Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Egy szokás, hogy boldog légy: Engedd el!-Életben vagy, mert Isten szeretni akar téged-Engedd, hogy Jézus könnyítsen a terheiden-Jó hozzáállás a csendességedhez-Készítsd fel a szíved Isten szavára

2019. február 01. 10:34 - Andre Lowoa

Egy szokás, hogy boldog légy: Engedd el!


“...egyet cselekszem: azokat, amelyek mögöttem vannak, elfelejtve, azoknak pedig amelyek előttem vannak, nekifeszülve célegyenest futok Isten felülről való elhívásának jutalmáért, amely Krisztus Jézusban van.” (Filippi 3,13-14, Revideált Károli)

A boldogsághoz arra van szükség, hogy megtanuljuk a dolgokat elengedni és felejteni. Az aggódás nem fogja megváltoztatni a múltat, így el kell felejteni azt, amin nem lehet változtatni és a jövőre kell fókuszálni.

A Filippi 3,13-14 azt mondja: „“...egyet cselekszem: azokat, amelyek mögöttem vannak, elfelejtve, azoknak pedig amelyek előttem vannak, nekifeszülve célegyenest futok Isten felülről való elhívásának jutalmáért, amely Krisztus Jézusban van.” (Revideált Károli)

Meghatározott mértékű energiával rendelkezel. Ezért leszel fáradt. Ezért merülsz ki. Ezért leszel erőtlen.

Mivel meghatározott mértékű energiakészleted van, az az erőteljes javaslatom, hogy ne pazarolj arra belőle, hogy a múlton rágódsz. Minden nap válaszd azt, hogy az energiádat arra összpontosítod, ami éppen előtted van, és ami majd következik.

Ez a szokás nagyon fontos a boldogságodhoz, itt van három csapda, amivel tisztában kell lenned.

A bánkódás csapdája. El kell engedned azokat a dolgokat, amiket megbántál. Vannak olyan dolgok az életemben, amiről azt kívánom, bárcsak másképp csináltam volna? Persze. De nem kell hosszan ezeken rágódnom, mert úgysem tudom megváltoztatni őket. Ne pazarolj érzelmeket a bánkódásra.

A neheztelés csapdája. A nehezteléshez való ragaszkodásod csak neked árt, nem másoknak. Engedd el! A saját érdekedben, meg kell bocsátanod! Megérdemlik? Nem. De te megérdemled Isten megbocsátását? Nem. Azok, akik kegyelmet tapasztalnak, maguk is kegyelmet gyakorolnak.

A megszokás csapdája. Minden folyamatosan változik, nem tudod megállítani. El kell döntened, hogy vagy ellenállsz és zokon veszed ezeket a változásokat, vagy boldog leszel. A boldogság egy döntés.

Ahogyan az életedben végbemenő változásokra reagálsz, megmutatja a szellemi érettséged. Amikor az örökkévalóságnál kötelezed el magad és ez irányít téged, akkor bármilyen változás történhet körülötted, te választhatod azt, hogy boldog leszel.

Beszéljetek róla

  • Mi az, amit a múltadból el kell engedned, hogy a jövőre tudj koncentrálni?
  • Mit gondolsz, miért olyan nehéz az embereknek elengedni a megszokásokat?
  • Mit mutat meg a változáshoz való hozzáállásod a szellemi érettségedről?





Életben vagy, mert Isten szeretni akar téged

"Régen, mielőtt még a világot alkotta, Isten szeretett minket és Krisztusban kiválasztott, hogy az Ő szemében szentek és hiba nélküliek legyünk. Előre el is határozta megváltoztathatatlan terve szerint, hogy Jézus Krisztus által fiaivá fogad minket, és ez boldoggá tette őt."(Efézus 1,4-5 NLT fordítása)


Nemrég egy férfi jött be az irodába és azt mondta: "Keresztyén vagyok, de nem érzem úgy, hogy a hitemben növekednék. Mintha a közömbösség mocsarába ragadtam volna bele."

Azt válaszoltam neki: "Mit gondol, mi a probléma?"

