Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A Bibliai meditálás "Képzeld-el" módszere-A szeretetben nincs félelem-A tudomány visszavezet minket Istenhez-Az igazság az árnyékokról-Azért szeretünk, mert Isten előbb szeretett minket-Boldog szeretnél lenni? Add át az életed!

2019. február 03. 10:51 - Andre Lowoa

A Bibliai meditálás "Képzeld-el" módszere

"Az Ige testté lett, közöttünk lakott..." (János 1:14a)

Néhány nappal ezelőtt megosztottam veletek egy olyan módszert a Bibliai meditációra, amihez nagyon kevés eszközre van szükség, ez volt a hangsúlyozó módszer. Csak egy ceruzára vagy tollra és a Bibliára van szükséged hozzá.

A mai módszer ugyanilyen egyszerű. Csak a Bibliára lesz szükséged, ceruzára és egy kis kreativitásra.

A Bibliai meditáció "képzeld-el" módszere nagyon hasznos, mert a Biblia tele van történetekkel. Ebben a módszerben belehelyezed magad a bibliai jelenetbe, mintha te is aktív szereplője lennél. Majd megkérdezed magadtól: "Hogy érezném magam, ha én is benne lennék ebben a helyzetben? Mit mondanék? Mit tennék?"

Amikor ezt megteszed, Isten Igéje "testté" válik az életedben és megváltoztatja életedet.

Nézzünk meg egy példát erre: a Márk 2-ben található történetet a 4 férfiról, akik segítettek a bénának Jézushoz eljutni. Az az ember nem tudott saját maga Jézushoz menni. A négy barát hordágyra tette, mindegyikük fogta az ágy egyik sarkát és odavitték Jézushoz. Amikor odaértek a házhoz, ahol Jézus volt, túl nagy volt a tömeg. Nem tudtak bejutni, ők azonban nagyon leleményesek voltak.

Felmentek a ház tetejére, leszedték a cserepeket és leengedték béna barátjukat a tetőn keresztül. Ezután Jézus meggyógyította barátjukat.

Ez egy olyan rész, amit könnyedén el lehet képzelni a Szentírás-meditáló idődben. Képzeld magad a béna helyére. Képzeld el, amint nézed a zsúfolt szobát, miközben barátaid leengednek a tetőn keresztül. A törmelék is jön veled együtt. Képzeld el, hogy nézed a négy barátod arcát, akik segítenek neked. Mit látsz az arcukon? Gondolkozz el ezen egy kicsit.

Azután képzeld el, hogy Jézus szemébe nézel, miközben éppen félbeszakítottad őt. Ő azonban, ahelyett hogy bosszús lenne, szeretettel néz rád. Ő már tudta, hogy fel fogsz bukkanni, mert ő Isten. Mire gondolsz, amikor Ő rád néz? Mit gondol a tömeg? Mire gondolsz, amikor Jézus azt mondja: „Kelj fel, fogd az ágyadat, és menj haza!” (Márk 2:11)?

És most vonatkoztasd az Írást az életedre. Ez az Bibliai elképzelésnek a leglényegesebb pontja. Van valami, ami megbénít - mint például a félelem, kétsébeesés, stressz - nem tudsz Jézushoz menni magadtól? Belehelyezted magad a béna bőrébe a történetben. Lehet, hogy fel kell ismerned hogy Jézus meg akar gyógyítani téged is. Ő azt akarja, hogy felállj és újra járj. Lehet, hogy neked is meg kell kérned néhány barátot, hogy Jézushoz vigyenek téged.

Ez egy olyan igazság, amit már ma megvalósíthatsz - csak azért, mert beleléptél a Szentírás szavaiba és engedted, hogy "testté" váljon az életedben. Megteheted ezt bármelyik szereplővel a történetben, vagy bármelyik más Bibliai történetben is.

Meg fogja változtatni Bibliaolvasásodat.

Beszéljetek róla:

* A Szentírást képekben látod, vagy csak szövegben?
* Gondold át, melyek voltak gyermekkorod kedvenc Bibliai történetei. Nem voltak azok valóságosabbak, mert a képzeleted felejthetetlen képeket képzelt el a történetből? Hogyan tudod alkalmazni azoknak a történeteknek az igazságait ma az életedben?




A szeretetben nincs félelem

"Ha tehát a Fiú megszabadított titeket, akkor valóban szabadok vagytok" (János 8:36 NIV)


A világ úgy határozza meg a szabadságot, mint egy fegyelem nélküli életet. "Azt tehetem, amit akarok, azt mondhatom, amit akarok, anélkül, hogy bárki beleszólna." Mindenki mást megbánthatsz ezzel, de akkor is úgy csinálod a dolgokat, ahogy neked tetszik. A világ szerint meglehet a szabadságod, de csak úgy, ha teljesen önző vagy.

