan fontos Isten Igéjét alkalmaznunk az életünkben?


* A tudás büszkeséget eredményez, ha nem alkalmazzuk Isten igazságait az életünkben. Az 1Korintus 8.rész első verse így szól: "Az ismeret felfuvalkodottá tesz, a szeretet ellenben épít." (Csia). Mindnyájan láttunk már olyan embereket, akik betéve tudták a Bibliát, de soha nem engedték, hogy az valóban átjárja az életüket. Arra használják az Igét, hogy másokat a földbe döngöljenek. Belőlünk válhat a legrosszindulatúbb, leggonoszabb, legaljasabbb, legkritikusabb bíráskodó, akivel valaha is találkoztunk – ha soha nem tesszük meg azt az extra lépést az életünkben, hogy magunkra vonatkoztatva olvassuk a Bibliát.
A tudás alkalmazás nélkül büszkeséget szül. Szeretet nélkül való alkalmazása pedig nemhogy nem segít, inkább csak sérülésekhez vezet.

* A tudás megköveteli a cselekvést:
Jakab 1:22 mondja: "Legyetek az igének megtevői s nem csupán hallgatói, mert aztán hamis következtetésekkel eltévesztitek az igazságot" (Csia). Amit egy ember tud vagy ismer, kifejeződhet abban, amit tesz. Becsapjuk magunkat, ha azt képzeljük, hogy növekszünk a hitben azáltal, hogy jegyzetelünk bibliaórán vagy az istentiszteleten. Isten parancsa nem opcionális.

* A tudással együtt megnő a felelősség is. Jakab 4:17 mondja: "Aki tehát tudja, hogy mi a jó, amit cselekednie kell, de nem cselekszi, az bűnös." (Vida). Az Írás mélyebb ismeretével együtt szigorúbb ítéletben lesz részünk, ha elszalasztjuk megcselekedni, amit Isten mond nekünk. Amikor belekezdünk a Biblia tanulmányozásába, Isten akkor belekezd a mi életünk átformálásába. Elkezd olyan területeket mutatni, amelyeken változtatnunk kell, így ad egyre nagyobb felelősséget a saját hívő életünk felett.

Gondolatébresztő:
-Mihez kezdesz az istentiszteleten leírt sorokkal, miután hazaindulsz vagy a jegyzeteddel, miután a csendességed véget ért?
-Gondolkodj el az elmúlt egy órában kiejtett szavaidon és megtett cselekedeteiden. Visszatükrözik azt, amit Isten mostanában tanít neked az Igéből?




Dönts úgy, hogy szeretsz!

Szeresd az URat, a te Istenedet, hallgass szavára, és ragaszkodj hozzá. 5Mózes 30,20


Ma elérkeztünk ahhoz a mítoszhoz, hogy a szerelem irányíthatatlan, hogy az egyszerűen csak megtörténik veled.

Történetesen még a nyelvhasználatunk is azt sugallja, hogy nem tudjuk kontrollálni azt, hogy hogyan szeretünk. Azt mondjuk: "szerelembe estem" - mintha egy árokról beszélnénk. Történt egy nap, hogy csak úgy sétálgattam, és bumm! - szerelembe estem. Nem tudtam mit tenni ellene. De tényleg ez a szerelem?

A vonzalom és a "ráébredés" nem áll az irányításunk alatt, ezt senki sem vonja kétségbe. De ezek nem is jelentenek egyet a szerelemmel. Elvezethetnek a szerelemig, de ezek az érzéseket nem nevezhetjük szerelemnek.

A szeretet, a szerelem választás.

Egy esküvői szertartás során egy férfi és egy nő egymással szemben állva fogadalmat tesz. Azt mondják a másiknak "Az összes ember közül téged választalak, és egész életemre választalak téged". Nyilvánosan bejelentik a döntésüket, ez az elkötelezettség.

Senkit sem kényszeríthetsz, hogy beléd szeressen, arra sem kényszerítheted, hogy szerelmes maradjon beléd. Miért? Mert a szerelem döntés. Nem lehet kierőltetni. Ez igaz minden kapcsolatra, beleértve az Istennel való kapcsolatodat is.

Az 5 Mózes 30,20-ban ez áll: "Szeresd az URat, a te Istenedet, hallgass szavára, és ragaszkodj hozzá". Neked kell úgy döntened, hogy szereted Istent. Isten nem fogja kierőltetni a szereteted. Figyelmen kívül hagyhatod Istent, és mehetsz egy teljesen más irányba. Tönkreteheted az életed, ha akarod. Isten nem fog kényszeríteni hogy szeresd, mert a szeretet döntés kérdése.

Te mit fogsz választani?

Beszéljünk róla:

* Mit gondolsz, Isten miért alkotta úgy a szeretetet, hogy azt választani kelljen?
* Hogyan mutatod ki valakinek, hogy úgy döntöttél, hogy szereted? Hogyan mutatod ki Istennek a szereteted?
* Mi az az életedben, ami azt mutatja hogy elkötelezted magad Isten szeretése mellett?