Azt mondta: "Azt hiszem az lehet a baj, hogy nem szeretem eléggé Istent."

A válaszom: "Nem ez a problémája. Az ön gondja nem az, hogy nem szereti Istent eléggé. Az a baj, hogy nem érti mennyire szereti magát az Isten."

A szeretet mindig egy szeretetre adott válasz. A Biblia azt mondja: "Mi tehát azért szeretünk, mert Ő előbb szeretett minket." (1 János 4,19) Amikor azt mondod "nem szeretem Istent", azért van, mert nem érted, hogy mennyire szeret Ő téged!

Ha meg akarod érteni az életcélod és az elhívásod, akkor Isten természetének megismerésével kell kezdened. Isten maga a szeretet. Természetének lényege a szeretet. Az egyetlen ok, amiért a világegyetemben létezik a szeretet, az Isten. A hangyák és a csigák nem szeretnek, de te Isten képére lettél alkotva, tehát képes vagy szeretni.

Az oka annak, hogy életben vagy az, hogy Isten szeretni akart téged. Életed első célja az, hogy Isten szerethessen! Igen, fontos az, hogy szolgáld Őt, engedelmeskedj neki és bízz benne, de az elsődleges célod az, hogy szeresd Istent.

Mélyülj el ebben az üzenetben: Az elsődleges feladatod nem az, hogy bármit is tegyél, hanem egyszerűen hagyd, hogy Isten szeressen! "Kedves római barátaim! Isten mélységesen szeret benneteket és arra hívott, hogy az Ő saját népe legyetek." (Róma 1,7)

Beszéljetek róla:

* Mit felelsz arra az igazságra, hogy az elsődleges hivatásod az, hogy élvezd az Istennel való kapcsolatodat?
* Gondolkodj el a jelenlegi kapcsolatodról Istennel. Vajon több-e már mint szabályok, előírások és rítusok tömkelege? Az Istennel való kapcsolatod a szabályokról szól vagy a szeretetről?




Engedd, hogy Jézus könnyítsen a terheiden

„Gyertek hozzám mindannyian, akik megfáradtatok és le vagytok terhelve, én pedig megnyugvást adok nektek. Vegyétek az én igámat magatokra és tanuljátok meg tőlem, hogy nyájas és szerető szívű vagyok, így megnyugvást találtok lelketeknek. Az én igám és terhem könnyű." (Máté 11:28-30, RSV fordítás)

Nem tudom, milyen terheket cipelsz. Nem tudom, milyen súlyok nyomnak le. A megoldást azonban tudom!

Jézus mondja: „Gyertek hozzám mindannyian, akik megfáradtatok és le vagytok terhelve, én pedig megnyugvást adok nektek. Vegyétek az én igámat magatokra és tanuljátok meg tőlem, hogy nyájas és szerető szívű vagyok, így megnyugvást találtok lelketeknek. Az én igám és terhem könnyű." (Máté 11:28-30, RSV fordítás).

Sok évig nem értettem meg ezt az igerészt, mert nem tudtam milyen igáról volt szó. Amikor Jézus azt mondja, hogy „Vegyétek az én igámat magatokra", nekem úgy hangzott, mintha még egy dolgot akarna adni, amivel meg kell birkóznom. Az én terhem viszont már épp elég nehéz, Istenem. Nincs szükségem arra, hogy még a te problémáid is az én vállam nyomják.

Az iga gyakorlatilag egy deszka, amiben két boltív van, így két jószágot is befoghatsz és együtt húzhatják a szekeret.

Ebben áll az iga jelentősége, hogy általa megosztható a teher. Iga nélkül egyetlen marhának kell húznia az egész rakományt egyedül. Azonban ha egy másik marhával együtt fogod be az igába, akkor együtt húzhatják és a teher fele olyan nehéz.