Ugyanakkor a Biblia azt mondja, hogy a teljes szabadsághoz Jézuson keresztül vezet az út. "Ha a Fiú megszabadít titeket, akkor tényleg szabadok vagytok" (János 8:36 TEV)"

Az igazi szabadság azt jelenti, hogy szabadok vagyunk a félelmektől, ahol szabad vagy a bűntől, az aggódástól, a keserűségtől, és a haláltól. Szabad vagy arra, hogy abbahagyd a színlelést, mert szabadon önmagad lehetsz.

Hogyan szabadulhatsz meg ezektől a félelmektől? Úgy, hogy hagyod, hogy Isten szeressen. János apostol így tanít minket erről: "A szeretetben nincs félelem. A teljes szeretet kiűzi a félelmet." (János első levele: 4:18a NIV)

Amikor felismered, hogy Isten mennyire szeret téged, akkor kezded el megélni az igazi szabadságot. Sőt, elkezded dicsőíteni Istent, mert felismered, hogy "Isten szeretet". A dicsőítésnek egy megnyilvánulása az, amikor elfogadod azt, hogy Ő egy szerető, törődő, nagylelkű Isten, és hogy "rátámaszkodhatunk az Isten irántunk való szeretetére." (1 János 4:16b NIV).

Beszéljünk róla:

* A szabadság alapja Isten irántad való szeretete. Beszélgess erről az igéről: "A szeretetben nincs félelem. A teljes szeretet kiűzi a félelmet, mert a félelemnek a büntetéshez van köze." (János első levele: 4:18a NIV)




A tudomány visszavezet minket Istenhez


"Dicsérjétek őt, ti magas mennyek és vizek az ég felett. Dícsérjék az Úr nevét, mert az ő parancsára jöttek létre. Ő általa kerültek a helyükre mindörökre. Olyan törvényt adott, melyet senki sem törhet meg." (Zsoltárok 148:4-6, GW fordítás)

universe-1044107_1280.jpg

Talán neked is mondták már, hogy a Biblia tudományosan nem igazán pontos. Aki ezt mondja, téved. Sosem tanulmányozta a Bibliát és tudományt sem tanult.

Isten alkotta meg a tudomány törvényeit; bebiztosította, hogy a világ ne törhesse meg ezeket a szabályokat.

Johannes Kepler, a híres matematikus és csillagász egyszer azt mondta: "Az tudományok művelése: olvasás Isten gondolataiban." Más szóval, Isten fektette le a fizika alapjait, mi pedig utána felfedeztük.

A Bibliát nem tudományos tankönyvnek szánták. Ne a Bibliát tanulmányozd, ha rakétát kell építened. A Biblia nem használ tudományos nyelvezetet sem, viszont sosem téved a tudománnyal kapcsolatban. Egyszer sem az elmúlt 1600 év alatt, mióta megírták a Bibliát. Sőt, mindig a tudomány előtt halad.

Például:

  • Évezredeken át az emberek azt hitték, hogy a Föld lapos. Isten azonban 2600 évvel ezelőtt azt mondta az Ézsaiás 40:22-ben, hogy Isten a földgolyó felett lakozik.
  • Évezredeken át az emberek azt hitték, hogy valami tartja a földet. A hinduk úgy hitték egy óriási elefánt. A görögök azt hitték Atlasz. Az egyiptomiak azt tartották, hogy öt oszlop. A Biblia sosem említette, hogy bármi is tartaná a földet.
  • Évezredeken át az emberek azt hitték, hogy a csillagok száma véges. A Jeremiás 33:22. viszont azt mondja, hogy a csillagokat nem lehet megszámolni.

1861-ben megjelent egy nagyon híres könyv "51 vitathatatlan bizonyíték, hogy a Biblia tudományosan pontatlan" címmel. Ma már egyetlen tudóst sem találnál, aki egyetértene ezekkel a "megdönthetetlen bizonyítékokkal". Azóta mindegyiket tudományosan megcáfolták.

A Biblia azt mondja: "Dicsérjétek őt, ti magas mennyek és vizek az ég felett. Dícsérjék az Úr nevét, mert az ő parancsára jöttek létre. Ő általa kerültek a helyükre mindörökre. Olyan törvényt adott, melyet senki sem törhet meg." (Zsoltárok 148:4-6, GW fordítás)

Nem mondhatod, hogy a termodinamika második törvénye ma működik, de holnap már nem fog. Mindig is működni fog, mert Isten alkotta.

Az igazság nem változik.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • A Biblia mely igazsága erősíti meg azt, amit magad körül látsz a természetben? Szánj ma rá időt, hogy megkeresd ezeket az igazságokat!
  • Hogyan reagálsz arra, ha valaki kétségbe vonja a Biblia tudományos pontosságát? Mit gondolsz Isten milyen reakciót vár el tőled?
  • Mit gondolsz miért fontos, hogy érvelni tudj a Biblia tudományos pontossága mellett?





