Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Három kérdés, ami segít kezelni az érzéseidet-Isten Igéje: Nem tudsz élni nélküle-Nem tudsz helyesen szeretni, ha kimerült vagy

2019. január 19. 10:29 - Andre Lowoa




Három kérdés, ami segít kezelni az érzéseidet

 

“Mostantól fogva, tehát, Isten akarata által irányítva kell leélnetek a hátralevő földi életeteket és nem emberi kívánságok szerint." (1 Péter 4:2 TEV fordítás)

 

A Biblia azt mondja az 1 Péter 4:2-ben: Mostantól fogva, tehát, Isten akarata által irányítva kell leélnetek a hátralevő földi életeteket és nem emberi kívánságok szerint." (TEV fordítás)

Mik azok az emberi kívánságok? Az érzéseid és a vonzalmaid. Most, hogy Krisztus-követővé váltál, az életedet Isten akaratának kellene irányítania és nem annak, ahogyan éppen érzel.

Engedd meg, hogy mutassak neked három kérdést, amit feltehetsz magadnak, amikor azt akarod kideríteni, hogy miként kellene kezelni az érzéseidet. Amikor haragszol vagy dühös vagy, esetleg felzaklattak - bárhogy is érzel - tedd fel magadnak ezt a három kérdést:

  1. “Mi az igazi ok, amiért így érzek?” A válasz lehet félelem vagy aggodalom.Lehet, hogy azzal van összefüggésben, amit valamikor évekkel ezelőtt az apád mondott neked, és amikor ezt a férjedtől hallottad, az összes apáddal szemben felgyülemlett haragodat ráborítottad.
  2. "Ez valójában igaz?" Igaz az amit abban a pillanatban érzel? Van egy hely a Bibliában, amikor Illés annyira elkeseredett, hogy elment Istenhez és így panaszkodott: "Isten, én vagyok az egyetlen Izráel egész nemzetében aki megmaradt, hogy téged szolgáljon." Erre Isten kihívás elé állította őt, ezt válaszolva neki:"Most viccelsz velem? Itt van ez a sok ember aki még szolgál engem. Úgy viselkedsz mintha te lennél az egyetlen aki helyesen akarsz cselekedni az egész világon! Nem, Ez nem igaz."
  3. "Amit érzek az segít vagy árt nekem?" Meg fogod kapni, amit szeretnél ha továbbra is így érzed magad? Nagyon sok érzésre azt gondoljuk, hogy természetesen van jelen, de valójában önpusztítóak ránk nézve.

Tegyük fel, hogy bemész egy étterembe és a kiszolgálás rendkívül lassú. Hosszasan várod, hogy kiszolgáljanak, erre bejön egy pár 15 perccel utánad és hamarabb kapják meg amit rendeltek. Fokozatosan elkezd zavarni a helyzet, amíg azt nem érzed, hogy valami elkezd előtörni belőled.

Mi a valódi oka annak, hogy ebben a pillanatban így érzel? Hát az, hogy éhes vagy!

Ez igaz? Igen. Felzaklattad magad, mert a kiszolgálás lassú. De ebben a helyzetben az amit érzel segít vagy ártani akar neked? Jobb kiszolgálást fogsz kapni, ha megharagszol a pincérre? Biztos, hogy nem.

A zsörtölődés működik? Működött valaha is? Ha valaki elmondja neked, hogy mi az amit rosszul csinálsz, az segít akarni a változást? Nem! Az összes amit tehet az, hogy védekezővé válsz.

Amikor felteszed magadnak ezt a három kérdést, jobban meg tudod fogni miért érzed magad úgy ahogy és mit kell tenned annak érdekében, hogy megoldd a helyzetet.

Ezt az érzelmeid kezelésének hívják.

Beszéljetek Róla

  • Mit gondoltok miért nehéz néha beismerni, hogy az érzés amit épp érzünk, valójában nem igaz?
  • Gondolj egy mostanában átélt tapasztalatodra amikor haragudtál vagy felzaklatott valaki. Mit gondolsz, miben változhatott volna meg ennek az esetnek a kimenetele, ha felteszed magadnak ezt a három kérdést?
  • Mit gondolsz, mit jelent Isten akaratának irányítása alatt lenni?








Isten Igéje: Nem tudsz élni nélküle


"Szenteld meg őket az igazsággal: a te igéd igazság." (János 17:17)

Isten Lelke Isten Igéjét használja, hogy olyanná tegyen minket, mint Isten Fia. Ha Jézushoz hasonlóvá akarunk válni, akkor meg kell töltenünk az életünket az Ő Igéjével. A Biblia azt írja: "A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre; hogy tökéletes legyen az Isten embere, minden jó cselekedetre felkészített." (2 Tim. 3:16-17)

Isten Igéje nem hasonlítható semmilyen másikhoz. Mert ez élő Ige. Jézus mondta: "azok a beszédek, amelyeket én mondtam nektek: lélek és élet."(Jn. 6:63)

Mikor Isten beszél, a dolgok megváltoznak. Körülötted minden - minden teremtmény - azért létezik, mert Isten azt mondta: "Legyen!". Valósággá lettek a szavai.