Amikor Jézus azt mondja, hogy vegyük magunkra az ő igáját, azzal nem azt adja tudtunkra, hogy át kell vennünk a problémáit. Neki egyáltalán semmi problémája nincs! Ezzel azt mondja, hogy osztozni akar veled a te problémáidon. Osztozni akar a terheden. Magára akarja venni azt a nyomást, ami téged ér, és veled együtt akarja vinni.

Hűha!

Három igét használ ebben a versben: gyertek, tanuljatok és vegyétek. Jézus azt mondja: „Gyertek hozzám. Csatlakozzatok hozzám, aztán tanuljátok meg, én hogy csinálom. Vegyetek magatokra könnyebb terhet. Ez csökkenti majd a stresszet is. Így könnyebben eligazodsz majd."

Amikor felveszed Krisztus igáját, együtt mozogsz vele. Egy irányba haladtok és egyforma sebességgel. Ennek köszönhetően pedig jó irányba mész majd, a megfelelő tempóban.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen nehéz számodra elfogadni a segítséget valakitől, aki osztozni akar a terheiden és könnyíteni akar a dolgodon?
  • Vannak olyan emberek az életedben, akik ezt megtennék érted? Te hogyan ajánlanád fel a segítséged másnak, hogy csökkents az őt érő nyomáson?
  • Isten már mindent tud a nehézségeidről. Hogyan mutatod meg neki, hogy kész vagy felvenni az ő igáját?








Jó hozzáállás a csendességedhez

" Mert az Úr nem azt nézi, amit az ember; mert az ember azt nézi, ami szeme előtt van, de az Úr azt nézi, mi a szívben van." 1 Sámuel 16:7b

Csendességet bárhol tarthatsz, azonban minden a jó hozzáállással kezdődik. Isten tudni akarja, hogy a szíved a megfelelő helyen van. A Biblia ezt mondja: "Mert az Úr nem azt nézi, amit az ember; mert az ember azt nézi, ami szeme előtt van, de az Úr azt nézi, mi a szívben van." (1 Sám 16:7)

Milyen az a jó hozzáállás, amivel rendelkezned kell csendességed közben?

1. Várakozással gyere. Igyekezz az Úr jelenlétébe! Az Istennel találkozol, a világegyetem Teremtőjével! Számíts arra, hogy jó közösségben leszel és áldásban részesülsz.

2. Hódolattal gyere. Istennel fogsz találkozni, szóval ne essél be csak úgy a jelenlétébe! Készítsd el a szívedet azzal, hogy elcsendesedsz Őelőtte. Ha az Egyesült Államok elnökével, vagy az angol királynővel találkoznál, korán ott lennél. A lehető legjobban néznél ki. Mennyivel inkább kell hódolattal odaállnunk, ha a világegyetem alkotójával találkozunk?

3. Éberséggel gyere. Légy ébren, mielőtt az Úrral találkozol! Még egyszer: az univerzum alkotójával találkozol. Ne tarts csendességet az ágyban. Valószínűleg elaludnál. Valójában a legjobb felkészülési idő a csendességedre az előző este. Ha szükséges, inkább feküdj le negyed órával korábban. Légy jó formában, amikor az Úrral találkozol. Megérdemli a teljes figyelmedet.

4. Gyere azzal az akarattal, hogy engedelmeskedsz. Ne azzal az ötlettel kezd a csendességed, hogy meghallgatod Istent, aztán majd eldöntöd, hogy engedelmeskedsz-e vagy sem. Ehelyett inkább mondd azt Istennek, hogy te már eldöntötted, hogy "Igen"-t mondasz neki.

Legyen jó a hozzáállásod mielőtt elkezded a csendességed, és akkor jó eredményre számíthatsz. Ha pedig a hozzáállásod rossz, akkor ennek pont az ellenkezőjét tapasztalhatod meg.

Beszéljétek meg:

- Milyen változásokat fogsz véghezvinni a csendességedben, ha figyelembe veszed a hozzáállásodat az Istennel való együtt töltött időhöz?

-Mit gondolsz, miben változna meg a hozzáállásod akkor, ha az a várakozó érzés lenne benned, hogy MIT fog Isten véghezvinni a szívedben a csendesség alatt, ahelyett, hogy azt gondolnád, FOG-e dolgozni benned?