Isten szeretetének nagysága

"Legyen erőtök arra, hogy megértsétek, ahogy ezt Isten minden szolgájának meg kéne érteni, hogy milyen széles, hosszú, magas és mély az Ő szeretete. Ismerjétek meg Krisztusnak minden ismeretet meghaladó szeretetét, hogy teljességre jussatok. Így Isten mindent átfogó erejével válhatsz teljessé." (Efezus 3:18-19, LB fordítás)

Isten szeretete az egész világra kiterjed, ebbe mindenki beletartozik, akit teremtett: "Az ÚRnak minden útja igazságos, és minden tette szeretettel teli." (Zsoltárok 145:17, LB fordítás)

Isten soha nem teremtett olyan embert, akit nem szeret. Ő megteremtett téged és szeret téged - és Isten nem teremt hulladékot. Ő feltétel nélkül szeret. Nagyon, nagyon szeret téged.

Istennek mindenki fontos, Jézus életéből láthatjuk, hogy ő még az ellenszenvest is szereti és azt is, aki esetleg úgy érzi, hogy nem szeretetre méltó. Szeretnéd az önbecsülés titkát megtudni? Ez az: Ha magabiztosságot akarsz, akkor meg kell értened, hogy Istennek nagyon fontos vagy. Ha Isten szeret téged, akkor kit érdekel, hogy más mit gondol?

Mert Isten szeret, már nincs is értelme az értékedet bizonyítgatni. Nem kell bizonyos jellegű ruhákat viselni ahhoz, hogy rendben legyünk, nem kell egy bizonyos típusú autót vezetnünk, hogy a bizonytalan önképünket felértékeljük. Nincs már státusz szimbólumokra szükségünk.

Beszéljetek róla:

* Milyen nagyságú Isten szeretete? Elég nagy, hogy mindenhova kiterjedjen? Nincs olyan hely, ahol te ott vagy és Isten nincs. Hogyan változtatja ez meg a mások iránti szeretetedet?
* Ha Isten mindenhol ott van, miért szenved nagyon sok ember a magányossággal?



Koncentrációra van szükséged ahhoz, hogy megváltoztasd az életed

„Ne igazodjatok többé e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával.” (Róma 12:2, GNT fordítás)

Ha maradandó változást szeretnél az életedben, akkor szükséged van, hogy újraprogramozd az elmédet, hogy a fókuszod megváltozzon.

Kifejezetten arra van szükség, hogy a gondolatsémáidat megváltoztasd, mégpedig úgy, hogy nem arra fókuszálsz, amit nem szeretnél, hanem arra, amit akarsz. Éspedig azért, mert amin a fókuszod van, annak az irányába teszel lépéseket.

A mai Ige egy tervrajzot ad arra nézve, hogy hogyan változtassuk meg a gondolatsémáinkat:

  • Ne igazodj….” Milyen gyakran hagyjuk, hogy mások alakítsák és formálják az életünket? Isten nem akarja, hogy valaki más legyél; Ő azt akarja, hogy az legyél. akivé Ő teremtett, és olyan, amilyennek Ő formált; tehát ne másolj, ne igazodj és ne próbálj meg másokhoz hasonlítani.
  • „….többé….” Sok minden van, ami úgy kezdődik, hogy másokat utánozunk; ám egy idő után ezek mind a szokásainkká válnak.
  • „…..a világhoz.” A minta jelenti mindazt a modellt, amit megtanultál az életben. Ha változtatni szeretnél, akkor meg kell változtatnod a mintát, a sémát, illetve azt az életmodellt, amit megtanultál eddigi életed során. Az egészségtelen és régi mintáidat, sémáidat helyettesítened kell az újjal, aminek modelljét Krisztus élete példázza.
  • „Változzatok meg értelmetek megújulásával.” A változás szó gyökere ebben az igeversben ugyanaz, mint a metamorfózis szó gyökere: a metamorfózis az a fejlődési folyamat, amíg a hernyó pillangóvá válik. Ugyanígy Isten át szeretne formálni téged, hogy egy teljesen új személlyé válj az elméd megújulása által.

Hogyan történik mindez? A Biblia az Efézus 4:22-24-ben ezt mondja: „Vessétek le a régi élet szerint való ó embert, aki csalárd és gonosz kívánságok miatt megromlott; újuljatok meg lelketekben és elmétekben, öltsétek fel az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtetett."

Ez együtt fog járni azzal, hogy valamit levetkőzünk és valami mást pedig felöltünk. A levetkőzés pedig meg kell előzze a felöltözést. Ugyanúgy, ahogy ruhákat próbálunk az áruházban: ahhoz, hogy felpróbáld az újat, meg kell szabadulnod a régitől.

Fel kell hagynod és el kell engedned a  régi magatartásformákat, a régi gondolatsémákat, a régi képeket, melyekkel együtt éltél mindeddig, hogy fel tudd ölteni az új ruhákat, melyeket Isten szán neked az elméd megváltoztatása és megújítása által.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen régi dolgoktól kell megszabadulnod ahhoz, hogy fel tudd ölteni az újat, amit Isten szán neked?
  • Hogyan láttad megvalósulni a következőt a saját életedben: Amin a fókuszod van, annak az irányába teszel lépéseket.
  • Hogyan változtak meg a gondolatsémáid, amint közelebb kerültél Jézushoz?




komment
süti beállítások módosítása