Isten Igéje életet teremt, hitet teremt, változást hoz, elijeszti a Sátánt, csodákat okoz, szíveket gyógyít, jellemet épít, körülményeket változtat meg, örömöt hoz, túljuttat a nehéz helyzeteken, legyőzi a kísértést, reményt táplál, kitisztítja az elménk, dolgokat kelt életre és örök garanciát biztosít a jövőnkre! Nem tudunk élni Isten Igéje nélkül! Sose veheted biztosra a dolgokat körülötted. Úgy kéne gondolnod az Igére mint életed olyan alapvető hozzávalóját, mint az étel.

Jób mondta: "Jobban becsülöm a szája mondásait mint a naponkénti kenyerem." (Jób 23:12 - angolból ford.) Isten Igéje a lelki táplálék, amire szükséged van, hogy betöltsd a célod.

Beszélj róla

Hogy változtatta meg az életed, hogy ismered Istent?
Kérdezz meg másokat, mit tesznek, hogy meg tudják tartani az Igét. Hasonlóképp te is oszd meg másokkal, te mit teszel ezért. Tanuljatok egymástól!





Nem tudsz helyesen szeretni, ha kimerült vagy


„A szeretet nem ismer határt a kitartásban, nincs vége a bizalmának, nem halványul el a reménysége; bárminél tovább tart.” (1Kor 13:7 Phillips fordítás)

Érezted úgy valaha, hogy nem tudsz már több szeretetet adni?

A szeretet kimerítő. Kemény munka igazán szeretni. A legtöbb ember nem érti meg, hogy a fizikai állapotunknak nagy hatása van a kapcsolatainkra és arra a képességünkre, hogy szeressünk.

Fizikai energiát igényel, hogy meg tudjuk hallgatni az embereket, hogy előbbre tegyük az ő szükségleteiket. Próbáltál már úgy tenni, hogy figyelsz a gyerekedre, amikor holtfáradt voltál? Nem tudsz figyelni, mert energiára van szükség a figyeléshez.

Mi történik a kapcsolataiddal, amikor ki vagy fulladva? Az aprócska problémák hatalmas gondokká lesznek, amikor fáradt vagy. Zsémbes, védekező és kritikus vagy amikor fizikailag gyenge vagy. Hétfő reggelenként általában kimerült vagy, így a családom tudja, hogy a hétfő déli szundításig apa zsémbeskedni fog, utána viszont visszatérek a normális, érzékeny, együttérző önmagamhoz. Nem lelki probléma, csak éppen fáradt vagyok.

Milyen szokások tudnának fizikai frissességet hozni? A Biblia tele van ilyen szokásokkal. Íme néhány:

Pihenés. „Értelmetlen, hogy nehezen dolgozz korán reggeltől késő estig, attól félve, hogy éhen fogsz halni; mert Isten azt akarja, hogy az övéi megfelelően pihenjenek.” (Zsoltárok 127:2 TLB fordítás). A pihenés annyira fontos, hogy Isten még a Tízparancsolatba is belefoglalta: minden hetedik nap pihenned kell. Ha nem pihensz minden héten egy nap, megszegsz egy parancsolatot.

Néha a leglelkibb dolog, amit tenni tudsz, hogy pihensz. Elképesztő, hogy mennyivel jobbnak tűnnek a dolgok egy pihentető éjszaka után!

Kiegyensúlyozott étrend. „Te alkottad a testemet, Uram; most adj nekem értelmet, hogy figyeljek törvényeidre." (Zsoltárok 119:73 TLB fordítás). Nem nagy találmány, de ha gyümölcsöket és zöldségeket választunk a csipszek és sütik helyett, akkor sokkal több energiánk lesz. Tudjuk, hogy mi a tennivaló, csak épp meg kell tennünk.

Rendszeres mozgás. „...dicsőítsétek tehát Istent testetekben.” (1Kor 6:20b NIV fordítás). A testünk tevékenységre és mozgásra van teremtve. A bibliai időkben nem volt szükség tornászni, mert mindenhova gyalog jártak és fizikai munkát végeztek. De ma, a mi ülő életmódú kultúránkban csak két lehetőségünk van: a kimerülés vagy a fittség. Ha a fittséget választod, rendszeresen kell mozognod.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért határozzák meg olyan nagy mértékben az érzéseid a fizikai energiád mértékét és fordítva?
  • Hogyan tudsz határokat húzni az életedben, hogy többet pihenj?
  • Gondolj néhány módra, ahogy a családoddal egészségesebbek lehettek. Miért könnyebb egészségesebbnek lenni másokkal együtt?




komment
süti beállítások módosítása