Készítsd fel a szíved Isten szavára

 

„Minden ember legyen gyors a másokra való odafigyelésre és mások meghallgatására, lassú a megszólalásra, és lassú a haragra, mert az ember haragja miatt nem jön létre az a megigazultság, amit Isten szeretne. Ezért tehát szabaduljatok meg minden erkölcsi szennytől és a gonoszságtól, ami annyira elterjedt, és alázatosan fogadjátok el az Igét, ami belétek van ültetve, és ami meg tud menteni benneteket." (Jakab 1:19b-21, NIV fordítás)

Tegyük fel, hogy kertész vagy. Akkor tudhatod, hogy ha veszed ugyanazt a magot és három különböző helyre szórod el, három különböző  eredményre számíthatsz. Az egyik helyen óriási paradicsomjaid lesznek, a másik helyen csak apró paradicsomok teremnek majd, és a harmadik helyen semmi sem fog teremni. Mi a különbség? Nem a mag, hanem a talaj! A talajt elő kell készíteni a mag számára.

Ugyanígy van ez akkor is, amikor Isten szavának meghallásáról van szó. A szívednek késznek kell lennie Isten szavára. Ha későn kelsz fel, nehezen találsz parkolóhelyet és zaklatottan loholsz be az istentiszteletre, valószínűleg nem fogod meghallani Isten hangját! Mert nem vagy fogékony és befogadó!

Ezért történhet meg az, hogy elhívsz két embert istentiszteletre, egymás mellé ülteted őket, és az egyik úgy fog hazamenni, hogy azt gondolja, Isten valóságosan szólt hozzá, a másik pedig azt gondolja, hogy nem kapott semmit az igehirdetésből. Az egyik ember szíve befogadó volt, a másiké viszont nem.

A Biblia ezt írja: „Minden ember legyen gyors a másokra való odafigyelésre és mások meghallgatására, lassú a megszólalásra, és lassú a haragra, mert az ember haragja miatt nem jön létre az a megigazultság, amit Isten szeretne. Ezért tehát szabaduljatok meg minden erkölcsi szennytől és a gonoszságtól, ami annyira elterjedt, és alázatosan fogadjátok el az Igét, ami belétek van ültetve, és ami meg tud menteni benneteket." (Jakab 1:19b-21, NIV fordítás).

Ahhoz, hogy befogadóak legyünk, a fenti igeszakasz alapján négy dolog kell:

  • Légy csendben! Nem tudod meghallani Istent, ha te beszélsz!
  • Légy nyugodt! Nem siettetheted Istent! Ha eszeveszettül rohansz, nem fogod meghallani Őt. A Biblia azt mondja, „Csendesedjetek el, és tudjátok meg, hogy én vagyok az Isten!"  Az én fordításomban ez így szól: Ülj le és fogd be a szád!
  • Légy tiszta! Mielőtt találkozhatnál Istennel, néhány érzelmi és szellemi szemetet ki kell dobnod. Meg kell szabadulnod az életedben lévő bűzlő dolgoktól. Úgy tudsz megszabadulni a szeméttől, ha megvallod a bűneidet Istennek és Vele egyetértésben te is úgy gondolod, hogy amit tettél, rossz volt.
  • Légy alázatos! Légy készen, hogy megtegyél bármit, amit Isten mond az Ő Igéjéből. A büszkeség nem fog működni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért olyan nehéz dolog a csendet és az aktív hallgatást gyakorolni? Mit tehetsz annak érdekében, hogy lecsökkentsd a figyelmedet elvonó tényezőket, hogy képes legyél jól figyelni?
  • Milyen érzelmi vagy szellemi szemét tart távol, hogy meghalld Isten hangját ma?
  • Milyen új szokásokat alakíthatsz ki, hogy segíts a családodnak meghallani Isten szavát az istentiszteleten, a családi vagy egyéni csendességben, illetve bármikor máskor?



komment
süti beállítások módosítása