Az igazság az árnyékokról

„Még ha a halál árnyékának völgyén megyek is át, nem félek a gonosztól, mert te velem vagy; a te vessződ és botod vigasztalnak engem." (Zsoltárok 23:4, ESV fordítás)

A stressz egyik leggyakoribb forrása a veszteség. Elveszítheted a munkádat, az egészségedet, a pénzedet, a jó híredet vagy egy szerettedet.

Amikor valaki veszteséget él át, mindig két általános reakció jelenik meg: a félelem és a gyász. A gyász jó dolog, mert segít az élet változásain túljutnunk. Igazság szerint, ha nem gyászolsz, akkor megragadsz egy helyben. Ha viszont kiadod magadból az érzéseidet, akkor nem fogsz a gyászba belepusztulni.

A félelem ezzel szemben rossz dolog. Sehol sem ír olyat a Bibliában, hogy „Ne gyászolj!”, „Ne légy szomorú!” vagy „Ne sírj!”. Arra viszont nagyon is sokszor felszólít, hogy „Ne félj!”. Ezt pedig 365-ször megismétli! A gyász nem bénít meg, a félelem viszont igen.

Dávid így szól a Zsoltárok 23:4-ben: „Még ha a halál árnyékának völgyén megyek is át, nem félek a gonosztól, mert te velem vagy; a te vessződ és botod vigasztalnak engem.” (ESV fordítás)

A pásztorok mindig hordtak maguknál vesszőt és pásztorbotot, hogy megvédjék a bárányaikat. Dávid tudta, hogy Istennek ugyanígy megvannak az eszközei, hogy megvédje őt, és még a legsötétebb völgyekben is bízott Benne.

Talán éppen most mégy keresztül egy ilyen völgyön - talán éppen a halál árnyékának völgyén. Lehet, hogy az adósság, a konfliktusok, a depresszió vagy esetleg az elbátortalanodás árnyékának völgyén haladsz át.

Az árnyékok ijesztőek. Emlékszel még, hogy gyerekkorodban, az ágyban fekve mennyire féltél tőlük? Én már megtanultam pár dolgot róluk:

Először is: nem tudnak ártani neked.

Másodsorban: mindig nagyobbak, mint a forrásuk.

A jó hír pedig, hogy ahol árnyak vannak, ott egészen biztosan van fény is. Fény nélkül ugyanis nem lennének árnyékok sem. A megoldás, amikor az árnyékok völgyén haladsz át, hogy hátat fordítasz az árnyaknak, és a fény felé fordulsz. Amíg a fényen tartod a szemed – Jézuson, a világ világosságán – addig az árnyékok nem ijeszthetnek meg!

Így tudsz átjutni a halál árnyékának völgyén. Így tudod lejjebb vinni a stressz-szintedet. Bízol Istenben a sötét völgyben, csakúgy mint Dávid, aki így imádkozott: „Amikor már kész vagyok feladni, Ő tudja, mit kell tennem.” (Zsoltárok 142:3, GNT fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mikor viselt meg nagyon a félelem? Miért?
  • Milyen árnyékokkal kellett mostanában szembenézned? Mitől annyira ijesztőek?
  • Hogyan segíthet szembenézni a félelmeiddel, ha fejből megtanulsz bizonyos igeverseket?







Azért szeretünk, mert Isten előbb szeretett minket

“Mi tehát azért szeretünk, mert Ő előbb szeretett minket.” 1 János 4:19



A Biblia azt mondja az 1 János 4:19-ben: “azért szeretünk, mert (Isten) előbb szeretett minket”. Isten mindenben az első. Ő kezdeményez. Az egyetlen ok, ami miatt te vagy bárki más Istent szeretheti az, hogy ő előbb szeretett. Azzal mutatta meg ezt a szeretetét, hogy elküldte Jézus Krisztust a Földre, hogy helyetted meghaljon. Azzal mutatta meg ezt a szeretetét, hogy megalkotott téged. Azzal mutatta meg ezt a szeretetét, hogy neked adta mindazt, amivel most az életben rendelkezel. Azért szeretünk, mert Isten előbb szeretett minket.

Ha meg akarod tanulni, hogy miként szeress másokat, ahhoz először meg kell értened és át kell érezned, hogy mennyire nagyon szeret Isten. Amikor érzed ezt a feltétel nélküli szeretetet, sokkal megengedőbb leszel az emberekkel. Nem leszel olyan dühös, amilyen korábban voltál. Türelmesebbé válsz. Sokkal könnyebben fogsz megbocsájtani. Sokkal irgalmasabb leszel. Kegyelmet fogsz gyakorolni másokon.

Az oka annak, hogy ítélkező, cinikus, dühös, önigazoló, másokat lenéző embereket látsz az, hogy ők saját magukat sem tartják nagyra. Nem érzik jól magukat a bőrükben. Nem érzik szeretve magukat. Nem éreznek megbocsájtást. Nem érzik a kegyelmet. Vétkesnek érzik magukat. Rosszul érzik magukat. Persze ha rosszul érzik magukat, biztosan nem akarják, hogy te jobban érezd magadat.

Lehet, hogy egyike vagy ezeknek az embereknek. Lehet, hogy megsérültél a szüleid által a nevelőiden vagy egy partnereden keresztül. Lehet, hogy bántalmaztak vagy kihasználtak esetleg elutasítottak vagy megtagadtak. Lehet, hogy van néhány sebhely a szíveden.

Nem tudsz olyat adni másoknak, amit valamikor te ne kaptál volna meg valakitől. A szeretet nélküli embereket nem szerették. A megbántott emberek megbántanak másokat. Ha tele vagy haraggal és türelmetlenséggel, ha nem érzed magad szeretve, mit gondolsz ez miért van így? Nem leszel képes másokat szeretni. Meg kell értened, hogy mennyire szeret Isten és engedned kell, hogy meggyógyítsa a szívedet, így tud keresztül folyni rajtad a szeretete. Lehetetlen másokat szeretni mindaddig, amíg nem érzed igazán szeretve magadat.

A Biblia azt mondja: “és mi ismerjük és bízunk abban a szeretetben, amellyel Isten szeret minket.” (1 János 4:16a) Ismered Isten szeretetét? Bízol Isten feléd irányuló szeretetében? Nehéz dolgod lesz másokat szeretni, amíg te magad nem tapasztalod meg Isten rajtad átáramló szeretetét.

Beszéljétek át

* Ki tudod jelenteni, hogy Isten szeretetével szeretsz másokat? Hogyan mutatod ki ezt a szeretetet mások felé?
* Miért segítene Isten szeretetének megértése mások felé irgalmasnak lenni?
* Milyen múltbeli sérülés akadályoz meg abban, hogy elfogadd Isten szeretetét és azt másoknak tovább add?




Boldog szeretnél lenni? Add át az életed!


„Ha ragaszkodsz ahhoz, hogy megtartsd az életed, el fogod veszíteni. Csak azok tudják meg, mit jelent igazán élni, akik értem és a Jó Hírért feláldozzák az életüket." (Márk 8:35, LB fordítás)

Isten úgy alkotta meg a világot, hogy a boldogság nem az anyagi helyzettől vagy a fizetéstől függ, nem a szexualitásból vagy a sikerből ered.

A boldogság a szolgálatból fakad. Isten úgy alkotott meg téged, hogy akkor lehetsz igazán boldog, ha átadod magad a szolgálatra. Azt kérded, miért? Azért, mert azt szeretné, hogy hozzá hasonlóvá válj. Az egész a szeretetről szól.

„Ha ragaszkodsz ahhoz, hogy megtartsd az életed, el fogod veszíteni. Csak azok tudják meg, mit jelent igazán élni, akik értem és a Jó Hírért feláldozzák az életüket." (Márk 8:35, LB fordítás)

Minden egyes nap gyakorolnod kell magad a nagylelkűségben és a szolgálatban, hogy igazán boldog lehess.

A Máté 20:28 azt mondja: „Mint ahogy az Emberfia sem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon, és életét adja váltságul sokakért." (EFO)

Jézus azért jött, hogy szolgáljon minket és adjon nekünk. Ez a két dolog jelenti Jézus valódi követését. Ez a két cselekedet boldogabbá tesz, mint bármi más a világon. Ha nem adsz, ha nem szolgálsz, nem vagy Jézus követője. Ennyire egyszerű.

Isten ugyanakkor úgy alkotta meg a világot, hogy minél többet adsz magadból, és minél többet szolgálsz, annál többet kapsz az Úrtól, és annál boldogabb és áldottabb leszel.

Pál ezt írja a Filippi 2,17-18-ban: „A hitetek késztetni fog titeket, hogy felajánljátok életeteket Isten szolgálatára. Ha a saját véremet kell felajánljam áldozatul értetek, akkor is örvendezni fogok. Örvendjetek ti is velem!" (NCV fordítás)

A hited arra fog késztetni, hogy felajánld magad Isten és embertársaid szolgálatára. Az élethosszig tartó boldogság kulcsa ez a kettő: a szolgálat és önmagad felajánlása – azaz, hogy nagylelkűen odaadd életed az Evangélium nevében.

 Beszéljetek róla:

  • Téged mi tesz igazán boldoggá?
  • Mondj egy példát arra, amikor a nagylelkűség, vagy a szolgálat töltött el örömmel!
  • Időd mekkora részét fordítod szolgálatra? Ma hogyan szolgálhatnál másokat?




komment
süti beállítások módosítása